Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

źle zamontowane poszerzenie

Recommended Posts

Mam problem z oknem. Złożyłem reklamację na montaż żądając zdemontowania i ponownego montażu.Macie pomysł czy można to inaczej naprawić, nie demontując okna w całości?

w narożnikach cieknie woda, a cieknie, bo poszerzenie jest przesunięre o kilka mm względem ramy. Widac to na zdjęciu od zewnątrz.

IMG-20190101-192842-1.jpg

IMG-20190101-191346.jpg

Co znaczy poszerzenie? bo jakoś na foto nie widać :(

W moim rozumieniu leje się po oknach i futrynie bo dom w stanie surowym ocieplony i wilgotność wewnątrz bardzo wysoka, a na zewnątrz chłodno.

Dzięki za zainteresowanie tematem, już tłumaczę. Poniżej zdjęcie z zewnątrz, z dodatkowym komentarzem. Dodam, ze dom nie jest ocieplony.

okno.jpg

Wymazane jest silikonem, takim jakim mazałem fundament. Dodatkowa izolacja od wody.

Nie do końca rozumiem, w domu jest przewiew, dziura przy wieńcu na górze, brama garażowa nieszczelnie zadeskowana, nie odczuwam dużej wilgotności. Okna i szyby są suche od wewnątrz. Wilgoci technologicnzej nie ma dużo, bo nie było jeszcze tynków ani wylewek, a ściany były murowane na klej. Do tego problem ten występuje tylko w narożnikach tego konkretnego, jednego okna. Gdyby wynikało z poziomu wilgotności, to oczekiwałbym takiego efektu również na innych oknach, a mam jeszcze 3 inne tarasowe na tym samym poziomie.

Dlatego podejrzewam błędny montaż.

ale się nakręciliście

A dlaczego ma nie cieknąć skoro od zewnątrz nie ma izolacji przeciwwodnej ? Ta dziura nie jest powodem przeciekania wody do środka !!! co najwyżej komora w poszerzeniu może (nie musi) się wypełnić wodą i przy mrozie zostanie lodem rozsadzona.

Wszystkie dolegliwości znikną w momencie prawidłowego wykonania obróbek zewnętrznych i ocieplenia chałupy

Ani folia paroprzepuszczalna ani piana nie jest wodoszczelna

Folia paroprzepuszczalna przepuszcza wodę? No to dałem się nabrać. Montażysta i sprzedawca (a nawet wielu sprzedawców) twierdził, że wody nie przepuści. A parę tylko na zewnątrz. Folię paroprzepuszczalną dachową sobie przetestowałem - nie przepuszcza wody. Tych od okien nie przetestowałem. Byłem przekonany, że działają podobnie jak dachowe.

Ale jak pierwsza komora?, poszerzenie jest przecież w całości, jak można odsłonić pierwszą komorę? W całości jest przesunięte, od srodka taśmy zasłaniają to nie widać, ale po mojemu woda sie od zewnątrz dostaje przez te dziurę do środka, trafia na pianę i tasmę, ale te przy bezpośrednim naporze wody w końcu puszczą i puściły.

Tak ja to widżę. Reklamacja jest zgłoszona, dam znać co dalej.