Jacek Bednarz 31.12.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Witam wszystkich. Chciałbym się was poradzić w temacie podjazdu oraz problemu z wodą. Działka o której mowa jest położona niżej niż droga przy której się znajduje. Jest to droga gruntowa, nieutwardzona która jest ciągle niszczona przez traktory i inne ciężkie maszyny rolnicze, zawsze tworzyły się tam leje i kałuże. Sam na własną rękę chciałem ją naprawić (znaleźć ekipę, zrobić kosztorys i przedstawić sołtysowi aby zwyczajnie załatwił na to pieniądze- ale nie ma z kim gadać, droga ma 60m i nikt nie chce się nią zająć). Wracając do tematu. Cała działka jest znacznie niżej od drogi gruntowej, Drogę 1 użytkują jedynie samochody osobowe Drogę 2 użytkują samochody ciężarowe i maszyny typu wóz asenizacyjny 12000l, ciągnik + przyczepa z drewnem opałowym itp Podjazd jest "cofnięty" w głąb działki o 4m co ułatwia wjazd zestawów typu ciągnik+ przyczepa oraz często staje tam autem nie wjeżdżając do środka. Na działkę w tym roku nawiozłem kilkaset ton ziemi aby podnieść jej teren, różnica pomiędzy drogą a działką to w skranych punktach nawet 60cm. W tej chwili pomiędzy krawężnikiem najazdowym bram a poziomem drogi jest różnica ok10cm (droga wyżej). Planuję drogę obniżyć o kilkanaście cm tak aby była niżej od mojego podjazdu, zrobię to we własnym zakresie i mam w nosie co powie sołtys czy ktoś inny, ponieważ od lat naprawiam i równam tą drogę jak tylko się da bo chcę mieć "normalny" dojazd do domu. Plan mam aby "zamknąć" z każdej strony ten mój podjazd (kolor zielony) krawężnikami najazdowymi, następnie środek wybrać i albo zasypać jakimś tłuczniem + górę ozdobnym kruszonym kamieniem marmurkopodobnym lub środek ułożyć kostką ażurową o gr 10cm, środek zasiać trawą lub zasypać ozdobnym żwirkiem. Pozostaje też temat samej wody, tutaj jestem skłonny odebrać tą wodę np na trawnik przy pomocy jakiejś rury czy czegoś- nie znam się, rzucam hasła Planuje wziąć majstra do tej pracy ale chciałem żeby zrobił mi to porządnie. Pytania do was: 1. Nie znam sie na tym kompletnie, jak powinien prawidłowo zostać wykonany taki podjazd? 2. Jakiego rodzaju podłoża są niezbędne? 3. Jak poradzić sobie z problemem nadmiaru po deszczu? 4. Czy kostka ażurowa i ta droga poradzą sobie z ciężkim sprzętem typu wóz asenizacyjny 12000l? 5. Może macie inny pomysł jak to zrobić raz na zawsze i możliwie niskim kosztem? Za każdą pomoc bardzo wam dziękuję. pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244051-dzia%C5%82ka-ni%C5%BCej-od-drogi-gruntowej-problem-z-podjazdem-i-wod%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Bednarz 31.12.2018 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Dodam, że właśnie liczyłem ile wyszłoby to kosztowo przy moim pomyśle z płytami ażurowymi i krawężnikiem najazdowym wzdłuż ogrodzenia do muru ceglanego. Ok 2200zł płyty ażurowe gr 10cm, + ok 600zł krawęzniki 20x22x100, do tego cement, piach, fachowiec, koparka i kruszywa i myślę, że koszt ogarnięcia tego bałaganu to aż 4500-5000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244051-dzia%C5%82ka-ni%C5%BCej-od-drogi-gruntowej-problem-z-podjazdem-i-wod%C4%85/#findComment-7627466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.12.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Droga nie jest twoja więc cokolwiek zrobisz na drodze to samowola budowlana. W nosie możesz mieć sołtysa jeśli sie zmieści, z odpowiedzialnością tak łatwo nie pójdzie.Podnieś działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244051-dzia%C5%82ka-ni%C5%BCej-od-drogi-gruntowej-problem-z-podjazdem-i-wod%C4%85/#findComment-7627503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Bednarz 31.12.2018 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Droga nie jest twoja więc cokolwiek zrobisz na drodze to samowola budowlana. W nosie możesz mieć sołtysa jeśli sie zmieści, z odpowiedzialnością tak łatwo nie pójdzie. Podnieś działkę. Ok dziękuję za przestrogę. Droga tak czy siak będzie obniżona i wyrównana. Mam stos listów, próśb, ofert i zgłoszeń i nikt z tym nic nie zrobił od lat. Wiem, że mamy dziwny wymiar sprawiedliwości, ale nie zrobię żadnej bandyckiej akcji tylko naprawie drogę i zrobię z nią to co powinna zrobić gmina 20 lat temu. Najwyżej będę bohaterem sprawy dla reportera albo innej uwagi Zapraszam do powrotu do głównego wątku tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244051-dzia%C5%82ka-ni%C5%BCej-od-drogi-gruntowej-problem-z-podjazdem-i-wod%C4%85/#findComment-7627510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 02.01.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Moim zdaniem ta płyta popęka.Wystarczy nie równo ułożyć i pierwszy przejazd dużego sprzętu i po robocie. Może wylać drogę z betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244051-dzia%C5%82ka-ni%C5%BCej-od-drogi-gruntowej-problem-z-podjazdem-i-wod%C4%85/#findComment-7628982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.01.2019 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Że nikt nic nie zrobił z drogą, że masz karton podpisów, nie oznacza że jeśli coś samowlonie i niezgodnie z przepisami zrobisz sam to zostaniesz pochwa-lony. I racz zwrócić uwagę, że jeśli na samodzielnie wyremontowanym odcinku zdarzy sie wypadek (dowolny ) , to średnio zdolny adwokat reprezentujący poszkodowanego kierowcę, winę przypisze zarządcy drogi, a ten odbije ping-ponga na wykonującego ostatnie prace:lol2:. W świetle przepisów ciebie będzie moża obciążyc kosztami wszelakimi. I nie pomoże ci żadna reportera sprawa, która z pomocą ma niewiele wspólnego. Pomijam że jeszcze za twojego życia, droga i tak będzie podniesiona, bo tak jest kolej rzeczy. Byc może masz 18 lat i wiesz co robisz, więc potraktuj to jako zrzędzenie starego tetryka. Twoja sprawa. To ci pa:bye: Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244051-dzia%C5%82ka-ni%C5%BCej-od-drogi-gruntowej-problem-z-podjazdem-i-wod%C4%85/#findComment-7629078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts