Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam szanowne grono.

Jestem tu nowy na tym forum i jeżeli napiszę coś niezrozumiale proszę o wyrozumiałość.

Mam zamiar zmodernizowac kotłownie tz.

Wywalić piec węglowy i wstawić pompę ciepła

Powietrze woda i teraz mam kilka pytań

Czy pompa da radę ogrzać mój dom

Czy rachunki za prąd będą zbliżone do pieniążków wydanych na węgiel spałam ok 2.5 t

Sprawność pieca 80 %

Dom wybudowany 10 lat temu

Ściany pustak ceramiczny(też max) 25cm

Izolacja styro 10cm

Poddasze wełna 30cm

Do ogrzania jest 180m2 w tym 130 m2 to typowo mieszkalne tu chciałbym utrzymać ok 22 stopni reszta do garaż kotłownia tu ok 11st

Instalacja mieszana parter podlogowke i 1grzejnik panelowy

Poddasze 4 grzejniki panelowe

Aby utrzymać temp 23 stopnie puszczalem wodę o temp ok 45 stopni na zasilaniu

Jakiej mocy musiał bym mieć pompę żeby.dala sobie radę z co i cwu 4 osoby w domu strefa klimatyczną 3

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Czy rachunki za prąd będą zbliżone do pieniążków wydanych na węgiel spałam ok 2.5 t

Może uda się nawet zbić. Urządzenie jest o nieporównywalnie lepszej regulacji.

Jakiej mocy musiał bym mieć pompę żeby.dala sobie radę z co i cwu 4 osoby w domu strefa klimatyczną 3

Taką temperaturę bez problemu uzyskasz na pompie. Być może warto zmienić grzejniki na bardziej niskotemperaturowe. Jaką moc? To zależy od oZC i decyzji np. od jakiej temperatury chcesz włączyć grzałki. Poszukaj doradcy energetycznego. Może masz w swojej gminie.

Witam szanowne grono.

Jestem tu nowy na tym forum i jeżeli napiszę coś niezrozumiale proszę o wyrozumiałość.

Mam zamiar zmodernizowac kotłownie tz.

Wywalić piec węglowy i wstawić pompę ciepła

Powietrze woda i teraz mam kilka pytań

Czy pompa da radę ogrzać mój dom

Sprawność pieca 80 %

Dom wybudowany 10 lat temu

Ściany pustak ceramiczny(też max) 25cm

Izolacja styro 10cm

Poddasze wełna 30cm

Do ogrzania jest 180m2 w tym 130 m2 to typowo mieszkalne tu chciałbym utrzymać ok 22 stopni reszta do garaż kotłownia tu ok 11st

Instalacja mieszana parter podlogowke i 1grzejnik panelowy

Poddasze 4 grzejniki panelowe

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Masz opcje. 1. Możesz policzyć sobie moc sam, bo masz zużycie węgla. Tylko te 80% to za dużo chyba, bo ostatnio zostałem uświadomiony, przez kogoś kto wszytko wie, i ma wszystko naj, że sprawność kotła to ok 65%. 2. Jak nie umiesz policzyć to może ktoś Ci pomoże jak jestem kiepski z matmy. 3. Jak masz kilka stówek wolnych to zleć OZC. Jest tutaj jedna taka osoba co się takimi rzeczami zajmuje.

A czy konieczny jest bufor do mojej instalacja

Bufor - ( niezbędny ) dla instalacji o małej pojemności wodnej ; < 50 l,

..a/Przy tzw.małym zładzie wodnym ( grzejniki ) konieczny jest montaż bufora na powrocie .....Panasonic zaleca bufor 50 l, wykorzystywany do defrostu tzw I stopnia; PAW-BTANK50L,

Sprzęgło - ( zalecane ) dla instalacji z więcej niż jednym obiegiem grzewczym,

Poprawnie wykonana instalacja OP powinna się obronić bez zbędnych i kosztownych wynalazków,

Jak masz wątpliwości czy montować bufor czy nie to ; zamontuj ciepłomierz lub PC z ciepłomierzem,

Weź do ręki tabelkę z Cop'ami i sprawdź czy odczyty są zbliżone do deklarowanych.

Instalacje zrób tak ;

PC > rozgałęzienie na 2 sekcje np.; podłogówka i grzejniki > zawór trójdrogowy termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ;

- dzięki temu może puścić 45 st na grzejniki ,

- a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 35 st.;

Dwa obiegi grzewcze  z zaworem miesza..jpg

Edytowane przez Andrzej5101

Bufor - ( niezbędny ) dla instalacji o małej pojemności wodnej,

Sprzęgło - ( zalecane ) dla instalacji z więcej niż jednym obiegiem grzewczym,

Poprawnie wykonana instalacja OP powinna się obronić bez zbędnych i kosztownych wynalazków,

Jak masz wątpliwości czy montować bufor czy nie to ; zamontuj ciepłomierz lub PC z ciepłomierzem,

Weź do ręki tabelkę z Cop'ami i sprawdź czy odczyty są zbliżone do deklarowanych.

Instalacje zrób tak ;

PC > rozgałęzienie na 2 sekcje np.; podłogówka i grzejniki > zawór trójdrogowy termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ;

- dzięki temu może puścić 45 st na grzejniki ,

- a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 35 st.;

[ATTACH=CONFIG]428417[/ATTACH]

Ile to jest mała pojemność wodna?

Wg,kolegi map78 wystarczy obiegówka tylko ta w pompie. Układ u Niego hula już czwarty sezon ( 2016 r ) bezawaryjnie i tanio.

Zadowolenie 100% ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?321556-Pompa-ciep%C5%82a-du%C5%BCe-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du-dom-200m2-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-klimakonwektory/page4

• 5 weeks później...

Witam

zużycie w kwietniu 478 kWh (w tym CWU 114 kWh) przy średniej cenie kWh 0,42pln brutto , koszt łączny 201 pln.

Czas pracy PC tylko dla CO 183h.

W zeszłym roku 282 kWh.

W tym sezonie było u mnie kilka "zwrotów akcji" w pogodzie...

Pzdr

• 1 month później...

Witam,

zużycie za maj 355kWh CO+CWU (samo CWU 110kWh) ,koszt ok 150 pln .Wyjątkowo zimny maj ,zużycie w poprzednich latach 102,249,193.

Pierwszy raz w życiu widziałem u nas śnieg w południe 15 maja...

Pzdr

PS

może warto podawać tu zużycie-ludzie coraz częściej myślą o PC przy grzejnikach...

Myślę że warto podać zużycie przez pc i jak ktoś wcześniej palił np węglem to też podać żeby zobaczyć oszczędności. U mnie 100% grzejniki i już 2 zimy na pc i za zimę wychodzi ok 3700kwh (w G11 wychodzi 1800zl ) wcześniej spalalem ok 3-3.5t węgla co kosztowało mnie 2800zl (+ prąd do dmuchawy i pomp obiegowych i robota palacza). Teraz sama przyjemność i po dołożeniu fotowoltaiki koszt prądu za cały rok 300zl (ogrzewanie +bytowy)

Witam,

zużycie za maj 355kWh CO+CWU (samo CWU 110kWh) ,koszt ok 150 pln .Wyjątkowo zimny maj ,zużycie w poprzednich latach 102,249,193.

Pierwszy raz w życiu widziałem u nas śnieg w południe 15 maja...

Pzdr

PS

może warto podawać tu zużycie-ludzie coraz częściej myślą o PC przy grzejnikach...

Witam!

Nie wiem co o tym myśleć Bobrow 110kWh na PC za CWU. jadę na grzałce bojler 120L dziennie wystarcza 4 do 5 kWh woda temp 70---85*C

Witam!

Nie wiem co o tym myśleć Bobrow 110kWh na PC za CWU. jadę na grzałce bojler 120L dziennie wystarcza 4 do 5 kWh woda temp 70---85*C

Też jadę na grzałce CWU i zużywam 11 kWh dziennie , grzejąc od około 36 do 56 stopni . I o czym to świadczy :confused:

Gdybym miał PC , to zużywałbym 3/4 kWh . Miesięcznie zużywam 8/9 m3 wody o temp 45 stopni ( dane z podlicznika , za zaworem mieszającym do podanej temp , na kranach wedle upodobań ) . Żonka leje na siebie pod prysznicem ponad 100L na raz ( zmierzone :D ) o temp full prawie , a bierze często dwa prysznice dziennie :p + jeszcze 4 osoby (dwie dorosłe i 2 dzieci)