Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

jestem na etapie wyboru projektu. Waham się między Optymalnym z mg projekt a Telimena IV. Telimena wydaje mi się bardziej dla mnie adekwatna w wyliczeniach nie jest dużo droższa od optymalnego, który ma sporo okien polaciowych. Czy drodzy forumowicze widzicie w tych projektach jeszcze coś na co powinnam zwrócić uwagę? Druga kwestia czy opłaca się brać dodatki do projektów? Typu pompa ciepla, ogrzewanie podłogowe, WM z ręku? Czy takie projekty taniej robi wykonawca powyższych instalacji?

Z góry serdecznie dziękuję za merytoryczna pomoc :)

a planujesz PC?

Bo w sumie układ i zagęszczenie rur CO powinno być uzależnione do wyboru formy grzania.

Telimena to projekt na działki z wjazdem od południa i sadząc po kotłowni - do grzania paliwem stałym.

Trochę szkoda dużej powierzchni straconej na hol na parterze.

Trzeba zwrócić uwagę jak wygląda izolacja między garażem a domem (chyba, że aspekt energooszczędności cię nie obchodzi).

Szkoda, że brakuje chociaż małego pokoju na parterze na zapasową sypialnię, gdyby któryś z domowników nie mógł wejść na piętro.

Schody warto przerobić na dwubiegowe zamiast zabiegowych.

Na piętrze zamieniłabym układ pokoi w sposób lustrzany, aby łazienka była nad kotłownią (krótsza instalacja)

Gdy decyduje się na PC to lepiej gdy kotłownia jest dostępna z domu, bo można wówczas w pomieszczeniu z PC urządzić pralnię lub spiżarnię.

Optymalny jest na działki z wjazdem od północy lub wschodu.

Nie ma garażu. Do za to jest wiekszy.

Dlatego ciężko porównywać te dwa projekty, bo są skrajnie różne.

Jeśli chcesz mieć rekuperacje, to niepotrzebne ci w domu kominy.

Edytowane przez Elfir

W takim razie nie potrzebujesz takiej kotłowni jak w Telimenie.

Przeczytaj co wyżej dopisałam, bo skoro wybrałaś tak różne projekty, być może nie wiesz jak w ogóle jak powinno się takie projekty wybierać i kwestia dodatków jest problemem wtórnym.

Skoro myślisz o fotowoltaice to musisz uwzględnić również najbardziej optymalne nachylenie połaci dachu względem słońca.

Jakie w ogóle masz założenia MPZP?

Edytowane przez Elfir

Dzięki Elfir za zaangażowanie. W moim odczuciu projekty są dość podobne. W telimenie planowałam przerobić garaż na pokój z łazienką. Podoba mi się też większy wiatrołap i właśnie ta kotłownia. Bo pc reku i zasobnik wody trochę miejsca zajmują a i dobrze byłoby mieć miejsce na graty. Ponadto jest nieco ładniejszy od optymalnego choć to ostatecznie sprawa drugorzędna. W optymalnym ten podcień chciałam zlikwidować i taras urządzić od frontu. W WZ mam dach dwuspadowy 38-47 stopni i szerokość elewacji frontowej na 11-16m z tolerancja +/- 20%. Działka cóż... Jest nieco problematyczna ale tylko na taką nas było stać. Wejście i taras muszą znajdować się od strony wschodniej, ponieważ działka jest pochyła w tym kierunku i na tą stronę roztacza się wspaniały widok. Nie jest to skarpa ale taki delikatny stok narciarski typu ośla łączka :)

Czyli wjazd jest od wschodu i tam jest ten ładny widok?

W tej sytuacji połacie dachu będą wschód-zachód. Tylko ten daszek nad salonem ma jedną małą połać na południe, nadającą się na jakieś panele FV, ale to za mało chyba na efektywne używanie.

Za mały ten daszek, racja, ale czytając co nieco o fotowoltaice to umieszczając panele wschód-zachód również instalacja jest efektywna. Oczywiście mniej niż ta na południe, ale ma całkiem przyzwoite parametry. Szkoda mi rezygnować z fotowoltaiki skoro ceny prądu w górę, urządzeń na prąd coraz więcej, a i od państwa ma na ten cel coś skapnac...

Skoro uważasz, że będzie to efektywne ekonomicznie...

Tak czy inaczej w salonie masz od południa jedno spore okno.

jeśli rezygnujesz z garażu na rzecz pokoju to trzeba przemyśleć jak powiększyć łazienkę, by zmieścił się prysznic i jak połączyć pomieszczenie PC z resztą domu.

np. tak:

2e924d01972b9a0cgen.jpg

Ponieważ chcesz wprowadzić daleko idące zmiany (brak garażu) już wiesz, że projekt instalacji rekuperacji czy ogrzewania będzie nieprzydatny, bo de facto wybudujesz inny dom.

Zamieniając na piętrze w sposób lustrzany pokoje - pokoje dzieci będą doskonale doświetlone od południa. Sypialnia rodziców i łazienka tyle światła nie potrzebują. Z łazienki można wówczas zrobić spust na pranie do pralki w pom. gospodarczym, gdzie będzie też PC.

Edytowane przez Elfir