Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może się i mylę bo nie wiem jak jest z pompą ciepła ale według mnie nie ma co sugerować się temp. zewnętrzną wystarczy kontrola wewnętrznej i tak ustawić histerezę. Wydaje mi się że jeżeli sterownik będzie trzymał temp. w przedziale 22,5 do 23,5 to oszczędności będą, Zawsze lepiej i oszczędniej jest dobić temp o 1*C niż więcej.

Zgadza się- chodzi tylko o zmniejszenie zużycia (kiedy śpię ,to nie potrzebuję 22,5st).Mój T-cap ma prawie 12kW realnej mocy i po prostu korzystam z tego.

W skrócie chodzi o to ,że przy pracy z obniżeniem i pracy non-stop dostarczam prawie tyle samo energii cieplnej-natomiast jest różnica w zużyciu energii elektrycznej.

PC pracując przez pewien czas z max mocą ma największą sprawność , do tego przy starcie o 4.00 korzysta z pracy w T2 -a potem jest już cieplej i lepszy COP.

Ćwiczyłem już te warianty-widać też na zużyciu ,że z roku na rok jest coraz mniejsze. Na początku piłowałem ile wlazło w T2 i to jeszcze z podbiciem temperatury.Średnia praktycznie za kWh ta sama wychodziła,ale zużycie było znacznie większe.

Pzdr

Można zastosować folie termoizolacyjną która ma 0,5cm lub (1cm - zastępuje wełnę mineralną o grubości 20cm)

Skopiowałem taką informację:

MATA TERMOIZOLACYJNA

ALUFOX

rolki 1,20 m x 25 mb = 30 m2

aluminium+pianka+aluminium

jedyny taki Polski produkt

opatentowany - patent RP nr. 214192

Firma XXXXXXXXXXXXXX jest autoryzowanym

dystrybutorem maty termoizolacyjnej

od 2007 roku

grubość maty termoizolacyjnej 5mm

zastępuje wełnę mineralną o grubości 7cm lub styropian 10 cm

dzięki pokryciu obustronnym aluminium :

współczynnik odbicia ciepła promieniowania 85 %

zastępuje folie paroizolacyjną

nie wypuszcza ciepłego powietrza z pomieszczeń zimą

zaś latem nie wpuszcza ciepłego powietrza do pomieszczeń

Nie szukałem dalej, ale to coś jest Ho! Ho! i jeszcze więcej!

Skłonny jestem sądzić, że powinno być mm zamiast cm

Kurcze a czyste powietrze każe okładać do styropianem a nie tymi 0,5cm matami... Myślę że w podłogę mogę wsadzić z 10 cm tego i na to podłogówkę i samo się będzie ogrzewało od samego oddechu i żarówki LED.

Wracając do rzeczywistości i wiatraczków na grzejnikach, musiałem zastosować większą histerezę wiatrak włącza i wyłącza się przy temperaturze grzejnika 33*C. Należy te temperaturę oddać do otoczenia a nie zostawiać tylko konwekcji.

Dlaczego zastosowałem wiatraczki? mam salon około 30m2 i wysokości 6,5m policzcie sobie kubaturę... a tylko 2 grzejniki jeden ma 80x50cm i kolejny 100x60cm a ten w połowie zakryty jest meblami. Zasilam je temperaturą około 53*C a patrząc na ich paramety nawet nie zbliżają się do 1,5kW. a w salonie ciepło. A pod sufitem na 6,5m nawet bardzo :)

Edytowane przez marcinbbb

Ja na razie nie mam się czym chwalić ale podam jako ciekawostkę.

Pompa przez pierwsze 16 dni działania zużyła 1450 kWh (spisane z licznika)

Biorąc pod uwagę, że przez około tydzień nie działała jak trzeba bo był zapchany filtr i przepływ była bardzo słaby a dodatkowo nie zmieniliśmy jeszcze grzejników na większe to nie jest tragicznie, zwłaszcza przy ostatnich mrozach.

Pompa pracuje wg krzywej i przy obecnych grzejnikach przy 0 na zewnątrz mam zasilanie na poziomie 49 stopni. Grzeje non stop, decyduje tylko krzywa, żadnych ograniczeń czasowych, żadnego obniżania w nocy itp. Zasobnik grzeje od 42 stopni do zadanej temp 48 w tej chwili (przez większość czasu było 42-50).

Myślę, że przy prawidłowej pracy i po zmianie grzejników koszty będą podobne lub ciut niższe niż eko-groszkiem a o to mi chodziło.

Czas podsumowac Styczen. Ja w domu mam okolo 18-20 ° w zaleznosci jak mocno wietrza wykonawcy( plytki, gladzie itd). Brak podlicznika i wyniki tylko z PC Daikin III, choc po glownym zuzyciu mysle ze powinienem dodac z 10%. Wynik na CO 927 zuzycie a produkcja 2854 kW. Grzane 180 m. Krzywa przy -15 jest 40 ° a +15 26°. Brak termostatow. Pozdr

Witam,

-zużycie w styczniu 1450kWh CO+CWU (w tym samo CWU ok160kWh), w zeszłym roku w styczniu zużyłem 1082kWh

-czas pracy PC tylko na CO 497h +szacowany na CWU ok 48h

-koszt ze średniej z G12W 0,44pln brutto x 1450kWh=638 pln brutto

Pzdr

Witam grzejnikowych pompiarzy :)

Małe statystyki kosztów

- całkowity koszt en. elektr. za 2 półrocze 2018 razem z opłatami stałymi to 1.343zł ( dom, PC do co i cwu )

- zużycie w styczniu 2019 roku 2174kWh CO+CWU (po połowicznym ociepleniu ogrzewa tylko PC, tj. tylko w 2 dni wypalałem pozostałości drewna łącznie przez 8 godzin ) dodatkowo grzałka na 2 zbiorniku CWU około 180kWh, tak mam duże zużycie CWU :)

- średni koszt 1kWh z 2 półrocza 2018 ( G12 + PV) z opłatami stałymi 0,164pln brutto x 2174kWh=356,54 pln brutto

- porównawczo styczeń 2018 zużycie 1476kWh + źródło szczytowe kocioł DS (pewnie około 1m3 dębu)

- o dziwo w tym roku pompa p/w (14kW) spokojnie wyrabiała z mocą.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...