bobrow 08.01.2020 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 U mnie jak dobrze pójdzie zmieszczę się poniżej 2000pln z wymianą i roszadą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 08.01.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 1600zl sporo?? Jak na grzejniki i taki dom to świetny wynik. Ty zakładałeś u siebie zużycie na poziomie jak dobrze pamiętam 4 tys? A co do grzejników to napewno dużo różnica w zużyciu jest między zasilaniem 37 stopni a 32. Tylko trzeba trochę grosza wyłożyć żeby taki wynik osiągnąć, ale potem masz spokój bo grzejników nie wymieniasz co dwa lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 08.01.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 U mnie jak dobrze pójdzie zmieszczę się poniżej 2000pln z wymianą i roszadą Kiedyś też myślałem o wymianie grzejników żeliwnych na c33, ale u mnie koszt około 3500,- oznacza zwrot w czasie około 5-7 ( może zmniejsze zużycie o 20-30% tj. 2-3MWh na rok). Teraz temat powrócił, z uwagi na podwyzki cen energii el. oraz ulgę termomodernizacyjną i chyba się skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 08.01.2020 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 W sąsiednim forum koledzy podają całe zużycie za rok 400kWh, a ty z takim wynikiem wyskakujesz Oczywiście żart;) A tak, na poważnie, to rzeczywiście sporo, ale zobaczysz co się będzie działo po napełnieniu czynnika. Bo ja podaję tyle ile licznik zliczył, a nie ile bym chciał żeby było , ważne że kasa się zgadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.01.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 1600zl sporo?? Jak na grzejniki i taki dom to świetny wynik. Ty zakładałeś u siebie zużycie na poziomie jak dobrze pamiętam 4 tys? A co do grzejników to napewno dużo różnica w zużyciu jest między zasilaniem 37 stopni a 32. Tylko trzeba trochę grosza wyłożyć żeby taki wynik osiągnąć, ale potem masz spokój bo grzejników nie wymieniasz co dwa lata 4000 zł. zakładałem, bo spalałem węgla na 3500zł, po cichu myślałem, że może zejdę poniżej 3000zł jak ocieplę ściany zewnętrzne, ale tych ścian wiele już nie było, bo kolankowe były od środka ocieplone. Paru montażystów było u mnie już po ociepleniu i na podstawie mojego wcześniejszego zużycia, wszyscy stwierdzali, że zmieszczę się w 2000zł, ( przy taryfie g12 ) brałem to za dobry żart, ale z tego co widzę to tak będzie i nawet nie zmieniałem taryfy. Z temperaturą na zasilaniu to ja mogę jeszcze zejść i gdyby ciągle grzały to myślę, że przez większość sezonu grzały by z temperaturą ok. 32-33 st/c, tylko, że mi wcisnęli tego T-CAP 9kW, który z mocą nie chce zejść, ale jak przyjdą mrozy -20st/c będzie jak znalazł, tylko nie wiem kiedy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.01.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Kiedyś też myślałem o wymianie grzejników żeliwnych na c33, ale u mnie koszt około 3500,- oznacza zwrot w czasie około 5-7 ( może zmniejsze zużycie o 20-30% tj. 2-3MWh na rok). Teraz temat powrócił, z uwagi na podwyzki cen energii el. oraz ulgę termomodernizacyjną i chyba się skuszę A skąd weźmiesz ulgę, tam podstawowy warunek, to wymiana źródła zasilania, a dopiero przy okazji może być reszta, ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 08.01.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 A skąd weźmiesz ulgę, tam podstawowy warunek, to wymiana źródła zasilania, a dopiero przy okazji może być reszta, ale mogę się mylić Właśnie jestem w trakcie ocieplenia i likwidacji starego kotła DS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 08.01.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 A skąd weźmiesz ulgę, tam podstawowy warunek, to wymiana źródła zasilania, a dopiero przy okazji może być reszta, ale mogę się mylić Napewno w Czystym powietrzu tak jest ale jak sie juz wymienilo zródlo to potem mozna skladac kolejny wniosek na inne rzeczy. A ulga termo tam chyba mozna wszelkie dzialania majace na celu zmniejszenie zurzycia opalu nie ttzeba pieca wymieniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.01.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Napewno w Czystym powietrzu tak jest ale jak sie juz wymienilo zródlo to potem mozna skladac kolejny wniosek na inne rzeczy. A ulga termo tam chyba mozna wszelkie dzialania majace na celu zmniejszenie zurzycia opalu nie ttzeba pieca wymieniac Tak jest, nie wiedziałem że wymienia piec, a jak się załapał na ulgę to może wszystko podciągnąć, co mu ograniczy zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.01.2020 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Na prośbę kol. Bobrow zamieszczam moje dane za rok 2019. Tylko ogrzewanie, taryfa G13 Tauron. Energia cieplna/elektryczna/cena: total: 13696 kWh/ 5417 kWh / 1634 PLN tanie godziny: 12394 / 4861 / 1299 średnie: 818 / 364 / 182 drogie: 484 / 192 / 153 Średni COP na ogrzewanie wyszedł 2.52. Przy czym podczas przeglądu 12.12.2019 okazało się, że w instalacji brakuje 0.8kg czynnika z 2.2kg i sądząc po pomiarach było tak od początku. Podczas uruchamiania maszyny nie zważyliśmy czynnika i było jak było, teoretycznie maszyna była napełniona przez producenta. Przegląd kazałem zrobić, bo niepokoiły mnie nieco za słabe osiągi pompy, teraz wiem dlaczego. Po uzupełnieniu czynnika maszyna dostała nowe życie. COP w podobnych warunkach pracy zwiększył się o 0.5-0.7 zależnie od warunków. Myślę, że ten sezon dopiero będzie w pełni miarodajny. Dopiero teraz doczytałem, że twoje zużycie to ten w środku wynik, a ja popatrzyłem na pierwszy i trochę byłem w szoku. Te 5400kWh, na tym wynalazku to całkiem ładnie wygląda, ale ty masz 30m2 podłogówki, pewnie ponad 20 na salon a to dużo daje. Do tego rekuperacja, a to musisz doliczyć do kosztów ogrzewania. Z tymi wentylatorkami na grzejnikach, tez u siebie założyłem na jednym największym w salonie, ale mam wrażenie, że oprócz hałasu ( dobrze, że telewizor je zagłusza ) to one nic nie dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.01.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Ktoś tu na forum wspominał, że temperatura np. 4st/c w lutym i marcu jest taka sama.To ja się teraz zastanawiam ( żona w pracy i nie mam zajęcia ), dlaczego moje średnie dobowe zużycie energii w ostatnim czasie, patrząc za ostatni tydzień to średnio 25kWh dziennie, a w nocy było -1st/c a w dzień +5st/cA dla przykładu w listopadzie przy tych samych temperaturach miałem średnie dobowe 15kWh.Ja wiem, bo niby były te same temperatury, ale dzień był dłuższy, słońce czasem świeciło, a od początku grudnia dzień krótki, a słońca w tym czasie to ja widziałem może z dwa dni.Mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.01.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 żona w pracy i nie mam zajęcia Nasuwa się teza, że ; " Jak żona w domu, to TY kolego masz zapewnione zajęcia " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.01.2020 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 A skąd weźmiesz ulgę, tam podstawowy warunek, to wymiana źródła zasilania, a dopiero przy okazji może być reszta, ale mogę się mylić ulga nie wymaga wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 U mnie 10600 kWh za okres od 15.01.19 do 15.01.20 Cały dom na grzejnikach, dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2020 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 U mnie 10600 kWh za okres od 15.01.19 do 15.01.20 Cały dom na grzejnikach, dużo? Trochę dużo- jakie ocieplenie chałupy i temp na kalafiorach ? Ile osób w domu na CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2020 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Trochę dużo- jakie ocieplenie chałupy i temp na kalafiorach ? Ile osób w domu na CWU ? 3 osoby + małe dziecko Ocieplenie na pewno takie sobie, przy 0 na zewnątrz pompa musi dawać 40 stopni na grzejniki żeby było komfortowo. Pompa pracuje tylko wg krzywej, nie mam dodatkowego czujnika temperatury w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.01.2020 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 U mnie 10600 kWh za okres od 15.01.19 do 15.01.20 Cały dom na grzejnikach, dużo? Bufor - jako bufor wpięty w szereg, czy bufor-sprzęgło? Jaka moc cieplna grzejników dla temperatur zasilania 45/35 C Jakie OZC budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2020 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Izolacja taka sobie ,to dość szerokie określenie-ale ok.Chyba wiem dlaczego masz zwiększone zużycie -moim zdaniem przydałby się termostat pokojowy.Załatwia dwie sprawy :-wyłącza PC kiedy jest już odpowiednio ciepło-możesz skorzystać z nocnego obniżenia temp np o 1-2KPzdr PSU mnie przy 0 st na grzejnikach jest ok 42-43st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Izolacja taka sobie ,to dość szerokie określenie-ale ok. Chyba wiem dlaczego masz zwiększone zużycie -moim zdaniem przydałby się termostat pokojowy. Załatwia dwie sprawy : -wyłącza PC kiedy jest już odpowiednio ciepło -możesz skorzystać z nocnego obniżenia temp np o 1-2K Pzdr PS U mnie przy 0 st na grzejnikach jest ok 42-43st Wiem, że szerokie ale ja tego domu nie budowałem ani mnie przy tym nie było więc tyle mogę powiedzieć Ściana niby 3 warstwowa Tak, właśnie myślałem o pokojowym bo sama krzywa i czujnik zewnętrzny to rozwiązanie dalekie od doskonałego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 19.01.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 U mnie 10600 kWh za okres od 15.01.19 do 15.01.20 Cały dom na grzejnikach, dużo? Doczytałem na twoim profilu, że zużyłeś dwa sezony temu 6 ton ekogroszku. Zakładam, że nic w ociepleniu nie zmieniałeś, a masz o ile pamiętam 12 cm styropianu na ścianach. To teraz tak szybko licząc, jeśli paliłeś piecem z podajnikiem i załóżmy 70% sprawnością, to 6 x 5600 =33600kWh, to podzielić przez twoje aktualne zużycie już z PW - 10600kWh, da 3,16, a pewnie z takiem COP twoja pompa grzała. Fizyki nie da się oszukać i dom tyle potrzebuje, bez dodatkowego ocieplenia wiele nie zdziałasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts