Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szklara,

u mnie na pełnym opomiarowaniu miałem średni COP lekko ponad 3 (Marcin podał u siebie 3,6 , jeszcze kilku innych podało podobnie ).

Z gazem jest pewien problem-jeśli jest stara instalacja , to koszty rzeczywiście są znacznie większe od " kalafiorowych pompiarzy".

Poniżej dzisiejszy cytat z wątku z gazem (kol kulibob) :

"groch 17gr +kominiarz(100-120zł)sprawność 65%

gaz 20-22gr + przegląd(200-250zł)

przeglądy trzeba uwzględnić w rocznym rozliczeniu czyli mają udział w koszcie kWh"

Teraz porównanie -załóżmy średni COP 3,5 i średnią np moją z G12W tj 1kWh= 0,42pln brutto.

Czyli 0,42pln : 3,5=0,12 pln za 1kWh vs 0,22 pln za gaz

A teraz jak ktoś ma miejsce na bufor np 1000ltr , to może zejść ze średnią ceną np do 0,35pln za 1kWh.

Czyli 0,35 pln : 3,5=0,10 pln za 1kWh vs 0,22 pln za gaz

Do tego oczywiście kwestia fotowoltaiki-na cenę CO z gazem nie ma wpływu ,ale już na PC tak...

Pzdr

Dziękować, wrzucam do arkusza. Cholera, jak ty masz na grzejnikach 3 lub 3,5 to ile ja na podłogówce? Spokojnie przeliczałem 3,0 by nie drażnić rozmówców :)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak fotowoltaika do zestawu z pc jest rewelacyjna.dostalem teraz rachunek za cały rok z Enea i do zapłaty 300zl a w domu wszystko na prad łącznie z ogrzewaniem i woda ze studni.

No i git Malina !

W przyszłym roku pójdę Twoim śladem tj zainstaluję systemem gospodarczym ok 10kVp (a może ciut więcej -rocznie na chałupę idzie mi ok 12 000kWh) na ziemi od południa.Do tego czasu zorientuję się jak przebiega akcja odliczenia FV od podatku (u mnie to 19%).Ostatnio podawałeś koszt ok 35 000 pln brutto -może stanieją ,albo przynajmniej lepsze parametry będą w tej cenie. Zresztą 35 000pln -19%=28 350pln. Roczna produkcja ok 10 000kWh (powinienem tyle wyciągnąć od południa).

Czyli :

4 000 kWh na bieżąco

6 000 kWh -20% "za przechowanie w sieci"=4 800 kWh

razem zyskuję 8 800kWh rocznie x obecna średnia 0,42 pln =3 696 pln

Teraz zwrot :

28 350 pln : 3 696 pln=7,6 roku

Umowę mam do 2020 , nie wiem ile będzie kosztowała średnia kWh -ale zaryzykuję i przyjmę np 0,55 pln.

Czyli :

28 350 pln : (0,55 pln x 8 800kWh)=28 350 pln :4 840 pln=5,8 roku

Zobaczymy-jest światełko w tunelu...

Powiem tak. Mam pc przeróbke z klimy 8,5 kw (kost całkowity około 4 tys). Cop z zeszłego roku to 2,7. Cop niski bo grzeje bufor 1500l wysoko do ok 48 - 50 stopni w 2 taryfie tak by stykneło bez pierwszej - udaje sie to tak do około -2 stopni na dworze.

Teraz jak koło zera zasilanie 40 stopni to cop 3.

Założyłem fotowoltaikę na dachu 10 kw i od przyszłego roku w zasadzie bufor nie będzie potrzebny bo i taryfy nieważne.

10 kw powinno załatwić zapotrzebowanie co cwu i bytowy. W zeszłym roku zużyłem 8200kw na cały rok na wszystko.

Jak będzie produkcja z pv i nie będę grzał tak wysoko to cop całoroczny powinien wynieść szacuję około 3,2-3,5.

bobrow dobrze liczysz tą pv. Ja zakladałem w listopadzie i płaciłem 35 tys teraz jest już 32 tys za 10 kw. plus odliczenie 19% ( tez się załapię).

W przyszłym tygodniu wymieniam klimę na sprawniejsza - obaczymy ja bedzie copować :)

Kudłaty,

prawie 33k pln z montażem i 8% Vatem ,czyli 30 550 pln netto +23%Vat (bo po za budynkiem mieszkalnym) to 37 600 pln brutto.

Ja pisałem o samodzielnym montażu -zasadę przyjmę prostą :

-dobry inwerter

-najtańsze panele

Chciałbym zapłacić nie więcej niż 35 kpln brutto 23% Vat -po cichutku liczę na mniej.

Pzdr

Bobrow. Jeśli zrobisz PV powyżej 10kWp to będą ci zabierać 30% a nie 20% więc nie ma sensu robić powyżej 10 kWp. Niby nikt tego nie sprawdza "ale". Jak zrobisz na południe to z 1kWp wyciągniesz z palcem w .... 1000 kWh/rok. Ten rok dał ponad 1100. Mała dygresja nie warto oszczędzać 10% na całości instalacji biorąc panele po taniości. Bierz najlepszy sprzęt różnica w zwrocie wyjdzie rok może półtora a zawsze lepiej mieć sprzęt firmowy niż no name od chińczyka. Przy instalacji na 25 lat nie warto robić małych oszczędności.
Ja zakladałem w listopadzie i płaciłem 35 tys teraz jest już 32 tys za 10 kw. plus odliczenie 19% ( tez się załapię).

Zainteresowało mnie to zdanie, jak chcesz to zrobić żeby odliczyć fakturę z listopada na PV?

Chyba że ktoś zgodził Ci się wypisać fakturę dopiero teraz?

Bobrow. Jeśli zrobisz PV powyżej 10kWp to będą ci zabierać 30% a nie 20% więc nie ma sensu robić powyżej 10 kWp. Niby nikt tego nie sprawdza "ale". Jak zrobisz na południe to z 1kWp wyciągniesz z palcem w .... 1000 kWh/rok. Ten rok dał ponad 1100. Mała dygresja nie warto oszczędzać 10% na całości instalacji biorąc panele po taniości. Bierz najlepszy sprzęt różnica w zwrocie wyjdzie rok może półtora a zawsze lepiej mieć sprzęt firmowy niż no name od chińczyka. Przy instalacji na 25 lat nie warto robić małych oszczędności.

Rocznie zużywam ok 12 000 kWh -wszystko zależy od ostatecznych cen czy będzie do 10 kVp czy więcej (30% potrącą, ale pokryję prawie całe zużycie).

Co do paneli- to chyba jedno miasto w Chinlandi ma większość rynku, zobaczymy.

Pzdr

Edytowane przez bobrow
korekta
Planują zmniejszyć VAT z 23% na 8% również dla budynków gospodarczych.

To by było miłe-mam jeszcze 1.5 roku do decyzji , może będą korzystniejsze zapisy i ceny komponentów

Pzdr

Opisz dokładnie jak wygląda twoja pv, i jaką firma ci ja montowała z góry dziękuję

Zainteresowało mnie to zdanie, jak chcesz to zrobić żeby odliczyć fakturę z listopada na PV?

Chyba że ktoś zgodził Ci się wypisać fakturę dopiero teraz?

Fakturę mam z listopada. Poczytaj całosc a w szczególności art.3

USTAWA z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Art. 3. 1. Odliczenie, o którym mowa w art. 26h ustawy zmienianej w art. 1, stosuje się również do przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów (Dz. U. z 2018 r. poz. 966) rozpoczętego przed dniem 1 stycznia 2019 r., które zostanie zakończone po dniu 31 grudnia 2018 r., jednak nie później niż w okresie określonym w art. 26h ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1.

Można odliczać to co zaczęło( całą modernizację - nie tylko fotowoltaikę) się przed 1 stycznia 2019 r. a skończyło po 31 grudnia 2018 r. pod warunkiem że czasookres będzie wynosił 3 lata. ja będę dokupywał wełnę i drzwi garażowe itp na ocieplenie, ale, żeby się nikt nie czepiał wprost to w tym roku do PV dodupię jakieś zabezpieczenie elektryczne.

Nic nie naciągane bo liczy się całość przedsięwzięcia termoizolacyjnego w którego skład wchodzi:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INWESTYCJI I ROZWOJU1)

z dnia 21 grudnia 2018 r.

WYKAZ RODZAJÓW MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH, URZĄDZEŃ I USŁUG ZWIĄZANYCH Z REALIZACJĄ

PRZEDSIĘWZIĘĆ TERMOMODERNIZACYJNYCH

1. Materiały budowlane i urządzenia:

1) materiały budowlane wykorzystywane do docieplenia przegród budowlanych, płyt balkonowych oraz fundamentów

wchodzące w skład systemów dociepleń lub wykorzystywane do zabezpieczenia przed zawilgoceniem;

2) węzeł cieplny wraz z programatorem temperatury;

3) kocioł gazowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia

powietrza i odprowadzenia spalin;

4) kocioł olejowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia

powietrza i odprowadzenia spalin;

5) zbiornik na gaz lub zbiornik na olej;

6) kocioł na paliwo stałe spełniający co najmniej wymagania określone w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1189 z dnia

28 kwietnia 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do

wymogów dotyczących ekoprojektu dla kotłów na paliwa stałe (Dz. Urz. UE L 193 z 21.07.2015, s. 100);

7) przyłącze do sieci ciepłowniczej lub gazowej;

materiały budowlane wchodzące w skład instalacji ogrzewczej;

9) materiały budowlane wchodzące w skład instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej;

10) materiały budowlane wchodzące w skład systemu ogrzewania elektrycznego;

11) pompa ciepła wraz z osprzętem;

12) kolektor słoneczny wraz z osprzętem;

13) ogniwo fotowoltaiczne wraz z osprzętem;

14) stolarka okienna i drzwiowa, w tym okna, okna połaciowe wraz z systemami montażowymi, drzwi balkonowe, bramy

garażowe, powierzchnie przezroczyste nieotwieralne;

15) materiały budowlane składające się na system wentylacji mechanicznej wraz z odzyskiem ciepła lub odzyskiem ciepła

i chłodu.

2. Usługi:

1) wykonanie audytu energetycznego budynku przed realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego;

2) wykonanie analizy termograficznej budynku;

3) wykonanie dokumentacji projektowej związanej z pracami termomodernizacyjnymi;

4) wykonanie ekspertyzy ornitologicznej i chiropterologicznej;

5) docieplenie przegród budowlanych lub płyt balkonowych lub fundamentów;

6) wymiana stolarki zewnętrznej np.: okien, okien połaciowych, drzwi balkonowych, drzwi zewnętrznych, bram garażowych, powierzchni przezroczystych nieotwieralnych;

7) wymiana elementów istniejącej instalacji ogrzewczej lub instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej lub wykonanie nowej instalacji wewnętrznej ogrzewania lub instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej;

montaż kotła gazowego kondensacyjnego;

9) montaż kotła olejowego kondensacyjnego;

10) montaż pompy ciepła;

11) montaż kolektora słonecznego;

12) montaż systemu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła z powietrza wywiewanego;

13) montaż instalacji fotowoltaicznej;

14) uruchomienie i regulacja źródła ciepła oraz analiza spalin;

15) regulacja i równoważenie hydrauliczne instalacji;

16) demontaż źródła ciepła na paliwo stałe.

Przeczytajcie sobie dokladnie ta usted jest krociotka

Moge sie mylic ale data faktury musi byc z 2019, ewentualnie faktura np grudzuen 2018 ale przelew juz w 2019

2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, odliczeniu podlegają wydatki zgodnie z art. 26h ustawy zmienianej w art. 1,

poniesione na realizację przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 listopada

2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów od dnia 1 stycznia 2019 r. do dnia, w którym upływa okres określony

w art. 26h ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1.

Pozwolę sobie wrócić do wentylatorków na grzejnikach. Dziś popełniłem taki eksperyment z tymi samymi wiatraczkami ale 2 na grzejniki 80 cm.

Wentylatorki sterowane Chińskim wynalazkiem za 1,3 dolara. który na podstawie zadanej temperatury włącza 2 wentylatory.

o takie:

ster.jpg

"W1209" gdyby ktoś szukał.

założyłem że lepiej będzie dmuchać przy temperaturze grzejników 42*C niż cały czas. Puki co na grzejniki puszczam 51*C a na kotle 60*C ale widzę że daje radę... po nocy wstawię wykresy. Ale jak pisane wcześniej można spokojnie zejść z temperaturą zasilania, bo widzę że temperatura szybko rośnie

Pozwolę sobie wrócić do wentylatorków na grzejnikach. Dziś popełniłem taki eksperyment z tymi samymi wiatraczkami ale 2 na grzejniki 80 cm.

Wentylatorki sterowane Chińskim wynalazkiem za 1,3 dolara. który na podstawie zadanej temperatury włącza 2 wentylatory.

o takie:

[ATTACH=CONFIG]424943[/ATTACH]

"W1209" gdyby ktoś szukał.

założyłem że lepiej będzie dmuchać przy temperaturze grzejników 42*C niż cały czas. Puki co na grzejniki puszczam 51*C a na kotle 60*C ale widzę że daje radę... po nocy wstawię wykresy. Ale jak pisane wcześniej można spokojnie zejść z temperaturą zasilania, bo widzę że temperatura szybko rośnie

Regulator mega tani- można się bawić.

Mam pytanko- czym Ty grzejesz ?

Pzdr