Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W grudniu zużycie prądu 937 Kwh.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.

Dzień dobry wszystkim, jestem nowy na forum. Szczęśliwego Nowego Roku 2020!

Opiszę pokrótce, co planuję.

Aktualnie ogrzewam dom 142 m2 kotłem z podajnikiem Ogniwo Eko Plus, układ CO starego typu, grube rury, grzejniki płytowe. Dom ocieplony, okna PCV starsze, dwuszybowe. Wedlug danych ze sterownika za ostatnie 3 lata kocioł pracował ze średnią mocą 1,8 kW. Wychodzi na rok około 16000 kWh na CO i CWU. Temperatura puszczana na grzejniki to około 40 stp, sporadycznie, przy mrozach -15 stp było 50. Groszku zużywam 3,3 t na rok na CO i CWU, kocioł pracuje non stop.

Jestem osobą niepełnosprawną, na razie jeszcze ogarniam obsługę kotła, ale jest coraz trudniej. Wymyśliłem sobie, że zainwestuję w panele fotowoltaiczne i pompę ciepła Panasonic Aquarea T-Cap 9 kW wraz ze zbiornikiem buforowym i zbiornikie CWU. Instalacja fotowoltaiczna będzie na dachu dwuspadowym wschód - zachód, nachylenie 10 - 12 stp. Moc około 9 -10kW. W związku z niekorzystnym układem, liczę się z tym, że nie uzyskam z zestawu 10 kW, a powiedzmy 8 kW (to tylko moje przypuszczenia). No i jeszcze trzeba prąd wyprodukowany latem magazynować w Tauronie i zimą odebrać 80%.

Pytanie do Was - Czy realne jest w takim układzie, przy zapotrzebowaniu 16000 kWh/rok, zużycie prądu przez pompę rzędu 5000 kWh, a więc COP 3,2?

Na potrzeby domu zużywam 2500 kWh, gdyby dodać 5000 kWh z pompy, to być może instalacja PV dała by wystarczającą ilość prądu. Czy moje liczenie jest prawidłowe?

Bardzo proszę o opinie, jestem jeszcze przed ostateczną decyzją o całej, kilkudziesięciotysięcznej inwestycji, Wasze zdanie może być dla mnie kluczowe

Kocioł w czasie ostatnich 3 lat przy - 15 stp pracował z mocą 7,3 kW. Myślę, że przy większym mrozie ta moc może się przydać, ale na pewno to nie wiem ;)

Pc powinno się dobierać na styk a tych mroźnych dni poniżej -15 nie jest zbyt dużo i wtedy dogrzewa grzałka. U mnie też wydaje mi się przesadziłem i mogłem dać mniejszą tym bardziej że mam inne źródła do grzania domu.

Witam Towarzystwo i życzę szczęśliwego Nowego Roku !

A teraz raporcik :

1.Grudzień zużycie na PC (CO+CWU) 1016kWh , w tym czas pracy PC na CO=416h

2.Podsumowanie całego roku :

-zużycie całkowite 6 649kWh (poprzedni rok 6 858kWh)

-koszt 2792 PLN (poprzedni rok 2 922 PLN)

-koszt sredni 1kWh w G12W 0,42 PLN brutto

-czas pracy sprężarki w trybie CO=2562h ,szacowany czas pracy z CWU ok 2 900 h

3.Fotowoltaika

-produkcja całkowita od 23.10.2019 517kWh

-produkcja oddana 216kWh

4.zużycie całego domu

-wg licznika Tauronu 11 252 kWh

-T2 w ok 60%

-realne zużycie całego domu z uwzględnieniem autokonsumpcji z PV 11 553kWh (poprzedni rok bez PV 11 741kWh)

To już szósty znacznie cieplejszy od "standardu" sezon grzewczy z rzędu-co tu dużo pisać , ocieplenie klimatu i tyle...

Pzdr

Dzień dobry wszystkim, jestem nowy na forum. Szczęśliwego Nowego Roku 2020!

Opiszę pokrótce, co planuję.

Aktualnie ogrzewam dom 142 m2 kotłem z podajnikiem Ogniwo Eko Plus, układ CO starego typu, grube rury, grzejniki płytowe. Dom ocieplony, okna PCV starsze, dwuszybowe. Wedlug danych ze sterownika za ostatnie 3 lata kocioł pracował ze średnią mocą 1,8 kW. Wychodzi na rok około 16000 kWh na CO i CWU. Temperatura puszczana na grzejniki to około 40 stp, sporadycznie, przy mrozach -15 stp było 50. Groszku zużywam 3,3 t na rok na CO i CWU, kocioł pracuje non stop.

Jestem osobą niepełnosprawną, na razie jeszcze ogarniam obsługę kotła, ale jest coraz trudniej. Wymyśliłem sobie, że zainwestuję w panele fotowoltaiczne i pompę ciepła Panasonic Aquarea T-Cap 9 kW wraz ze zbiornikiem buforowym i zbiornikie CWU. Instalacja fotowoltaiczna będzie na dachu dwuspadowym wschód - zachód, nachylenie 10 - 12 stp. Moc około 9 -10kW. W związku z niekorzystnym układem, liczę się z tym, że nie uzyskam z zestawu 10 kW, a powiedzmy 8 kW (to tylko moje przypuszczenia). No i jeszcze trzeba prąd wyprodukowany latem magazynować w Tauronie i zimą odebrać 80%.

Pytanie do Was - Czy realne jest w takim układzie, przy zapotrzebowaniu 16000 kWh/rok, zużycie prądu przez pompę rzędu 5000 kWh, a więc COP 3,2?

Na potrzeby domu zużywam 2500 kWh, gdyby dodać 5000 kWh z pompy, to być może instalacja PV dała by wystarczającą ilość prądu. Czy moje liczenie jest prawidłowe?

Bardzo proszę o opinie, jestem jeszcze przed ostateczną decyzją o całej, kilkudziesięciotysięcznej inwestycji, Wasze zdanie może być dla mnie kluczowe

Cześć,

proponuję sprawdzić max moc PC na cieplowsciwe.pl-jak chcesz mieć pewniejsze dane , to możesz zlecić wykonanie OZC.

T-cap 9kW dysponuje znacznie większą mocą od swojej nominalnej.Jeśli już zdecydowałeś się na Panasa , to może zwykła Aqarera 9kW Ci styknie.

Odnośnie COP , to moim zdaniem przy obecnych temp na CO spokojnie osiągniesz średni COP 3 (a może nawet wyższy-3,5 nie powinno być nieosiągalne).

Odnośnie PV w dużym uproszczeniu :

10kWp z katem ok 35st na południe daje rocznie ok 10 000kWh.Oś W-E -20% czyli ok 8 000kWh, kąt ok 10-12st to - ok 500kWh.

Czyli teoretycznie powinienieś w swojej konfiguracji wyprodukować minimum 7 500kWh (tak Pi razy drzwi).Tutaj możesz sobie policzyć uzysk

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#TMY

Pzdr

To w takim razie uzupełnię informacje:

W grudniu zużycie prądu 937 Kwh. Tylko CO.

Ogółem pompa działa od początku września do 31 grudnia wg. podlicznika zużyła na CO. 2131 kwh. Temperaturę ustawiam na 21* w dzień i 19* w nocy.

Instalacja PV o mocy 7kwp na południowo - wschodniej połaci dachu od 22 marca do dziś wyprodukowała 5960 kwh.

Po odliczeniu 20% za przechowanie mam jeszcze prawie 2000 kwh nadwyżki. Tylko diabli wiedzą co z tą nadwyżką się stanie. Czy przepadnie, czy przejdzie na następne półrocze?

Parę dni temu dociepliłem strop na górze wełną o 15 i 20 cm, różnica jest. W pokoju na dole ( 30 m2 ) na płytki położyłem matę alufox i 1cm panela i mogę wreszcie chodzić na boso bez uczucia chłodu. W drugim pokoju, który jest nad garażem chcę położyć dwie warstwy Alufoxa, tylko nie wiem czy nie będzie za gruba warstwa i czy panel nie będzie się uginał.

Jak wszystko poocieplam, łącznie ze ścianami zewnętrznymi, piwnicą, to ciekaw jestem jak zmniejszy się zużycie prądu na pompie ciepła??

Bo pytanie jest zasadnicze, czy dołożyć do instalacji PV jeszcze 3Kwp, czy ocieplać ściany od zewnątrz??

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.

To w takim razie uzupełnię informacje:

W grudniu zużycie prądu 937 Kwh. Tylko CO.

Ogółem pompa działa od początku września do 31 grudnia wg. podlicznika zużyła na CO. 2131 kwh. Temperaturę ustawiam na 21* w dzień i 19* w nocy.

Instalacja PV o mocy 7kwp na południowo - wschodniej połaci dachu od 22 marca do dziś wyprodukowała 5960 kwh.

PC jeszcze nie mam lecz prawdopodobnie w 2020r będzie.

PV 5,72 od 22 marca do dziś 5976kWh [/quote

Witam Towarzystwo i życzę szczęśliwego Nowego Roku !

A teraz raporcik :

1.Grudzień zużycie na PC (CO+CWU) 1016kWh , w tym czas pracy PC na CO=416h

2.Podsumowanie całego roku :

-zużycie całkowite 6 649kWh (poprzedni rok 6 858kWh)

-koszt 2792 PLN (poprzedni rok 2 922 PLN)

-koszt sredni 1kWh w G12W 0,42 PLN brutto

-czas pracy sprężarki w trybie CO=2562h ,szacowany czas pracy z CWU ok 2 900 h

3.Fotowoltaika

-produkcja całkowita od 23.10.2019 517kWh

-produkcja oddana 216kWh

4.zużycie całego domu

-wg licznika Tauronu 11 252 kWh

-T2 w ok 60%

-realne zużycie całego domu z uwzględnieniem autokonsumpcji z PV 11 553kWh (poprzedni rok bez PV 11 741kWh)

To już szósty znacznie cieplejszy od "standardu" sezon grzewczy z rzędu-co tu dużo pisać , ocieplenie klimatu i tyle...

Pzdr

Witam! Nie wiem lecz wydaje mi się że coś dużo tych kWh ci poszło na CO+CWU?

Grudzień był stosunkowo ciepły . Z drugiej strony biorąc pod uwagę twoją dociekliwość to na pewno wszystko sprawdziłeś i jest OK

Zwłaszcza że PC masz parę sezonów. Ja też mam ofertę na PC i jak dobrze pójdzie to w najbliższy sezon dołączę do was

PS. U mnie od 23.10.2019r 572kWh

Witam! Nie wiem lecz wydaje mi się że coś dużo tych kWh ci poszło na CO+CWU?

Grudzień był stosunkowo ciepły . Z drugiej strony biorąc pod uwagę twoją dociekliwość to na pewno wszystko sprawdziłeś i jest OK

Zwłaszcza że PC masz parę sezonów. Ja też mam ofertę na PC i jak dobrze pójdzie to w najbliższy sezon dołączę do was

PS. U mnie od 23.10.2019r 572kWh

Hej,

wcześniejsze zużycie w grudniu w poprzednich latach był od 1060 do 1375 kWh.

Tak u mnie jest :

-grzeję kawałek podłogi

-wietrzę chałupę

-4 osoby na CWU , głównie wanna

-izolacja przeciętna

Latem wymienię kilka grzejników na C33- ale cudów się nie spodziewam...

Może zacznę już myśleć o samodzielnie wykonanym reku -zobaczymu

Pzdr

Hej,

wcześniejsze zużycie w grudniu w poprzednich latach był od 1060 do 1375 kWh.

Tak u mnie jest :

-grzeję kawałek podłogi

-wietrzę chałupę

-4 osoby na CWU , głównie wanna

-izolacja przeciętna

Latem wymienię kilka grzejników na C33- ale cudów się nie spodziewam...

Może zacznę już myśleć o samodzielnie wykonanym reku -zobaczymu

Pzdr

Na jakich parametrach jedziesz przy obecnych temperaturach?