frobek 05.01.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Ciepłomierz zbudowany w oparciu o przepływomierz z wyjściem impulsowym plus czujniki DS18B20, calością zarządza Raspberry Pi. Tu zrzut ekranu sprzed kilku godzin: Temperatura zewnętrzna: -2.5 stopnia, inwerter ustawiony na maks 50Hz. COP w zakresie 2.5 - 3, T out z pompy 30-34 stopnie. Nie wiem czemu dodany plik jest w takiej podłej jakości Widzę, że za grudzień 2018 mam niemal takie samo zużycie en. elektrycznej co Ty, 1106 kWh, z czego 1024 w taryfie taniej. Domy też mamy w podobnym standardzie, mój odrobinę większy. Dom jak w stopce. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2019 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Ciepłomierz zbudowany w oparciu o przepływomierz z wyjściem impulsowym plus czujniki DS18B20, calością zarządza Raspberry Pi. Tu zrzut ekranu sprzed kilku godzin: Temperatura zewnętrzna: -2.5 stopnia, inwerter ustawiony na maks 50Hz. COP w zakresie 2.5 - 3, T out z pompy 30-34 stopnie. [ATTACH=CONFIG]424313[/ATTACH] Nie wiem czemu dodany plik jest w takiej podłej jakości Jak trafisz np na 2 lub -7 st to mógłbyś ustawić na PC Tz 30 lub 35 st, wtedy można porównać 1-1. Zrobiłem porównanie z moim T-capem -7/30 COP 3.32 , -7/35 COP 2.85 2/30 COP 3.82 , 2/35 COP 3.81 Uśredniłem w/w dane pod Twoje wyniki - średnia COP wychodzi ok 3.38. Jeśli wszystkie dane są prawidłowe- to jednak Twój średni COP jest wyraźnie słabszy ( ok 2.7) , choć 0.5 w całym sezonie przy niskim koszcie zakupu i dużym użyciu w taniej taryfie może nie wiele znaczyć. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2019 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Ciepłomierz zbudowany w oparciu o przepływomierz z wyjściem impulsowym plus czujniki DS18B20, calością zarządza Raspberry Pi.[/ATTACH] Nie wiem czemu dodany plik jest w takiej podłej jakości Widzę, że za grudzień 2018 mam niemal takie samo zużycie en. elektrycznej co Ty, 1106 kWh, z czego 1024 w taryfie taniej. Domy też mamy w podobnym standardzie, mój odrobinę większy. Dom jak w stopce. 1000ltr bufor robi swoje- dlatego korzystasz z uroków Taniej Taryfy ,super ! A jak te wentylatorki pracują na kalafiorach- hałasują ? Jak tym sterujesz- od przylgowego termostatu , czy jakiś sterownik ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2019 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Frobek- doczytałem , grzejesz bufor 45-50st i COP do tego jest za duży (jeśli jednak pomiary są ok- to rewelacja !), masz podpięty ciepłomierz bezpośrednio pod PC ? Edytowane 5 Stycznia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 05.01.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Średni COP liczony energia cieplna/energia elektryczna za miesiąc grudzień wychodzi 2.3 w tym defrosty i ładowanie bufora kiedy to konieczne.Wentylatorki są typu komputerowego wersja silent zasilane z 5V, niemal bezgłośne. Pracują ciągle.Temperatura w obiegu kaloryferowym regulowana zaworem 3D na podstawie wyliczonej nastawy z krzywej grzewczej. Bufor jest ładowany wg. innej krzywej określającej maksymalna temperaturę tak, żeby starczyło energii na godziny szczytu popołudniowego (16-21).Generalnie mniej więcej przy -4 stopniach zaczyna brakować bufora i algorytm włącza pompę wtedy kiedy trzeba grzać dom.Podłogówka ma swój zawór 3D z kapialrą ustawiony na 28 stopni.Około miesiąca zajęło strojenie nastaw dla obu krzywych grzewczych. W weekendy bufor nie jest ładowany tak wysoko, jedynie tyle żeby zapobiec taktowaniu pompy. Więc w weekendy średni COP jest wyższy niż w tygodniu.Grzanie CWU w tygodniu wymuszam o 23 i 10 rano, jeżeli warunki temperatury wody CWU są spełnione. W weekend CWU grzeje się kiedy potrzeba bez wymuszenia o konkretnych godzinach.Wiem, troche to skomplikowane, ale na dzień dzisiejszy ogrzewanie CO od 5.10.2018 do dziś kosztowało: 620 PLN, na podstawie wskazań dedykowanego podlicznika. Temperatura w domu 21,5 - 22.Ciepłomierz założony na wyjściu pompy, może trochę kłamać mimo że na początku był kalibrowany przy pomocy grzałki elektrycznej 3kW zamontowanej w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 05.01.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Napisz może jaki masz dom Bo skoro masz COP 3,41 to pompa wyprodukowała Ci 7120 kWh energii cieplnej. Tyle energii starczy żeby ogrzać w danym czasie dom ocieplony jak mój ale tak 50-75m2 większy. Mój dom w zimie 2017/2018 potrzebował ok 16 000kWh. Dom nowoczesny, powiedzmy 20cm styropianu na ścianach, 40 cm na stropie, 30cm pod podłogą, okna 3 szybowe o powierzchni ok. 130m2 zużyje tyle przez całą zimę. Takie zużycie raportuje tu kilka osób. Pompa jest chińska, ale moim zdaniem działa całkiem nieźle, biorąc pod uwagę że bufor 1000 l jest grzany do temperatury 45-50 stopni. Ja COP policzyłem dzieląc energię grzewczą przez elektryczną. Mam założony oczywiście ciepłomierz i podlicznik energii dla pompy ciepła. Dane są zbierane automatycznie a wyniki wizualizowane za pomocą specjalnej aplikacji. Dom jest stary 40letni, prawie bez izolacji cieplnej (jedynie dach 15cm), ogrzewam ok. 200m2. Wcześniej jak korzystałem tylko z gazu to wychodziło jakieś 2000-2500m3 rocznie co daje ok 22000-27500kWh(kocioł kondensacyjny). Obecnie od września do końca grudnia wyszło około 8700kWh (7200-PC, 1500- kocioł gazowy), ale najchłodniejsze miesiące dopiero przed nami... Generalnie COPy mam katalogowe lub delikatnie lepsze... tłumaczę to sobie tym, że: 1) PC mam niedowymiarowaną, więc często pracuje ona w przedziale 40-60Hz co korzystnie odbija się na sprawności, brak taktowania. 2) Brak jakiegokolwiek bufora... nie mam strat postojowych + brak grzania wody do temp większej niż wymagana temp. zasilania grzejników. 3) PC grzeje tylko CO. 4) Krótkie defrosty ok. 5minut tylko w trybie 1 (T-CAP 9kW) 5) Dodatkowa izolacja instalacji freonowej ułożonej w ziemi + odpowiednia długość orurowania. Ze względu na powyższe ciężko o jakiekolwiek porównania, skoro korzystasz z bufora i w dodatku grzejesz go do tak wysokiej temperatury.. ale w takiej sytuacji rzeczywiście COP, które osiągasz może nie jest taki zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2019 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Frobek,co tu dużo gadać- do tego momentu masz mega dobrze.U mnie za trzy miesiące zapłaciłem 960 pln , Ty ok 600 pln ( różnica będzie trochę mniejsza bo mam wyższe temp w domu o ok 1.5K i mam trochę mniejszą powierzchnię o 10%, do tego nie mam reku)Zobaczymy w duże mrozy i wogóle cały sezon.Pytanie jeszcze takie - czy możesz zmieniać automatycznie KG kiedy wchodzisz w drogą taryfę ( czy sterownik jest w pełni elestyczny)A teraz gdybyś podał całkowity koszt instalacji CO.Pzdr Edytowane 5 Stycznia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 05.01.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Frobek, co tu dużo gadać- do tego momentu masz mega dobrze. U mnie za trzy miesiące zapłaciłem 960 pln , Ty ok 600 pln. Zobaczymy w duże mrozy i wogóle cały sezon. Pytanie jeszcze takie - czy możesz zmieniać automatycznie KG kiedy wchodzisz w drogą taryfę ( czy sterownik jest w pełni elestyczny) A teraz gdybyś podał całkowity koszt instalacji CO. Pzdr No właśnie pytanie jest ile taka zabawa kosztuje... bo to ze po wsadzeniu 1000L bufora można korzystać głownie z tanich godzin to jedno... Ale jak się podsumuje koszty bufora, automatyki, zaworów + ryzyko awarii to nie wiem czy nie można by za to kupić kotła gazowego i mieć podobny efekt ( dotyczy to oczywiście tych co mają już przyłącze gazu). Edytowane 5 Stycznia 2019 przez PPamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2019 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) No właśnie pytanie jest ile taka zabawa kosztuje... bo to ze po wsadzeniu 1000L bufora można korzystać głownie z tanich godzin to jedno... Ale jak się podsumuje koszty bufora, automatyki, zaworów + ryzyko awarii to nie wiem czy nie można by za to kupić kotła gazowego i mieć podobny efekt ( dotyczy to oczywiście tych co mają już przyłącze gazu). Tylko jak założysz PV , to nadal będziesz becalował za gaz ( a z PC będzie po jakimś czasie free)... Bufor 1000 ltr daje taki sam zysk dla „firmowej” jak i systemem gospodarczym PC wykonanej ( żeby nie napisać samoruby). Dlatego uważam , że najistotniejsze będzie porównanie kosztowe między w/w PC Pzdr Edytowane 5 Stycznia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 05.01.2019 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Koszt modernizacji kotlowni 20000, zbiornik CWU tez nowy. Prawie wszystko robilem sam. Krzywe grzewcze przelaczaja sie automatycznie. Automatyka w oparciu o raspberry pi, algorytmy moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2019 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Koszt modernizacji kotlowni 20000, zbiornik CWU tez nowy. Prawie wszystko robilem sam. Krzywe grzewcze przelaczaja sie automatycznie. Automatyka w oparciu o raspberry pi, algorytmy moje. Dzięki za info. Zas CWU masz z nierdzewki ? Mam jeszcze pytanko odnośnie porównania pracy z wentyalatorkami i bez- jaka jest wtedy różnica na grzejnikach , aby w domu była taka sama temp ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 05.01.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Zwykla stal, nie robilem jeszcze testu bez wentylatorow, ale w okolicy ferii zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 05.01.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Tylko jak założysz PV , to nadal będziesz becalował za gaz ( a z PC będzie po jakimś czasie free)... Bufor 1000 ltr daje taki sam zysk dla „firmowej” jak i systemem gospodarczym PC wykonanej ( żeby nie napisać samoruby). Dlatego uważam , że najistotniejsze będzie porównanie kosztowe między w/w PC Pzdr Jak ktoś planuje PV z którego będzie miał "darmowy prąd" to jakikolwiek bufor jest bez sensu bo tylko podnosi koszty i komplikuje instalację. W tym konkretnym przypadku też nie jestem pewien czy ten bufor ma sens ekonomiczny skoro pozwala tylko na pracę do -4C. Szczyt popołudniowy to tylko 15% wszystkich godzin, w dodatku stosunkowo ciepłych godzin w ciągu doby... Zakładając zapotrzebowanie na ciepło 16000kWh rocznie oraz SCOP=3 dla firmowej PC wychodzi, że jedynie 0,15*16000/3=800kWh rocznie zostanie pobrane w szycie popołudniowym. Przy inteligentnym sterowaniu pewnie mniej.. Cena 1kWh w szczycie to 80gr... średnia cena prądu przy grzaniu z buforem to 30gr (?) czyli pozwala to na oszczędność 400zł rocznie. Nie wiem dokładnie ile może kosztować taki bufor 1000L wraz z osprzętem i montażem, ale podejrzewam, że ok. 4000-5000zł (pomijam koszty przewymiarowania PC). Zwrot po 10-12 latach:) Rozumiem zamiłowanie do eksperymentów i zabawę przy takich instalacjach bo mnie też to cieszy... ale jeśli chodzi o ekonomię to niestety słabo zazwyczaj to wypada. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez PPamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2019 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Pamir,mam nadzieję , że nie będziemy tu recenzować drogi Frobka-z mojej strony szacun , że sam to ogarnął.Rachunek jest jednak prosty- można w 20 000pln brutto zrobić taką kotłownię ( ostanio to liczyłem z monoblokiem T-cap) , Frobek miał zapewne relatywnie drożej za Vat 23% do podzespołów ( oprócz PC).Mamy gwarancję na PC i dość wysokie parametry ( mono T-cap, czy tam inny podobny czort)Z drugiej strony gość korzysta wyraźnie z taniej taryfy i sam może zmieniać algorytm całego systemu.A satysfakcję trudno wycenić ...Chodzi o to , że są różne drogi.Pzdr Edytowane 5 Stycznia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 05.01.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Frobek - walnij fotę wentylatorków pod kalafiorami - tez myślę nad tym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 06.01.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wszystkie grzejniki przed wymianą były typu c22 a po wymianie c33 również firmy purmo, a w wymiarach wyglądało to tak:Kuchnia 110cm na 180cmPrzedpokój 180cm na 200cmM.pokój 100cm na 160cmD.pokój 140cm na 200cmPiętroSypialnia 120cm na 200cmSypialnia 140cm na 230cmPokój 90cm na 180cmPokój 70cm na 160cm Jak wymieniłem grzejniki to wg mnie jest o wiele lepiej zużyte kWh spadły i to o wiele a i temperatury w pomieszczeniach które były niedogrzane wyrównał się pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2019 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Jacek, dzięki za infoA jaki był koszt tych grzejników ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 06.01.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Jacek, dzięki za info A jaki był koszt tych grzejników ? Pzdr 6384,87pln plus materiał do połączenia dokładnie nie jestem w stanie podać ale ok. 200pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2019 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 6384,87pln plus materiał do połączenia dokładnie nie jestem w stanie podać ale ok. 200pln Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 06.01.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Moje wentylatorki: Koszt wykonania 50-60 PLN za sztukę. Do zasilania wykorzystałem używane ładowarki od telefonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts