Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w PL można zbudować cokolwiek po swojemu? :D

michallodz

Recommended Posts

A tu chłopiec jest w błędzie! We wstanie nawalonem nie wolno ci usiąsc za kierownicą! Nawet na twojej działce HA:lol2:HA:lol2:HA!!! W ustawie po nowelizacji nie ma nic o drogach publicznych. Jak czujny sąsiad zadzwoni, to wpadna ci na działkę i zabiorą prawko za to że siedziałeś za kierownicą we wstanie wskazującem a kluczyk tkwił w stacyjce. Teraz mogą interweniować na drogach wewnetrznych, osiedlowych, prywatnych i na parkingu przy markecie - po to była nowelizacja.

Co do cen to piszesz głupoty. Zawierasz umowe z "tanią firmą z taniego regionu Polski" i oni za ciebie wszystko załatwią. Jak to załatwią i czy bedzie pan zadowolony, to jest caaałkiem insza sprawa. Jeszcze pacholę nie zrozumiało że tanio ,to najczęściej znaczy bardzo drogo?:sick:

Posiwiejesz to zrozumiesz. Są oszczędności nieopłacalne. Jak oszczędzenie niekiedy np. na prezerwatywie za 5 zeta...

Nie wiem ile masz lat ale nie czuje się już chłopcem mądralo ;)

I nie masz racji, tak samo jak mitem jest to, że siedząc za kierownica z kluczykiem w stacyjce po alkoholu już popełniasz przestępstwo, przepisy mówią jasno, że musisz ruszyć autem. I na terenie prywatnym (nie porównuj swojego pola do parkingu pod marketem) możesz jeździć bez uprawnień i nawalony i policja może interweniować dopiero kiedy zaczniesz zagrażać komuś innemu - to jest oczywiście to bardzo luźnej interpretacji ale... a jak nadal uważasz inaczej pokaż tą nowelizację.

Nie znam szczegółów, nie dopytywałem ale chodzi o to, że podobno łódzcy urzędnicy robią często pod górkę i nie mają nigdy racji ale wiadomo ile trwa sprawa jak się z nimi wejdzie na wojenną ścieżkę - będziesz rok no może pół w plecy.

Głupi przykład budynku do 35m. W ustawie napisane jest, że na każde 500m możesz postawić dwa. Nigdzie nie ma napisane, że jak działka ma 490m to nie możesz postawić żadnego a są w siedzi przykłady gdzie urzędnik uważał, że nie wolno żadnego a sąd uznawał, że wolno i to nawet dwa ale urzędnicy są tylko mądrzy jeśli trzeba napisać niezrozumiałe pismo ale jak już trzeba jakieś przeczytać ze zrozumieniem to mają z tym problem.

Coś ściemniasz. Moze jednak "wejdź w szczegóły".

Masz MPZT dla danej dzialki, masz projekt wykonany przez pracownie spoza Lodzi, spełniajacy te warunki, zglaszasz, budujesz.

Zapewne start budowy nastapi szybciej, niz wtedy, kiedy sam "zaprojektujesz" i zanim znajdziesz jelenia, który się pod tym podbije.

Coś ściemniasz. Moze jednak "wejdź w szczegóły".

Masz MPZT dla danej dzialki, masz projekt wykonany przez pracownie spoza Lodzi, spełniajacy te warunki, zglaszasz, budujesz.

Zapewne start budowy nastapi szybciej, niz wtedy, kiedy sam "zaprojektujesz" i zanim znajdziesz jelenia, który się pod tym podbije.

nic nie ściemniam mówię Ci to co mi mówiła babka z biura

może Twoje doświadczenia z urzędami są pozytywne i cieszę się Twoim szczęściem ale nie zawsze jest tak łatwo :D

Ale nie rozumiesz, że płacisz architektowiustaloną kwotę XXXX zł za projekt, który ma uzyskać pozwolenia na budowę.

Jeden architekt (biuro architektoniczne) za projekt weźmie daną kwotę, inne trzy razy więkjszą - to możliwe.

Ta kwota zależy od renomy, dokonań biura.

Ale cena nie zależy od tego, czy dom ma być wybudowany w Warszawie, Suwałkach czy Wólce Wielkiej.

Ale nie rozumiesz, że płacisz architektowiustaloną kwotę XXXX zł za projekt, który ma uzyskać pozwolenia na budowę.

Jeden architekt (biuro architektoniczne) za projekt weźmie daną kwotę, inne trzy razy więkjszą - to możliwe.

Ta kwota zależy od renomy, dokonań biura.

Ale cena nie zależy od tego, czy dom ma być wybudowany w Warszawie, Suwałkach czy Wólce Wielkiej.

Rozumiem co mówisz ale mówię Ci co mi powiedziała babka :D i ja ją nawet rozumiem bo też miałem styczność z urzędnikami w łodzi i w zgierzu np. i też uważam, że za kontakt z tymi łódzkimi kanaliami ludziom należy się szkodliwe...

Może "babka" chciała Cie naciągnąć.

Jesteś pierwszym, który tu twierdzi, że projekt domu budowanego w Łodzi musi być trzy razy droższy, niż w innym mieście

No raczej nie chciała bo od początku rozmowy wiedziała, że ze mnie hajsu nie będzie po prostu rozmawialiśmy ale Ty pewnie wiesz lepiej :D