lord10 18.03.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Nagrzewnica wstępna to jest zabezpieczenie ręku przed zamarzaniem , ja chcę w lato schładzać a w zimę dogrzewać powietrze , na pewno będzie miało większą sprawność niż kaloryfery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzkb 22.03.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Witam szanowne grono.Jestem tu nowy na tym forum i jeżeli napiszę coś niezrozumiale proszę o wyrozumiałość. Mam zamiar zmodernizowac kotłownie tz.Wywalić piec węglowy i wstawić pompę ciepła Powietrze woda i teraz mam kilka pytań Czy pompa da radę ogrzać mój dom Czy rachunki za prąd będą zbliżone do pieniążków wydanych na węgiel spałam ok 2.5 tSprawność pieca 80 %Dom wybudowany 10 lat temuŚciany pustak ceramiczny(też max) 25cmIzolacja styro 10cmPoddasze wełna 30cmDo ogrzania jest 180m2 w tym 130 m2 to typowo mieszkalne tu chciałbym utrzymać ok 22 stopni reszta do garaż kotłownia tu ok 11stInstalacja mieszana parter podlogowke i 1grzejnik panelowyPoddasze 4 grzejniki paneloweAby utrzymać temp 23 stopnie puszczalem wodę o temp ok 45 stopni na zasilaniuJakiej mocy musiał bym mieć pompę żeby.dala sobie radę z co i cwu 4 osoby w domu strefa klimatyczną 3Z góry dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 22.03.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Czy rachunki za prąd będą zbliżone do pieniążków wydanych na węgiel spałam ok 2.5 t Może uda się nawet zbić. Urządzenie jest o nieporównywalnie lepszej regulacji. Aby utrzymać temp 23 stopnie puszczalem wodę o temp ok 45 stopni na zasilaniu Jakiej mocy musiał bym mieć pompę żeby.dala sobie radę z co i cwu 4 osoby w domu strefa klimatyczną 3 Taką temperaturę bez problemu uzyskasz na pompie. Być może warto zmienić grzejniki na bardziej niskotemperaturowe. Jaką moc? To zależy od oZC i decyzji np. od jakiej temperatury chcesz włączyć grzałki. Poszukaj doradcy energetycznego. Może masz w swojej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.03.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Witam szanowne grono. Jestem tu nowy na tym forum i jeżeli napiszę coś niezrozumiale proszę o wyrozumiałość. Mam zamiar zmodernizowac kotłownie tz. Wywalić piec węglowy i wstawić pompę ciepła Powietrze woda i teraz mam kilka pytań Czy pompa da radę ogrzać mój dom Czy rachunki za prąd będą zbliżone do pieniążków wydanych na węgiel spałam ok 2.5 t Sprawność pieca 80 % Dom wybudowany 10 lat temu Ściany pustak ceramiczny(też max) 25cm Izolacja styro 10cm Poddasze wełna 30cm Do ogrzania jest 180m2 w tym 130 m2 to typowo mieszkalne tu chciałbym utrzymać ok 22 stopni reszta do garaż kotłownia tu ok 11st Instalacja mieszana parter podlogowke i 1grzejnik panelowy Poddasze 4 grzejniki panelowe Aby utrzymać temp 23 stopnie puszczalem wodę o temp ok 45 stopni na zasilaniu Jakiej mocy musiał bym mieć pompę żeby.dala sobie radę z co i cwu 4 osoby w domu strefa klimatyczną 3 Z góry dziękuję za podpowiedzi Masz opcje. 1. Możesz policzyć sobie moc sam, bo masz zużycie węgla. Tylko te 80% to za dużo chyba, bo ostatnio zostałem uświadomiony, przez kogoś kto wszytko wie, i ma wszystko naj, że sprawność kotła to ok 65%. 2. Jak nie umiesz policzyć to może ktoś Ci pomoże jak jestem kiepski z matmy. 3. Jak masz kilka stówek wolnych to zleć OZC. Jest tutaj jedna taka osoba co się takimi rzeczami zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzkb 24.03.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Dziękuję za wskazówki jak by ktoś miał jeszcze jakieś to chętnie poczytam.A czy konieczny jest bufor do mojej instalacjaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.03.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) A czy konieczny jest bufor do mojej instalacja Bufor - ( niezbędny ) dla instalacji o małej pojemności wodnej ; < 50 l, ..a/Przy tzw.małym zładzie wodnym ( grzejniki ) konieczny jest montaż bufora na powrocie .....Panasonic zaleca bufor 50 l, wykorzystywany do defrostu tzw I stopnia; PAW-BTANK50L, Sprzęgło - ( zalecane ) dla instalacji z więcej niż jednym obiegiem grzewczym, Poprawnie wykonana instalacja OP powinna się obronić bez zbędnych i kosztownych wynalazków, Jak masz wątpliwości czy montować bufor czy nie to ; zamontuj ciepłomierz lub PC z ciepłomierzem, Weź do ręki tabelkę z Cop'ami i sprawdź czy odczyty są zbliżone do deklarowanych. Instalacje zrób tak ; PC > rozgałęzienie na 2 sekcje np.; podłogówka i grzejniki > zawór trójdrogowy termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ; - dzięki temu może puścić 45 st na grzejniki , - a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 35 st.; Edytowane 29 Marca 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.03.2019 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Bufor - ( niezbędny ) dla instalacji o małej pojemności wodnej, Sprzęgło - ( zalecane ) dla instalacji z więcej niż jednym obiegiem grzewczym, Poprawnie wykonana instalacja OP powinna się obronić bez zbędnych i kosztownych wynalazków, Jak masz wątpliwości czy montować bufor czy nie to ; zamontuj ciepłomierz lub PC z ciepłomierzem, Weź do ręki tabelkę z Cop'ami i sprawdź czy odczyty są zbliżone do deklarowanych. Instalacje zrób tak ; PC > rozgałęzienie na 2 sekcje np.; podłogówka i grzejniki > zawór trójdrogowy termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ; - dzięki temu może puścić 45 st na grzejniki , - a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 35 st.; [ATTACH=CONFIG]428417[/ATTACH] Ile to jest mała pojemność wodna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.03.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Ile to jest mała pojemność wodna? Bufor - ( niezbędny ) dla instalacji o małej pojemności wodnej ; < 50 l, ..Przy tzw.małym zładzie wodnym ( grzejniki ) konieczny jest montaż bufora na powrocie ..Panasonic zaleca bufor 50 l, wykorzystywany do defrostu tzw I stopnia, np; PAW-BTANK50L, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 30.03.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 [ATTACH=CONFIG]428417[/ATTACH] Ten schemat jest nie poprawny. Pompy w szeregu.Zawór zwrotny na nitce OP w niewłaściwym miejscu.Zbędny zawór regulacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.03.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Wg,kolegi map78 wystarczy obiegówka tylko ta w pompie. Układ u Niego hula już czwarty sezon ( 2016 r ) bezawaryjnie i tanio. Zadowolenie 100% ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?321556-Pompa-ciep%C5%82a-du%C5%BCe-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du-dom-200m2-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-klimakonwektory/page4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.04.2019 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Witam,w marcu zużyłem 730kWh ( w tym CWU ok 125kWh) koszt wg średniej z G12W 0,41 PLN x 730=299 PLN brutto (energia+przesył+OZE)Czas pracy PC tylko w trybie CO 316hPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.05.2019 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Witam zużycie w kwietniu 478 kWh (w tym CWU 114 kWh) przy średniej cenie kWh 0,42pln brutto , koszt łączny 201 pln.Czas pracy PC tylko dla CO 183h.W zeszłym roku 282 kWh.W tym sezonie było u mnie kilka "zwrotów akcji" w pogodzie...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.06.2019 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Witam,zużycie za maj 355kWh CO+CWU (samo CWU 110kWh) ,koszt ok 150 pln .Wyjątkowo zimny maj ,zużycie w poprzednich latach 102,249,193.Pierwszy raz w życiu widziałem u nas śnieg w południe 15 maja...Pzdr PSmoże warto podawać tu zużycie-ludzie coraz częściej myślą o PC przy grzejnikach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmalina 02.06.2019 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Jak da radę, to podawajcie zużycie. Ja też zainteresowany jestem, bo wstawiam niedługo pompę a mam tylko grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.06.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Myślę że warto podać zużycie przez pc i jak ktoś wcześniej palił np węglem to też podać żeby zobaczyć oszczędności. U mnie 100% grzejniki i już 2 zimy na pc i za zimę wychodzi ok 3700kwh (w G11 wychodzi 1800zl ) wcześniej spalalem ok 3-3.5t węgla co kosztowało mnie 2800zl (+ prąd do dmuchawy i pomp obiegowych i robota palacza). Teraz sama przyjemność i po dołożeniu fotowoltaiki koszt prądu za cały rok 300zl (ogrzewanie +bytowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.06.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 marcin_u Warto zmienić w opisie " bufor 300 l na bufor/sprzęgło 300 l "( Mam pc Panasonic t-cap 9 kwh H podłączona przez bufor do instalacji z grzejnikami. Do tego bufora jest też podłączony przez wężownice kocioł węglowy, który miałem przed zainstalowanie pc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fuego 02.06.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Witam. U mnie maj CO i CWU 328kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.06.2019 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Witam, zużycie za maj 355kWh CO+CWU (samo CWU 110kWh) ,koszt ok 150 pln .Wyjątkowo zimny maj ,zużycie w poprzednich latach 102,249,193. Pierwszy raz w życiu widziałem u nas śnieg w południe 15 maja... Pzdr PS może warto podawać tu zużycie-ludzie coraz częściej myślą o PC przy grzejnikach... Witam! Nie wiem co o tym myśleć Bobrow 110kWh na PC za CWU. jadę na grzałce bojler 120L dziennie wystarcza 4 do 5 kWh woda temp 70---85*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.06.2019 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Witam! Nie wiem co o tym myśleć Bobrow 110kWh na PC za CWU. jadę na grzałce bojler 120L dziennie wystarcza 4 do 5 kWh woda temp 70---85*C Też jadę na grzałce CWU i zużywam 11 kWh dziennie , grzejąc od około 36 do 56 stopni . I o czym to świadczy Gdybym miał PC , to zużywałbym 3/4 kWh . Miesięcznie zużywam 8/9 m3 wody o temp 45 stopni ( dane z podlicznika , za zaworem mieszającym do podanej temp , na kranach wedle upodobań ) . Żonka leje na siebie pod prysznicem ponad 100L na raz ( zmierzone ) o temp full prawie , a bierze często dwa prysznice dziennie + jeszcze 4 osoby (dwie dorosłe i 2 dzieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.06.2019 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 U mnie maj był wyjątkowo zimny-latem na CWU idzie mi ok 85-90kWh.Woda grzana do 48 st, 4 osoby głównie wanna- w drugiej łazience prysznic bardzo rzadko używany.No i do tego cyrkulacja.Nie mam podlicznika wody na CWU-swoje jednak zużywamy...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts