Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktoś mi powie jak się dobiera grzejniki pod pompę. Mam rozumieć, że muszę szukać moc przy 45stopniach? Żaden producent niestety nie podaje mocy dla takich wartosci

Bardzo dawno w XXw. dobierano żeberka żeliwne 1 szt. na 1m2 pomieszczenia + dodatkowo 1 szt.

Przykład; pokój 25m2 czyli 26 szt. żeliwnych. Grzało się wtedy na zasilaniu ok.70*C

Panelowe (stalowe ) lub aluminiowe żeberka dobierało się 1szt. na 1,5m2

przykład: pokój 25m2 czyli 16,6szt zasilanie nie przekraczało 45--50*C

Ja bym dał np. aluminiowe tyle samo co żeliwne, choć zwolennikiem jestem panelowych. Co do panelowych to jak będziesz znał moc 1szt żeberka żeliwnego do dobierzesz grzejnik panelowy o odpowiedniej mocy.

https://kociolcenowy.pl/content/16-przelicznik-mocy-kaloryfera-zeliwnego-na-grzejnik-panelowy

Bardzo dawno w XXw. dobierano żeberka żeliwne 1 szt. na 1m2 pomieszczenia + dodatkowo 1 szt.

Przykład; pokój 25m2 czyli 26 szt. żeliwnych. Grzało się wtedy na zasilaniu ok.70*C ..

Teraz mamy XXI wiek i cokolwiek sie zmieniło w metodach doboru grzejników. Wtedy ta metoda jakos dawala rade, teraz do niczego nie jest przydatna.

Stary dom (lata 70.), nieocieplony, grzejniki.

Aktualnie ogrzewany ekogroszkiem (kocioł 15 kW), z temperaturą na wyjściu kotła w najgorsze mrozy dochodziłem do 70-75 stopni, w ostatnią zimę – leciałem na 45-55 stopniach, do 60-65 podbijałem w najzimniejsze dni.

Czy po ociepleniu domu, bez wymiany grzejników, mam szansę na pompę ciepła? Jeśli tak, to rozumiem, że chodzi o model wysokotemperaturowy?

Na przyłączu, przed licznikiem, mam bezpieczniki 3x25A (jeszcze topikowe). Dobrze rozumiem, że konieczne będzie zwiększenie przydziału mocy? Widzę, że piszecie tu o zabezpieczeniach C20, C25 – ale, rozumiem, to na samą pompę – a nawet przy obecnych zabezpieczeniach zdarzało mi się przeciążyć instalację tak, że przepalał się bezpiecznik (4 małe elektryczne przepływowe ogrzewacze wody + ew. inne urządzenia, które przypadkiem włączy się równocześnie, robią swoje).

Słyszałem, że pompa wymaga wyłącznika różnicowoprądowego. Budynek obecnie nie posiada lokalnego uziemienia, więc rozumiem, że czekać mnie też będzie jego dobudowa (równocześnie pewnie będzie wypadało zmodernizować rozdzielnicę wymieniając ją na coś współczesnego i wydzielając licznik energii do osobnej skrzynki na zewnątrz – do obecnej tę różnicówkę będzie nawet trudno wcisnąć i na pewno wciskanie współczesnych zabezpieczeń do przedpotopowej rozdzielnicy wymagałoby sporej ekwilibrystyki).

Da się w starym domu wymienić w części pomieszczeń grzejniki na klimakonwektory w celu używania ich w celach klimatyzacyjnych latem, czy wymaga to poprowadzenia do nich nowych nitek z kotłowni? Niby coś słyszałem, że przy klimakonwektorach używanych do chłodzenia cały obieg od kotłowni do klimakonwektora musi być w specjalnej otulinie – ale nie wiem, ile w tym prawdy.

Stary dom (lata 70.), nieocieplony, grzejniki.

1/ Czy po ociepleniu domu, bez wymiany grzejników, mam szansę na pompę ciepła? Jeśli tak, to rozumiem, że chodzi o model wysokotemperaturowy?

2/ Na przyłączu, przed licznikiem, mam bezpieczniki 3 x 25 A ( jeszcze topikowe). Dobrze rozumiem, że konieczne będzie zwiększenie przydziału mocy?

3/ Da się w starym domu wymienić w części pomieszczeń grzejniki na klimakonwektory w celu używania ich w celach klimatyzacyjnych latem,

......czy wymaga to poprowadzenia do nich nowych nitek z kotłowni?

......Niby coś słyszałem, że przy klimakonwektorach używanych do chłodzenia cały obieg od kotłowni do klimakonwektora musi być w specjalnej otulinie

.....– ale nie wiem, ile w tym prawdy.

ad1/ Należy wykonać profesjonalne OZC i się dowiesz, nie koniecznie wysokotemperaturowy model,

ad2/ Należy zwiększyć przydział mocy,

ad3/ Jeżeli chcesz używać klimakonwektory do chłodzenia, to wymaga to poprowadzenia do nich nowych oddzielnych nitek z PC?

Kpc21

tak na szybko :

-nie wszystkie PC wymagają wył różnicowoprądowego , potrzebna jest normalna instalacja elektryczna

-instalacja pod chłodzenie musi być zaizolowana (np kauczukowe otuliny)

-klimakonwektory do chłodzenia : skrapla się kondensat więc robisz odprowadzenie lub podstawiasz pojemnik pod odpływ

-można się zastanowić nad miszungiem grzejników , np do mniejszych pomieszczeń przełożysz grzejniki z większych , a dokupisz tylko część grzejników (cel Tco to 50-55st i będzie git).Jeśli grzejniki już swoje wygrzały i mogą w każdej chwili się sypnąć-to tym bardziej jest to dobra opcja

Pzdr

Oczywiście, że wymaga, nie biorę pod uwagę PC bez jego ocieplania.

Przy gazie można to rozważać, przy PC to bezsens, biorąc pod uwagę jej charakterystykę pracy.

Czyli chyba trzeba (warto) pójść w to OZC, szczególnie, że teraz z Czystego Powietrza można opłacić 100% jego kosztów (tzn. kosztów "audytu energetycznego", jakkolwiek on się nie różni od OZC) do 1000 zł.

Pytanie, gdzie szukać sensownego wykonawcy do tego OZC, który mi faktycznie zbada dom (wchodziłaby chyba w grę też termowizja, bo ewidentnie mam gdzieś poważne mostki i pasowałoby ustalić, gdzie) i coś policzy...

Edytowane przez kpc21

A elewację wypadałoby zmodernizować już teraz... Bo się sypie. Aktualnie wniosek o dofinansowanie z Czystego Powietrza złożyć można nie później, niż 6 miesięcy po poniesieniu pierwszego wydatku, i trzeba go złożyć od razu na całość (a nawet według wcześniejszych zasad, gdy nie było takiego wymogu, bez wymiany źródła ciepła nie było można złożyć wniosku na ocieplenie elewacji). Czyli wychodzi, że czeka mnie loteria...

Czytałem, że do termowizji różnica temperatur powinna wynosić 10-15 stopni – to nie wyjdzie w jakąś chłodniejszą noc z temperaturami poniżej 10 stopni?

Edytowane przez kpc21

Jakie macie ustawione delty powrotu dla grzejników?

Jakie krzywe grzewcze dla grzejników?

Nie jestem pewien czy o to Ci chodzi, ale moja krzywa grzewcza sterująca zaworem 3D dla obiegu grzejnikowego jest taka:

T = 0,0062t*t - 0,4386t + 30

T - temperatura wody w obiegu

t - temperatura zewnętrzna

Teraz mamy XXI wiek i cokolwiek sie zmieniło w metodach doboru grzejników. Wtedy ta metoda jakos dawala rade, teraz do niczego nie jest przydatna.

Co ma zrobić ktoś kto zaizolował teraz dom 20 cm styropianu i ma dobrane grzejniki wg starej metody( z XX wieku).

Czy powinien zrobić obliczenia i wymienić grzejniki ( żeliwne)?

Ja bez obliczęń zamontowłem pompę ciepła. ustawiłem na 35 C dla -16.

Ja bez obliczęń zamontowłem pompę ciepła. ustawiłem na 35 C dla -16.

To ma byc ta uniwersalna metoda? jezeli tak to faktycznie po co obliczenia i wymiana grzejników. Czy tam gdzie Tz była w okolicach 60 oC to zadziała nie wiem, ale skoro u Ciebie zadziałało nalezy mniemac ze tak bedzie u wszystkich.

Gość Konto zamknięte
Im mniejsza delta tym niższa temperatura powrotu ,ale wyższe koszty pompowania i mozliwość pojawienia się szumu w zaworach

? A nie przypadnikiem im nizsza dT tym wyzsza temp powrotu? Przy dT 8* i 50 na wyjsicu temp powrotu 42*, gdyby dT byla 5* to powrot 45*

Przy dT 5* i 40* na wyjsciu 35* na powrocie... czy cos nie tak?

Im mniejsza dT tym mniejsza roznica temp wyjcie / powrot chyba....:rolleyes: ale wiekszy przeplyw.

Chyba ze chodzilo o to ze LT ma mniejsza dT anizeli HT ... i tym samym nizsza temp powrotu...

ale relatywnie wyzsza do temp na wyjsciu.

Edytowane przez Konto zamknięte

• 4 months później...

W październiku zużycie CO. 157 kwh.

Jestem po termomodernizacji ścian zewnętrznych. Teraz współczynnik U ścian wyliczyli mi poniżej 0,18. Zobaczymy jak to się przełoży na zużycie prądu w tym sezonie grzewczym...?

Na razie o tej porze ponad 300 kwh mniej niż w ubiegłym sezonie ale chyba jest cieplej w tym roku.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX plus 15cm styropian. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.