Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Nie wiem co o tym myśleć Bobrow 110kWh na PC za CWU. jadę na grzałce bojler 120L dziennie wystarcza 4 do 5 kWh woda temp 70---85*C

Właściwie nie za bardzo chciałem się do tego co napisałeś tak wprost się odnieść-ale jednak to zrobię....

Pierwsza sprawa-cyklicznie robię badanie COP i jest zgodne z katalogiem

Druga sprawa- tak to prawda : zużywam duuużo wody tj ok ok 22m3 na 5-6tyg....

Niestety -wcale tego nie żałuję, wręcz przeciwnie cieszę się tym komfortem...

Może to nie koszernie-lecz szybko sobie wybaczam , szczególnie jeśli za to płacę...

A po trzecie- moim zdaniem nie jest istotne ile wróbelek zużywa wody do kąpieli w sadzawce, tylko ile energii na to zużywa...

Na koniec -niestety nie zamierzam nikogo przepraszać za mój standard życia (mycia ?)....

Tymczasem

• 4 weeks później...
Właściwie nie za bardzo chciałem się do tego co napisałeś tak wprost się odnieść-ale jednak to zrobię....

Pierwsza sprawa-cyklicznie robię badanie COP i jest zgodne z katalogiem

Druga sprawa- tak to prawda : zużywam duuużo wody tj ok ok 22m3 na 5-6tyg....

Niestety -wcale tego nie żałuję, wręcz przeciwnie cieszę się tym komfortem...

Może to nie koszernie-lecz szybko sobie wybaczam , szczególnie jeśli za to płacę...

A po trzecie- moim zdaniem nie jest istotne ile wróbelek zużywa wody do kąpieli w sadzawce, tylko ile energii na to zużywa...

Na koniec -niestety nie zamierzam nikogo przepraszać za mój standard życia (mycia ?)....

Tymczasem

Nie chodzi mi o twój standard życia. Moja sugestia miała na uwadze że grzałką też nie jest tak drogo w lecie . Ponieważ zużywamy wodę o znacznie niższej temp. i nagrzana do 85*C bojler 120 L to naprawdę masa wody zużywając przy tym 3 , 4 kWh /doba ( sprawdzone) zwłaszcza mając PV. Jak założę PC to i tak woda będzie z grzałki. Każdy robi jak uważa i niech tak będzie, lecz ludziska czytają i wyciągają wnioski .A przecież o to chodzi na tym forum

PS. Ja też brudny nie chodzę a zużycie wody to już w dużej mierze zależy od ilości osób mieszkających w domu.

Trochę nie do końca jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy chcą płacić za podgrzanie wody 3-4 razy więcej, nie robiąc tego za pomocą pompy ciepła... gdzie tkwi haczyk?

Haczyka nie ma. Mam PV to mi lotto, po za tym PC podgrzeje wodę do np.50*C ,grzałką mogę do 90*C. Do PC zbiornik duży musi być ok 300L grzałce wystarczy 120L ale woda 90*C po miksie mam to samo a może i więcej .Koszt podgrzania podobny. Więc po co gnębić pompę za kilkanaście tys. PLN jak można grzałką która kosztuje np.120 zeta.

Jeżeli masz podobne zużycie przy grzałce do zużycia bobrowa przy PC, to Twoje zużycie wody ma się nijak do jego zużycia.

120l w 90C nijak nie da Ci więcej po miksie jeżeli zakładamy, że po nim woda miałaby mieć 40C, a zimna ma 10C. Wyjdzie 80l. Pomijając straty postojowe.

Jeżeli masz podobne zużycie przy grzałce do zużycia bobrowa przy PC, to Twoje zużycie wody ma się nijak do jego zużycia.

120l w 90C nijak nie da Ci więcej po miksie jeżeli zakładamy, że po nim woda miałaby mieć 40C, a zimna ma 10C. Wyjdzie 80l. Pomijając straty postojowe.

Nie obchodzi mnie ile wyjdzie po miksie. Wczoraj poszło 3 kWh dziś mogę nie włączać grzałki woda o 15.00 jest za ciepła aby bez dodania zimnej wziąść prysznic.Z racji tego że PV daje 38---40 kWh /dzień włączam o 15.00 do 17.00 grzałkę 1,5kW Za czerwiec poszło na CO- 125kWh dla mnie mało( nawet kupując z ZE w II tar to koszt 37.5 zeta po 30 gr. Ja mam za FREE). PV za czerwiec zrobiło 970kWh więc mi Lotto i tyle.

PS. Nie wiem skąd ci się wzięło 80 L po miksie ,skoro sam bojler ma 120L o temp. 90*C?

Edytowane przez -voymar-

Voymar,

może być trochę racji w grzaniu CWU latem z PV-z tego co się ogólnie czyta o PV,to trzeba starać się zużywać jak najwięcej na bieżąco.

Tylko latem PC ma najwyższą sprawność- u mnie COPy są ok 4, więc nadal tego zużycia będzie nie dużo.

Zużycie sprężarki jakieś jest - u mnie średnio 1h/dzień, tj 30h/m-c,180h/pół roku...

Przy tłokówkach liczonych na 50 000h i 15 latach daje to ok 2700h oszczędności.

Tak też można-jak będę miał PV , to będę myślał o tym...

Pzdr

PS

Chyba jestem nie normalny...

Siedzę na plaży w Chorwacji i tu zaglądam...

Pozdro z wakacji:cool:

Voymar,

może być trochę racji w grzaniu CWU latem z PV-z tego co się ogólnie czyta o PV,to trzeba starać się zużywać jak najwięcej na bieżąco.

Tylko latem PC ma najwyższą sprawność- u mnie COPy są ok 4, więc nadal tego zużycia będzie nie dużo.

Zużycie sprężarki jakieś jest - u mnie średnio 1h/dzień, tj 30h/m-c,180h/pół roku...

Przy tłokówkach liczonych na 50 000h i 15 latach daje to ok 2700h oszczędności.

Tak też można-jak będę miał PV , to będę myślał o tym...

Pzdr

PS

Chyba jestem nie normalny...

Siedzę na plaży w Chorwacji i tu zaglądam...

Pozdro z wakacji:cool:

Mi:cool:łego wypoczynku

Bo nie ma słońca? albo jest ale całe tylko dla turystów ;)

A serio to może jest u nich relatywnie dużo droższa instalacja PV niż u nas?

Albo po sezonie nikogo nie ma a turyści i tak dużo płacą za pobyt i nie trzeba instalować paneli PV ?

Też szukam takiej instalacji PV za FREE, ale jakoś wszyscy każą sobie za nie płacić. Fajnie wygląda Twoje zużycie w czerwcu, ale ciekawe ile nadprodukcji przeznaczasz na daninę dla ZE na resztę roku?

Grzeję prądem i rozliczam się co 1/2 roku tak więc prąd który pobrałem w okresie 01.01.19r do 30.06.19r w okresie rozliczeniowym musiałem oddać. Jak byś wątek czytał cały to byś takich pytań nie zadawał bo kilkanaście stron wstecz ( przełom marca lub kwietnia )podawałem podsumowanie pracy PV za 3 lata użytkowania .Tam wszystko było .Łącznie z kosztem zakupu PV uzyskami i czasem zwrotu. No ale jak się nie chce czytać to lepiej narzekać -typowe biadolenie.AMEN

PS .SORRY to nie ten wątek W temacie Ma ktoś panele fotowoltaiczne …..

Edytowane przez -voymar-

Ulżyło mi, bo specjalnie dla Ciebie przeczytałem ten wątek jeszcze raz od początku... Tamten też czytałem, podobnie jak wszystkie o kombinacjach PC+PV oraz samo PV i wyciągnąłem inne wnioski niż TY. Przyłączę sie do części forumowiczów twierdzących że

1. lepiej grzać cwu sprężąrką niż grzałką - choć tutaj Twoja sytuacja jest inna, bo zdaje się PC jeszcze nie posiadasz?

2. PV (współpracujące z PC) tylko o mocy pozwalającej na pokrycie zużycia w drogich godzinach

Także wiesz AMEN i rączki na kołderkę

Ulżyło mi, bo specjalnie dla Ciebie przeczytałem ten wątek jeszcze raz od początku... Tamten też czytałem, podobnie jak wszystkie o kombinacjach PC+PV oraz samo PV i wyciągnąłem inne wnioski niż TY. Przyłączę sie do części forumowiczów twierdzących że

1. lepiej grzać cwu sprężąrką niż grzałką - choć tutaj Twoja sytuacja jest inna, bo zdaje się PC jeszcze nie posiadasz?

2. PV (współpracujące z PC) tylko o mocy pozwalającej na pokrycie zużycia w drogich godzinach

Także wiesz AMEN i rączki na kołderkę

Niby co mam wiedzieć?

Wy tu Koledzy spieracie się, czy lepiej grzać wodę grzałką, czy przy pomocy PC, a ja na dzień dzisiejszy mam już wpięty hydroboks w c.o. i c.uw. Teraz montuję konstrukcję do przymocowania jednostki zewnętrznej. Jak tylko "zczepię" to w całość to zaczynam grzać bojler z PC.

Zawsze zaoszczędzę trochę kWh.

A że w chłodne dni ciepło puszczę też w kaloryfery (grzejniki), więc myślę że jak najbardziej "w temacie"...

Wy tu Koledzy spieracie się, czy lepiej grzać wodę grzałką, czy przy pomocy PC, a ja na dzień dzisiejszy mam już wpięty hydroboks w c.o. i c.uw. Teraz montuję konstrukcję do przymocowania jednostki zewnętrznej. Jak tylko "zczepię" to w całość to zaczynam grzać bojler z PC.

Zawsze zaoszczędzę trochę kWh.

A że w chłodne dni ciepło puszczę też w kaloryfery (grzejniki), więc myślę że jak najbardziej "w temacie"...

Nikt się tu nie spiera . Napisałem tylko że grzałką nie jest tak drogo jak wszyscy myślą a woda ma 90*C. Poddałem temat