Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Izolacja taka sobie ,to dość szerokie określenie-ale ok.

Chyba wiem dlaczego masz zwiększone zużycie -moim zdaniem przydałby się termostat pokojowy.

Załatwia dwie sprawy :

-wyłącza PC kiedy jest już odpowiednio ciepło

-możesz skorzystać z nocnego obniżenia temp np o 1-2K

Pzdr

PS

U mnie przy 0 st na grzejnikach jest ok 42-43st

Z ciekawości ile masz na zasilaniu przy powiedzmy -15?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Zużycie za m-c styczeń

CWU +CO - 657kWh, taryfa g11

COP - 3,6

Jak do tej pory od 05.09.19 do dzisiaj ( 31.01.20 ) CO+CWU - 1856kWh x 0,55zł =1020zł, jak do tej pory to dużo mniej niż zakładałem przed montażem PW.

Pozostaje pytanie czy przez ten okres tj. od 05.09---do 31.01.20r temp w domu była stała przez 24/dobę i jaka ?

Ja poszedłem zobaczyć na główny licznik i mam 800 kWh (50% na 50 %tania/droga) zużycie za cały dom energii plus z własnej produkcji zużyte 97 kWh. Razem 897 kWh na 180m ogrzewanych (w tym 110m na grzejnikach) bez garażu i kotlowni. W tym CO 516 kWh, 111kWh CWU, dwie pompki CO, indukcja, rekuperacja i cały czas ktoś w domu. Pompa 8 kW Daikin Altherma III. Taryfa G12. Produkcja z 5.12 kWp-190kW.

Pozdr

Witam,

u mnie styczeń tak wyglądał :

-zużycie 1192kWh

-czas pracy tylko na CO 463

-średni COP=2,83

-58% w T2

Wszystkie w/w dane z podliczników.Jedynie mniejsze zużycie miałem w 2018 tj 1082kWh

Pzdr

PS

Produkcja PV 182,95kWh ,oddane do sieci 32,1kWh

Styczeń wyszedł dokładnie 1110 KWH. Temperatura w dzień 21*C w nocy 19"C

Od września zużycie 3240 KWH. To w przeliczeniu daje 2 tony węgla. Przy takiej zimie na pewno grzanie PC jest tańsze niż węglem.

PS

Fotowoltaika od 22 marca wyprodukowała 6 140 KWH. Jestem jeszcze z prądem na zdecydowanym plusie. 30 marca będzie roczne rozliczenie. Prawdopodobnie nic nie zapłacę albo bardzo niewiele.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.[/size]

Edytowane przez krzychmalina

Styczeń wyszedł dokładnie 1110 KWH. Temperatura w dzień 21*C w nocy 19"C

Od września zużycie 3240 KWH. To w przeliczeniu daje 2 tony węgla. Przy takiej zimie na pewno grzanie PC jest tańsze niż węglem.

PS

Fotowoltaika od 22 marca wyprodukowała 6 140 KWH. Jestem jeszcze z prądem na zdecydowanym plusie. 30 marca będzie roczne rozliczenie. Prawdopodobnie nic nie zapłacę albo bardzo niewiele.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.[/size]

Tak na marginesie kWh a nie KWH

• 4 weeks później...

Luty zużycie 340kwh. Koszt prądu na co i cwu od października do dziś około 950zl. Myślę że cały sezon grzewczy zamknę w kwocie 1100 zł :) wszystko w G11. W czerwcu będę chciał zmienić na g13 prawdopodobnie

Temp w domu 21,5-23 stopnie

Edytowane przez wiertar

Luty zużycie 340kwh. Koszt prądu na co i cwu od października do dziś około 950zl. Myślę że cały sezon grzewczy zamknę w kwocie 1100 zł :) wszystko w G11. W czerwcu będę chciał zmienić na g13 prawdopodobnie

Temp w domu 21,5-23 stopnie

Im szybciej tym lepiej dla twojego portfela :)