Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Ciepłomierz zbudowany w oparciu o przepływomierz z wyjściem impulsowym plus czujniki DS18B20, calością zarządza Raspberry Pi. Tu zrzut ekranu sprzed kilku godzin:

Temperatura zewnętrzna: -2.5 stopnia, inwerter ustawiony na maks 50Hz.

COP w zakresie 2.5 - 3, T out z pompy 30-34 stopnie.

COP.jpg

Nie wiem czemu dodany plik jest w takiej podłej jakości :(

Widzę, że za grudzień 2018 mam niemal takie samo zużycie en. elektrycznej co Ty, 1106 kWh, z czego 1024 w taryfie taniej. Domy też mamy w podobnym standardzie, mój odrobinę większy. Dom jak w stopce.

Edytowane przez frobek

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciepłomierz zbudowany w oparciu o przepływomierz z wyjściem impulsowym plus czujniki DS18B20, calością zarządza Raspberry Pi. Tu zrzut ekranu sprzed kilku godzin:

Temperatura zewnętrzna: -2.5 stopnia, inwerter ustawiony na maks 50Hz.

COP w zakresie 2.5 - 3, T out z pompy 30-34 stopnie.

[ATTACH=CONFIG]424313[/ATTACH]

Jak trafisz np na 2 lub -7 st to mógłbyś ustawić na PC Tz 30 lub 35 st, wtedy można porównać 1-1.

Zrobiłem porównanie z moim T-capem

-7/30 COP 3.32 , -7/35 COP 2.85

2/30 COP 3.82 , 2/35 COP 3.81

Uśredniłem w/w dane pod Twoje wyniki - średnia COP wychodzi ok 3.38.

Jeśli wszystkie dane są prawidłowe- to jednak Twój średni COP jest wyraźnie słabszy ( ok 2.7) , choć 0.5 w całym sezonie przy niskim koszcie zakupu i dużym użyciu w taniej taryfie może nie wiele znaczyć.

Pzdr

Ciepłomierz zbudowany w oparciu o przepływomierz z wyjściem impulsowym plus czujniki DS18B20, calością zarządza Raspberry Pi.[/ATTACH]

Widzę, że za grudzień 2018 mam niemal takie samo zużycie en. elektrycznej co Ty, 1106 kWh, z czego 1024 w taryfie taniej. Domy też mamy w podobnym standardzie, mój odrobinę większy. Dom jak w stopce.

1000ltr bufor robi swoje- dlatego korzystasz z uroków Taniej Taryfy ,super !

A jak te wentylatorki pracują na kalafiorach- hałasują ? Jak tym sterujesz- od przylgowego termostatu , czy jakiś sterownik ?

Pzdr

Średni COP liczony energia cieplna/energia elektryczna za miesiąc grudzień wychodzi 2.3 w tym defrosty i ładowanie bufora kiedy to konieczne.

Wentylatorki są typu komputerowego wersja silent zasilane z 5V, niemal bezgłośne. Pracują ciągle.

Temperatura w obiegu kaloryferowym regulowana zaworem 3D na podstawie wyliczonej nastawy z krzywej grzewczej. Bufor jest ładowany wg. innej krzywej określającej maksymalna temperaturę tak, żeby starczyło energii na godziny szczytu popołudniowego (16-21).

Generalnie mniej więcej przy -4 stopniach zaczyna brakować bufora i algorytm włącza pompę wtedy kiedy trzeba grzać dom.

Podłogówka ma swój zawór 3D z kapialrą ustawiony na 28 stopni.

Około miesiąca zajęło strojenie nastaw dla obu krzywych grzewczych. W weekendy bufor nie jest ładowany tak wysoko, jedynie tyle żeby zapobiec taktowaniu pompy. Więc w weekendy średni COP jest wyższy niż w tygodniu.

Grzanie CWU w tygodniu wymuszam o 23 i 10 rano, jeżeli warunki temperatury wody CWU są spełnione. W weekend CWU grzeje się kiedy potrzeba bez wymuszenia o konkretnych godzinach.

Wiem, troche to skomplikowane, ale na dzień dzisiejszy ogrzewanie CO od 5.10.2018 do dziś kosztowało: 620 PLN, na podstawie wskazań dedykowanego podlicznika. Temperatura w domu 21,5 - 22.

Ciepłomierz założony na wyjściu pompy, może trochę kłamać mimo że na początku był kalibrowany przy pomocy grzałki elektrycznej 3kW zamontowanej w pompie.

Napisz może jaki masz dom

Bo skoro masz COP 3,41 to pompa wyprodukowała Ci 7120 kWh energii cieplnej. Tyle energii starczy żeby ogrzać w danym czasie dom ocieplony jak mój ale tak 50-75m2 większy. Mój dom w zimie 2017/2018 potrzebował ok 16 000kWh.

Dom nowoczesny, powiedzmy 20cm styropianu na ścianach, 40 cm na stropie, 30cm pod podłogą, okna 3 szybowe o powierzchni ok. 130m2 zużyje tyle przez całą zimę. Takie zużycie raportuje tu kilka osób.

Pompa jest chińska, ale moim zdaniem działa całkiem nieźle, biorąc pod uwagę że bufor 1000 l jest grzany do temperatury 45-50 stopni. Ja COP policzyłem dzieląc energię grzewczą przez elektryczną. Mam założony oczywiście ciepłomierz i podlicznik energii dla pompy ciepła. Dane są zbierane automatycznie a wyniki wizualizowane za pomocą specjalnej aplikacji.

Dom jest stary 40letni, prawie bez izolacji cieplnej (jedynie dach 15cm), ogrzewam ok. 200m2. Wcześniej jak korzystałem tylko z gazu to wychodziło jakieś 2000-2500m3 rocznie co daje ok 22000-27500kWh(kocioł kondensacyjny). Obecnie od września do końca grudnia wyszło około 8700kWh (7200-PC, 1500- kocioł gazowy), ale najchłodniejsze miesiące dopiero przed nami... Generalnie COPy mam katalogowe lub delikatnie lepsze... tłumaczę to sobie tym, że:

1) PC mam niedowymiarowaną, więc często pracuje ona w przedziale 40-60Hz co korzystnie odbija się na sprawności, brak taktowania.

2) Brak jakiegokolwiek bufora... nie mam strat postojowych + brak grzania wody do temp większej niż wymagana temp. zasilania grzejników.

3) PC grzeje tylko CO.

4) Krótkie defrosty ok. 5minut tylko w trybie 1 (T-CAP 9kW)

5) Dodatkowa izolacja instalacji freonowej ułożonej w ziemi + odpowiednia długość orurowania.

Ze względu na powyższe ciężko o jakiekolwiek porównania, skoro korzystasz z bufora i w dodatku grzejesz go do tak wysokiej temperatury.. ale w takiej sytuacji rzeczywiście COP, które osiągasz może nie jest taki zły.

Frobek,

co tu dużo gadać- do tego momentu masz mega dobrze.

U mnie za trzy miesiące zapłaciłem 960 pln , Ty ok 600 pln ( różnica będzie trochę mniejsza bo mam wyższe temp w domu o ok 1.5K i mam trochę mniejszą powierzchnię o 10%, do tego nie mam reku)

Zobaczymy w duże mrozy i wogóle cały sezon.

Pytanie jeszcze takie - czy możesz zmieniać automatycznie KG kiedy wchodzisz w drogą taryfę ( czy sterownik jest w pełni elestyczny)

A teraz gdybyś podał całkowity koszt instalacji CO.

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Frobek,

co tu dużo gadać- do tego momentu masz mega dobrze.

U mnie za trzy miesiące zapłaciłem 960 pln , Ty ok 600 pln.

Zobaczymy w duże mrozy i wogóle cały sezon.

Pytanie jeszcze takie - czy możesz zmieniać automatycznie KG kiedy wchodzisz w drogą taryfę ( czy sterownik jest w pełni elestyczny)

A teraz gdybyś podał całkowity koszt instalacji CO.

Pzdr

No właśnie pytanie jest ile taka zabawa kosztuje... bo to ze po wsadzeniu 1000L bufora można korzystać głownie z tanich godzin to jedno... Ale jak się podsumuje koszty bufora, automatyki, zaworów + ryzyko awarii to nie wiem czy nie można by za to kupić kotła gazowego i mieć podobny efekt ( dotyczy to oczywiście tych co mają już przyłącze gazu).

Edytowane przez PPamir

No właśnie pytanie jest ile taka zabawa kosztuje... bo to ze po wsadzeniu 1000L bufora można korzystać głownie z tanich godzin to jedno... Ale jak się podsumuje koszty bufora, automatyki, zaworów + ryzyko awarii to nie wiem czy nie można by za to kupić kotła gazowego i mieć podobny efekt ( dotyczy to oczywiście tych co mają już przyłącze gazu).

Tylko jak założysz PV , to nadal będziesz becalował za gaz ( a z PC będzie po jakimś czasie free)...

Bufor 1000 ltr daje taki sam zysk dla „firmowej” jak i systemem gospodarczym PC wykonanej ( żeby nie napisać samoruby).

Dlatego uważam , że najistotniejsze będzie porównanie kosztowe między w/w PC

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Koszt modernizacji kotlowni 20000, zbiornik CWU tez nowy. Prawie wszystko robilem sam. Krzywe grzewcze przelaczaja sie automatycznie. Automatyka w oparciu o raspberry pi, algorytmy moje.

Dzięki za info.

Zas CWU masz z nierdzewki ?

Mam jeszcze pytanko odnośnie porównania pracy z wentyalatorkami i bez- jaka jest wtedy różnica na grzejnikach , aby w domu była taka sama temp ?

Pzdr

Tylko jak założysz PV , to nadal będziesz becalował za gaz ( a z PC będzie po jakimś czasie free)...

Bufor 1000 ltr daje taki sam zysk dla „firmowej” jak i systemem gospodarczym PC wykonanej ( żeby nie napisać samoruby).

Dlatego uważam , że najistotniejsze będzie porównanie kosztowe między w/w PC

Pzdr

Jak ktoś planuje PV z którego będzie miał "darmowy prąd" to jakikolwiek bufor jest bez sensu bo tylko podnosi koszty i komplikuje instalację.

W tym konkretnym przypadku też nie jestem pewien czy ten bufor ma sens ekonomiczny skoro pozwala tylko na pracę do -4C. Szczyt popołudniowy to tylko 15% wszystkich godzin, w dodatku stosunkowo ciepłych godzin w ciągu doby... Zakładając zapotrzebowanie na ciepło 16000kWh rocznie oraz SCOP=3 dla firmowej PC wychodzi, że jedynie 0,15*16000/3=800kWh rocznie zostanie pobrane w szycie popołudniowym. Przy inteligentnym sterowaniu pewnie mniej.. Cena 1kWh w szczycie to 80gr... średnia cena prądu przy grzaniu z buforem to 30gr (?) czyli pozwala to na oszczędność 400zł rocznie. Nie wiem dokładnie ile może kosztować taki bufor 1000L wraz z osprzętem i montażem, ale podejrzewam, że ok. 4000-5000zł (pomijam koszty przewymiarowania PC). Zwrot po 10-12 latach:) Rozumiem zamiłowanie do eksperymentów i zabawę przy takich instalacjach bo mnie też to cieszy... ale jeśli chodzi o ekonomię to niestety słabo zazwyczaj to wypada.

Edytowane przez PPamir

Pamir,

mam nadzieję , że nie będziemy tu recenzować drogi Frobka-z mojej strony szacun , że sam to ogarnął.

Rachunek jest jednak prosty- można w 20 000pln brutto zrobić taką kotłownię ( ostanio to liczyłem z monoblokiem T-cap) , Frobek miał zapewne relatywnie drożej za Vat 23% do podzespołów ( oprócz PC).

Mamy gwarancję na PC i dość wysokie parametry ( mono T-cap, czy tam inny podobny czort)

Z drugiej strony gość korzysta wyraźnie z taniej taryfy i sam może zmieniać algorytm całego systemu.

A satysfakcję trudno wycenić ...

Chodzi o to , że są różne drogi.

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Wszystkie grzejniki przed wymianą były typu c22 a po wymianie c33 również firmy purmo, a w wymiarach wyglądało to tak:

Kuchnia 110cm na 180cm

Przedpokój 180cm na 200cm

M.pokój 100cm na 160cm

D.pokój 140cm na 200cm

Piętro

Sypialnia 120cm na 200cm

Sypialnia 140cm na 230cm

Pokój 90cm na 180cm

Pokój 70cm na 160cm

Jak wymieniłem grzejniki to wg mnie jest o wiele lepiej zużyte kWh spadły i to o wiele a i temperatury w pomieszczeniach które były niedogrzane wyrównał się pzdr