bobrow 04.01.2020 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Codix , a wiesz jaką temp na grzejnikach ma Gucio ?To nie są temp jak na 100% OP, więc nie musi być wył sprężarki od niskiej temp , tylko od małej dT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Ten bufor ma wpięty szeregowo na powrocie, właśnie po to, żeby wydłużyć czas pracy sprężarki, ze względu na brak odbioru ciepła - grzejniki 2kW (45/35st/c ). Z tego względu ten bufor musi działać jak grzejnik, patrząc od strony grzejników woda do bufora wpływa od góry, a wypływa do pompy od dołu, żeby max.wydłużyć czas nagrzewania tego bufora, ale jemu to i tak nie wiele daje przy instalacji z łączna mocą grzejników 2kW, bo to sie bardzo szybko nagrzewa.Ja w swojej instalacji bez bufora mam ponad 120l wody, a cała instalacja grzejnikowa ma ponad 6kW ( 45/35 ) i do tego 12m2 podłogówki, a i tak to na nic się zdaje, bo to sie nagrzewa i już długo stygnie, bo nie ma co ciepło odbierać. W moim przypadku też przy cieplejszych temperaturach to chodzi 20-30min i musi być przerwa, u mnie akurat histereza termostatu.Mając po całości podłogówkę możesz zrobić wszystko i nie musisz martwić sie o przewymiarowanie pompy, ale niestety przy grzejnikach bardzo ważny jest odpowiedni dobór mocy pompy, bo w innym razie to wygląda jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Codix , a wiesz jaką temp na grzejnikach ma Gucio ?To nie są temp jak na 100% OP, więc nie musi być wył sprężarki od niskiej temp , tylko od małej dT. No ma krzywa -15/44 i 13/31 wiec przy +2 ma jakies 36st a grzejniki ma 2kw dla 45/35 przy 36/32 bedzue mial 1kw czyli tyle co nic . Dobrze ze ma ten kawalek podlogowki bo inaczej ten t-potworek nawet po calym dniu postoju by startowal i po 20min juz by walil na 19hz a po 30min juz by stal nastepne cykle byly by o polowe krótsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.01.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) A co to jest dla 9kw t-potworka podniesc temperature 100l z 20st na 30st czyli o 10st. 1,1kw to smieszna wartosc Co do 100L wody podniesionej o 10*C to ZGODALecz w układzie trzeba wziąć pod uwagę przepływ na godz. I tu nie ma 100L tylko np. 1500L co za tym idzie nie będzie 1,1kW /h tylko 17,5kW PS. nie chce mi się cofać lecz nie wieżę że gość ma tylko 2kW w grzejnikach . Te 2 kW może w jednym pokoju? Edytowane 4 Stycznia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Właśnie- Voymar podsunął mi pomysł :może trzeba ograniczyć przepływ max obiegówki ?Wtedy ograniczymy moc i powinny być trochę dłuższe przerwy wył sprężarki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 No ma krzywa -15/44 i 13/31 wiec przy +2 ma jakies 36st a grzejniki ma 2kw dla 45/35 przy 36/32 bedzue mial 1kw czyli tyle co nic . Dobrze ze ma ten kawalek podlogowki bo inaczej ten t-potworek nawet po calym dniu postoju by startowal i po 20min juz by walil na 19hz a po 30min juz by stal nastepne cykle byly by o polowe krótsze ������ Ok-niedoczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.01.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Właśnie- Voymar podsunął mi pomysł : może trzeba ograniczyć przepływ max obiegówki ? Wtedy ograniczymy moc i powinny być trochę dłuższe przerwy wył sprężarki... Nie znam się tak bardzo na PC ( tylko forum) lecz wydaje mi się że gdyby był odbiór ciepła wystarczająco duży to te zał. i wył by ograniczył . A zwłaszcza wyłączenia. Pewnie na ten sezon PC będzie i u mnie. Bo te kWh z grzałek to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Tak dokładnie jego instalacja ma 2kW dla 45/35. i do tego te 17m2 podłogówki, co mu to ciepło odbiera. Zmniejszenie przepływu też nic nie da bo musi coś to ciepło odbierać.Ta instalacja jest od początku źle dobrana i nie wiem kto mu dobrał tego T_CAP 9kW, tam trzeba było montować max. SDC7kW w systemie biwalentnym, ewentualnie w razie czego wspomóc się grzałką, bo ile tych dni zimnych będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Gucio- co Ci szkodzi ,zmniejsz przepływ max do ok 16 L/min i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Nie znam się tak bardzo na PC ( tylko forum) lecz wydaje mi się że gdyby był odbiór ciepła wystarczająco duży to te zał. i wył by ograniczył . A zwłaszcza wyłączenia. Pewnie na ten sezon PC będzie i u mnie. Bo te kWh z grzałek to masakra. Jak zalozysz to zobaczysz o co chodzi. Jego pompa po jakiejs dluzszej przerwie w grzaniu startuje w tych temperaturach na 9albo nawet z 12kw a odbioru na cala chate przy 36st zasilania ma z 2,5kw to kak myslisz w ile minut zagrzeje te jego ze 150l w obiegu (wliczajac bufor) majac do dyspozycji ok.7kw nadwyzki mocy. A jak sie juz zmoduluje do 19hz to przy t-potworku moc minimalna pompy przy 2st na zewnatrz to ile jest z 2kw? I widac po ilosci startow ze jak jego instalacja sie rozgrzeje to nawet nie radzi sobie z przekazaniem tych 2kw . I zaden bufor tu nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Gucio- co Ci szkodzi ,zmniejsz przepływ max do ok 16 L/min i zobaczymy. Moze se na stale wlaczyc tryb cichy na 3stopien wtedy po przerwie w grzaniu jak ruszy to mu sie wkreci do 40-u paru hz (nie wiem jak w tcapie) a nie na jakies 60hz co spowoduje wolniejsze nagrzewanie i dluzszy czas pracy do zadanej tez mu bez problemów dociagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.01.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Jak zalozysz to zobaczysz o co chodzi. Jego pompa po jakiejs dluzszej przerwie w grzaniu startuje w tych temperaturach na 9albo nawet z 12kw a odbioru na cala chate przy 36st zasilania ma z 2,5kw to kak myslisz w ile minut zagrzeje te jego ze 150l w obiegu (wliczajac bufor) majac do dyspozycji ok.7kw nadwyzki mocy. A jak sie juz zmoduluje do 19hz to przy t-potworku moc minimalna pompy przy 2st na zewnatrz to ile jest z 2kw? I widac po ilosci startow ze jak jego instalacja sie rozgrzeje to nawet nie radzi sobie z przekazaniem tych 2kw . I zaden bufor tu nie pomoże Ok to wszystko rozumie .Nie rozumie właściciela domu który nie wie jakie ma zapotrzebowanie na MOC , jak i instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Tak się zastanawiam : co bym zrobił z tak przewymiarowaną PC ?Jeśli PC ma być katowana niską modulacją , częstymi on/off sprężarki i słabą sprawnością -to wolałbym postawić bufor 1000-1500L i niech pracuje w T2 i na optymalnych warunkach.Wtedy cykl sterowania będzie zbliżony do on/offa -można to zrobić prostym sterowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Mogło by się okazać , że PC będzie zapitalać tylko parę godzin na dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Ja nie wiem co bedzie jak przyjda naprawde mrozy przez tydzien wedlug ozc potrzebuje 6,5kw a nawet jak zasilanie da z 50st to bedzie mial odbioru z 4,5kw . Podlogowka na rtl-ach trzeba bedzie sciagnac Dobrze ze ta podlogówka chyba w kuchni i lazince(o ile dobrze pamietam) to kafelki bo inaczej by sie panele wyginaly I po co tu taka mocna pompa jak i tak odbiorniki nie pozwola jej wykorzystac. Sama pompa az tak ostro na te 6,5kw przewymiarowana nie jest zwykla 9kw by byla ok ale (chociaz mysle ze te 6,5kw to kogos ponioslo jak na dom 110m2 i jesli teraz sobie nie radzi z 2kw a ma przy tym cieplo w domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 My się będziemy zastanawiać ile mu to pochodzi przy takiej pracy, bo za dużo kombinujemy, a u niego może się okazać, że w tych warunkach, jak każdy z nas uważa za niekorzystne, będzie mu to śmigać tyle samo co nam. Bo jemu być może wcześniej się rozsypie sprężarka, a nam pordzewieje pozostałe badziewie i tyle będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Mogło by się okazać , że PC będzie zapitalać tylko parę godzin na dzień... On nie ma miejsca na większy zbiornik CWU, dlatego grzeje prądem, a ty mu chcesz zamontować baniak 1500l:rolleyes: On ta instalację ma tak dobrana, że mu to grzeje cały dom i nawet jak przyjdą mrozy to dalej będzie miał ciepło, bo mu wszystko grzeje, tylko nie grzejniki i jak widzisz z komfortu jest zadowolony. A częstą praca sprężarki nawet jak do tej pory się nie przejmował, to tylko nas za przeproszeniem hu. szczela i każdy się zastanawia kiedy mu się to rozsypie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 My się będziemy zastanawiać ile mu to pochodzi przy takiej pracy, bo za dużo kombinujemy, a u niego może się okazać, że w tych warunkach, jak każdy z nas uważa za niekorzystne, będzie mu to śmigać tyle samo co nam. Bo jemu być może wcześniej się rozsypie sprężarka, a nam pordzewieje pozostałe badziewie i tyle będzie Bardzo prawdopodobne tylko bardziej bym stawial na elektronike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Kol Guciu ma COP 4 , jeśli to nie przez zakłamane czujniki- to naprawdę nie ma specjalnie się do czego przyczepić...Ma tylko trochę za częste start/stopy sprężary... PSMacie jakieś pomysły na super sprawność z bardzo małym odbiorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Kolega gucio ma cop 4, bez grzania cwu, ja mam za grudzień co i cwu cop-3.7Mówię wam, że on ma odbiór tego ciepła wystarczający, żeby ten dom zagrzać, ma tę podłogówkę otwarta na dom, a to dużo. Gdybym ja miał przy większym domu dodatkowo 10m2 podłogówki otwartą na salon ( a całość mam otwartą ) i gdybym nie patrzył na górę, to bym mógł się równać ze zużyciem energii porównywalnym z dzisiejszymi domami budowanymi w technologii energo-oszczędnej. Dom domowi nie równyA tak na marginesie to z mojego doświadczenia dla tego T-CAP nie ma różnicy jeśli chodzi o zużycie energii, czy grzeje na wysokim czy niskim obciążeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts