JTKirk 29.11.2019 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Fajnie gdyby jakiś szpec się wypowiedział. Jednak rozsądek podpowiada że grzejąc po 24/ dobę Przez 200 dni w roku po 10 latach pompa będzie miała 50 tys godzin pracy. Myśle że praca ciągła na niższym Hz będzie ekonomiczniejsza I bardziej komfortowa dla rodziny. Myśle że można to przyrównać do auta. Lepiej jechać wolniej a dłużej niż szybciej i co chwile rozruch. Jednak to tylko moja niczym nie poparta teoria. dla porównania - sprężarka w moim on/off jest przewidziana na 100tys godzin pracy. Zakładając pracę 2,5tys. godzin na rok wychodzi żywotność 40 lat. Ale to stara konstrukcja...Nie wiem jak projektowane są sprężarki inwerterowe w nowych pc-pw jak faktycznie jest to 50tys. godzin pracy, to jednak dużo mniej niż 100tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.11.2019 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 dla porównania - sprężarka w moim on/off jest przewidziana na 100tys godzin pracy. Zakładając pracę 2,5tys. godzin na rok wychodzi żywotność 40 lat. Ale to stara konstrukcja...Nie wiem jak projektowane są sprężarki inwerterowe w nowych pc-pw jak faktycznie jest to 50tys. godzin pracy, to jednak dużo mniej niż 100tys. Pożyjemy -zobaczymy... Jak znam życie (i geografię) szybciej powysychają elektrolity w sterowaniu ,niż siądzie sprężarka... Obaczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 29.11.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Dobry pomysł z tym licznikiem. Wyłącze lodówkę żonie ������ Wszystkie hebelki w dół i tylko pompa niech pracuje. Mam 120 m - gora skosy plus garaż Ok 25 m Styropian - 15 szary z zakładkami Podłoga 18 cm Dach - 40 cm celuloza Okna 2 szybowe - ciepły montaż jak na 5 lat temu. Starałem się pilnować mostków wszystkich. Ale i tak się nie udało Sorry. że dalej drążę, ale czym do tej pory grzałeś, jakie miałeś zużycie czynnika grzewczego na sezon. Przy twoich założeniach to musiał byś mieć w swoim domu zapotrzebowanie na ciepło poniżej 30W/m2, a i tak jak sądzę, jak przyjdą mrozy ( oczywiście będzie to krótki okres ) to będziesz się musiał wspomóc innym źródłem zasilania bądź grzałką pompy. Nie mam podstaw, żeby ci nie wierzyć i pompę masz fajnie dobraną do większości sezonu, ale daj jakieś realne wskazania, tak jak wyżej poprzednie zużycie czynnika grzewczego ( węgiel, gaz.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 29.11.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Sorry. że dalej drążę, ale czym do tej pory grzałeś, jakie miałeś zużycie czynnika grzewczego na sezon. Przy twoich założeniach to musiał byś mieć w swoim domu zapotrzebowanie na ciepło poniżej 30W/m2, a i tak jak sądzę, jak przyjdą mrozy ( oczywiście będzie to krótki okres ) to będziesz się musiał wspomóc innym źródłem zasilania bądź grzałką pompy. Nie mam podstaw, żeby ci nie wierzyć i pompę masz fajnie dobraną do większości sezonu, ale daj jakieś realne wskazania, tak jak wyżej poprzednie zużycie czynnika grzewczego ( węgiel, gaz.. ) Paliłem drewnem w kominku z płaszczem. 4-5 mp na sezon. Kominek dalej wpięty w układ i biorę pod uwagę że w największe Mrozy być może go odpalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 29.11.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Paliłem drewnem w kominku z płaszczem. 4-5 mp na sezon. Kominek dalej wpięty w układ i biorę pod uwagę że w największe Mrozy być może go odpalę. Jeśli, to jest ,,szeregowka", to uwierzę, ale w innym przypadku do tych 4-5mp dołóż bo jest do czego. Ale zakładając, że tak może być i twój kominek ma sprawność 90% to średnia wartość opałowa drewna 2000KW/mp to da nam 5x2000=10000KW x 90% =9000KW twój dom potrzebował i z tym się zgodzę ( mój dużo większy i liczę że 12000 to będzie max. ) Zakładam, że sprawność pompy uzyskasz średnią 4 ( ktoś się czepi, ale nawet ja dla siebie liczę 3.5 min. ) to twoje zużycie będzie 2250 KW x 0.55zł =1240zł i w to wierzę i tu mnie przekonałeś, bo zakładam, że kominek może mieć mniejsza sprawność. Ale pozostaje jeszcze kwestia CWU, a to ci może bardzo mocno podnieść koszty. Powiedz lepiej, a pewnie masz to spisane ile w tej chwili zużywasz łącznie na cały dom energii ( całe zużycie bytowe ), np. za ostatni m-c., ewentualnie doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 29.11.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Jeśli, to jest ,,szeregowka", to uwierzę, ale w innym przypadku do tych 4-5mp dołóż bo jest do czego. Ale zakładając, że tak może być i twój kominek ma sprawność 90% to średnia wartość opałowa drewna 2000KW/mp to da nam 5x2000=10000KW x 90% =9000KW twój dom potrzebował i z tym się zgodzę ( mój dużo większy i liczę że 12000 to będzie max. ) Zakładam, że sprawność pompy uzyskasz średnią 4 ( ktoś się czepi, ale nawet ja dla siebie liczę 3.5 min. ) to twoje zużycie będzie 2250 KW x 0.55zł =1240zł i w to wierzę i tu mnie przekonałeś, bo zakładam, że kominek może mieć mniejsza sprawność. Ale pozostaje jeszcze kwestia CWU, a to ci może bardzo mocno podnieść koszty. Powiedz lepiej, a pewnie masz to spisane ile w tej chwili zużywasz łącznie na cały dom energii ( całe zużycie bytowe ), np. za ostatni m-c., ewentualnie doba Domek nie jest w bliźniaku ani w szeregowcu. Jeżeli nie pale 4-5 mp na rok to znaczy że Pan który przywozi sam siebie oszukuje. Może różnica jest w lokalizacji. Jednak u nas koło Szczecina zapewne inne zimy niż gdzie indziej. Nie zamierzam nikogo przekonywać. Tak paliłem. Jeżeli chodzi o technikę palenia - preferowałem odpalanie od góry. Dzięki temu spalanie praktycznie bez dymu i nigdy nie „kisiłem” dopływu powietrza. Dopiero Ok 55 stopni wody lekko domykał komputerek. Teraz zużywamy dość dużo energii. Muszę nad tym popracować . Jeżeli zmieszczę się w 1000 zł za CO będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 29.11.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Domek nie jest w bliźniaku ani w szeregowcu. Jeżeli nie pale 4-5 mp na rok to znaczy że Pan który przywozi sam siebie oszukuje. Może różnica jest w lokalizacji. Jednak u nas koło Szczecina zapewne inne zimy niż gdzie indziej. Nie zamierzam nikogo przekonywać. Tak paliłem. Jeżeli chodzi o technikę palenia - preferowałem odpalanie od góry. Dzięki temu spalanie praktycznie bez dymu i nigdy nie „kisiłem” dopływu powietrza. Dopiero Ok 55 stopni wody lekko domykał komputerek. Teraz zużywamy dość dużo energii. Muszę nad tym popracować . Jeżeli zmieszczę się w 1000 zł za CO będzie dobrze. Ok temat wyjaśniony, fizyki nie oszukasz. Takie jak teraz temperatury, to musisz mieć ( przy powyższych założeniach ) ok, min. 6-8KW, gdzieś ta średnia zakładana ok. 10KW dziennie musi wyjść, przy ok. średniej dobowej +2st/c będziesz miał z 10-12KW, a przy -10st/c pewnie będziesz musiał odpalić kominek. Tak w zasadzie powinno sie dobierać pompę, mając system biwalentny ( dodatkowy kominek ). Ja u siebie założyłem, że pompa będzie jedynym źródłem zasilania, nie mam kominka, ani gazu ziemnego ( wczoraj zrezygnowałem z butli do płyty grzewczej i wstawiłem indukcję i wszystko mam na prąd ), dlatego zdecydowałem się na T-CAP 9KW, który na tę chwilę jest ciągle przewymiarowany ( taka jak twoja by mi wystarczyła na te chwilę ), ale ona musi grzać jak przyjdą mrozy, nie mam nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 29.11.2019 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Witam Dziękuję wszystkim za odpowiedź Tez to przerabiam Co do ilości załączeń, to wszyscy producenci przyjmują ilość załączeń/czas pracy - nie więcej niż 1.8 ( czyli na 1h pracy nie całe 2 załączenia ). natomiast bardzo rygorystycznie podchodzą do ilości godzin pracy rocznie, przyjmują że 1800-2200. Te powyższe warunki musza być spełnione, żeby utrzymać gwarancję ( 3 lub 5 lat ). Reszta to wola użytkownika, ekonomia, komfort i co tam jeszcze. O ile producenci nic nie piszą o maksymalnej ilości załączeń ( dla inwerterów ), to przewidują maksymalna żywotność tych sprężarek na 50000 h pracy. Co do samej pracy, z jaka modulacja, to też dla sprężarki nie stanowi to większej różnicy, dla niej najważniejsze żeby miała smarowanie i chłodzenie, a tego pilnuje elektronika. Co do zliczania ilości energii i kiedy zużywa mniej energii, to nie ma to większego znaczenia, natomiast jest błąd pomiaru, ponieważ licznik energii zlicza na podstawie przyłożonego napięcia i prądu, a prąd jest odczytywany z przekładnika, które tak się dobiera, żeby pracowały w jakimś zakresie pomiarowym ( przekładnia ) i poniżej tego zakresu wychodzą największe przekłamania. Z tego względu jedne pompy zliczają dokładnie, bo pracują w zakresie pomiarowym, a te mało obciążone pokazują bzdury ( pracują poza zakresem pomiarowym ). Sprawdziłem, u mnie w karcie gwarancyjnej nic nie jest napisane o godzinach pracy, jest tylko napisane, że jeśli w przeglądzie po roku użytkowania ilość załączeń do godzin pracy jest większa niż 2:1 to pompa wymaga regulacji. Ilość energii zużytej przez pompę odczytuję z podlicznika, sterownik pompy tego nie podaje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.11.2019 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 (edytowane) Ok temat wyjaśniony, fizyki nie oszukasz. Takie jak teraz temperatury, to musisz mieć ( przy powyższych założeniach ) ok, min. 6-8KW, gdzieś ta średnia zakładana ok. 10KW dziennie musi wyjść, przy ok. średniej dobowej +2st/c będziesz miał z 10-12KW, a przy -10st/c pewnie będziesz musiał odpalić kominek. Tak w zasadzie powinno sie dobierać pompę, mając system biwalentny ( dodatkowy kominek ). Ja u siebie założyłem, że pompa będzie jedynym źródłem zasilania, nie mam kominka, ani gazu ziemnego ( wczoraj zrezygnowałem z butli do płyty grzewczej i wstawiłem indukcję i wszystko mam na prąd ), dlatego zdecydowałem się na T-CAP 9KW, który na tę chwilę jest ciągle przewymiarowany ( taka jak twoja by mi wystarczyła na te chwilę ), ale ona musi grzać jak przyjdą mrozy, nie mam nic innego.. 10kW na ogrzewanie?/doba i kupujesz PC do grzania i to T-cap? A przy -12*C odpalasz kominek. ? Chyba żarty się was trzymają Kominek i sprawność 90%- ? Edytowane 29 Listopada 2019 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.11.2019 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 W chałupie mam buforek ok 40 ltr i spokojnie robię na tym defrost (Panas sprzedaje 50L). Kuzynce podłączyłem T-cap 9kW mono przez wymiennik płytowy (glikol/woda) , bufor 50L jest wpięty szeregowo po stronie systemu-więc teoretycznie po stronie PC mam ciut za mały zład od wymaganego , a wszystko funguje jak ta Lala (defrościki). Teraz kwestia dużej pojemności-moim zdaniem jest jedno duże ALE : długi czas grzania dużego bufora (czyli od momentu kiedy sterownik załączy PC). Jeśli masz zasobnik CWUz odpowiednią wężownicą (np dla 9kW ok 3m2) -to np 300L CWU grzeje się ok 35-40min (tylko nie od temp kranówy...). Nie ma możliwości wychłodzenia chałupy przy defrostach czy grzaniu CWU-co najwyżej będą przez ok 20 min chłodniejsze grzejniki (kiedy jest defrost lub CWU -druga obiegówka jeszcze rozprowadza ciepło na grzejnikach. Co do zładu -trzeba policzyć -swoje musi mieć... Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest bufor (w funkcji sprzęgła czyli równolegle PC/system) max 100L. Jeśli przepływy są ok to przy za małym zładzie buforek w szeregu na powrocie jak najbardziej (wtedy pełni też funkcję odmulacza systemu-na dnie będą się gromadzić zanieczyszczenia z układu). Taktowanie na dużym buforze też w końcu nastąpi-przecież PC inwerterowa nie może pracować jak on/off... Bufor pod T2 to już inna bajka -min 1-2m3 pojemności... Pzdr Z tego co piałeś spoooooro wcześniej to ty masz 2 układy czyli( PC- bufor) i ( bufor- CO. sterowany salusem) Jak to jest jak grzejesz na prostej np. PC pracuje od 21,00 do 6.30 a przed samym końcem jej pracy zamierzała zrobić defrost a tu sterownik ją wyłączył lub wył. PC na początku defrostu. Chodzi mi o to czy mimo wyłączenia o zadanej godz. pompa się nie wyłączy bo musi zrobić odmrażanie. Czy wyłączy się mimo ze jest zmrożona. Jak później startuje? jak cała w lodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 30.11.2019 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 . 10kW na ogrzewanie?/doba i kupujesz PC do grzania i to T-cap? A przy -12*C odpalasz kominek. ? Chyba żarty się was trzymają Kominek i sprawność 90%- ? Kolego czytaj ze zrozumieniem Te założenia zużycia energii średnie 10KW/doba były dla kolegi ,,slimakfoto", który ma pompę PW 5KW, gdzieś ty wyczytał, że ma T-CAP. A jaką sprawność ma jego kominek, oraz ile aktualnie go kosztuje ogrzewanie, to się pytaj jego a nie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.11.2019 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Voymar-nie pamiętam czy T-cap przerwie cykl defrostu przy wył z termostatu pokojowego.Może dzisiaj to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.11.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Kolego czytaj ze zrozumieniem Te założenia zużycia energii średnie 10KW/doba były dla kolegi ,,slimakfoto", który ma pompę PW 5KW, gdzieś ty wyczytał, że ma T-CAP. A jaką sprawność ma jego kominek, oraz ile aktualnie go kosztuje ogrzewanie, to się pytaj jego a nie mnie. Tak tylko nieśmiało chciałem zauważyć, że zużycie energii podaje się w kWh....moc urządzenia w kW...precyzyjne wysławianie się naprawdę powoduje, że jest dużo mniej niepotrzebnych nieporozumień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 30.11.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Chciałem zapytać użytkowników PC i grzejników jaka minimalna temperaturę produkują ? I jaka temperaturę wody do grzejników jak jest Ok 0 stopni na zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.11.2019 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Chciałem zapytać użytkowników PC i grzejników jaka minimalna temperaturę produkują ? I jaka temperaturę wody do grzejników jak jest Ok 0 stopni na zewnątrz ? U mnie przy 0st wystarcza ok 41-42st (KG -10/48st i 8/40st) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.11.2019 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Voymar -zrobiłem próbę na moim T-capie F , niestety przerywa defrost przy wyłączeniu PC z termostatu.Model H -to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.11.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 I jaka temperaturę wody do grzejników jak jest Ok 0 stopni na zewnątrz ? W większości, zależy to od; ..... - mocy cieplnej budynku, ..... - strefy grzewczej ; 24 C; 22 C; 20 C; 18 C; 16 C, ......- preferencji użytkownika https://drive.google.com/file/d/1URTqA6kzw3w1qENSKDdHptMHw-KAfdIV/view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 30.11.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Chciałem zapytać użytkowników PC i grzejników jaka minimalna temperaturę produkują ? I jaka temperaturę wody do grzejników jak jest Ok 0 stopni na zewnątrz ? W chwili obecnej w nocy było -1 ( odczuwalna wg. aplikacji -5 ), teraz zbliża sie do 0st/c, temperatura na wylocie 37st/c, jak na razie od chwili uruchomienia 05.09.19 zawsze taka miałem, tylko, że w cieplejsze dni ( prawie cały listopad ) cykl pracy ( delta na sterowniku pokojowym 0.5st/c ) trwał ok. 1h, a teraz pompa mieliła od 07.00 do 09.30 i dopiero ja sterownik wyłączył. W sumie w dzisiejszej nocy licząc od 23.30 ( bo tak mam ustawione podbicie temperaturowe o 0.5st/c ) do teraz były 3 cykle pracy pompy ( pierwszy o 03.00 ) wyłączane przez sterownik. W tym czasie nie odbył się żaden defrost, na wymienniku żadnego szrony ( cały ranek obserwowałem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.11.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 @michancia Wprowadź parę kosmetycznych korekt w Swoich postach i będzie dobrze. kW, to nie to samo, co kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 30.11.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Bobrow Nie tak nisko. U mnie przy 0 jest około 35-36 stopni i w domu utrzymuje się 22 stopnie. Nizej nie było dane mi jeszcze sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts