Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukuję prawnika (prawo budowlane) i proszę o fachową pomoc - Kraków i okolice

tomek_2

Recommended Posts

Kupiłem nowy dom 1.5 roku temu i w tym okresie ujawniło się w nim kilka wad, które zamierzam reklamować u sprzedającego. Ten ostatni to lokalny rolnik, który zbudował kilka domów na swojej ziemi systemem gospodarczym, zatrudniając (tanie) ekipy i jak się okazało, oszczędzając gdzie tylko mógł na materiałach. O ile domy sąsiadów nie wykazują takich problemów, mój (który stawiany był jako ostatni) niestety pozostawia wiele do życzenia.

Sytuacja rodzinno-zawodowa i lokalowa zmusiła mnie do podjęcia decyzji kupna domu w tamtym okresie, a po obejrzeniu kilkunastu różnych domów ten wydawał się przyzwoity. Niestety, poza oględzinami zewnętrznymi domu przez znajomego inżyniera budowlańca (które jak się okazuje były zbyt pobieżne i niedokładne) nie zamówiłem badania termowizyjnego jeszcze przed kupnem (wtedy dom był pusty i nieogrzewany, trudno było to zorganizować), dopiero dwie kolejne zimy (ta jest druga) ujawniły usterki dotyczące izolacji domu.

Zamierzam wystąpić z reklamacją m.in. bardzo zimnego styku podłóg i ścian na parterze (13-14 stopni przy 20 st. w pomieszczeniu) niedokładnie położonej izolacji ścian ze styropianu (dom się szybko wychładza, z niektórych gniazdek wieje zimne powietrze) oraz wielu mostków termicznych na sufitach i skosach na piętrze. Miałem robiona termowizję kilka miesięcy temu, co potwierdziło zauważone przeze mnie ubytki ciepła, jednak wtedy jeszcze nie sądziłem, że skala tych niedoróbek będzie taka duża.

W tej chwili potrzebuję porady w kwestii, co powinienem zrobić po kolei w sensie kroków prawnych oraz ew. ekspertyzy budynku, żeby skutecznie wyegzekwować naprawę wad na koszt wykonawcy (boję się, że wady mogą dotyczyć b. słabej izolacji pionowej ścian fundamentowych, nie wiem też co z izolacją poziomą) i naprawa będzie trudna i kosztowna choćby dlatego, ze wokół budynku położona została już opaska brukowa).

W najbliższym czasie umówiony jestem na badanie termowizyjne, które wg wykonawcy powinno być honorowane w przypadku ew. sprawy sądowej ale firma wykonująca badanie nie zajmuje się stricte ekspertyzami budowlanymi, robią tylko termowizję. Czy nie powinienem najpierw zlecić badania budynku ekspertom budowlanym? Ponieważ nie są to małe koszty, muszę mieć pewność, że umowa kupna domu umożliwia mi dochodzenie swoich praw z tytułu gwarancji bądź rękojmi.

Czy mogę prosić o pomoc osoby zorientowane w temacie?