Kacper90 03.01.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Witam, Potrzebuję waszej pomocy w ocenie kosztów budowy domu. Obecnie posiadam z żoną działkę budowlaną (1100 m2) i spodobał się nam projekt domu Lenka WRP1515: https://www.extradom.pl/projekt-domu-lenka-WRP1515?gclid=CjwKCAiAgrfhBRA3EiwAnfF4tsC7xfVcS1x_bpqeEWLCo2Bm_knLL4mGK3v6IUNa-9kBzQm0miPkBhoCaVUQAvD_BwE Na stronie są wskazane orientacyjne koszty budowy ale zdaję sobie sprawę, że realia mogą być zupełnie inne więc postanowiłem zapytać was fachowców Dom chcielibyśmy budować metodą gospodarczą oraz część robót wykonać sami. Budżet jaki mamy do wykorzystania to 350 tyś zł i w tej kwocie miało by być zawarte umeblowanie i wyposażenie domu. Proszę o opinie czy jest to realne aby taki dom wybudować i zamknąć się we wskazanej kwocie. Próbowałem znaleźć w dziennikach budowy podobny projekt ale nie udało mi się - może słabo szukam. Proszę również o wasze opinie na temat tego projektu. Czy jest on raczej tani czy drogi w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 03.01.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Projekt jak większość. Do tych 350 dolicz jeszcze ok 100 - 150 tys. i bez zagospodarowania działki, tzn. kostki ogrodzenia, itp., ale z wyposażeniem w wprowadzisz się. Właśnie wprowadzilem się do podobnego domu więc jakies tam rozeznanie mam... Jako samorob zaoszczedzilem na ścianach działowych, podłodze, elektryce częściowo, malowaniu, ogrodzeniu panelowym itp. Zależy też gdzie mieszkasz ale jak nie jest to przy granicy z Ukraina to raczej moja wycena będzie bliska prawdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 03.01.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeżeli masz budżet 350 tyś to raczej bym szukał parterówki do 100m bez garażu, najlepiej w prostej bryle z prostym dachem dwuspadowym, ewentualnie jak masz ekipę to może z płaskim jak warunki pozwalają. Ten dom do wprowadzenia to raczej pod 530 tyś podchodzi, i jak poprzednik pisał bez zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 03.01.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 W przypadku robocizny to nie ma znaczenia czy budujesz 100 czy 130m2. Stan surowy takich domków wyceniany jest od sztuki. Oczywiscie jakąś tam wycenę dostaniesz, ale to i tak pic na wodę bo będzie ona rozpisana przez różnych wykonawcow różnie, a każda i tak będzie się zamykać w przedziale 50 - 60 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 03.01.2019 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 W przypadku robocizny to nie ma znaczenia czy budujesz 100 czy 130m2. Stan surowy takich domków wyceniany jest od sztuki. Oczywiscie jakąś tam wycenę dostaniesz, ale to i tak pic na wodę bo będzie ona rozpisana przez różnych wykonawcow różnie, a każda i tak będzie się zamykać w przedziale 50 - 60 tys. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja miałem wyceniony każdy etap do SSO (ławy, fundament murowanie). Wszystko na podstawie projektu +podane stawki za m2 czy mb które płaciłem ekipie. Przy takim rozliczeniu raczej istotne jest czy budujesz dom 100 m2 czy 130m2. Zresztą SSZ to jest jakieś 30% kosztów, póżniej trzeba to wszystko wykończyć, umeblować. Najlepszy moment na cięcie kosztów to wybór projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 03.01.2019 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jak ci sie fartnie to okolice 550tyś bez zabawy na zewnątrz. Za 350tyś to może bedzie naciągana deweloperka jak polowe zrobisz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 03.01.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Tak, miałem wycenione od metrów i u każdego wykonawcy poszczególne metry kosztowały inaczej, tzn drożej za ściany ale mniej za strop itd. suma sumarum 7 wycen było do siebie w ogólnym rozrachunku bardzo podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 03.01.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Co do projektu a raczej rzutówZwroc uwagę na szerokość garażu. Na rzutach wygląda raczej słabo. Drzwi od łazienki na górze otwierają się na schody i generalnie można nimi kogos z tych schodów zrzucić. Nie nawidze schodów zabiegowych bo są po prostu niebezpieczne. Prawdopodobnie mógłbyś przesunąć troche działowe od łazienki w stronę pokoju i w miejscu kabiny zrobić drzwi do łazienki otwierane wbrew przepisom do wewnątrz. Wtedy może dałoby się że spocznikiem te schody zaprojektowac o ile szerokość klatki schodowej na to pozwoli. Jedno średniej jakości okno polaciowe z montażem dekarzy i obróbka GK to koszt minimum 2 tys. Pomieszczenia na poddaszu są nieduże i może dałoby się trochę powiekszyc okna w ścianach szczytowych i zrezygnowac z polaciowych. Płaska dachówka ładnie i nowocześnie wygląda ale przy tej powierzchni dachu będzie ok. 7-8 tys droższa od falistej, więc tutaj jeszcze można coś zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rzeszowiak 13.02.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Co o tym myślicie ?Realne projekt Maksymilian 2 z kosmetycznymi zmianamiFundament-roboty ziemne(koparka inwestor)-zbrojenie +zalanie ław 946 zł-ściana fundamentowa z bloczka bet.+wieniec 2477 zł-zasypanie+chudziak 1665 zł-ocieplenie fundamentu 686 zł-hydro izolacja do uzgodnieniaRazem:5774 złParter-mury konstrukcyjne 4147 zł-podciąg 375 zł-okno narożne 486 zł-kominy 800 zł-schody 2200 zł-strop żelbet 7700, strop terriva 4997Razem 15708 zł 13005 złPoddasze-ściany konstrukcyjne 783 zł-wieniec+trzpienie+zalanie+rozszalowanie 1906 zł-kominy 800 zł-ściany szczytowe 977 złRazem 4466 złŚciany działowe-parter 726 zł-poddasze 1442 złRazem 2168 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 to bedzie najtańszy dom w dziejach forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 13.02.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Co o tym myślicie ? Realne projekt Maksymilian 2 z kosmetycznymi zmianami Fundament -roboty ziemne(koparka inwestor) -zbrojenie +zalanie ław 946 zł -ściana fundamentowa z bloczka bet.+wieniec 2477 zł -zasypanie+chudziak 1665 zł -ocieplenie fundamentu 686 zł -hydro izolacja do uzgodnienia Razem:5774 zł Parter -mury konstrukcyjne 4147 zł -podciąg 375 zł -okno narożne 486 zł -kominy 800 zł -schody 2200 zł -strop żelbet 7700, strop terriva 4997 Razem 15708 zł 13005 zł Poddasze -ściany konstrukcyjne 783 zł -wieniec+trzpienie+zalanie+rozszalowanie 1906 zł -kominy 800 zł -ściany szczytowe 977 zł Razem 4466 zł Ściany działowe -parter 726 zł -poddasze 1442 zł Razem 2168 zł jak za sama robocizne to cena bradzo dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 13.02.2020 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 jak za sama robocizne to cena bradzo dobra Ja już myślałem że z materiałem;). Tylko żeby się pojawili na budowie . Znajomy rok temu bez dachu wydał 24tyś za robociznę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 13.02.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Witam, Potrzebuję waszej pomocy w ocenie kosztów budowy domu. Obecnie posiadam z żoną działkę budowlaną (1100 m2) i spodobał się nam projekt domu Lenka WRP1515: https://www.extradom.pl/projekt-domu-lenka-WRP1515?gclid=CjwKCAiAgrfhBRA3EiwAnfF4tsC7xfVcS1x_bpqeEWLCo2Bm_knLL4mGK3v6IUNa-9kBzQm0miPkBhoCaVUQAvD_BwE Na stronie są wskazane orientacyjne koszty budowy ale zdaję sobie sprawę, że realia mogą być zupełnie inne więc postanowiłem zapytać was fachowców Dom chcielibyśmy budować metodą gospodarczą oraz część robót wykonać sami. Budżet jaki mamy do wykorzystania to 350 tyś zł i w tej kwocie miało by być zawarte umeblowanie i wyposażenie domu. Proszę o opinie czy jest to realne aby taki dom wybudować i zamknąć się we wskazanej kwocie. Próbowałem znaleźć w dziennikach budowy podobny projekt ale nie udało mi się - może słabo szukam. Proszę również o wasze opinie na temat tego projektu. Czy jest on raczej tani czy drogi w budowie? Zmieścisz się w tej kwocie ale musisz dużo zrobić gospodarczo. Ja skończyłem w tamtym roku domek 100m2. Mam ogrodzenie, bramę, wyposażenie i umeblowane. Dałem niecałe 240tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz204 17.10.2023 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2023 (edytowane) Witam, Potrzebuję waszej pomocy w ocenie kosztów budowy domu. Obecnie posiadam z żoną działkę budowlaną (1100 m2) i spodobał się nam projekt domu Lenka WRP1515: https://www.extradom.pl/projekt-domu-lenka-WRP1515?gclid=CjwKCAiAgrfhBRA3EiwAnfF4tsC7xfVcS1x_bpqeEWLCo2Bm_knLL4mGK3v6IUNa-9kBzQm0miPkBhoCaVUQAvD_BwE Na stronie są wskazane orientacyjne koszty budowy ale zdaję sobie sprawę, że realia mogą być zupełnie inne więc postanowiłem zapytać was fachowców Dom chcielibyśmy budować metodą gospodarczą oraz część robót wykonać sami. Budżet jaki mamy do wykorzystania to 350 tyś zł i w tej kwocie miało by być zawarte umeblowanie i wyposażenie domu. Proszę o opinie czy jest to realne aby taki dom wybudować i zamknąć się we wskazanej kwocie. Próbowałem znaleźć w dziennikach budowy podobny projekt ale nie udało mi się - może słabo szukam. Proszę również o wasze opinie na temat tego projektu. Czy jest on raczej tani czy drogi w budowie? Te orientacyjne wartości zawsze trzeba traktować z pewnym dystansem. Wszystko zależy od lokalnych cen materiałów, kosztów robocizny (jeśli będziesz korzystać z usług fachowców) oraz od tego, jakie materiały wybierzesz. Wykonując część robót samemu, na pewno zaoszczędzisz sporo, ale pamiętaj, że to też wymaga dużo czasu i zaangażowania. Jeśli chodzi o budżet 350 tys. zł z umeblowaniem i wyposażeniem, to wydaje się być dość optymistycznie, ale nie niemożliwie. Polecam też przeczytać ten artykuł na temat kosztów budowy: Może da Ci lepsze wyobrażenie o tym, z czym się mierzyć. Jeśli chodzi o projekt, to trudno jednoznacznie stwierdzić, czy jest tani czy drogi w budowie, bo wiele zależy od wykończenia, jakie wybierzesz. Ale patrząc na jego prostą bryłę, nie wydaje się być specjalnie skomplikowany, co powinno wpłynąć korzystnie na koszty. Edytowane 27 Listopada 2023 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts