Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak, chciałem to zrobić od razu po założeniu pompy, ale mogę zmienić taryfę raz na rok więc dopiero w czerwcu będę mógł to zrobić. Grzać będę pewnie w nocy z lekkim podbiciem plus tanie okienko. Myślę że dam rade
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Luty wyszedł dokładnie 864 kwh. Temperatura w dzień 21*C w nocy 19"C

Od września zużycie 4100 kwh. 26 lutego przekroczyłem dodatni bilans produkcji prądu przez instalację fotowoltaiczną i zużycia prądu na bytowe i ogrzewanie.

30 marca będzie roczne rozliczenie. Zapłacę bardzo niewiele. Ale zakładając, że zimy w tym roku nie było, to jest trochę za mało mocy na dachu. Mam jeszcze miejsce na dachu więc rozbuduję instalację do 8,5 kwp.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.[/size]

Luty - 726 kWh na c.o. i c.w.u.

Prawie skończyłem wymianę kaloryferów. Prawie, bo w miejsce 50 żeliwnych dałem 150 aluminiowych. Jeszcze muszę dorzucić 8 żeberek żeliwnych do pokoju 25 m2. Będzie tam razem 40 sztuk. Dawniej było 18 sztuk, ale to historia - ogrzewałem śmieciuchem dolnego spalania.

Uzupełniam:

Dom z lat 30-tych ubiegłego wieku około 130 m2. Ściany ocieplone w 1997 roku 13 cm styropianu. Dach 14 cm wełny mineralnej oraz 10 cm styropianu.

Zamiast OZC jakiś czas temu w układ c.o. wstawiłem kocioł elektryczny Kospel. Wyszło na to, że przy temperaturze na zewnątrz -10 do -15 st.C.do ogrzania wystarczy 4 kW by zapewnić w najważniejszych pomieszczeniach około 20-21 st.C. Teraz to się zmieniło jest grzane 21-23 st.C.

Edytowane przez vr5
Uzupełnienie
Przecież ty nie masz PC to po co tu to piszesz . Zaraz ekogroszkowcy będą przeliczać kJ na kWh i wpisywać ....

Temat wątku jest o PC !

Idź do jakiegoś medyka --może jeszcze pomoże. Co mam ciebie pytać czy mogę wpis zrobić? Jak ktoś kto nie ma PV i wchodzi na wątek o elektrowniach to mam się tak podle jak ty zachowywać i zwracać uwagę?. Czy ty nie mając PC nie chciałeś informacji? Wyobraź sobie że ludzie którzy zamierzali założyć PC też podawali swe zużycia energii i tak jak zauważyłeś nie tylko w kWh ale i tony- paliw stałych.

PS. wątek jest PC i grzejniki! więc co tu robisz, masz OP? Taki głupi wpis twoim tokiem myślenia.

Edytowane przez -voymar-
Idź do jakiegoś medyka --może jeszcze pomoże. Co mam ciebie pytać czy mogę wpis zrobić? Jak ktoś kto nie ma PV i wchodzi na wątek o elektrowniach to mam się tak podle jak ty zachowywać i zwracać uwagę?. Czy ty nie mając PC nie chciałeś informacji? Wyobraź sobie że ludzie którzy zamierzali założyć PC też podawali swe zużycia energii i tak jak zauważyłeś nie tylko w kWh ale i tony- paliw stałych.

PS. wątek jest PC i grzejniki! więc co tu robisz, masz OP? Taki głupi wpis twoim tokiem myślenia.

Patrząc na tytuł wątku to Twój wpis o zużyciu jest jednak bez sensu...

Pouczasz więc podaj ile twoja PC kWh zużyła. A może i ty nie masz PC a tak głośno szczekasz? Moje kWh też są rzeczywiste tyko przez grzałkę która napędza grzejniki. Tyle w temacie .

Proszę bardzo co+cwu:

luty 491

Styczeń 578

Pompa gruntowa Apic 9kw

Gdybyś zamiast trolowania włożył trochę wysiłku to byś na tym forum znalazł pełne dane mojego budynku skoro tak ci ich brakuje

A co mi tam zostawię ci jeszcze tą szansę :p

Tyle w temacie

Luty wyszedł dokładnie 864 kwh. Temperatura w dzień 21*C w nocy 19"C

Od września zużycie 4100 kwh. 26 lutego przekroczyłem dodatni bilans produkcji prądu przez instalację fotowoltaiczną i zużycia prądu na bytowe i ogrzewanie.

30 marca będzie roczne rozliczenie. Zapłacę bardzo niewiele. Ale zakładając, że zimy w tym roku nie było, to jest trochę za mało mocy na dachu. Mam jeszcze miejsce na dachu więc rozbuduję instalację do 8,5 kwp.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.[/size]

Ale roczne rozliczenie nie masz przypadkiem od stycznia do grudnia?

Prawie skończyłem wymianę kaloryferów.

Prawie, bo w miejsce 50 żeliwnych dałem 150 aluminiowych.

Jeszcze muszę dorzucić 8 żeberek żeliwnych do pokoju 25 m2. Będzie tam razem 40 sztuk.

Dawniej było 18 sztuk, ale to historia - ogrzewałem śmieciuchem dolnego spalania.

Uzupełniam:

Dom z lat 30-tych ubiegłego wieku około 130 m2. Ściany ocieplone w 1997 roku 13 cm styropianu.

Dach 14 cm wełny mineralnej oraz 10 cm styropianu.

Może coś bliżej;

- jaka moc grzejników była a jaka jest obecnie?

- jaki zład wodny w instalacji grzewczej?

- wrażenia po zmianie,

Uzupełnienie ;

- warto wstawić do stopki,

Może coś bliżej;

- jaka moc grzejników była a jaka jest obecnie?

- jaki zład wodny w instalacji grzewczej?

- wrażenia po zmianie,

Uzupełnienie ;

- warto wstawić do stopki,

Nie mogę Ci powiedzieć jaka była moc grzejników, bo to jest liczone dla określonych temperatur, a u mnie w czasie doby stale się zmieniała. Żeberka żeliwne były typowe, jakie można było kupić na rynku o rozstawie otworów 50 cm, 2 rodzaje - jedne skręcane po 10, drugie po 8 żeberek. Moc katalogowa tych pierwszych to chyba 130 W na żeberko (nie wiem, ale pewnie 90/70 st.C.).

Razem przed modernizacją miałem 98 żeberek żeliwnych, a w kuchni od kilku lat grzejnik aluminiowy 15 żeberek (dziadostwo z marketu), do którego dołożyłem 10 żeberek. Niezbyt ciekawie to wyglądało gdyż mimo, że były prawie takie same, to jednak minimalnie się różniły - po 178 złotych, a więc słabsze. Nie piszę, gdzie kupowane, bo nie chcę robić reklamy hipermarketowi na "C".

Sporo aluminiowych kaloryferów dostałem od syna, bo też modernizował c.o. Wiadomo - młodszy, to kupował nowe.

Kaloryfery i Alice 500 mają moc podawaną 146 W dla parametrów "wysokich", ale są przeliczniki na niższe temperatury (mam tabelkę).

Nic nie liczyłem, tylko ilości dobrałem "na wyczucie", by w pokojach było ciepło. Teraz prawie nie mamy zimy, więc trudno coś powiedzieć.

Przy temperaturach "na polu" wystarczy 35 st. na zasilaniu, poprzednio o kilka stopni więcej.

Co do ilości wody w zładzie - sądzę, że jest zbliżona do poprzedniej, czyli około 100 l. Lad dzień, a może już po sezonie grzewczym wstawię w szereg Galmeta 100l, albo 140 l. Mam 4x140 i 1x100, bo kiedyś planowałem przy kopciuchu zrobić bufor.

Jak już się tak rozpisałem, dodam że w łazienkach miałem "drabinki" (Może ktoś z tego skorzysta...).

Wymieniłem je na żeberka Al. Są w handlu kaloryfery o rozstawie przyłączy 80 cm i 35 cm. Te o rozstawie 80 cm mają podawaną moc 2400 W.

W łazience na parterze dałem 7 żeberek (zmieści się jeszcze jedno) i jest odczuwalnie ciepło. Po sezonie grzewczym dołożę jeszcze jedno. Na piętrze dałem o rozstawie 35 cm, bo takie się mieściły. Nie obyło się bez przesunięcia WC.

Ogólnie jestem zadowolony.

Ale roczne rozliczenie nie masz przypadkiem od stycznia do grudnia?

No właśnie nie. Rozliczać mnie mają po roku, czyli w marcu założyłem instalację PV i 31 marca ma być rozliczony bilans.

• 2 weeks później...

Cześć,

Jaki dalibyście bufor do pompy z grzejnikami? Ilość wody w instalacji szacuję na ok. 70 litrów. Pompa 14 kW będzie miała sprężarkę inwertorową. Czy to prawda, że potrzeba 15 litrów na każdy 1 kW mocy ?