Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

dzieki Bobrow,

czyli najprościej mówiąc u Ciebie jak grzejniki nagrzeją do zadanej temp to pompa obiegowa CO przestaje pracować az do momentu kiedy temperatura w pokoju spadnie do temperatury ponownego załączenia pompy?

a czy wiesz może jak pracuje układ w oparciu o tylko samą krzywą grzewczą?

Obiegówka za buforem załącza się wg temp na buforze , czyli jeśli termostat pokojowy wyłączy PC-to ta obiegówka działa do momentu spadku temp na buforze (35st).

Sama temp CO jest w oparciu o KG-jeśli dobrze pamiętam +10st/40stCO i -11st/48stCO

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Moję watpliwości budzi:

1. czy przy stałym grzaniu takimi temperaturami pompa będzie chodzić cały czas? A jeśli nie to jak często będzie się załączać?Jak to dobrze rozwiązać aby załączała się możliwie najrzadziej (ochrona sprężarki) i móc cały czas puszczać ciepłą wodę w instalację?

2. jak sensownie rozwiązać taką instalacje? (bufor?)

ad 1. Jak pompa będzie inverterowa i będzie pracować wg. dobrze dobranej krzywej grzewczej to będzie pracować prawie non stop. Wyłączać się oczywiście będzie przy wyższych temperaturach na zewnątrz ze względu na ograniczenie modulacji mocy. Jak będzie odpowiednio dobrana histereza to nie będzie taktowania, tu może też pomóc mały bufor 100-300l.

ad. 2. bufor 100-300l może się przydać do rozmrażania, może też być niezbędny żeby utrzymać minimalny przepływ w instalacji, na grzejnikach nie zawsze da się taki przepływ zapewnić. Zależy jaka instalacja. Jak chcesz optymalizować grzanie w taniej taryfie to bufor musi być większy.

ad 1. Jak pompa będzie inverterowa i będzie pracować wg. dobrze dobranej krzywej grzewczej to będzie pracować prawie non stop. Wyłączać się oczywiście będzie przy wyższych temperaturach na zewnątrz ze względu na ograniczenie modulacji mocy. Jak będzie odpowiednio dobrana histereza to nie będzie taktowania, tu może też pomóc mały bufor 100-300l.

.

dzieki frobek,

a czy taka ciągła praca jest dobra dla pompy?

Witam,

u mnie w listopadzie PC pociągnęła 884kWh z czasem pracy samego CO 356h.

Najmniej miałem w listopadzie 2015 tj 650kWh , najwięcej 1047 kWh w 2016.

W tym roku chłody są wyraźne -od kilkunastu dni mrozy do -7st w nocy.

Od początku tego roku PC zużyła 5 758kWh-w grudniu średnio zużywam ok 1 100kWh , więc szacuję rok na ok 6 800-6 900kWh (czyli taki mój standard:p).

Wynik "wypracowany" z 200m2 po podłogach, izolacji,brak reku-ale są nawiewniki w oknach i normalne wietrzenie,4 osoby na CWU (wanna głównie, prysznic częściej latem),w domu 22-23st, teren podgórski...

Po prostu zużycie uczciwie wypracowane:wiggle:

Tymczasem

Edytowane przez bobrow

U mnie energetyka 09-10-2020r wymieniła licznik energii ze stanem 0 kWh na dziś stan 1118 kWh ( tak jak wspominałem wszystko na prąd, dzienne bytowe w zimie ok. 10 kWh )

Dom domowi nie równy, mimo porównywalnej powierzchni grzewczej, do tego lokalizacja. Co nie zmienia faktu, że ten listopad, to niewiele cieplejszy niż najzimniejszy miesią w tamtym sezonie, przynajmniej u mnie.

W listopadzie zużycie na CO 398 kwh.

Ogólnie w tym sezonie poszło na CO 555kwh. Analogicznie w ubiegłym roku o tej porze zużycie wyniosło 1170 kwh. Czyli około 600kwh więcej. Różnica wynika z termomodernizacji całej chałupy. Na strychu dorzuciłem 20cm wełny, na ścianach zewnętrznych 15 cm styropianu 0,38. Na parterze nad piwnicą i garażem na terakotę ułożyłem termo-folię alufox i podłogę drewnianą, balkon ocieplony styropianem dookoła, wymieniłem 3 okna i częściowo zamontowałem w oknach rolety z pianką. Jeszcze zostało mi trochę tematów do poprawy. Temperatura w dzień na parterze 20 stopni. Na górze dużo cieplej. O 22 wyłączam pompę bo nie możemy spać - za gorąco. Załączam ją o 5 rano i dla mnie jest ok. Dlatego to zużycie prądu pewnie nie jest adekwatne. W ubiegłym roku w sezonie grzewczym pompa chodziła non stop. Wyłączam o 22 i rano odpalam ręcznie, bo nie umiem ustawić tej pompy, żeby sama się wyłączała i włączała i to jest trochę męczące. Ale mam przynajmniej powód żeby skoczyć do piwnicy i odpalić papierosa.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX plus 15cm styropian. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.

Mnie trochę przeraziło zużycie dobowe sprzed 2 dni 60kwh .Pompa 12 kw panasonic HT , dom 180m do ogrzania na grzejnikach krzywa przy -15 ustawiona na 46, przy +15 ustawiona na 47 , docelowa w domu na termostacie ustawiona 22stopnie ale pompa się nie wyłączała i dobijała do 21,5. Teraz eksperymentuję i ustawiłem krzywą 55 i 45 ciekawy jestem zużycia ale napewno się będzie wyłączać co jakiś czas. Jakie macie ustawione krzywe przy instalacji grzejnikowej?

Mnie trochę przeraziło zużycie dobowe sprzed 2 dni 60kwh .Pompa 12 kw panasonic HT , dom 180m do ogrzania na grzejnikach krzywa przy -15 ustawiona na 46, przy +15 ustawiona na 47 , docelowa w domu na termostacie ustawiona 22stopnie ale pompa się nie wyłączała i dobijała do 21,5. Teraz eksperymentuję i ustawiłem krzywą 55 i 45 ciekawy jestem zużycia ale napewno się będzie wyłączać co jakiś czas. Jakie macie ustawione krzywe przy instalacji grzejnikowej?

Same grzejniki ( łazienka 10m/2 podłogówki ), aktualne ustawienia krzywej -15 to 38st/c, +15 to 36 z deltą 5st/c.

Jeszcze nie zamarzłem, aktualnie na grzejniki daje 36st/c, powrót 33st/c i w domu pięknie utrzymuje 22,2st/c.

Ale ja mam naprawde ciepły dom, a przy tym bardzo sprawną wentylację ( grawitacyjną z ciagłym dopływem powietrza przez rurę co służyła do pieca ), nie zobaczysz kropli rosy na oknach. A wentylacja to podstawa.

Dom domowi nierówny, jak i lokalizacja. Odchyłka temperatury, wilgotność, zachmurzenie.

Ale i tak porównuję się z waszym zużyciem ... i jest podobnie do niektórych.

Po uwzględnieniu zużycia przez dom, wskazań dobowych eLicznik i danych z falownika.

Październik od 14 - 31 poszło na CO - 177,56 kWh i CWU - 38,20 kWh

Listopad na CO - 387,16 kWh i CWU - 50,3 kWh

Pierwsze dwa dni grudnia już spory wzrost 1 grudnia PC= 23,9 kWh\doba, ale przy -3 / -5°C kompresor długo z rana startował z przerwami na rozmrażanie.

To o 21 godz. uruchomiłem bezpiecznik od grzałek i szok 2 grudzień podobna pogoda, a poszło na PC z grzałką 45,7 kWh\doba.

wykres_licznik.jpg

Jak przy kompresorze zużycie godzinowe PC+dom wahało się między 1,8-2,3 kWh - to grzałki podbiły zużycie 4 razy w ciągu doby o 2,5 do 4,5 kWh.

Muszę poeksperymentować, teraz gdy temp. na dworze waha się między -6 a -2°C, PC po kilka godzin w nocy robi przerwy w pracy, potem zmrożona gdy woda w CO ma 19°C to ma problem z rozkręceniem temp. w CO.

W dzień harmonogram mam ustawiony +22°C a noc 21°C - zmieniłem w poniedziałek, bo przy 20°C na noc temp. w domu potrafiła nad ranem spaść do +19,3°C.

Za październik trochę dużo wyszło bo w dzień grzałem do wyższych temp. na harmonogramie - harmonogram obniżyłem w pierwszej połowie listopada i przedwczoraj zmieniłem kolejny raz z trzech temp. w ciągu doby 20 / 21 / 22°C do obecnie dwóch 21 i 22°C - powoli go dopracowuję.

Gdy miałem 20°C na noc - to rano szło więcej prądu na podniesienie temp. z 20 do 22°C.

Teraz gdy jest 1°C różnicy między dniem a nocą - rozkład poboru prądu jest bardziej równomierny - ale to muszę jeszcze potwierdzić dalszą obserwacją w kolejnych dniach.

Te temp. wykazuje Madoka umieszczony na ścianie na wysokości 1,5 metra w centralnym punkcie parteru. Realnie wg termometrów stojących na stoliku w pokoju 0,5 metra nad podłogą jest 0,7 do 1°C mniej.

Edytowane przez Marco36

W grudniu to zuzycie dobowe

01 - 24kWh

02 - 28kWh

a dzisiaj już - 20kWh, pewnie zamknie dobę podobnie 28kWh

Ale taki dni jak te wczorajszy i dzisiejszy, z temperaturami ujemnymi w dzień ( 0 do -1 ), to w tamtym roku nie było żadnego dnia z ujemną w dzień.

Jak na razie na zasilaniu 36st/c wystarcza i potrafi termostat wyłaczyć przez osiągnięcie zadanej.

Już wiem skąd ten błąd. Już poprawiłem.

Raz że 14-31 = przypada 18 dni bo włącznie z tą datą.

Potem pod kWh miałem drugą rubrykę stawka dobowa kWh * 0,7 zł

dla zestawienia ile by mnie to kosztowało, gdybym musiał prąd kupić bez PV.

No i przepisałem wartość ze "zł" zamiast "kWh". Przy tym dane zaokrąglone do drugiego miejsca po przecinku.

Edytowane przez Marco36

• 4 weeks później...
Witam, podsumowanie roku robie juz dzisiaj aby jutro bledow nie robic ;-) W 2020 poszlo u mnie na CO - 2467 kWh a w samym Grudniu 501 kWh. Na CWU w roku 1003 kWh a w Grudniu 84 kWh/ 4 osoby. Razem zuzycie 3470 kWh. Z PC odczytana produkcja to na CO 8744 ( 3,54) a na CWU 2769 (2,76). Produkcja z moich PV w Grudniu 133 kWh a w calym roku 5851kWh co dalo 1142,7 kWh z kWp instalacji. Pozdrawiam i powodzenia w Nowym Roku 2021!

Podsumowanie grudnia - dom 7,3 kW OZC, 100% grzejniki (przewymiarowane).

Wg przeliczenia z licznika Taurona poszło realnie - na CO - 645 kWh prądu.

PC za ten okres pokazuje 1'180 kWh zużycia - co daje 535 kWh rozbieżności, gdy mam wyłączoną grzałkę.

Wg wskazań PC produkcja ciepła 2'723 kWh. To daje realny COP=4,23 za grudzień.

PV 4,56 kWp (na wschód) w tym czasie wyprodukowała 73,76 kWh. Czeka mnie rozbudowa w tym roku :)

Zdrowia i powodzenia na nowy rok 2021.

Edytowane przez Marco36

Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku !

Zużycie w grudniu dość wysokie 1242 kWh z czasem pracy tylko same CO 462h.

Cały rok 7 033kWh ,czas pracy tylko na CO 2 668h, średnia cena 1kWh w G12W 0,4358 pln brutto (wszystko), SCOP 3,11

Pzdr

PS

Dodam jeszcze ,że moja instalacja fotowoltaiczna 9,92kWp wyprodukowała 9 780kWh -z tego po auto konsumpcji oraz opuście 20% realnie uzyskałem 8 345kWh (rozliczane na bieżąco).

Edytowane przez bobrow

U mnie w grudniu poszło równe 890 kWh na 130 m2 przy ociepleniu 13 cm styropianu (tylko grzejniki). Czasem były włączane klimy na parterze (nie zapisywałem ich zużycia EE - raczej pomijalne).

Trudno oszacować koszt prądu, bo od marca 2018 r. płacę opłaty stałe. W "magazynie" zostało jakieś 500 kWh więcej niż na 1 stycznia poprzedniego roku, ale zima jest chyba cieplejsza od poprzedniej.

Jak zdrowie dopiszę to dorzucę na ściany jeszcze z 10 cm styropianu, na strychu wystarczy to ci jest.