wiertar 01.03.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Tak, chciałem to zrobić od razu po założeniu pompy, ale mogę zmienić taryfę raz na rok więc dopiero w czerwcu będę mógł to zrobić. Grzać będę pewnie w nocy z lekkim podbiciem plus tanie okienko. Myślę że dam rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 01.03.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Witam. Ja w Lutym na CO 410 kWh, CWU 92 kWh. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 01.03.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Dajcie panowie opis domów w stopki bo to zużycie nic nie mowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 01.03.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Luty zużycie 665 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 01.03.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Zużycie za m-c lutyCO + CWU - 478kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmalina 01.03.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Luty wyszedł dokładnie 864 kwh. Temperatura w dzień 21*C w nocy 19"C Od września zużycie 4100 kwh. 26 lutego przekroczyłem dodatni bilans produkcji prądu przez instalację fotowoltaiczną i zużycia prądu na bytowe i ogrzewanie. 30 marca będzie roczne rozliczenie. Zapłacę bardzo niewiele. Ale zakładając, że zimy w tym roku nie było, to jest trochę za mało mocy na dachu. Mam jeszcze miejsce na dachu więc rozbuduję instalację do 8,5 kwp. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.[/size] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 02.03.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 (edytowane) Luty - 726 kWh na c.o. i c.w.u.Prawie skończyłem wymianę kaloryferów. Prawie, bo w miejsce 50 żeliwnych dałem 150 aluminiowych. Jeszcze muszę dorzucić 8 żeberek żeliwnych do pokoju 25 m2. Będzie tam razem 40 sztuk. Dawniej było 18 sztuk, ale to historia - ogrzewałem śmieciuchem dolnego spalania. Uzupełniam:Dom z lat 30-tych ubiegłego wieku około 130 m2. Ściany ocieplone w 1997 roku 13 cm styropianu. Dach 14 cm wełny mineralnej oraz 10 cm styropianu. Zamiast OZC jakiś czas temu w układ c.o. wstawiłem kocioł elektryczny Kospel. Wyszło na to, że przy temperaturze na zewnątrz -10 do -15 st.C.do ogrzania wystarczy 4 kW by zapewnić w najważniejszych pomieszczeniach około 20-21 st.C. Teraz to się zmieniło jest grzane 21-23 st.C. Edytowane 3 Marca 2020 przez vr5 Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 02.03.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 CO za luty:688 kWh en. elektrycznej za 212 PLN, 93,7% w taniej taryfie.2130 kWh en. cieplnej, średni COP=3.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.03.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 A u mnie 2320 kWh i gitara gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 02.03.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 A u mnie 2320 kWh i gitara gra. Przecież ty nie masz PC to po co tu to piszesz . Zaraz ekogroszkowcy będą przeliczać kJ na kWh i wpisywać .... Temat wątku jest o PC ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.03.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 (edytowane) Przecież ty nie masz PC to po co tu to piszesz . Zaraz ekogroszkowcy będą przeliczać kJ na kWh i wpisywać .... Temat wątku jest o PC ! Idź do jakiegoś medyka --może jeszcze pomoże. Co mam ciebie pytać czy mogę wpis zrobić? Jak ktoś kto nie ma PV i wchodzi na wątek o elektrowniach to mam się tak podle jak ty zachowywać i zwracać uwagę?. Czy ty nie mając PC nie chciałeś informacji? Wyobraź sobie że ludzie którzy zamierzali założyć PC też podawali swe zużycia energii i tak jak zauważyłeś nie tylko w kWh ale i tony- paliw stałych. PS. wątek jest PC i grzejniki! więc co tu robisz, masz OP? Taki głupi wpis twoim tokiem myślenia. Edytowane 2 Marca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 02.03.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Idź do jakiegoś medyka --może jeszcze pomoże. Co mam ciebie pytać czy mogę wpis zrobić? Jak ktoś kto nie ma PV i wchodzi na wątek o elektrowniach to mam się tak podle jak ty zachowywać i zwracać uwagę?. Czy ty nie mając PC nie chciałeś informacji? Wyobraź sobie że ludzie którzy zamierzali założyć PC też podawali swe zużycia energii i tak jak zauważyłeś nie tylko w kWh ale i tony- paliw stałych. PS. wątek jest PC i grzejniki! więc co tu robisz, masz OP? Taki głupi wpis twoim tokiem myślenia. Patrząc na tytuł wątku to Twój wpis o zużyciu jest jednak bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 03.03.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Pouczasz więc podaj ile twoja PC kWh zużyła. A może i ty nie masz PC a tak głośno szczekasz? Moje kWh też są rzeczywiste tyko przez grzałkę która napędza grzejniki. Tyle w temacie . Proszę bardzo co+cwu: luty 491 Styczeń 578 Pompa gruntowa Apic 9kw Gdybyś zamiast trolowania włożył trochę wysiłku to byś na tym forum znalazł pełne dane mojego budynku skoro tak ci ich brakuje A co mi tam zostawię ci jeszcze tą szansę Tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 04.03.