Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czemu taki pomysł z pompami? W PC na 2 a za buforem na max?

Ponieważ za szybko się nagrzewał bojler i pc co chwilkę się wyłączała a teraz cykl jest taki że temperatura w domu jak dojdzie do wskazanej to wyłącza pompę za bojlerem i wtedy pc dogrzewa wodę w bojlerze a następnie się wyłącza

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie żeby było w temacie :) podlicznik mojej pompy wskazał dzisiaj z rana przekroczenie bariery 2 tysięcy kWh.

Pompa pracuje od 31 lipca 2018, dzisiaj mamy 20 stycznia.

A przy ostatnich mrozach ile dziennie zużywasz kWh ?

U mnie w nocy jest po -10 st , w dzień ok -2st- zużycie ok 48 kWh

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie
  • Like 1
Bobrow, nie mam pojęcia, nie chodzę tam tego sprawdzać, na koniec miesiąca spisuję dane z podlicznika, dzisiaj to przypadek że akurat popatrzyłem i było te 2 tysiące z grosikiem :)
Bobrow, nie mam pojęcia, nie chodzę tam tego sprawdzać, na koniec miesiąca spisuję dane z podlicznika, dzisiaj to przypadek że akurat popatrzyłem i było te 2 tysiące z grosikiem :)

A ja głównie w weekendy spisuję...Podobno jeśli się nie śpi przy PC , to jeszcze nie ma tragedii...Tylko mam tam już dwóch lokatorów-moje kundle...

Tymczasem

Panowie żeby było w temacie :) podlicznik mojej pompy wskazał dzisiaj z rana przekroczenie bariery 2 tysięcy kWh.

Pompa pracuje od 31 lipca 2018, dzisiaj mamy 20 stycznia.

karoka - nadspodziewanie mało...mam wrażenie, że ty zawsze miałeś cieplejszy dom niż ci się wydawało :stirthepot:

A ile ciepła w tym czasie wyprodukowała PC?

Niestety nie wiem-ciepłomierz mam zbocznikowany ze względu na małe przyłącze.

Miałem wpięty non-stop w całym 1 sezonie-wtedy rocznie średni COP wyszedł 3.03.

Teraz co kwartał robię kontrolne pomiary-na razie wszystkie są wg katalogu jeśli tylko moc jest powyżej 6 kW (jeśli mniej, to sprawność spada przy najmniejszej modulacji nawet o 20%)

Pzdr

karoka - nadspodziewanie mało...mam wrażenie, że ty zawsze miałeś cieplejszy dom niż ci się wydawało :stirthepot:

No miałem wróżbitów którzy przepowiadali mi rachunki po 3 tysiące/ miesiąc :)

Albo ta pompa taka dobra albo chałpa stara ale dziury dobrze poutykane :)

Tyle pokazuje podlicznik a niektórzy mnie sprawdzają co jakiś czas, także gdybym coś czarował to szybko by to wyszło :)

Tak. Różnica w COP jest ok. 0,6. Grzanie bez podnoszenia temperatury dobowy uśredniony COP=2.8, przy pracy na bufor grzanie do ok. 45 COP=2.2, średnia temperatura na zewnątrz ok. 0. Kwotowo jednak cały czas lepiej wychodzi maksymalizacja zużycia energii w taniej taryfie.

Tak dla informacji, pompa w tym momencie pracuje z COP=3.2, temperatura na wyjściu=35, Tout=0, moc cieplna=8.8kW, inverter na 50Hz.

Frobek,

zrobiłem dzisiaj badanie przy -10 st dla 7GJ i temp CO ok 45-47st z jednym cyklem CWU (do 54st na PC) i jednym defrostem.

Średni COP z w/w zakresu 2,57 (dla cyklu CWU=2,05).

Próbę robiłem bez bufora (na bypassie) przy Vp=3 tj ok 1350 l/h (przy normalnej pracy z buforem mam przepływ ok 1650 l/h) z mocą średnią ok 9 kW (8,5 do 9,5 kW).

Pzdr

Edytowane przez bobrow
korekta
Frobek,

zrobiłem dzisiaj badanie przy -10 st dla 7GJ i temp CO ok 45-47st z jednym cyklem CWU (do 54st na PC) i jednym defrostem.

Próbę robiłem bez bufora (na bypassie) przy Vp=3 tj ok 1350 l/min (przy normalnej pracy z buforem mam przepływ ok 1650 l/min) z mocą średnią ok 9 kW (8,5 do 9,5 kW).

Pzdr

U mnie wczoraj dla cyklu CWU, grzanie między godziną 5-7 rano, temperatura zewnętrzna -13, końcowa temperatura wody w obiegu 48 stopni, średni COP=1.6. Widać, że z grubsza gorzej niż u Ciebie, z tym że i warunki pracy nieco inne. Generalnie przy różnicy temperatur Toutwody - Toutpowietrze na poziomie 50 stopni, średni COP dla CO stabilizuje się na poziomie nieco ponad 2. W sobotę sprawdzę jeszcze raz kalibrację mojego ciepłomierza. Czego Ty używasz do pomiarów ciepła?

Edytowane przez frobek
U mnie wczoraj dla cyklu CWU, grzanie między godziną 5-7 rano, temperatura zewnętrzna -13, końcowa temperatura wody w obiegu 48 stopni, średni COP=1.6. Widać, że z grubsza gorzej niż u Ciebie, z tym że i warunki pracy nieco inne. Generalnie przy różnicy temperatur Toutwody - Toutpowietrze na poziomie 50 stopni, średni COP dla CO stabilizuje się na poziomie nieco ponad 2. W sobotę sprawdzę jeszcze raz kalibrację mojego ciepłomierza. Czego Ty używasz do pomiarów ciepła?

Mam ciepłomierz Kamstrup Multical 402

Dom 220 m2 użytkowej, pompa Mitsubishi Zubadan (PUHZ-SHW140YHA) , ostatnie 24 h to zużycie 100 kWh. Jeszcze przed wymianą grzejników, temperatura zasilania w ciągu tych 24h minimum 49 stopni, pompa pracuje wg krzywej. Najwyższa temp zewnętrzna w ciągu tych 24 h to -3.
Dom 220 m2 użytkowej, pompa Mitsubishi Zubadan (PUHZ-SHW140YHA) , ostatnie 24 h to zużycie 100 kWh. Jeszcze przed wymianą grzejników, temperatura zasilania w ciągu tych 24h minimum 49 stopni, pompa pracuje wg krzywej. Najwyższa temp zewnętrzna w ciągu tych 24 h to -3.

Napisał byś dane chałupy w stopce- było by łatwiej wszystkim.

Masz rolety ocieplane ? Jaką temp najniższą miałeś w nocy czy nad ranem ?

Porażka jak dla mnie 100kWh na pompie ciepła i to takiej? z górnej półki. Ja jadę na grzałkach z Cop 1:1 i dobowo 110-- 130 kWh Temp na zewnątrz ( -11*C )temp zasilania 44*C

Edytowane przez -voymar-
Dopiszę dane. Nie mam żadnych rolet. Dom budowany nie przeze mnie koło 2000 roku, ocieplony bez rewelacji, okna też nie powalają.

Nad ranem było koło -8

Na pewno wyraźnie zejdziesz ze zużycia na mniejszych Tco. Jeśli masz te 10 centów styro na ścianach i np ze 20cm wełny na stropie/dachu - to już specjalnie nie zaoszczędzisz na poprawie izolacji tych elementów.Bardzo dużo możesz zyskać jednak przez rolety zewnętrzne ocieplane-okno w tamtych latach to jeden wielki mostek.

Nie zapomnij wpisać dane w stopce-może więcej ludzi z kopciuchami się przekona do PC i grzejników.

Na marginesie-wczoraj ok 20 wyskoczyłem do Jeleniej Góry-smród i zadymienie były takie ,że nie wiedziałem co mi bardziej przeszkadza : szczypanie oczu czy drapanie w gardle ?

Frobek,

Próbę robiłem bez bufora (na bypassie) przy Vp=3 tj ok 1350 l/min (przy normalnej pracy z buforem mam przepływ ok 1650 l/min) z mocą średnią ok 9 kW (8,5 do 9,5 kW).

Pzdr

Bobrow przepływ wody w CO 1350L/min? to daje 81000/h .

Porażka jak dla mnie 100kWh na pompie ciepła i to takiej? z górnej półki. Ja jadę na grzałkach z Cop 1:1 i dobowo 110-- 130 kWh Temp na zewnątrz ( -11*C )temp zasilania 44*C

Jaką powierzchnię grzejesz?

Na pewno mam wyższe temperatury zasilania, 49 to było minimum przez ostatnią dobę.