Jacek Bednarz 31.12.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Witam wszystkich. Chciałbym się was poradzić w temacie podjazdu oraz problemu z wodą. Działka o której mowa jest położona niżej niż droga przy której się znajduje. Jest to droga gruntowa, nieutwardzona która jest ciągle niszczona przez traktory i inne ciężkie maszyny rolnicze, zawsze tworzyły się tam leje i kałuże. Sam na własną rękę chciałem ją naprawić (znaleźć ekipę, zrobić kosztorys i przedstawić sołtysowi aby zwyczajnie załatwił na to pieniądze- ale nie ma z kim gadać, droga ma 60m i nikt nie chce się nią zająć). Wracając do tematu. Cała działka jest znacznie niżej od drogi gruntowej, Drogę 1 użytkują jedynie samochody osobowe Drogę 2 użytkują samochody ciężarowe i maszyny typu wóz asenizacyjny 12000l, ciągnik + przyczepa z drewnem opałowym itp Podjazd jest "cofnięty" w głąb działki o 4m co ułatwia wjazd zestawów typu ciągnik+ przyczepa oraz często staje tam autem nie wjeżdżając do środka. Na działkę w tym roku nawiozłem kilkaset ton ziemi aby podnieść jej teren, różnica pomiędzy drogą a działką to w skranych punktach nawet 60cm. W tej chwili pomiędzy krawężnikiem najazdowym bram a poziomem drogi jest różnica ok10cm (droga wyżej). Planuję drogę obniżyć o kilkanaście cm tak aby była niżej od mojego podjazdu, zrobię to we własnym zakresie i mam w nosie co powie sołtys czy ktoś inny, ponieważ od lat naprawiam i równam tą drogę jak tylko się da bo chcę mieć "normalny" dojazd do domu. Plan mam aby "zamknąć" z każdej strony ten mój podjazd (kolor zielony) krawężnikami najazdowymi, następnie środek wybrać i albo zasypać jakimś tłuczniem + górę ozdobnym kruszonym kamieniem marmurkopodobnym lub środek ułożyć kostką ażurową o gr 10cm, środek zasiać trawą lub zasypać ozdobnym żwirkiem. Pozostaje też temat samej wody, tutaj jestem skłonny odebrać tą wodę np na trawnik przy pomocy jakiejś rury czy czegoś- nie znam się, rzucam hasła Planuje wziąć majstra do tej pracy ale chciałem żeby zrobił mi to porządnie. Pytania do was: 1. Nie znam sie na tym kompletnie, jak powinien prawidłowo zostać wykonany taki podjazd? 2. Jakiego rodzaju podłoża są niezbędne? 3. Jak poradzić sobie z problemem nadmiaru po deszczu? 4. Czy kostka ażurowa i ta droga poradzą sobie z ciężkim sprzętem typu wóz asenizacyjny 12000l? 5. Może macie inny pomysł jak to zrobić raz na zawsze i możliwie niskim kosztem? Za każdą pomoc bardzo wam dziękuję. pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Bednarz 31.12.2018 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Dodam, że właśnie liczyłem ile wyszłoby to kosztowo przy moim pomyśle z płytami ażurowymi i krawężnikiem najazdowym wzdłuż ogrodzenia do muru ceglanego. Ok 2200zł płyty ażurowe gr 10cm, + ok 600zł krawęzniki 20x22x100, do tego cement, piach, fachowiec, koparka i kruszywa i myślę, że koszt ogarnięcia tego bałaganu to aż 4500-5000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.12.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Droga nie jest twoja więc cokolwiek zrobisz na drodze to samowola budowlana. W nosie możesz mieć sołtysa jeśli sie zmieści, z odpowiedzialnością tak łatwo nie pójdzie.Podnieś działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Bednarz 31.12.2018 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Droga nie jest twoja więc cokolwiek zrobisz na drodze to samowola budowlana. W nosie możesz mieć sołtysa jeśli sie zmieści, z odpowiedzialnością tak łatwo nie pójdzie. Podnieś działkę. Ok dziękuję za przestrogę. Droga tak czy siak będzie obniżona i wyrównana. Mam stos listów, próśb, ofert i zgłoszeń i nikt z tym nic nie zrobił od lat. Wiem, że mamy dziwny wymiar sprawiedliwości, ale nie zrobię żadnej bandyckiej akcji tylko naprawie drogę i zrobię z nią to co powinna zrobić gmina 20 lat temu. Najwyżej będę bohaterem sprawy dla reportera albo innej uwagi Zapraszam do powrotu do głównego wątku tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 02.01.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Moim zdaniem ta płyta popęka.Wystarczy nie równo ułożyć i pierwszy przejazd dużego sprzętu i po robocie. Może wylać drogę z betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.01.2019 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Że nikt nic nie zrobił z drogą, że masz karton podpisów, nie oznacza że jeśli coś samowlonie i niezgodnie z przepisami zrobisz sam to zostaniesz pochwa-lony. I racz zwrócić uwagę, że jeśli na samodzielnie wyremontowanym odcinku zdarzy sie wypadek (dowolny ) , to średnio zdolny adwokat reprezentujący poszkodowanego kierowcę, winę przypisze zarządcy drogi, a ten odbije ping-ponga na wykonującego ostatnie prace:lol2:. W świetle przepisów ciebie będzie moża obciążyc kosztami wszelakimi. I nie pomoże ci żadna reportera sprawa, która z pomocą ma niewiele wspólnego. Pomijam że jeszcze za twojego życia, droga i tak będzie podniesiona, bo tak jest kolej rzeczy. Byc może masz 18 lat i wiesz co robisz, więc potraktuj to jako zrzędzenie starego tetryka. Twoja sprawa. To ci pa:bye: Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts