Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesny płaski parter - drugi dom i nowe pomysły

Recommended Posts

Hej. Na wstępie się przywitam. Witam wszystkich forumowiczów

Dziennik zaskładam po lekturze sporej części forum i wielu dzienników. Chylę czoła dla MAGa w sumie to jego dziennik plus kilka ciekawych rozmów namieszalo mi w głowie stąd decyzja aby założyć temat.

Dom obecny wprowadzka 2016. 160 m2 w tym garaz. Parter piętro dach plaski WM plus reku plus GWC. Ceramika plus 20 cm grafit. Ogólnie dom liczony przez asolta na około 60kwh/m2. Pompa gruntowa. Z różnych względów około 100k zapłacone za lepszą izolacyjność niż standard. Pytanie czy warto? Dom sprzedam więc stopa zwrotu nie przypadnie na mnie

Teraz plany:

190 m2 w tym garaż. Parter płaski dach. Ściany silikat 18 plus 25 cm grafit. Ławy fundamentowe plus 20 cm xps lub Aqua. Strop wiązary sufit kg i membrana. Izolacja dachu 30 cm piana lub 50 cm celuloza. podłoga 25 cm. Ogrzewanie pompa powietrzna wentylacja bez GWC

I teraz dylemat. Zastanawiam się czy warto budować energooszczędnie grzejąc pompą. Mając na uwadze koszt kredytu czas zwrotu się wydłuża. A może wręcz przeciwnie? Warto iść w pasywnosć plus kable?

Dodam że dla mnie najważniejszy jest komfort i bezobslugowosc. Nie mam czasu myśleć o ogrzewaniu sterować nim itp. N8e jest

Chciałbym dodać wstępne wizki i plany ale póki co nie wiem jak:)

Chciałbym dodać wstępne wizki i plany ale póki co nie wiem jak:)

Jeśli chodzi o zdjęcia / grafikę, to mogę polecić serwis imgur.com (jeśli dane masz w pliku pdf, to możesz pliki pliki pdf zapisać jako obrazy). Jak wgrasz obraz do serwisu imgur możesz sobie skopiować od razu link BBcode i wkleić w poście na forum.

Czekam wizki i plany :popcorn:

Budowa w Bujakowie?

Edytowane przez Regius

Budowa w Orzeszu, działka pod lasem - 100 mb do ściany lasu, działka idealnie płaska i rozłożysta więc w sam raz pod parterówkę

W planach:

okna alu (aluprof?)

1 duży HS reszta skrzydlo + fix, wszystkie okna od posadzki do sufitu (280)

okna w warstwie ocieplenia

brama garażowa i drzwi licowane z elewacją

e9e72d8ce1a1.png

887576a2f143.png

d0fab05926c6.png

47f17483a492.png

a54eaea0107d.png

Obecnie walczymy z WZ

do okoła wszystkie domy dach 4-spadowy - ale nasz architekt jest dobrej myśli

Jeśli się nie uda - będziemy musieli poczekać do końca roku - w grudniu wejdzie Plan Zagospodarowania Przestrzennego który będzie bardzo liberalny - jest już projekt do wglądu - dopuszcza dachy płaskie

Edytowane przez togaj

Cześć :) Projekt wygląda naprawdę imponująco. Rozumiem, że nie jest już do edycji, ale jak dla mnie kibelek z wejściem do jadalnio-salonu, to bardzo krępujące rozwiązanie. U mnie by nie przeszło i też na forum wiele razy ten temat był poruszany. W większości takie rozwiązania uznawane było za niekomfortowe i zmieniane przez inwestorów. Do przemyślenia :)

Za poradą mrufki jest decyzja zmiany układu.

Rezygnujemy z wnęki wejściowej tam będzie wiatrołap. Garderoba obok kosztem wnęki w garażu. W miejscu garderoby łazienka. Zyskamy większą kuchnię i dodatkowe 5m2 holu. Cały dom urośnie nam o kolejne 7m2 ale w ramach tej samej konstrukcji

Czekamy na rysunki architekta mam nadzieję że mądrze to poukłada. Zaraz po akceptacji koncepcji składamy wniosek o nowe warunki zabudowy

Dom obecny Z różnych względów około 100k zapłacone za lepszą izolacyjność niż standard.

I teraz dylemat. Zastanawiam się czy warto budować energooszczędnie grzejąc pompą. Mając na uwadze koszt kredytu czas zwrotu się wydłuża.

Dodam że dla mnie najważniejszy jest komfort i bezobslugowosc.

Wg mnie nie ma sensu pakować aż takiej kasy w lepszą izolację. 100tys różnicy ? stopa zwrotu pewnie ze 100 lat...

Trochę się źle wyraziłem z tym 100k

W tej cenie po kalkulacji kosztowała lepsza izolacja ciepłe montaże mega ciepłe okna drzwi brama garażowa do tego reku z glikolowym gwc i pompa gruntowa zamiast powietrznej

Wejście do pralni będzie jako ukryte drzwi od kuchni. Wyjście z pralni na taras. Zabieg celowy:)

Kotłownia wg zamysłu miała być bliżej łazienek

Ostatecznie zostanie tam gdzie jest ale nie będzie do niej wejścia z kuchni.

Z kuchni wchodzimy do pralni. Z pralni do spiżarni a że spiżarni do kotłowni. Do samej kotłowni chodzić się będzie pewnie bardzo rzadko po nie ma po co. Spiżarnia to raczej składzik na rzeczy mało używane bo artykuły spożywcze będą w kuchni miejsca jest sporo.

Czy mogę liczyć na opinie w zakresie wyboru ogrzewania i wentylacji?

Czy kable plus ggwc to dobry pomysł?

Ggwc poziomy działka jest spora no i gliniasta powinno się więc sprawdzić

Zastanawiam się też nad graniem wody. Czy przepływ się sprawdza? Jaka trzeba mieć wtedy moc instalacji przyłączeniowej?

TaK będę w stanie pilnować. Chce też dużo w tym zakresie zrobić sam plus pomocnik.

Gruntowa pompa nie jest zla ale licząc czas zwrotu plus kredyt robi się kosmos. Zakładając że dom kiedyś sprzedam to zwrot nie będzie szybki. Teraz celuje w dom z minimalnymi kosztami eksploatacji i serwisu w przyszłości

i mamy zamkniętą koncepcję

f8009d22d222.png

dodam że ściana bez okien a z drzwiami i bramą garażową to ściana południowa

Witaj:)

Imponujący i piękny domek:)

Tylko chyba się pomyliłeś odnośnie stron świata.

Czy okna będą robione na zamówienie, bo 280 wysokości chyba nie jest standardowa ? Ile będzie kosztowało takie jedno okno?

Co będzie na ścianie WC, na wprost wiatrołapu? Czy to będzie ściana z zielonym ekranem?

Mam jeszcze pytanie odnośnie firmy projektowej, bo wizualizacje przypominają mi jedną firmę, którą bardzo lubię...Czy ma biura we Wrocławiu i Warszawie i jest na literę J?

edit;

sorki teraz doczytałam, że wysokość okien, to razem z fixami. Pięknie będzie!

Edytowane przez ciężkiprzypadek

Witaj:)

Imponujący i piękny domek:)

Tylko chyba się pomyliłeś odnośnie stron świata.

Czy okna będą robione na zamówienie, bo 280 wysokości chyba nie jest standardowa ? Ile będzie kosztowało takie jedno okno?

Co będzie na ścianie WC, na wprost wiatrołapu? Czy to będzie ściana z zielonym ekranem?

Mam jeszcze pytanie odnośnie firmy projektowej, bo wizualizacje przypominają mi jedną firmę, którą bardzo lubię...Czy ma biura we Wrocławiu i Warszawie i jest na literę J?

edit;

sorki teraz doczytałam, że wysokość okien, to razem z fixami. Pięknie będzie!

Witam:)

Cieszę się że projekt się podoba. Nam tez;)

Co do stron nie pomyliłem się jest dokładnie tak że od południa nie mamy okien

280 wysokość będzie całości okien. Fixy nie będą i góry ale część jako pełne szklenie (boczne w salonie)

Stolarka aluminiowa nie ma problemu z taką wysokością

Okien jeszcze nie wyceniałem czekam na finalne projekty

Ta ściana to wg zamysłu architekta żywy mech. Naświetle w dachu nad nim. Czy tak będzie to życie pokaże:)

Firma projektowa z Rybnika projekt indywidualny wg sporej ilości naszych wytycznych

Odnośnie ściany z mchu, podobają mi się takie, bo uwielbiam mech...nawet sama kombinuję, co zrobić by fachowcy przy budowie nie uszkodzili mojego kobierca mchu przed domem.

Ale mam małe ale, zwróćcie uwagę, że ta ściana wyjdzie bardzo blisko wyjścia z wiatrołapu, chyba ok 1m. Po mimo, że będzie szklana to i tak nie będzie takiego efektu przy wejściu jaki powinien być, bo po otwarciu drzwi po prostu wejdą na nią, bez podziwiania. Jak będzie jednocześnie więcej gości na wiatrołapie, to przy mętliku rozbierania po prostu ścianę będą sobie zasłaniać.

Ja jestem dalekowidzem i wszelkie efekty widzę dopiero z pewnej odległości.

Proponuję skrócić sam wiatrołap( bez garderoby) o 50cm . Sprawdźcie sobie teraz u siebie( jak macie możliwość) czy Wam to nie przeszkadza.

Dlaczego chcecie zrezygnować z południowego słońca?

Edytowane przez ciężkiprzypadek

TaK będę w stanie pilnować. Chce też dużo w tym zakresie zrobić sam plus pomocnik.

No to można spróbować:

1, płyta fundamentowa - TAK, ale ja bym ją zrobił na granulacie szkła piankowego. Ceny spadły, gdzieś na forum były już ceny ok. 150 zł/netto/m3 przy zamawianym tirze. Poza trochę gorszą lambda od XPS, materiał pozbawiony wad.

2. kable + panele fotowaltaiczne + grzałka (do CWU?) - można spróbować, sprawdź czy dostaniesz na taki zestaw PNB

3. Jak chcesz GWC to spokojnie można, ale ja bym wtedy poszedł w zależności od zasobności portfela w rekuperator z pompą ciepła lub kombajn Nilan Compact P (przykładowo oczywiście). Być może uda Ci się przekonać, w projekcie, że grzejesz powietrzną PC, a dogrzewasz kablami. Załatwiasz kwestie grzania, wentylowania i klimatyzowania (w dużym stopniu) pomieszczeń.

4. Dom 20-35 kWh/m2/rok jest osiągalny (poniżej raczej wątpię z uwagi na dom parterowy i niekorzystny wsp. A/V)., ale będziesz musiał powalczyć z nieszczelnościami (okna, strop, drzwi wejściowe) oraz z wyizolowaniem (lub grzaniem) garażu, który 2 ścianami będzie oddziaływał na strefą ogrzewaną (w tym na jeden z pokoi).

Życzę powodzenia i będę podpatrywał.

pzdr

PS. Ja bym się nie bawił, tylko zakopał ponownie (samemu) kolektor poziomy i założył polską PC.