Fanek 27.02.2021 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Panowie macie jakieś porównanie/opinie na temat Panasonic HT 9kw split 3fazowe (wysokotemperaturowa) odnośnie zużycia prądu w zestawieniu z taką samą tylko T-CAP ? HT dużo więcej prądu pobierze? Powierzchnia do ogrzewania ok 180m2, 8 grzejników żeliwnych długości ok2m, 5 małe aluminiowe, razem ok 300l wody w instalacji, dom stary, ale przebudowany i bardzo dobrze ocieplony, okna 3 szybowe, ściana kratówka 35cm +12cm styropian. W marcu założona będzie FV 7kwp Stoimy przed wyborem pompy, raczej Panasonic i HT lub T-CAP, którą lepiej wybrać? czy T-CAP pobierze znacząco mniej prądu? Przeglądałem wasze sygnaturki i roczne zużycie, ale nie mogłem nic znaleźć o pompach HT. Grzejniki chcielibyśmy na razie zostawić jakie są, choćby 1 sezon zobczyć jak to będzie. Trafiłem na ten temat, ale Pani Magda nie odpowiada na PM https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352006-Pompa-ciep%C5%82a-a-stara-instalacja-zeliwna Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.02.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Mam żeliwne i podłogówkę , ale to nie jest istotne. Po pierwsze czym grzejesz i jle tego idzie na rok.Jaką temperaturę utrzy nujesz na grzejnikach w czasie mrozu np .-15 Nie wiem w jakim rejonie mieszkasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 27.02.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 (edytowane) Mam żeliwne i podłogówkę , ale to nie jest istotne. Po pierwsze czym grzejesz i jle tego idzie na rok. Jaką temperaturę utrzy nujesz na grzejnikach w czasie mrozu np .-15 Nie wiem w jakim rejonie mieszkasz. Piec to 12 letni typowy kopciuch, drewno, wegiel i miał, tej zimy (2020/2021) poszło gdzieś 1 tona węgla i z 14m drewna. Przeważnie idzie mniej bo nie było mroźnych zim. Temp na grzejnikach 22-23*, na kotle przy takiej temp pokazuje ok 45-50*. Dom generalnie jest dobrze ocieplony i szczelny, przy tych mrozach -15 rozpalało się przeważnie dopiero od godz15.00, bo dom trzymał ciepło. Woj podlaskie okolice Białegostoku. Początkowo zaproponowano nam Panasonic HT 9kw, inna firma T-Cap 9kw, jeszcze inna T-Cap 12kw (obliczali z programu i tak wyszło). 1. Myśle że przy takim domu 9kw pompa wystarczy tak? 2. Czy pompa HT czyli wysokotemperaturowa pobiera dużo więcej prądu? 3. Jakiego zużycia rocznego prądu się spodziewać? aby odpowiednio dobrać fotowoltaike 4. Jak dobieracie pojemność zbiornika na wode? 50l na osobe czy mniej? 5. Jak pompa grzeje wode tj. powiedzmy nagrzeje do 40* zbiornik i ile czasu trzyma on taką temp? czy wystarczy na cały dzień w lato? w zime szybciej pewnie się wychładza? 6. Czy jeśli do tej pory na kotle paliło się aby była temp 45-50* to przy pompie powietrza też trzeba będzie trzymać taką temperaturę czy może niższą aby zachować 22-23* w mieszkaniu? 7. "mam do dyspozycji deltę od 1 do 15 i z tego korzystam i widzę rożnicę" - o co chodzi z tymi ustawieniami "Delta" ? dopiero poznaje te pompy na papierze, więc prosiłbym o wyjaśnienie podstaw jak można Edytowane 27 Lutego 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 28.02.2021 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Piec to 12 letni typowy kopciuch, drewno, wegiel i miał, tej zimy (2020/2021) poszło gdzieś 1 tona węgla i z 14m drewna. Przeważnie idzie mniej bo nie było mroźnych zim. Temp na grzejnikach 22-23*, na kotle przy takiej temp pokazuje ok 45-50*. Dom generalnie jest dobrze ocieplony i szczelny, przy tych mrozach -15 rozpalało się przeważnie dopiero od godz15.00, bo dom trzymał ciepło. Woj podlaskie okolice Białegostoku. Początkowo zaproponowano nam Panasonic HT 9kw, inna firma T-Cap 9kw, jeszcze inna T-Cap 12kw (obliczali z programu i tak wyszło). 1. Myśle że przy takim domu 9kw pompa wystarczy tak? 2. Czy pompa HT czyli wysokotemperaturowa pobiera dużo więcej prądu? 3. Jakiego zużycia rocznego prądu się spodziewać? aby odpowiednio dobrać fotowoltaike 4. Jak dobieracie pojemność zbiornika na wode? 50l na osobe czy mniej? 5. Jak pompa grzeje wode tj. powiedzmy nagrzeje do 40* zbiornik i ile czasu trzyma on taką temp? czy wystarczy na cały dzień w lato? w zime szybciej pewnie się wychładza? 6. Czy jeśli do tej pory na kotle paliło się aby była temp 45-50* to przy pompie powietrza też trzeba będzie trzymać taką temperaturę czy może niższą aby zachować 22-23* w mieszkaniu? 7. "mam do dyspozycji deltę od 1 do 15 i z tego korzystam i widzę rożnicę" - o co chodzi z tymi ustawieniami "Delta" ? dopiero poznaje te pompy na papierze, więc prosiłbym o wyjaśnienie podstaw jak można ad 1. Myśle, że przede wszystkim wejdź sobie na strone https://cieplowlasciwie.pl/start i wylicz sobie uczciwie zapotrzebowanie. Nie licz przy tym CWU. Do wyniku dodaj 0,-0,5 KW ale to też niekoniecznie. Wtedy bedziesz w stanie stwierdzić jakiej mocy popmpe potrzebujesz i czy firma dobiera ją w miarę właściwie. Uwierz mi, że różne firmy dochodzą do bardzo różnych wyliczeń. Bardzo ważną rzeczą jest określenie maksymalnej tmp zasilania tzn. przy -20 stopniach ile musi iść na grzejniki. ad 2. Ile Ci potrzeba prądu to wszystko zależy - od wielu czynników ale przede wszystkim od zapotrzebowania domu na ciepło i bardziej pośrednio od mp zasilania. Jeżeli kalafiory masz przewymiarowane to bedzie potrzebna niższa tmp zasilania co przekłada się na niższe zużycie energii. Ale tak uczciwie jeżeli masz w miarę ciepły dom chcesz z foto korzystać również przez urządzenia domowe np kuchnia indukcyjna to musisz brać 10 KW - jak Ci wystarczy będzie dobrze - zależy jeszcze czy na dachu czy gruncie itd. ad4. Jeżeli są min 4 osoby to 300l musi być no i najważniejsza rzecz powierzchnia wężownicy min 3m2 ad 5. O grzejniku to nie wiem o czym piszesz - czy o CWU czy ewentualnym buforze? Jeżeli o CWU to wzystko zależy jak mocno się chlapiesz. Np. u mnie w zasadzie tylko przysznic pompa podgrzewa wodę do 46 stopni i wystarcza spokojnie na dobę niezależnie czy zima czy lato - to czy tmp. jest utrzymywana dużo zależy od jakości zbiornika CWU a w zasadzie od jego ocieplenia. ad 6. Jeżeli z tego co piszesz piec nie pracował w sposób ciągły to na pewno tak tmp może być dużo niższa. ad 7. Musisz dużo czytać proponuje ten wątek https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea jest tam wiele o delcie ale dla Ciebie to temat na później - generalnie musisz wiedzieć jaką pompę chcesz, czy masz mieć bufor czy nie, czy masz tylko kaloryfery czy system mieszany a przede wszystkim jakie masz zapotrzebowanie na ciepło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 ad 1. Myśle, że przede wszystkim wejdź sobie na strone https://cieplowlasciwie.pl/start i wylicz sobie uczciwie zapotrzebowanie. Nie licz przy tym CWU. Do wyniku dodaj 0,-0,5 KW ale to też niekoniecznie. Wtedy bedziesz w stanie stwierdzić jakiej mocy popmpe potrzebujesz i czy firma dobiera ją w miarę właściwie. Uwierz mi, że różne firmy dochodzą do bardzo różnych wyliczeń. Bardzo ważną rzeczą jest określenie maksymalnej tmp zasilania tzn. przy -20 stopniach ile musi iść na grzejniki. ..... CW i uczciwe obliczenia? To taki oksymoron. W czym obliczenia w CW są dokladniejsze od obliczen w kalkulatorach doborowych? Jedne i drugie są siebie warte. Jaka jest gwarancja poprawnosci liczenia w CW jak sam liczący nieiwele wie. Sam tworca CW wilokrotnie pisał ze CW powstało dla doboru orientacyjnego mocy smieciuchów, teraz nagle stał sie super dokladnym narzedziem dla doboru mocy PC. Same cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 28.02.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 CW i uczciwe obliczenia? To taki oksymoron. W czym obliczenia w CW są dokladniejsze od obliczen w kalkulatorach doborowych? Jedne i drugie są siebie warte. Jaka jest gwarancja poprawnosci liczenia w CW jak sam liczący nieiwele wie. Sam tworca CW wilokrotnie pisał ze CW powstało dla doboru orientacyjnego mocy smieciuchów, teraz nagle stał sie super dokladnym narzedziem dla doboru mocy PC. Same cuda. Akurat pisałem o uczciwości wobec siebie i nie naciąganiu danych a nie o samym kalkulatorze. Nikt nie mówi, że to extra narzędzie ale obraz jakiś daje moim zdaniem całkiem niezły i np. w tym roku przy -15(tych kilku dniowych) produkowana energia była bardzo zbliżona do tej wyliczonej przez tą stronkę. To tak z mojego przykładu oczywiście zdaję sobie sprawę, że to co podaje pompa trochę odbiega od rzeczywistości ale na czymś trzeba się oprzeć. Gwarancji oczywiście nie ma bo każdy dom jest inny np. będzie eksponowany na silne wiatry i wszystkie obliczenia idą w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2021 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 .... oczywiście zdaję sobie sprawę, że to co podaje pompa trochę odbiega od rzeczywistości ale na czymś trzeba się oprzeć...... I trzeba sie opierac na CW (bo darmowe) przy inwestycji rzedu co najmniej 30 tys?, bo dla domu starego PC o małej mocy raczej nie są przydatne. W Polsce mamy ponad 30 mln specjalistów od wszystkiego, ostanio doszła specjalizacja w doborze mocy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 28.02.2021 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 CW i uczciwe obliczenia? To taki oksymoron. W czym obliczenia w CW są dokladniejsze od obliczen w kalkulatorach doborowych? Jedne i drugie są siebie warte. Jaka jest gwarancja poprawnosci liczenia w CW jak sam liczący nieiwele wie. Sam tworca CW wilokrotnie pisał ze CW powstało dla doboru orientacyjnego mocy smieciuchów, teraz nagle stał sie super dokladnym narzedziem dla doboru mocy PC. Same cuda. Myślę, że wszyscy wiedzą, że CW to taka podpowiedź przed właściwym doborem i nie ma co się napinać. Mnie bardziej zastanawia jak firmy zajmujące się zawodowo OZC robią to na odległość, bez oglądania nawet budynku ? Pytam bez ironii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 28.02.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 I trzeba sie opierac na CW (bo darmowe) przy inwestycji rzedu co najmniej 30 tys?, bo dla domu starego PC o małej mocy raczej nie są przydatne. W Polsce mamy ponad 30 mln specjalistów od wszystkiego, ostanio doszła specjalizacja w doborze mocy PC. Pewnie, że nie trzeba, ale firma, która montowała u mnie pompę też korzystała miedzy innymi z CW - w dalszej kolejności pod uwagę zostały wzięte inne czynniki , które zdecydowały, że została wybrana taka a nie inna pompa na podstawie programu doboru - także to nie jest tak, że te programy doboru są takie idealne. Według nich do kalafiorów nie dobrałbyś pompy bo 2200 godzin pracy na rok to nierealne w większości domów starych czy raczej jak nazwał to inny forumowicz druszlaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Myślę, że wszyscy wiedzą, że CW to taka podpowiedź przed właściwym doborem i nie ma co się napinać. Mnie bardziej zastanawia jak firmy zajmujące się zawodowo OZC robią to na odległość, bez oglądania nawet budynku ? Pytam bez ironii. Wystarczy pełna dokumentacja łacznie ze zdjeciami budynku. Oczywiscie nie wykonujemy badan niszczących. Opieramy sie na oswiadczeniu inwestora dotyczącym grubosci i rodzaju materiałow izoalcyjnych. Nie wykonujemy pomiarów izolacyjnosci okien i drzwi, opieramy sie na danych producenta. Równiez nie wykonujemy pomiarów szczelnosci budynków. Zadna metodologia obliczen ozc nie przewiduje weryfikacji danych producenta, dlatego tez nie znam zadnego audytora który taką weryfikację dokonuje. Audytor nie dokonuje badan dotyczących poprawnosci i dokladnosci wykonania termoizolacji. Takie badanie oprócz termowizji ktorą nie zawsze sie da wykonac musi byc badaniem niszczacym czyli wymagajacym odwiertów, przewiertów lub odkrywki warstw izolacyjnych. Skoro tego wszystkiego nie mozna wykonac to co daje wizyta na budowie. Owszem mozna sprawdzic wymiary budynku, ale to powinien sprawdzic czy tez nadzorowac KB. Zresztą w przypadku budynków nowych na ogół wymiary sie zgadzają nawet w przypadku zmian które są udokumentowane. Inaczej w przypadku budynków starych, tu jest jest potrzebna inwentaryzacja techniczna która inwestor moze zlecic oddzielnie. Na podstawie takiej inwentaryzacji tez mozna wykonac obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 28.02.2021 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Rozumiem - ma to sens. Ale w dalszym ciągu profesjonalne OZC przynajmniej częściowo musi często opierać się na średnio profesjonalnych "zeznaniach" właściciela budynku... Do tego częstym przypadkiem jest, że kupuje się dom z rynku wtórnego i brak jest pełnej wiedzy co i gdzie zostało położone.Wtedy CW jest podobnie miarodajne co każde inne OZC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2021 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 ... Wtedy CW jest podobnie miarodajne co każde inne OZC... NIe znam algorytmów i metodologii uzytej w CW ale nie są ze sa takie same jak w profesjonalnych OZC. Co do danych a raczej ich braku to nikt cudotwórca nie jest. Nie ma wiarygodnych danych nie ma wiarygodnych obliczen. Ale od czego są specjalisci którzy wykonają inwenaryzację techniczna budynku. Jezeli szkoda na to srodków to pozostaje tylko CW i zgadywanie na ile wyniki obliczen róznia sie od rzeczywistosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.02.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Rozumiem - ma to sens. Ale w dalszym ciągu profesjonalne OZC przynajmniej częściowo musi często opierać się na średnio profesjonalnych "zeznaniach" właściciela budynku... Do tego częstym przypadkiem jest, że kupuje się dom z rynku wtórnego i brak jest pełnej wiedzy co i gdzie zostało położone. Wtedy CW jest podobnie miarodajne co każde inne OZC... Jeśli chce się dobrać pompę "w sam raz" do domu, gdzie trudno określić jakie jest ocieplenie to jednym z wyjść może być pomiar ciepła pobieranego przez dom. Tak z czystej ciekawości założyłem ciepłomierz firmy Kamstrup Multical 402. Teraz widzę ile ciepła pobiera mi dom w ciągu doby (w kWh) oraz ile prądu zużywa PC. Jak na razie to pomiar obejmuje c.o. oraz c.w.u. Za jakiś czas będę miał to rozdzielone oraz sprawdzę "ile gazu jest w gazie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 28.02.2021 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 ad 1. Myśle, że przede wszystkim wejdź sobie na strone https://cieplowlasciwie.pl/start i wylicz sobie uczciwie zapotrzebowanie. Nie licz przy tym CWU. Do wyniku dodaj 0,-0,5 KW ale to też niekoniecznie. Wtedy bedziesz w stanie stwierdzić jakiej mocy popmpe potrzebujesz i czy firma dobiera ją w miarę właściwie. Uwierz mi, że różne firmy dochodzą do bardzo różnych wyliczeń. Bardzo ważną rzeczą jest określenie maksymalnej tmp zasilania tzn. przy -20 stopniach ile musi iść na grzejniki. Dzięki za odpowiedzi, wyszło: Średnia dobowa temperatura w domu przez cały sezon grzewczy to 23,0°C. 7,1kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej -22°C. 3,5kW – przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,1°C. 37W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc Pompa ciepła 8kw https://cieplowlasciwie.pl/wynik/c5nb tam wyliczyło, że powierzchnia grzania to 194m2, a w rzeczywistości jest jakieś 180m2 max. Więc pompa t-cap 12kw będzie za duża i starczy t-cap 9kw co? Ostateczny wybór to T-cap 9kw 3fazy czy HT 9kw 3fazy - jak myślicie? 65* grzania wody CO raczej aż tyle nie potrzebuje. HT pobiera więcej prądu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 28.02.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Zużycie luty 850 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.03.2021 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 7,1 kW / przy 23,0 C średnia dobowa temperatura w domu Ostateczny wybór to T-cap 9kw 3fazy czy HT 9kw 3fazy - jak myślicie? 65* grzania wody CO raczej aż tyle nie potrzebuje. HT pobiera więcej prądu ?? Mając grzejniki, będziesz zmuszony grzać całodobowo; - grzejniki nie akumulują ciepła, Tobie wystarczy pompa Panasonic 9 kW/1f; - minimalna /średnia moc modulacyjna to ok; 2,2 kW, Chyba, że planujesz ogrzewać poddasze - to wówczas 9 kW/TCap; - minimalna/średnia moc modulacyjna to ok; 3,5 do 4,0 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.03.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) Podsumowanie lutego:- zużycie prądu CO 834 kWh; prawdopodobny SCOP 3,20 / miesiąc; Grzeje głównie w ciągu dnia +22*C, w nocy podtrzymuję +21*C. Woda CO w mrozy miała +43*C i deltę 5*C.Najsłabszy SCOP w drugim tygodniu lutego temp. od -6*C w dzień do -14*C w nocy - SCOP 2,25.Najlepszy SCOP w ostatnim tygodniu lutego temp. od -2*C w nocy do +16*C w dzień - SCOP 4,8. Edytowane 1 Marca 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 01.03.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 W lutym CO + CWU - 1818 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.03.2021 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Witam,w lutym PC zużyła 1297kWh , SCOP=2,58 (zima prawie jak kiedyś,kiedyś...) , praca na samym CO= 442hU kuzynki na T-capie mono 9kW (wymiennik glikol/woda) przy 160m2 i przeciętnie zmodernizowanej poniemieckiej chałupie wyszło 1180kWh (na przesterowanym czujniku Tpowrotu -2K i dT=3K).Pzdr PSU kuzynki jest bardziej rześko -utrzymują ok 21st , u mnie jest 22-22,5st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 02.03.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Moje zużycie za luty CO+CWU:1190kWh (82% w taniej taryfie), koszt: 492PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts