Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Cześć. Moc jak dobrze pamiętam Daikin ma przy - 15 6,14 a Panasonic 9kW. Mieszkam w miejscu gdzie taka temperatura występuje ostatnio raz na dwa lata i szukałem czegoś co będzie bardziej optymalne na temperaturę około zera. Mam tez PV i nie boli mnie używanie grzałki (jest dwustopniowa 6)przy większych mrozach. Bufor/sprzęgło miało być 200 l - mieszana instalacja ale nie było w tym czasie na magazynie i dowieźli 300 l bo zrobił się koniec listopada a ja czekałem za instalacją a w domu trwały inne prace

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bufor 200 L, to na powrocie czy pracuje jako bufor/sprzęgło?

Co zadecydowało o jego montażu?

U mnie pompa często przełącza się na grzanie CWU ( 6 osób w domu) bufor/sprzeglo utrzymuje temperaturę na grzejniki

Co do grzejników to jestem po wymianie na trojpanelowe i zmiana jest diametralna. Temperatura na wyjsciu byla 42 stopnie przy 4 stpniach na zewnatrz po wymianie mam 36 przy 4, temperatura w domu 21-22

Witam wszystkich przeglądałem wasze wypowiedzi ponieważ też trochę eksperymentuje z moim domkiem .stary poniemiecki piętrowy ,góra 50m kaloryfery , dół 25% kaloryfery reszta podłogówka. PC-PW Nibe 8kw. Panowie zanim zaczniemy eksperymentować z pompą i kaloryferami zacznijcie od ocieplenia budynku, oknach, roletach itp.bo tu są największe oszczędności. Ja na moich 100m zyżywałem 2,5-3tony węgla. Po założeniu pompy rok zeszły zamyknełem 3000KW razem z cwu. W tym roku eksperymentuje z rekuperacją ale wynik będę miał podobny.(chyba ją zamarło ociepliłem). Całość opomiarowana łącznie z licznikiem COP.

Coś mi tu nie gra

3t węgla to około 18000kWh

Przyjmując średnioroczny COP=3 dla PC-pow.woda ,daje nam 6000kWh

Jak ma grac jak sie przyjmuje sprawnosc kotła 80% przy załozeniu wartosci opłałowej 27 MJ. Moze nie doczytałem ale wydaje mi sie ze nie dotyczy to kotła na ekogroszek, nie wiadomo jaka była wartosc opalowa węgla, o sprawnosci systemu regulacji temperatury w pomieszczeniach nie wspomnę . Duzo niewiadomych nie sprzyja wyciaganiu prawidłowych wniosków.

Jak ma grac jak sie przyjmuje sprawnosc kotła 80% przy załozeniu wartosci opłałowej 27 MJ. Moze nie doczytałem ale wydaje mi sie ze nie dotyczy to kotła na ekogroszek, nie wiadomo jaka była wartosc opalowa węgla, o sprawnosci systemu regulacji temperatury w pomieszczeniach nie wspomnę . Duzo niewiadomych nie sprzyja wyciaganiu prawidłowych wniosków.

Masz rację .Co do 80% sprawności to bym był ostrożny .Taka sprawność tyczy się pieców chyba nowych. Stary zasypowy chyba ma ok.60%.

PS wymieniając piec na pompę chyba miał stary piec, bo dziwne by było aby kupil piec za kilka tys. a później zmieniał na pompę.

Widać że gość kręci ,CO+CWU=3000kWh?

Edytowane przez -voymar-

witam wszystkich przeglądałem wasze wypowiedzi ponieważ też trochę eksperymentuje z moim domkiem .stary poniemiecki piętrowy ,góra 50m kaloryfery , dół 25% kaloryfery reszta podłogówka. Pc-pw nibe 8kw. Panowie zanim zaczniemy eksperymentować z pompą i kaloryferami zacznijcie od ocieplenia budynku, oknach, roletach itp.bo tu są największe oszczędności. Ja na moich 100m zyżywałem 2,5-3tony węgla. Po założeniu pompy rok zeszły zamyknełem 3000kw razem z cwu. W tym roku eksperymentuje z rekuperacją ale wynik będę miał podobny.(chyba ją zamarło ociepliłem). Całość opomiarowana łącznie z licznikiem cop.

Szukaj Jeleni Dalej

Jak coś piszesz to przemyśl dokładnie --- może się ktoś złapie. POWODZENIA

Edytowane przez -voymar-

Piec N-ka zwykły węgiel na dmuchawie trzymałem temperatura.55stopni paliłem od góry około 1 wiadro na 24g

Tłumacze to też tym że teraz pompa dozuje tyle ciepła ile trzeba a piec jak rozpaliłes

To nie zmniejszysz paleniska do 35stopni mimo że ciepło

Masz rację .Co do 80% sprawności to bym był ostrożny .Taka sprawność tyczy się pieców chyba nowych. Stary zasypowy chyba ma ok.60%.

PS wymieniając piec na pompę chyba miał stary piec, bo dziwne by było aby kupil piec za kilka tys. a później zmieniał na pompę.

Widać że gość kręci ,CO+CWU=3000kWh?

Na pompę zamieniłem bo wkurzało mnie codzienne czyszczenie i rozpalanie pieca od góry.

Ten sezon zamknę podobnym rezultatem mam wszystko opomiarowane. Nie wiem jak się tu wkleja zdjęcia więc napiszę

Październik COP 4,07 -302kwh

Listopad COP 3,19-564kwh

Grudzień COP 3,35-492kwh

Styczeń COP 2,85-843kwh

Luty COP 3,14-584kwh

Tak to wygląda mieszkam na zachodzie Polski

Piec N-ka zwykły węgiel na dmuchawie trzymałem temperatura.55stopni paliłem od góry około 1 wiadro na 24g

Tłumacze to też tym że teraz pompa dozuje tyle ciepła ile trzeba a piec jak rozpaliłes

To nie zmniejszysz paleniska do 35stopni mimo że ciepło

Dlatego tez wspomniałem o sprawnosci systemu regulacji temperatury, akurat w tym przypadku była ona bardzo mała. Ale tak to jest jak sie nie wie jak to sie liczy.

Edytowane przez asolt

Szukaj Jeleni Dalej

Jak coś piszesz to przemyśl dokładnie --- może się ktoś złapie. POWODZENIA

Napisz dokładnie co ci nie pasuje chętnie odpowiem.

Zauważyłem że masz piec elektryczny jeżeli nim palisz to wyobraź sobie rachunek za prąd 2-3 krotnie mniejszy.

Co do jeleni mam pompę napisałem nie musisz wierzyć ale jak pisze o fotowoltaiczne to też pełno sceptyków a czy się opłaca to wiesz, bo masz

Napisz dokładnie co ci nie pasuje chętnie odpowiem.

Zauważyłem że masz piec elektryczny jeżeli nim palisz to wyobraź sobie rachunek za prąd 2-3 krotnie mniejszy.

Co do jeleni mam pompę napisałem nie musisz wierzyć ale jak pisze o fotowoltaiczne to też pełno sceptyków a czy się opłaca to wiesz, bo masz

1)Jeżeli chodzi o rachunki na PC to zgoda są 2 lub 3 razy niższe.

2) Masz dom 100m2 z tego co piszesz góra 50m2 grzejniki, dół 25% podłogówka ---to drugie 25% grzejniki. Czyli 75% grzejniki i 25% podlogówka na 100m2 (dom)

3)Spalałeś ok 3t węgla co daje średnio 18000kWh energii. dzieląc to przez COP pompy (3) daje 6000kWh-----tyle powinna zużyć pompa

4)Nie podajesz jaka temp w domu i czy jest utrzymywana przez 24h/doba

5)Stary dom poniemiecki? zużywa węgla 3t a prądu 3000kWh?

6)Goście z PC na grzejnikach jak piszą rachunki maja ok 3000zeta za miesiąc pompa im pobiera ok 1000kWh

7) Ogrzewam ok 220m2 i jak paliłem węglem to szło 3.5t +drewno 3m3 temp. w domu 23*C . (A ty tyle potrzebowałeś na 100m2 domu) Latem CWU grzeję z PV i przez okres letni idzie ok 1000kWh .PC więc by wzięła ok 300kWh

8) 3000kWh-300kWh na CWU to na CO 2700kWh w twoim poście .

9) 3000kWh to zużywają domy nowe na PC gruntowa ,dobrze docieplone i 100% podłogówka

10) Moje 3,5twęgla +drewno (kiedyś ) jest adekwatne do grzałek dziś ,czyli ok 20000kWh a u ciebie było 3t węgla a jest 3000kWh? i dom masz 2 razy mniejszy?

PS 1 wiadro na 24h? i 55*C na zasilaniu? . To wiadro węgla piec zjadł pewnie w 4 godz

Edytowane przez -voymar-

1)Jeżeli chodzi o rachunki na PC to zgoda są 2 lub 3 razy niższe.

2) Masz dom 100m2 z tego co piszesz góra 50m2 grzejniki, dół 25% podłogówka ---to drugie 25% grzejniki. Czyli 75% grzejniki i 25% podlogówka na 100m2 (dom)

3)Spalałeś ok 3t węgla co daje średnio 18000kWh energii. dzieląc to przez COP pompy (3) daje 6000kWh-----tyle powinna zużyć pompa

4)Nie podajesz jaka temp w domu i czy jest utrzymywana przez 24h/doba

5)Stary dom poniemiecki? zużywa węgla 3t a prądu 3000kWh?

6)Goście z PC na grzejnikach jak piszą rachunki maja ok 3000zeta za miesiąc pompa im pobiera ok 1000kWh

7) Ogrzewam ok 220m2 i jak paliłem węglem to szło 3.5t +drewno 3m3 temp. w domu 23*C . (A ty tyle potrzebowałeś na 100m2 domu) Latem CWU grzeję z PV i przez okres letni idzie ok 1000kWh .PC więc by wzięła ok 300kWh

8) 3000kWh-300kWh na CWU to na CO 2700kWh w twoim poście .

9) 3000kWh to zużywają domy nowe na PC gruntowa ,dobrze docieplone i 100% podłogówka

10) Moje 3,5twęgla +drewno (kiedyś ) jest adekwatne do grzałek dziś ,czyli ok 20000kWh a u ciebie było 3t węgla a jest 3000kWh? i dom masz 2 razy mniejszy?

PS 1 wiadro na 24h? i 55*C na zasilaniu? . To wiadro węgla piec zjadł pewnie w 4 godz

Piętro 50m2 kaloryfery Parter 50m2 -1pomieszczenie kaloryfery. 3podłogówka

Ad 3 a prawdopodobnie straty rozważaliśmy z kolegą post wyżej.

Ad 4 teraz dużo stabilniejsza około 22 cała doba ,wcześniej piec -post wyżej

Ad 5 prądu 3000 x COP pompy 9000kw ciepła

Ad 7 nie mieszajmy innych sezon to od października do kwietnia ja na lato mam solary

Ad 9 w remont władowałem trochę kasy ale nie których mostków i zawilgoconych piwnic nie ma możliwości wyeliminować

Ad PS tak z tym że po 23.00 miało zmniejszyć do 45. Rano jeszcze była temperatura.

Dodam tylko że podłogówka masywna na tyle że te 54st.szło bezpośrednio w podłogę (regulowane zaworem na odejściu) i kaloryfery. Uprzedze pytanie podłoga nigdy nie była za ciepła.

Piętro 50m2 kaloryfery Parter 50m2 -1pomieszczenie kaloryfery. 3podłogówka

Ad 3 a prawdopodobnie straty rozważaliśmy z kolegą post wyżej.

Ad 4 teraz dużo stabilniejsza około 22 cała doba ,wcześniej piec -post wyżej

Ad 5 prądu 3000 x COP pompy 9000kw ciepła

Ad 7 nie mieszajmy innych sezon to od października do kwietnia ja na lato mam solary

Ad 9 w remont władowałem trochę kasy ale nie których mostków i zawilgoconych piwnic nie ma możliwości wyeliminować

Ad PS tak z tym że po 23.00 miało zmniejszyć do 45. Rano jeszcze była temperatura.

Dodam tylko że podłogówka masywna na tyle że te 54st.szło bezpośrednio w podłogę (regulowane zaworem na odejściu) i kaloryfery. Uprzedze pytanie podłoga nigdy nie była za ciepła.

Mówiąc wprost nie przekonałeś mnie tą wypowiedzią. Nie mój dom i nie moja sprawa wiesz dobrze sam jak było.

Na pewno nie jest prawdą że: 1 wiadro węgla i 55*C na piecu(starym) przez 24h/dobę dawało 22*C w pomieszczeniach

Odnośnie moich 220m2 dałem przykład w stosunku do twojego 100m2

Zapotrzebowanie na cieplo musisz mieć spore skoro masz pompę 8kW na 100m2 i po modernizacji domu. TAK że wybacz lecz jedno przeczy drugiemu w twoich wypowiedziach, Oczywiście mam na uwadze że: te 3000kWh x COP =9000kWh

9000kWh/100m2=90kWh/m2/rok i to po modernizacji domu?

Mówiąc wprost nie przekonałeś mnie tą wypowiedzią. Nie mój dom i nie moja sprawa wiesz dobrze sam jak było.

Na pewno nie jest prawdą że: 1 wiadro węgla i 55*C na piecu(starym) przez 24h/dobę dawało 22*C w pomieszczeniach

Odnośnie moich 220m2 dałem przykład w stosunku do twojego 100m2

Zapotrzebowanie na cieplo musisz mieć spore skoro masz pompę 8kW na 100m2 i po modernizacji domu. TAK że wybacz lecz jedno przeczy drugiemu w twoich wypowiedziach, Oczywiście mam na uwadze że: te 3000kWh x COP =9000kWh

Średnio 22stopnie przez 24h teraz trzyma ,wcześniej na piecu bywało różnie o 16 rozpalało wieczorem około 24 stopnie rano nie było zimno (na piecu jeszcze Żar i 45stopni) jak przychodziłem z pracy i rozpalało w domu około 18-19 stopni. Co do pompy 8kw nic nie obliczałem była promocja wziąłem .

Średnio 22stopnie przez 24h teraz trzyma ,wcześniej na piecu bywało różnie o 16 rozpalało wieczorem około 24 stopnie rano nie było zimno (na piecu jeszcze Żar i 45stopni) jak przychodziłem z pracy i rozpalało w domu około 18-19 stopni. Co do pompy 8kw nic nie obliczałem była promocja wziąłem .

No i właśnie teraz wszystko gra. Paliłeś okresowo temp. w domu nie była stała przez 24h/doba. Było jak piszesz 18--19*C. i spalałeś 3t węgla ( bardzo dziurawy był ten dom) pomyśl ile by szło gdybyś utrzymywał 22*C /24h. Każde podbicie o 1*C powyżej 20*C zwiększa zużycie o ok. 6--- 8%

[

Przemyślałem to co napisałeś .Czemu jest tak źle skoro jest tak dobrze bo sam przyznasz że 1500zł za sezon to dobry wynik nawet w porównaniu z innymi.

W swoich obliczeniach nie odjełeś ciepła na cwu ,a ponieważ mam opomiarowane sprawdziłem że to około 20%. Czyli wychodzi 7200/100 =72kwh/m2 nie zapominajmy stary budynek z większością nieprzewymiarowanych kaloryferów.

W tym roku będę zakładał nagrzewnicę wodną (za rekuperatorem), zasilaną z pompy (ma też funkcję chłodzenia) ciekawe jak to wpłynie na wyniki w przyszłym sezonie.

.

Oczywiście mam na uwadze że: te 3000kWh x COP =9000kWh

Dałeś mi do myślenia bo czemu jest tak źle skoro jest tak dobrze bo sam przyznasz że nie jest to chyba że 1500zł żaden sezon to nie jest zły wynik.

Sprawdziłem wyniki i około 20% ciepła poszło na cwu , a to daje 7200/100=72kwh/m2/rok.

Nie zapominajmy jednak w ponad 50% na nieprzewymiarowanych kaloryferach.

W tym roku będę zakładał nagrzewnicę wodną (za rekuperatorem) zasilaną pompą ciekawe jak to wpłynie na wyniki w przyszłym sezonie.