Andrzej5101 04.01.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Przy tych temperaturach zewnętrznych jakie do tej pory mamy, to prawdopodobnie całą robotę grzejną, robi mu na dole ta podłogówka w kuchni ( bo te grzejniki by mu tego nie zagrzały ), dom niewielki, więc te 10 m2 jest mu w stanie to ogrzać,do tego temperaturę jaką utrzymuje to 21 st/c ( czy ciut powyżej ), a to duże oszczędności w energii. Na górze pewnie tyle nie ma, bo nie ma czym ogrzać ( mała powierzchnia grzejna ), ale jak się domyślam, to sypialnie.. gucio-tm Temperatura w całym domu na dole i na górze 21,5 - 22*C. Dom ma wg. projektu 110 m2, ale po podłogach jest 120 m2. Grzejniki jak przeliczył mi kolega Andrzej5101 faktycznie mają tylko 2 KW,ale przy pompie ciepła są one całe ciepłe i oddają dużo ciepła przez promieniowanie a to jest dużo przyjemniejsze ciepło. 1782 włączenia, 621 godzin pracy. Pompa średnio załącza się raz na godzinę i pracuje 20 minut. Zużycie za grudzień (tylko CO) 390 kWh, COP 4,0, KG - 15/44 ; 13/31 Zgodnie z prawami matematyki ; 1781/621 = ok 3 - czyli co ok; 20 minut PC się załącza, 150 l - pojemność całego układu grzewczego, 100 l - bufor w szeregu, Czy bufor 100 l wpięty w szereg miałby tak duży wpływ na tak niskie zużycie energii??? Edytowane 4 Stycznia 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Też się nad tym zastanawiam.Pomijając fakt, że ,,gucio-tm,, ma bardzo niekorzystny stosunek zał/czas pracy, co może mieć wpływ przy przedłużeniu gwarancji.To w resztę jestem w stanie uwierzyć, bo grzeje bardzo nisko, podał krzywą, a z tego niewiele wynika, ale przypuszczam, że jak przy tych temperaturach zewnątrz, to ma max 32st/c.Mały dom i stosunkowo spora powierzchnia podłogówki, do tego niska temperatura w domu.Patrząc na swój dom, też do tego mogę zejść bez CWU, tylko prawdopodobnie kosztem sprężarki i temperatury na górze.Ale ja mam bardzo dużą powierzchnię grzejną a kolega... Edytowane 4 Stycznia 2020 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 gucio-tm Temperatura w całym domu na dole i na górze 21,5 - 22*C. Dom ma wg. projektu 110 m2, ale po podłogach jest 120 m2. Grzejniki jak przeliczył mi kolega Andrzej5101 faktycznie mają tylko 2 KW,ale przy pompie ciepła są one całe ciepłe i oddają dużo ciepła przez promieniowanie a to jest dużo przyjemniejsze ciepło. 1782 włączenia, 621 godzin pracy. Pompa średnio załącza się raz na godzinę i pracuje 20 minut. Zużycie za grudzień (tylko CO) 390 kWh, COP 4,0, KG - 15/44 ; 13/31 Zgodnie z prawami matematyki ; 1781/621 = ok 3 - czyli co ok; 20 minut PC się załącza, 150 l - pojemność całego układu grzewczego, 100 l - bufor w szeregu, Czy bufor 100 l wpięty w szereg miałby tak duży wpływ na tak niskie zużycie energii??? Kolega ,,gucio-tm,, nie patrzy na optymalną pracę sprężarki, tylko jedzie z jak najniższą temperaturą na zasilaniu, żeby tylko wystarczająco ogrzać. A tak jak mówię, dół grzeje mu ta podłogówka, bo tak jak mu wyliczyłeś, te grzejniki, bez podłogówki w życiu by mu tego nie zagrzały przy tak niskiej tem. zasilania. Dom ma ciepły i to mu wystarcza przy tych temperaturach zewnętrznych, bo widać, że nie specjalnie podnosił temperaturę na wyjściu, o czym świadczy niekorzystny stosunek zał/czas pracy, w stosunku do wcześniejszych dni, gdzie u mnie to się szybko zmieniło i w chwili obecnej zbliża się do 1 do 1. Mnie osobiście trudno w to uwierzyć, że na górze ma też ciepło, przy tych grzejniczkach, no chyba, że ma stropy drewniane bez izolacji i mu to ciepło z dołu ładnie grzeje górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) 1782 włączenia, 621 godzin pracy. Pompa średnio załącza się raz na godzinę i pracuje 20 minut. Kolego, czy rozmawiałeś ze swoim instalatorem, o ilości zał/czas pracy, bo masz bardzo niekorzystny ten stosunek. W dokumentach serwisowych Panasonic jest, że stosunek zał/czas pracy nie większy niż 1.8/1, a u Ciebie prawie 3:1. Wg. Mnie, żaden kumaty serwisant, przy gwarancji się pod tym nie podpisze? Edytowane 4 Stycznia 2020 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.01.2020 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Kolega ,,gucio-tm,, nie patrzy na optymalną pracę sprężarki, tylko jedzie z jak najniższą temperaturą na zasilaniu, żeby tylko wystarczająco ogrzać. - A tak jak mówię, dół grzeje mu ta podłogówka, bo tak jak mu wyliczyłeś, te grzejniki,bez podłogówki w życiu by mu tego nie zagrzały przy tak niskiej tem. zasilania. - Mnie osobiście trudno w to uwierzyć, że na górze ma też ciepło, przy tych grzejniczkach, no chyba, że ma stropy drewniane bez izolacji i mu to ciepło z dołu ładnie grzeje górę? 1/ Aby zejść z temperaturą zasilania na grzejniki konieczne jest ; .......a/ odpowiednia moc grzejników,a nawet znaczne jej przekroczenie, .......b/ właściwy zład ; jak dla podłogówki. Im większa rozbieżność pomiędzy mocą PC a mocą cieplną budynku, tym wg;mnie zład powinien być większy, 2/ Ja preferuje ; ......większą temperaturę zasilania na grzejnikach - kosztem COP, ......jak najdłuższy czas pracy sprężarki bez wyłączeń, ......jak najmniejszej ilości załączeń sprężarki, ......u mnie od X.2018 r ; ilość godzin pracy to 2730 , przy 1958 wyłączeniach, 3/ Poczekamy na wypowiedź kolegi gucio-tm Edytowane 4 Stycznia 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Kolego, czy rozmawiałeś ze swoim instalatorem, o ilości zał/czas pracy, bo masz bardzo niekorzystny ten stosunek. W dokumentach serwisowych Panasonic jest, że stosunek zał/czas pracy nie większy niż 1.8/1, a u Ciebie prawie 3:1. Wg. Mnie, żaden klimaty serwisant, przy gwarancji się pod tym nie podpisze? Zalezy kto dobieral pompę i montowal i ustawial parametry pracy jesli caloscia kompleksowo zajmowal sie instalator to w dupie bym mial ma sie podpisac i juz jak mu przeszkadza ilosc startów to niech se ja ustawia inaczej albo niech montuje bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Tu na forum nie ma drugiego takiego, co tak niekorzystnie jedzie i każdy kombinuje, żeby zoptymalizować ekonomię, czyli ciut wyżej podnieść temperaturę, ale kosztem być może wydłużenia czasu pracy tej sprężarki. Piszę być może, bo nie ma żadnych publikacji, żeby komuś siadła ta sprężarka, prędzej pada elektronika. Ale z drugiej strony, jak do tej pory brak było takiego użytkowania, jak kolega,,gucio-tm,, i zastanawiam się jak to się rozwinie w perspektywie najbliższych lat, mam nadzieje, że kolega się podzieli informacją.A wracając do tematu, kto takie parametry ustawił, to jak się domyślam kumaty instalator by tak nie ustawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 No niby nie ale niekumaci tez sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Wszystko się zgadza, są użytkownicy co im instalator ustawił i nawet nie zaglądają głębiej, jak grzeje, to dobrze i koniec.Ale, jeśli instalator, znający sie na rzeczy jakoś dobrał pompę pod instalacje i ustawił to, to po czasie to serwisuje i pierwsze co sprawdza to zał/czas.Przecież, koledze instalator wstawił sprzęgło 100l, po to, żeby wydłużyć ten czas pracy i na bank ustawił wyższą krzywą.I teraz po połowie sezonu to tak wygląda, to na koniec nie będzie lepiej i się zastanawiam, co ten serwisant zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.01.2020 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Przecież, koledze instalator wstawił sprzęgło 100 l, po to, żeby wydłużyć ten czas pracy i na bank ustawił wyższą krzywą. I teraz po połowie sezonu to tak wygląda, to na koniec nie będzie lepiej i się zastanawiam, co ten serwisant zrobi? Kolega gucio-tm ma bufor wpięty w szereg ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?330867-Pompa-ciep%C5%82a-w-modernizowanym-starym-domu/page24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucio-tm 04.01.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Kolega ,,gucio-tm,, nie patrzy na optymalną pracę sprężarki, tylko jedzie z jak najniższą temperaturą na zasilaniu, żeby tylko wystarczająco ogrzać. A tak jak mówię, dół grzeje mu ta podłogówka, bo tak jak mu wyliczyłeś, te grzejniki, bez podłogówki w życiu by mu tego nie zagrzały przy tak niskiej tem. zasilania. Dom ma ciepły i to mu wystarcza przy tych temperaturach zewnętrznych, bo widać, że nie specjalnie podnosił temperaturę na wyjściu, o czym świadczy niekorzystny stosunek zał/czas pracy, w stosunku do wcześniejszych dni, gdzie u mnie to się szybko zmieniło i w chwili obecnej zbliża się do 1 do 1. Mnie osobiście trudno w to uwierzyć, że na górze ma też ciepło, przy tych grzejniczkach, no chyba, że ma stropy drewniane bez izolacji i mu to ciepło z dołu ładnie grzeje górę? Na górze domu nigdy nie miałem problemu ze zbyt niską temperaturą. Dół jest całkowicie otwarty, również nie mam drzwi na klatkę schodową, tak więc powietrze trochę krąży po domu. W domu staram się aby temperatura wynosiła 22*C, ale po nocy przeważnie spada do 21,5. W tej chwili na dole mam 22*C (termometr stoi 1,1 metra od podłogi) i żona narzeka, że za gorąco ( ja siedzę w t-shirt i krótkich spodenkach). Instalator szczególnie się nie przejął ilością załączeń, mówi, że są to nowoczesne sprężarki z łagodnym i ciepłym startem i będziemy obserwować co będzie się działo podczas mrozów. Chętnie bym zmniejszył ilość załączeń i zwiększył czas pracy, ale jak podwyższę KG w domu robi się za gorąco. Temperatura w domu sterowana jest tylko KG. Czy zmiana delty t ma wpływ na ilość załączeń, w tej chwili u mnie delta t =5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Na górze domu nigdy nie miałem problemu ze zbyt niską temperaturą. Dół jest całkowicie otwarty, również nie mam drzwi na klatkę schodową, tak więc powietrze trochę krąży po domu. W domu staram się aby temperatura wynosiła 22*C, ale po nocy przeważnie spada do 21,5. W tej chwili na dole mam 22*C (termometr stoi 1,1 metra od podłogi) i żona narzeka, że za gorąco ( ja siedzę w t-shirt i krótkich spodenkach). Instalator szczególnie się nie przejął ilością załączeń, mówi, że są to nowoczesne sprężarki z łagodnym i ciepłym startem i będziemy obserwować co będzie się działo podczas mrozów. Chętnie bym zmniejszył ilość załączeń i zwiększył czas pracy, ale jak podwyższę KG w domu robi się za gorąco. Temperatura w domu sterowana jest tylko KG. Czy zmiana delty t ma wpływ na ilość załączeń, w tej chwili u mnie delta t =5 Delta nie ma na to wpływu, bo i tak ci jej nie trzyma, Przy tej małej ilości odbioru ciepła, powrót bardzo szybko zbliża się do zasilania i gdy delta osiągnie 3st/c to sprężarka staje, a pompka dalej mieli, żeby obniżyć temperaturę w obiegu. Dlatego masz mało pracy do ilości załączeń. inna sprawa, że u ciebie bardzo dużo pracuje sama pompka, to twoje zużycie energii zczytane z licznika pompy należy zwiększyć, niż zwyczajowe-5-8%, bo u ciebie bardzo długo pracuje sama pompka obiegowa, której licznik pompy nie jest w stanie tak dokładnie zliczyć, ale to inny temat. Wracając do tematu ilość pracy do załączeń możesz tylko zwiększyć przez podniesienie temperatury zasilania, możesz jeszcze próbować grzać na termostacie z ustawioną większą histerezą, ale wtedy będziesz miał raz grzejniki ciepłe, a raz zimne, odczucie komfortu ciepła gorsze. To są sposoby bez kosztowe, a kosztowe, to zwiększenie powierzchni grzejników, a najlepiej podłogówka, tak, żeby miało co to ciepło odbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Na górze domu nigdy nie miałem problemu ze zbyt niską temperaturą. Dół jest całkowicie otwarty, również nie mam drzwi na klatkę schodową, tak więc powietrze trochę krąży po domu. W domu staram się aby temperatura wynosiła 22*C, ale po nocy przeważnie spada do 21,5. W tej chwili na dole mam 22*C (termometr stoi 1,1 metra od podłogi) i żona narzeka, że za gorąco ( ja siedzę w t-shirt i krótkich spodenkach). Instalator szczególnie się nie przejął ilością załączeń, mówi, że są to nowoczesne sprężarki z łagodnym i ciepłym startem i będziemy obserwować co będzie się działo podczas mrozów. Chętnie bym zmniejszył ilość załączeń i zwiększył czas pracy, ale jak podwyższę KG w domu robi się za gorąco. Temperatura w domu sterowana jest tylko KG. Czy zmiana delty t ma wpływ na ilość załączeń, w tej chwili u mnie delta t =5 Pomijam juz kwestie doboru pompy 9kw t-potwora na 100m2 To musi taktowac. Jak chcesz ograniczyc to pomierz podczas stabilnej pracy temperatury wszystkich powrotów sprawdz czy nie wali Ci wiekszosci wody przez jakis jeden najblizszy grzejnik bo bedzie Ci to zawyzalo niezle caly powrót. Jesli to jest ok to pozostaje Ci tylko podniesienie krzywej a z przehrzewaniem domu mozesz sobie poradzic harmonogramem lub termostatem zewnetrznym Albo tak jak michancia radzi wymiana grzejników na ostro przewymiarowane i podlaczenie ich krzyzowo Edytowane 4 Stycznia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 kolega ,,gucio-tm,, cyt.,, Instalator szczególnie się nie przejął ilością załączeń, mówi, że są to nowoczesne sprężarki z łagodnym i ciepłym startem i będziemy obserwować co będzie się działo podczas mrozów,,To niech da mi ten instalator od firmy Panasonic informację na piśmie, że taka praca zał/czas pracy 3:1, jest dla sprężarki mało istotna i że mi w takich warunkach ta sprężarka wytrzyma te 20lat, ( a nie mam innego źródła zasilania ), to po takiej informacji też schodzę z temperaturą zasilania. Wtedy będę miał i ekonomiczniej i bardziej komfortowo ( grzejniki ciągle ciepłe ).Może ten instalator, tak jak mój był przekonany, że po ciepłym listopadzie, ten niekorzystny stosunek będzie się zmieniał, tak powinno być, tak się dzieje u mnie, ale w twoim przypadku mocno się musi zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Guciu,intryguje mnie ten 100L bufor-masz go wpiętego w system w szereg czy równolegle (wtedy jest druga pompa obiegowa).Jeśli masz w szereg np na powrocie z układu , to moim zdaniem ważny jest sposób przyłączenia rur.Wg mnie jeśli masz pionowy zasobnik ,to powinieneś mieć przyłącze z systemu u dołu , a po przekątnej u góry do PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Guciu, intryguje mnie ten 100L bufor-masz go wpiętego w system w szereg czy równolegle (wtedy jest druga pompa obiegowa). Jeśli masz w szereg np na powrocie z układu , to moim zdaniem ważny jest sposób przyłączenia rur. Wg mnie jeśli masz pionowy zasobnik ,to powinieneś mieć przyłącze z systemu u dołu , a po przekątnej u góry do PC. Jesli na powrocie to raczej z systemu u góry a do pompy na dole (zawsze to wpadnie z instalacji ciepla i ostudzi sie o 0,5st zanim opadnie na dół) Ale taki bufor 100l na powrocie to i tak nic nie da przy t-potworze na 100m2 i przy grzejnikach 2kw pomorze tylko przy defrostach a co do taktowania to bufor nie oddaje ciepla to tylko wydluzy czas nagrzewania calego systemu po jakiejs 5cio godzinnej przerwie .Wtedy o 20 min dluzej wytrzyma a potem to juz moment i przy tak slabym odbiorze ciepla bufor jest goracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Jesli na powrocie to raczej z systemu u góry a do pompy na dole (zawsze to wpadnie z instalacji ciepla i ostudzi sie o 0,5st zanim opadnie na dół) Ale taki bufor 100l na powrocie to i tak nic nie da przy t-potworze na 100m2 i przy grzejnikach 2kw pomorze tylko przy defrostach a co do taktowania to bufor nie oddaje ciepla to tylko wydluzy czas nagrzewania calego systemu po jakiejs 5cio godzinnej przerwie .Wtedy o 20 min dluzej wytrzyma a potem to juz moment i przy tak slabym odbiorze ciepla bufor jest goracy Dokładnie tak jak piszesz, gdzie by te 100l nie zamontował, przy tych 2kW instalacji grzejnikowej, to nie ma różnicy. Jemu całą robotę robi te 17m2 podłogówki i prawdopodobnie ten bufor, jak się domyślam nie jest zaizolowany i też mu grzeje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Mleko już się rozlało- na 100m2 z kawałkiem podłogówki 9kW T-cap to rzeczywiście potworek...Co do bufora , chodzi o dwie sprawy :1.aby przyłącza były po przekątnej w celu większego obciążenia ( w przypadku przyłączy na wprost strumień wody płynie najkrótszą drogą , czyli omija cały zład)2.przekątne połączenie jak opisałem tj powrót z systemu od dołu , a wyjście z bufora na powrót PC od góry zapewnia osadzanie się zabrudzeń z systemu na dnie bufora (jeśli przyłącze jest od dołu , to PC będzie zasysać cały muł kotłowy).Bufor pełni wtedy funkcję „odstojnika”. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Moim zdaniem prawidłowo zamontowany bufor 100L powinien mieć wpływ na częstotliwość zał sprężarki-zwiększa zład , trzeba tylko dogłaskać (ile się tylko da) parametry.Można spróbować zasterować PC , aby pracowała jakby w trybie on/off np bawiąc się programatorem ( np 2 h na 23st , 2h na 21st). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Moim zdaniem prawidłowo zamontowany bufor 100L powinien mieć wpływ na częstotliwość zał sprężarki-zwiększa zład , trzeba tylko dogłaskać (ile się tylko da) parametry.Można spróbować zasterować PC , aby pracowała jakby w trybie on/off np bawiąc się programatorem ( np 2 h na 23st , 2h na 21st). Nic nie zmieni w kwesti taktowania bo nie oddaje ciepla jak ma np.30 na zasilaniu to przy tak slabym odbiorze zaraz na powrotach ma 27 i te 27 wpada do bufora (w nim nic nie traci) i wylatuje z bufora tez 27 i wraca na pompe To jaka roznica czy to 20l czy 500l Roznica jest tylko przy rozgrzewaniu systemu po jakiejs przerwie jak juz sie rozgrzeje caly system to tak jakby tego bufora tam nie bylo. A co to jest dla 9kw t-potworka podniesc temperature 100l z 20st na 30st czyli o 10st. 1,1kw to smieszna wartosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts