Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Czy mógłbyś napisać ile godzin pracuje PC?

Czy działasz na taniej taryfie ?

Termostat ?

Ja mam mieszane grzejniki i podłogówkę 120 m plus 25 garaż

Dziś 10 stopni - cop 7.8 i zużycie 2 kWh - bez obiegówki.

Wczoraj - 7 stopni - cop 6.8 zużycie 2.5 kWh

Kolego nie chce się czepiać, ale w innym poście napisałeś

,,Czy wielogodzinna praca PC 5 kw na częstotliwości 17-20 Hz w ciepłe dni jak teraz Ok 7-10 stopni jest wskazana ?

Lepiej dla pompy praca krótsza a na większych parametrach czy jednostajna na mniejszych?

Temperatura wody 28 stopni na dworze teraz 9 stopni.

Ostatnia doba praca Ok 20 godzin i 2 włączenia ?

W domu 21-22 stopnie"

To teraz moje pytanie, jeśli moja pompa minimalne zużycie ma 1KW, to twoja ile ma?, wg. mnie około 0.5KW, niech ma 0.4KW, to przy 20 godz. pracy da 8KW.

Bądź konsekwentny w swoich wypowiedziach.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Helloułł , helloułł PV Kolego !

Odnośnie buforu do PC to 100ltr max bym dał, zastosował bym go w szeregu między PC a sprzęgłem hydraulicznym o takiej konstrukcji

[ATTACH=CONFIG]437596[/ATTACH]

Jak nie chcesz wydawać kasy na w/w sprzęgło , to wstaw miedziane rurki z trzema otworami po każdej stronie.

Można bez bufora , na samym sprzęgle- przy defroście system odda ciepło...

Witam!

Co do bufora to nie ma problemu wykonam go sam . Zastanawia mnie po co jeszcze sprzęgło? jak będzie bufor.

PS. Wejdź na forum << PV) pewnie jutro wpiszę pewne moje spostrzeżenia

Witam!

Co do bufora to nie ma problemu wykonam go sam . Zastanawia mnie po co jeszcze sprzęgło? jak będzie bufor.

PS. Wejdź na forum << PV) pewnie jutro wpiszę pewne moje spostrzeżenia

Bufor oczywiście tylko wtedy , kiedy trzeba ze względu na przepływy instalacji.

Na zwykłym buforze praktycznie zawsze mamy stratę na temp zasilania oraz problem z podmieszaniem powrotu PC (czyli powrót zasysa część strumienia zasilającego).

Samo sprzęgło jest nie istotne-popatrz jaki ma przekrój.

Sam sobie możesz zrobić bufor z takimi nawierconymi otworami.

Kolego nie chce się czepiać, ale w innym poście napisałeś

,,Czy wielogodzinna praca PC 5 kw na częstotliwości 17-20 Hz w ciepłe dni jak teraz Ok 7-10 stopni jest wskazana ?

Lepiej dla pompy praca krótsza a na większych parametrach czy jednostajna na mniejszych?

Temperatura wody 28 stopni na dworze teraz 9 stopni.

Ostatnia doba praca Ok 20 godzin i 2 włączenia ?

W domu 21-22 stopnie"

To teraz moje pytanie, jeśli moja pompa minimalne zużycie ma 1KW, to twoja ile ma?, wg. mnie około 0.5KW, niech ma 0.4KW, to przy 20 godz. pracy da 8KW.

Bądź konsekwentny w swoich wypowiedziach.

Pompa pracowała przez 30 godzin.

Pokazuje 0,2 KWh

Czasami pokazuje 0 i produkcja np 0,6 kw

Wiem że może być to lekko przekłamane ale jak pokazuje zużycie 2 kw h

to ile zużywa ?

Nie mam podlicznika.

Jednak fajnie że są te dane . Można wyregulować pod swoją instalacje

037CEFB1-5C62-42F3-8CEF-05BCBFCD54F8.jpg

Pokazuje 0,2 KWh

to ile zużywa ?

Nie mam podlicznika.

[ATTACH=CONFIG]437601[/ATTACH]

Na te liczniki nie patrz bo to nieporozumienie.

Temat kilkukrotnie poruszany jednym oszukuje mniej innym wiecej.

Jedynie wyprodukowana energia wzglednie sie zgadza a pobrana i cop to np.u mnie o 100% zawyrza

Zdaje sobie sprawę że nie wlicza pompki, wiatraka , obiegówki.

Zdaje się że im mniejsze zużycie błąd będzie większy.

Chyba muszę napisać do Panasa żeby mi płacili za reklamę :)

Chyba jednak założę te podlicznik. Jednak żeby było to miarodajne

musiałbym założyć też licznik wyprodukowanego ciepła.

A po co koszty.

I tak potem ktoś napisze że nie mają certyfikatu :)

Bufor oczywiście tylko wtedy , kiedy trzeba ze względu na przepływy instalacji.

Na zwykłym buforze praktycznie zawsze mamy stratę na temp zasilania oraz problem z podmieszaniem powrotu PC (czyli powrót zasysa część strumienia zasilającego).

Samo sprzęgło jest nie istotne-popatrz jaki ma przekrój.

Sam sobie możesz zrobić bufor z takimi nawierconymi otworami.

Przepływy to jedno ale przy ogrzewaniu ( grzejniki) gdzie nie ma naturalnego bufora jaki ma podłogówka do ogrzewania PC przy grzejnikach powinna mieć bufor na defrosty. Wtedy nie wystudzi przy defrostach grzejników tylko zrobi ten proces korzystając z bufora na powrocie.

Odnośnie bufora to tak właśnie zakładają ok 100L lecz większy ( może się mylę) ograniczy Wł. i WYŁ sprężarki. Tak jak ty lubię wszystko przemyśleć ( no może nie aż tak skrupulatnie jak TY :) ale zawsze biorę za i przeciw. Odnośnie podmieszania to można pokombinować . Powrót wtórny CO dać wyżej na buforze , a obieg pierwotny czyli PC---Bufor niżej. Można w środku przy budowie bufora powyżej powrotów wspawać taki ,,parasol.. oczywiście mniejszy średnicą od bufora aby PC przy defroście nie zasysała ZASILANIA tak jak mówiłeś. Zamierzałem wykonać bufor wysoki np. 500x500x1500 więc zasilanie i powrót były by od siebie dość wysoko. No ale ta zabawa nie dziś . jak dobrze pójdzie to przyszły sezon. Plan po mału można tworzyć.

Witam

Grzeję pierwszy sezon PC i oczywiście jak każdy nowy użytkownik testuje różne ustawienia

PC ogrzewa bufor/sprzęgło o poj 100l, z bufora dwa obiegi, dwie pompy, jedna na podłogówkę, druga grzejniki (3 szt) i 4 małe podłogówki na RTL.

Obie pompy sterowane przez regulatory pokojowe.

Dotychczas było tak, że jak na regulatorach było 23*C to pompa stop, a między 6 a 13 obniżenie o 0,5 *C czyli praktycznie w tych godzinach ogrzewanie nie działało. od 13 PC goniła nie mówię, że z największą mocą, ale tak średnio do 22 - 23 chodziła, potem jeszcze w nocy też się załączyła, średnio na dobę 9 - 12 h pracowała

Od niedzieli regulatory pokojowe na max, tak by nie wyłączały pomp i obniżałem krzywą grzewczą, tak by w pomieszczeniach temp dochodziła do 23 ale nie więcej (między 22,5 - 23), Pompa chodzi dłużej, około 14 - 16h, ale prawie cały czas najwolniej (25Hz), zasilanie niższą temp (przy 4 na dworze temp zasilania około 33), wydaje mi się też, że mniejsze zużycie, trudno tak do końca powiedzieć, bo dni identycznie nie są

I teraz pytanie, jak lepiej dla pompy - dłużej a powoli, czy krócej na większej częstotliwości

Bo komfort lepszy teraz

pozdrawiam Tinek

Tinek - nie jestem pewny jak to jest jeśli chodzi o żywotność, może ktoś się jeszcze wypowie (ja mam on/offa) ale na twoim miejscu sugerowałbym się komfortem :)

Zdaje sobie sprawę że nie wlicza pompki, wiatraka , obiegówki.

Zdaje się że im mniejsze zużycie błąd będzie większy.

Chyba muszę napisać do Panasa żeby mi płacili za reklamę :)

Chyba jednak założę te podlicznik. Jednak żeby było to miarodajne

musiałbym założyć też licznik wyprodukowanego ciepła.

A po co koszty.

I tak potem ktoś napisze że nie mają certyfikatu :)

A to kup ciepłomierz z certyfikatem 500/600 pln nie majątek

A to kup ciepłomierz z certyfikatem 500/600 pln nie majątek

Może gdybym to było tańsze :)

Albo gdybym na tym zarabiał?!

Ten ciepłomierz byłby na 1 cal ?

1000 zł planuje na prąd wydać na CO w tym roku.

A te 600 pln które zaoszczędziłem ( na ciepłomierzu)

może wydam na bilet do ciepłego kraju w zimę ? :)

Przepływy to jedno ale przy ogrzewaniu ( grzejniki) gdzie nie ma naturalnego bufora jaki ma podłogówka do ogrzewania PC przy grzejnikach powinna mieć bufor na defrosty. Wtedy nie wystudzi przy defrostach grzejników tylko zrobi ten proces korzystając z bufora na powrocie.

Odnośnie bufora to tak właśnie zakładają ok 100L lecz większy ( może się mylę) ograniczy Wł. i WYŁ sprężarki. Tak jak ty lubię wszystko przemyśleć ( no może nie aż tak skrupulatnie jak TY :) ale zawsze biorę za i przeciw. Odnośnie podmieszania to można pokombinować . Powrót wtórny CO dać wyżej na buforze , a obieg pierwotny czyli PC---Bufor niżej. Można w środku przy budowie bufora powyżej powrotów wspawać taki ,,parasol.. oczywiście mniejszy średnicą od bufora aby PC przy defroście nie zasysała ZASILANIA tak jak mówiłeś. Zamierzałem wykonać bufor wysoki np. 500x500x1500 więc zasilanie i powrót były by od siebie dość wysoko. No ale ta zabawa nie dziś . jak dobrze pójdzie to przyszły sezon. Plan po mału można tworzyć.

W chałupie mam buforek ok 40 ltr i spokojnie robię na tym defrost (Panas sprzedaje 50L).

Kuzynce podłączyłem T-cap 9kW mono przez wymiennik płytowy (glikol/woda) , bufor 50L jest wpięty szeregowo po stronie systemu-więc teoretycznie po stronie PC mam ciut za mały zład od wymaganego , a wszystko funguje jak ta Lala (defrościki).

Teraz kwestia dużej pojemności-moim zdaniem jest jedno duże ALE : długi czas grzania dużego bufora (czyli od momentu kiedy sterownik załączy PC).

Jeśli masz zasobnik CWUz odpowiednią wężownicą (np dla 9kW ok 3m2) -to np 300L CWU grzeje się ok 35-40min (tylko nie od temp kranówy...).

Nie ma możliwości wychłodzenia chałupy przy defrostach czy grzaniu CWU-co najwyżej będą przez ok 20 min chłodniejsze grzejniki (kiedy jest defrost lub CWU -druga obiegówka jeszcze rozprowadza ciepło na grzejnikach.

Co do zładu -trzeba policzyć -swoje musi mieć...

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest bufor (w funkcji sprzęgła czyli równolegle PC/system) max 100L.

Jeśli przepływy są ok to przy za małym zładzie buforek w szeregu na powrocie jak najbardziej (wtedy pełni też funkcję odmulacza systemu-na dnie będą się gromadzić zanieczyszczenia z układu).

Taktowanie na dużym buforze też w końcu nastąpi-przecież PC inwerterowa nie może pracować jak on/off...

Bufor pod T2 to już inna bajka -min 1-2m3 pojemności...

Pzdr

Witam

Grzeję pierwszy sezon PC i oczywiście jak każdy nowy użytkownik testuje różne ustawienia

PC ogrzewa bufor/sprzęgło o poj 100l, z bufora dwa obiegi, dwie pompy, jedna na podłogówkę, druga grzejniki (3 szt) i 4 małe podłogówki na RTL.

Dotychczas było tak, że jak na regulatorach było 23*C to pompa stop, a między 6 a 13 obniżenie o 0,5 *C czyli praktycznie w tych godzinach ogrzewanie nie działało. od 13 PC goniła nie mówię, że z największą mocą, ale tak średnio do 22 - 23 chodziła, potem jeszcze w nocy też się załączyła, średnio na dobę 9 - 12 h pracowała

Od niedzieli regulatory pokojowe na max, tak by nie wyłączały pomp i obniżałem krzywą grzewczą, tak by w pomieszczeniach temp dochodziła do 23 ale nie więcej (między 22,5 - 23), Pompa chodzi dłużej, około 14 - 16h, ale prawie cały czas najwolniej (25Hz), zasilanie niższą temp (przy 4 na dworze temp zasilania około 33), wydaje mi się też, że mniejsze zużycie, trudno tak do końca powiedzieć, bo dni identycznie nie są

I teraz pytanie, jak lepiej dla pompy - dłużej a powoli, czy krócej na większej częstotliwości

Bo komfort lepszy teraz

pozdrawiam Tinek

Fajnie gdyby jakiś szpec się wypowiedział.

Jednak rozsądek podpowiada że grzejąc po 24/ dobę

Przez 200 dni w roku po 10 latach pompa będzie miała 50 tys godzin pracy.

Myśle że praca ciągła na niższym Hz będzie ekonomiczniejsza

I bardziej komfortowa dla rodziny.

Myśle że można to przyrównać do auta.

Lepiej jechać wolniej a dłużej niż szybciej i co chwile rozruch.

Jednak to tylko moja niczym nie poparta teoria. :)

Pokazuje 0,2 KWh

to ile zużywa ?

Nie mam podlicznika.

[ATTACH=CONFIG]437601[/ATTACH]

Prawie mnie przekonałeś, przy takim małym obciążeniu to ona sporo zaniża, ale niech nawet zaniża 100% to i tak będzie dobowe ok 5KW, a to bardzo dobry wynik, przy tych temperaturach.

Nie fatyguj sie z żadnym pod licznikiem, chyba, że dla siebie.

Słuchaj jak byś zrobił takie porównanie, spisz z licznika głównego energii dane ( zużycie ) oraz z pompy - 2-3 godz. pracy pompy i porówna zużycie na pompie i na liczniku ( oczywiście przy wyłączonych innych odbiornikach ), tak dla ciekawości.

Jak bys mógł napisać co grzejesz, jaka powierzchnia domu i ocieplenie, było by fajne porównanie.

Prawie mnie przekonałeś, przy takim małym obciążeniu to ona sporo zaniża, ale niech nawet zaniża 100% to i tak będzie dobowe ok 5KW, a to bardzo dobry wynik, przy tych temperaturach.

Nie fatyguj sie z żadnym pod licznikiem, chyba, że dla siebie.

Słuchaj jak byś zrobił takie porównanie, spisz z licznika głównego energii dane ( zużycie ) oraz z pompy - 2-3 godz. pracy pompy i porówna zużycie na pompie i na liczniku ( oczywiście przy wyłączonych innych odbiornikach ), tak dla ciekawości.

Jak bys mógł napisać co grzejesz, jaka powierzchnia domu i ocieplenie, było by fajne porównanie.

Dobry pomysł z tym licznikiem.

Wyłącze lodówkę żonie

Tu trochę przesadziłeś, nie 1000 a 500zł, więc zostanie ci na pod licznik ( tylko kup taki z certyfikatem i odpowiedniej klasie dokładności ).

Dobry pomysł z tym licznikiem.

Wyłącze lodówkę żonie ������

Wszystkie hebelki w dół i tylko pompa niech pracuje.

Mam 120 m - gora skosy plus garaż Ok 25 m

Styropian - 15 szary z zakładkami

Podłoga 18 cm

Dach - 40 cm celuloza

Okna 2 szybowe - ciepły montaż jak na 5 lat temu.

Starałem się pilnować mostków wszystkich.

Ale i tak się nie udało ;)

Daj pomiar porównawczy z godziny, w tym czasie to lodówka się nawet nie zdąży załączyć, bo zaczynam wątpić w te 1000zł

Witam

Bo komfort lepszy teraz

pozdrawiam Tinek

Tez to przerabiam

Co do ilości załączeń, to wszyscy producenci przyjmują ilość załączeń/czas pracy - nie więcej niż 1.8 ( czyli na 1h pracy nie całe 2 załączenia ).

natomiast bardzo rygorystycznie podchodzą do ilości godzin pracy rocznie, przyjmują że 1800-2200.

Te powyższe warunki musza być spełnione, żeby utrzymać gwarancję ( 3 lub 5 lat ).

Reszta to wola użytkownika, ekonomia, komfort i co tam jeszcze.

O ile producenci nic nie piszą o maksymalnej ilości załączeń ( dla inwerterów ), to przewidują maksymalna żywotność tych sprężarek na 50000 h pracy.

Co do samej pracy, z jaka modulacja, to też dla sprężarki nie stanowi to większej różnicy, dla niej najważniejsze żeby miała smarowanie i chłodzenie, a tego pilnuje elektronika.

Co do zliczania ilości energii i kiedy zużywa mniej energii, to nie ma to większego znaczenia, natomiast jest błąd pomiaru, ponieważ licznik energii zlicza na podstawie przyłożonego napięcia i prądu, a prąd jest odczytywany z przekładnika, które tak się dobiera, żeby pracowały w jakimś zakresie pomiarowym ( przekładnia ) i poniżej tego zakresu wychodzą największe przekłamania. Z tego względu jedne pompy zliczają dokładnie, bo pracują w zakresie pomiarowym, a te mało obciążone pokazują bzdury ( pracują poza zakresem pomiarowym ).

Tak nowy ciepłomierz 1" . Można tańszy kupić używany z aktualną jeszcze legalizacją . Ja za sezon zimowy płacę za CO i CWU do 800 PLN , a ciepłomierz mam . A wiesz dlaczego płacę do 800 ? no właśnie dużo dzięki temu że mam ciepłomierz , jakbyś u Ciebie założył dużo dylematów by Tobie odeszło np czy lepiej żeby pc pracowała non stop z najmniejszą modulacją , czy może z większą i krótsza praca pc .Bo zakładasz że do 1000 pln za CO , ale nie masz podglądu na jakich ustawieniach pc działa z największym COP ( a więc najmniejsze koszta )