Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Widziałem na Alle podobny system tyle , że montowane od dołu (razem z mocowaniem).

Ja bym to „stuningował” o przylgowy przełącznik od zadanej temp tj min CO ( zakładając , że CO wyłącza się z termostatu).

Frobek - czy dobrze widzę : masz dwupłytowe grzejniki ?

Pytam , bo się zastanawiam jaka będzie różnica między Twoim rozwiązaniem a Jacka z trzypłytowcami.

Pzdr

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich, najlepszego w nowym roku.

Właśnie się zarejestrowałem i jest to mój pierwszy post.

29 grudnia minął rok od uruchomienia mojej pompy ciepła.

Pompa chodzi kiedy chce.

Od 20 lipca mam taryfę G12W i licznik dwukierunkowy pod instalację 10KW w PGE

Falownik 01.01.2019 pokazał produkcję 4157 KWh

Wodę użytkową grzeję 22-24 , 13-15 lub 15-17 ,4-6 i 3-4 razy w tygodniu na żądanie

Do 17 listopada miałem stary zasobnik galmet 140 litrów teraz mam galmet 300 litrów z wężownicą 3,8m2

Pompa mitsubishi zubadan 14 KW podłączona równolegle do starego układu kotła na ekogroszek z buforem 150 litrów

Dom stary od zewnątrz dół 5 cm styropianu 24cm bloczek żużlowy 5 cm wełny 12cm bloczek żużlowy i płyta G/K

Podłoga dół styropian około 10-12cm wylewka z miksokreta 7- 8cm ogrzewanie podłogowe 100m2 i 20m2 grzejniki temperatura 21-22

Góra podłoga bez styropianu dach 20 cm zwykłej wełny , ściany 5 cm styropianu 24 bloczek żużlowy i płyta G/K

Grzane 100m2 grzejnikami aluminowymi temperatura około 20

Stryszek 20m2 grzejnik temperatura 8-10

Garaż/warsztat trzy grzejniki 90m2 stała temperatura 9-11 w razie potrzeby dogrzewane do wyższej klimą

Podlicznik na pompę ze wszystkimi pompkami Bemko od 29.12.2017 do 01.01.2019 pokazał 7316KWh

W domu 5-6 osób przeciętnie.

Pozdrawiam Fuego

Mam dwupłytowe. Były dobierane na ok. 120w/m2, w praktyce okazało się że są trochę przewymiarowane. A wentylatory są od dołu, patrz lewe zdjęcie. Po prawej jest moduł zdemontowany na potrzeby zdjęcia :), na aledrogo można kupić takie listwy za jedyne 250PLN.

Ok-nie zauważyłem drugiej fotki.

Jak przyjdą duże mrozy -to proszę wrzuć info o Tco i Tdom.

pzdr

Dziś wieczorem przełączę system na tryb weekendowy (bez ładowania bufora) i zobaczymy co wyjdzie. Z tym że teraz te różnice mogą być faktycznie niewielkie. Największy zysk będzie dla temperatur powyżej -4, czyli wtedy gdy grzeję tylko w taniej, a to z kolei jest większa cześć sezonu grzewczego. Generalnie na pewno lepiej dzielić 0,27PLN przez COP=2,2 niż 0,78 przez COP=3,5. Edytowane przez frobek

Moje wentylatorki:

[ATTACH=CONFIG]424347[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]424348[/ATTACH]

Koszt wykonania 50-60 PLN za sztukę. Do zasilania wykorzystałem używane ładowarki od telefonów.

Spróbuje podobnie lecz żeby nie chrzanić się z listwą to od kumpla wezmę używki wentyli ( jak zda egzamin to kupie nowe ciche) 6 cm.Od dołu grzejnika wkleję uszczelkę okienną i wcisnę wentyl (powinno pasić). wentyl wtedy nie widoczny i montaż prostszy.

Ważne, żeby wentylatory były z jak najniższymi obrotami nominalnymi, bo inaczej będą miały za duży wydatek powietrza no i będą głośne. Te moje mają nominalnie 1400 obr/min a i tak zasilam je z 5V. Przed zamówieniem większej ilości zrobiłem kilka eksperymentów z różnymi wiatraczkami. Edytowane przez frobek

Sprawdzałem hałas i minimalne napięcie pewnej pracy. Wentylatory szybsze niż 1400 odpadły w przedbiegu, bo był za duży wydatek powietrza i hałas. Z wentylatorów 1400 obr/min ten z linka najbardziej mi przypasował, bo zasilany z ładowarki od telefonu obraca się w sam raz i działa pewnie. Chodziło mi tez o obniżenie kosztów całej zabawy, stare ładowarki od telefonów z reguły są za darmo. Ja przeszukałem szuflady u siebie i w rodzinie i znalazłem kilkanaście takich firmowych ładowarek z wtyczkami które dziś już do niczego nie pasują, u mnie dostały nowe życie :).

Jaki to COP wychodził przy grzejnikach? Kumpel przelicza sprawę i morduje mnie o dane:) Generalnie mu odradzam, bo korzyści bedą zblizone do gazu,a le gwoli ścisłości ktoś liczył już COP na grzejnikach? Ktos tu hajcuje na grzejnikach i ładnie to liczył?

Szklara,

u mnie na pełnym opomiarowaniu miałem średni COP lekko ponad 3 (Marcin podał u siebie 3,6 , jeszcze kilku innych podało podobnie ).

Z gazem jest pewien problem-jeśli jest stara instalacja , to koszty rzeczywiście są znacznie większe od " kalafiorowych pompiarzy".

Poniżej dzisiejszy cytat z wątku z gazem (kol kulibob) :

"groch 17gr +kominiarz(100-120zł)sprawność 65%

gaz 20-22gr + przegląd(200-250zł)

przeglądy trzeba uwzględnić w rocznym rozliczeniu czyli mają udział w koszcie kWh"

Teraz porównanie -załóżmy średni COP 3,5 i średnią np moją z G12W tj 1kWh= 0,42pln brutto.

Czyli 0,42pln : 3,5=0,12 pln za 1kWh vs 0,22 pln za gaz

A teraz jak ktoś ma miejsce na bufor np 1000ltr , to może zejść ze średnią ceną np do 0,35pln za 1kWh.

Czyli 0,35 pln : 3,5=0,10 pln za 1kWh vs 0,22 pln za gaz

Do tego oczywiście kwestia fotowoltaiki-na cenę CO z gazem nie ma wpływu ,ale już na PC tak...

Pzdr