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Witam. Ja w Lutym na CO 410 kWh, CWU 92 kWh. Pozdrawiam Styczen mialem na CO 510 kWh a Luty 410 kWh Ps.: Brak danych bo pisalem wczesniej z telefonu Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.03.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Luty wyszedł dokładnie 864 kwh. Temperatura w dzień 21*C w nocy 19"C Od września zużycie 4100 kwh. 26 lutego przekroczyłem dodatni bilans produkcji prądu przez instalację fotowoltaiczną i zużycia prądu na bytowe i ogrzewanie. 30 marca będzie roczne rozliczenie. Zapłacę bardzo niewiele. Ale zakładając, że zimy w tym roku nie było, to jest trochę za mało mocy na dachu. Mam jeszcze miejsce na dachu więc rozbuduję instalację do 8,5 kwp. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.[/size] Ale roczne rozliczenie nie masz przypadkiem od stycznia do grudnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.03.2020 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Prawie skończyłem wymianę kaloryferów. Prawie, bo w miejsce 50 żeliwnych dałem 150 aluminiowych. Jeszcze muszę dorzucić 8 żeberek żeliwnych do pokoju 25 m2. Będzie tam razem 40 sztuk. Dawniej było 18 sztuk, ale to historia - ogrzewałem śmieciuchem dolnego spalania. Uzupełniam: Dom z lat 30-tych ubiegłego wieku około 130 m2. Ściany ocieplone w 1997 roku 13 cm styropianu. Dach 14 cm wełny mineralnej oraz 10 cm styropianu. Może coś bliżej; - jaka moc grzejników była a jaka jest obecnie? - jaki zład wodny w instalacji grzewczej? - wrażenia po zmianie, Uzupełnienie ; - warto wstawić do stopki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.03.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Może coś bliżej; - jaka moc grzejników była a jaka jest obecnie? - jaki zład wodny w instalacji grzewczej? - wrażenia po zmianie, Uzupełnienie ; - warto wstawić do stopki, Nie mogę Ci powiedzieć jaka była moc grzejników, bo to jest liczone dla określonych temperatur, a u mnie w czasie doby stale się zmieniała. Żeberka żeliwne były typowe, jakie można było kupić na rynku o rozstawie otworów 50 cm, 2 rodzaje - jedne skręcane po 10, drugie po 8 żeberek. Moc katalogowa tych pierwszych to chyba 130 W na żeberko (nie wiem, ale pewnie 90/70 st.C.). Razem przed modernizacją miałem 98 żeberek żeliwnych, a w kuchni od kilku lat grzejnik aluminiowy 15 żeberek (dziadostwo z marketu), do którego dołożyłem 10 żeberek. Niezbyt ciekawie to wyglądało gdyż mimo, że były prawie takie same, to jednak minimalnie się różniły - po 178 złotych, a więc słabsze. Nie piszę, gdzie kupowane, bo nie chcę robić reklamy hipermarketowi na "C". Sporo aluminiowych kaloryferów dostałem od syna, bo też modernizował c.o. Wiadomo - młodszy, to kupował nowe. Kaloryfery i Alice 500 mają moc podawaną 146 W dla parametrów "wysokich", ale są przeliczniki na niższe temperatury (mam tabelkę). Nic nie liczyłem, tylko ilości dobrałem "na wyczucie", by w pokojach było ciepło. Teraz prawie nie mamy zimy, więc trudno coś powiedzieć. Przy temperaturach "na polu" wystarczy 35 st. na zasilaniu, poprzednio o kilka stopni więcej. Co do ilości wody w zładzie - sądzę, że jest zbliżona do poprzedniej, czyli około 100 l. Lad dzień, a może już po sezonie grzewczym wstawię w szereg Galmeta 100l, albo 140 l. Mam 4x140 i 1x100, bo kiedyś planowałem przy kopciuchu zrobić bufor. Jak już się tak rozpisałem, dodam że w łazienkach miałem "drabinki" (Może ktoś z tego skorzysta...). Wymieniłem je na żeberka Al. Są w handlu kaloryfery o rozstawie przyłączy 80 cm i 35 cm. Te o rozstawie 80 cm mają podawaną moc 2400 W. W łazience na parterze dałem 7 żeberek (zmieści się jeszcze jedno) i jest odczuwalnie ciepło. Po sezonie grzewczym dołożę jeszcze jedno. Na piętrze dałem o rozstawie 35 cm, bo takie się mieściły. Nie obyło się bez przesunięcia WC. Ogólnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmalina 05.03.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Ale roczne rozliczenie nie masz przypadkiem od stycznia do grudnia? No właśnie nie. Rozliczać mnie mają po roku, czyli w marcu założyłem instalację PV i 31 marca ma być rozliczony bilans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.03.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 No właśnie nie. Rozliczać mnie mają po roku, czyli w marcu założyłem instalację PV i 31 marca ma być rozliczony bilans. jaki operator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecky2000 14.03.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Cześć, Jaki dalibyście bufor do pompy z grzejnikami? Ilość wody w instalacji szacuję na ok. 70 litrów. Pompa 14 kW będzie miała sprężarkę inwertorową. Czy to prawda, że potrzeba 15 litrów na każdy 1 kW mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts