frobek 31.05.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Moje zużycie w "zimnym" maju:CO=262 kWh (97% w taniej taryfie)CWU=112kWh (64% w taniej, 36 w średniej)Cena z wszystko 145 PLN. Nie biorę udziału w konkurencji kto zużyje mniej i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.05.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Ja nie biore udzialu w zawodach... nie musze miec lepiej od innych - napisalem tylko moje zuzycie, jak w tytule watku. ca 325:- / m srednio, na CO & CWU nie jest dla mnie tragedia Ale miec tak jak ty w moim przypadku nie bylo by "miec dobrze", nie zrobilbym tego mojej rodzinie... ba, nikomu bym takiego zycia nie zyczyl ( co nie znaczy ze pelno ludzi ma gorzej ) ... to tylko tyle Tak samo jak nie zyje wedlug zasad Ty wiele nie rozumiesz.. a tu akurat masz za duzy scisk tylka aby zrozumiec Dobrze wiesz że to chodzi tylko ot że Ciebie nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.05.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 [B]Ciekawa teoria.CZym jest gorsze 1kW z żeliwia od 1kW z aluminium?[[/b]/QUOTE] Witaj! Wydaje mi się, że to Ty jesteś fachowcem w tej dziedzinie nie ja. Otóż widzisz - jest tak: kW to nie to samo, co kWh. Takie przykładowo 10 żeberek żeliwnych o wadze około 50 kg (jeszcze nie wywiozłem na złom, więc nie mogę podać dokładnej wagi - może trochę mniej a może więcej) plus około 10 litrów wody porównuję do 10 żeberek aluminiowych Alice 500, które mają wagę poniżej 15 kg i nieco poniżej 5 litrów wody. Te pierwsze (żeliwne) mają moc około 130 W na żeberko, a Alice 147 W na żeberko. Celowo nie szukam dla jakich parametrów, bo to teraz nie ma znaczenia (kW to nie kWh). Chciałbym tym razem nie używać określenia "bezwładność" lecz posłużyć się czymś takim jak energia w grzejniku: jestem przekonany, przy tej samej temperaturze żeliwny ma jej więcej zgromadzonej (w kWh) niż aluminiowy, więc więcej "wrzuci" do otoczenia, niż aluminiowy po odłączeniu zasilania. Inaczej przebiega proces "dostarczania" energii ze spalania węgla, a inaczej gazu oraz przy pomocy PC. Darujmy sobie rozważania na temat bezwładności budynku.... Tyko że te żeliwne potrzebują 2 lub trzy razy więcej energii aby ruszyły natomiast aluminium lub płytowy parę chwil. Oczywiste jest że: te żeliwne dłużej trzymają ciepło po odłączeniu źródła ciepła. Co lepsze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.05.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 (edytowane) Kończę wymianę kaloryferów z żeliwnych na aluminiowe. Wszystkie o większej wydajności cieplnej od wymontowanych żeliwnych. Żeliwne są dobre (wręcz doskonałe) przy grzaniu węglem, ale aluminiowe lepsze przy grzaniu gazem i PC. Tyko że te żeliwne potrzebują 2 lub trzy razy więcej energii aby ruszyły natomiast aluminium lub płytowy parę chwil. Oczywiste jest że: te żeliwne dłużej trzymają ciepło po odłączeniu źródła ciepła. Co lepsze nie wiem. Właśnie dlatego wymieniłem grzejniki. Był kocioł węglowy (bez podajnika) i dobrze sprawowały się żeliwne. Teraz jest PC i potrzebne są szybko "startujące" po włączeniu źródła ciepłą a do tego o większej mocy bo na zasilaniu niższa temperatura w stosunku do uzyskiwanej z kotła węglowego. Za maj (chłodny) zużycie energii na c.o. i c.w.u.: PC = 272 kWh, klima - 20 kWh. Dom ten sam: Dom około 130 m2, styropian 13 cm, strych ocieplony w miarę dobrze, ale dom z końca lat 30-tych ubiegłego wieku, więc trochę "dziurawy". Temperatura 21-23 st.C z wyjątkiem sypialni, gdzie starałem się utrzymać do 19 st (jednak było ciężko bo dochodziło czasem do 21 st.). Na korytarzu też ok. 19 st. Grzejniki - sporo przewymiarowane w stosunku do poprzednich (żeliwnych), zwłaszcza w łazienkach. Bufor 100 litrów w szereg na powrocie. Temperaturę 23 st.C. tylko w jednym pokoju, więc dogrzewanym klimą. Edytowane 1 Czerwca 2020 przez vr5 uzupełnienie o post Kolegi @-voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.06.2020 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Witam u mnie maj nie rozpieszczał (wyjątkowo zimny-może ze dwa dni bez CO...) Zużycie 340kWh Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.06.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Witam u mnie maj nie rozpieszczał (wyjątkowo zimny-może ze dwa dni bez CO...) Zużycie 340kWh Pzdr Jaka temp. zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.06.2020 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Jaka temp. zasilania? Wg KG -średnio ok 41-42st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.06.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Wg KG -średnio ok 41-42st OK -dzięki. Z tego co pamiętam to w firmie masz T-Cap 1 F . Interesuje mnie czy nie masz z nim żadnych problemów. Jaki kabel zasilający?, bezpiecznik, i czy grzałka wspomagająca w PC jest z tej samej fazy czy innej. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 03.06.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Mam do was pytanie odnośnie wyboru grzejników, które mają współpracować z pompą ciepła. Mam niestety dom przygotowany pod instalacje mieszaną. Wiem, że muszę przewymiarowac grzejniki żeby dały radę na niższych temperaturach. W związku z tym mam kilka pytań.1. Jakie wybrac? Stal czy aluminium?2. Jaka temperatura wody powinna iść na grzejniki żeby miało to sens? 45 stopni, tak?3. Nie mogę znaleźć ile kw daje grzejnik przy 45 stopniach zasilania. Gdzieś wcześniej znalazłem że to 30% mocy zasilania 75 stopni. Czy to prawidłowo?4. Co jak potrzebuje na pomieszczenie 1.2kw, a dam grzejnik 1.8kw. czy to ma jakieś znaczenie, a może będzie lepiej. Czy powinno być dobrane dokładnie?5. Kermi i Purmo są dość drogie czy możecie polecić coś sprawdzonego ale tańszego? Pozdrawiam i dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Mam do was pytanie odnośnie wyboru grzejników, które mają współpracować z pompą ciepła. Mam niestety dom przygotowany pod instalacje mieszaną. Wiem, że muszę przewymiarowac grzejniki żeby dały radę na niższych temperaturach. W związku z tym mam kilka pytań. 1. Jakie wybrac? Stal czy aluminium? 2. Jaka temperatura wody powinna iść na grzejniki żeby miało to sens? 45 stopni, tak? 3. Nie mogę znaleźć ile kw daje grzejnik przy 45 stopniach zasilania. Gdzieś wcześniej znalazłem że to 30% mocy zasilania 75 stopni. Czy to prawidłowo? 4. Co jak potrzebuje na pomieszczenie 1.2kw, a dam grzejnik 1.8kw. czy to ma jakieś znaczenie, a może będzie lepiej. Czy powinno być dobrane dokładnie? 5. Kermi i Purmo są dość drogie czy możecie polecić coś sprawdzonego ale tańszego? Pozdrawiam i dzięki za pomoc Dokladny dobór nigdy nie zaszkodzi, wrecz odwrotnie, mamy gwarancje dogrzania pomieszczenia przy załozonej Tz, oraz nie przepłacimy za zbyt duzy grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.06.2020 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 OK -dzięki. Z tego co pamiętam to w firmie masz T-Cap 1 F . Interesuje mnie czy nie masz z nim żadnych problemów. Jaki kabel zasilający?, bezpiecznik, i czy grzałka wspomagająca w PC jest z tej samej fazy czy innej. Dzieki Hejo w firmie T-capik funguje jak złoto.Zabezpieczenie mam teraz na dwa zasilania C25 (podawałem wcześniej C20-też by pewnie poszło)-jeden do sprężarki ,drugi do grzałki 3kW.Kable zasilające 4mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.06.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Hejo w firmie T-capik funguje jak złoto.Zabezpieczenie mam teraz na dwa zasilania C25 (podawałem wcześniej C20-też by pewnie poszło)-jeden do sprężarki ,drugi do grzałki 3kW.Kable zasilające 4mm2. Serdeczne dzięki bobrow. Grzałka wspomagająca jest u ciebie zasilana z fazy np. L2 a PC z L1 czy tak? Rozumuję że skoro napisałeś :(kable zasilające 4mm) to są 2 i jeden na PC z L1 a drugi na grzałkę z L2. Pytam bo doradca z firmy instalacyjnej jak zapytałem czy może być z innej fazy grzałka powiedział że NIE. Może źle zrozumiał pytanie a ja nie drążyłem bo to było w grudniu a instalował będę w tym roku jesienią. Rzucę pytanie jeszcze raz i powiem aby to skonsultował z elektrykiem (instalatorem). Zrobił mi mętlik i nie wiem jak to jest. Można czy nie można rozdzielić tego podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.06.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 3. Nie mogę znaleźć ile kw daje grzejnik przy 45 stopniach zasilania. Gdzieś wcześniej znalazłem że to 30% mocy zasilania 75 stopni. Czy to prawidłowo? Pozdrawiam i dzięki za pomoc Tu masz tabelę dla grzejników Alice 500. Trochę cierpliwości i da się ustalić dla innych mając dale producenta dla określonych temperatur. http://hydropolska.pl/grzejnik-alice-500-aluminium-1-zeberko-p699 Nie korzystałem z tej tabelki. W jednym z pokoi mam 2 okna i pod każdym po 23 żeberka Alice. Przy temperaturach sporo poniżej zera grzeję gazem. Jak do tej pory na zasilaniu najwyższa temperatura to była chyba 43 st.C. (dość krótko), potem zniżałem. W tym pokoju w dzień wymuszana jest temperatura ok. 23 st.C. Czasem żona włącza klimę z temperaturą trochę wyższą. W tym sezonie z PC (po wymianie żeliwnych na aluminiowe) wystarczało dać max 37 st.C. i wszędzie było komfortowo ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.06.2020 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Serdeczne dzięki bobrow. Grzałka wspomagająca jest u ciebie zasilana z fazy np. L2 a PC z L1 czy tak? Rozumuję że skoro napisałeś :(kable zasilające 4mm) to są 2 i jeden na PC z L1 a drugi na grzałkę z L2. Pytam bo doradca z firmy instalacyjnej jak zapytałem czy może być z innej fazy grzałka powiedział że NIE. Może źle zrozumiał pytanie a ja nie drążyłem bo to było w grudniu a instalował będę w tym roku jesienią. Rzucę pytanie jeszcze raz i powiem aby to skonsultował z elektrykiem (instalatorem). Zrobił mi mętlik i nie wiem jak to jest. Można czy nie można rozdzielić tego podłączenia. Mam tak jak myślisz - a ten doradca , to może sobie w d... wsadzić takie rady...40A na jednej fazie ! W instalacji trójfazowej podłączam pod 2 fazy PC,starając się jednocześnie max równomiernie obciążyć 3 fazy (tj w budynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.06.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Mam tak jak myślisz - a ten doradca , to może sobie w d... wsadzić takie rady...40A na jednej fazie ! W instalacji trójfazowej podłączam pod 2 fazy PC,starając się jednocześnie max równomiernie obciążyć 3 fazy (tj w budynku). Tak właśnie i ja zamierzam zrobić z tym T Cap 1F. Zapodam kabelek 5x4mm PS> Muszę ściągnąć DTR-i zobaczyć jak podają. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 05.06.2020 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ktoś mi powie jak się dobiera grzejniki pod pompę. Mam rozumieć, że muszę szukać moc przy 45stopniach? Żaden producent niestety nie podaje mocy dla takich wartosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Ktoś mi powie jak się dobiera grzejniki pod pompę. Mam rozumieć, że muszę szukać moc przy 45 stopniach? Żaden producent niestety nie podaje mocy dla takich wartosci Najdokładniej mozna dobrac grzejniki za pomocą obliczen ozc, najpierw liczymy obciązenia cieplne poszczegolnych pomieszczen, następnie wybieramy grzejniki znanego producenta (Purmo) dla którego są znane dane odnosnie mocy przy róznych Tz dT i dobieramy najmniejszą mozliwą Tz przy zachowaniu sensownej wielkosci (długosci tych grzejników. Po dobraniu jezeli nie chcemy drogich Purmo wybieramy odpowiednik. Wszelkie inne metody to raczej zgadywanie niz dokladny dobór Edytowane 5 Czerwca 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 05.06.2020 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ja ozc zrobię i to pewnie u was, bo już pisałem z wami. Ja mam po prostu hipotetyczny problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć mocy grzejników dla tak niskiej temperatury zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2020 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ja ozc zrobię i to pewnie u was, bo już pisałem z wami. Ja mam po prostu hipotetyczny problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć mocy grzejników dla tak niskiej temperatury zasilania. I nie znajdziesz, są odpowiednie programy które mają zaszyte dane grzejników, mozna wtedy obliczyc moc grzejnika dla dowolnej Tz i dT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 05.06.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ok, to rozumiem że jak zrobię ozc u was to pomożecie z doborem odpowiednich grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts