zuku1786 04.01.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Witam.Moje pierwsze wyniki grzania pompą ciepła (CO + CWU 500 litrów):- listopad - 1208 kWh- grudzień - 1600 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2021 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Witam. Moje pierwsze wyniki grzania pompą ciepła (CO + CWU 500 litrów): - listopad - 1208 kWh - grudzień - 1600 kWh A jakie miałeś koszty i zużycie paliwa wcześniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 04.01.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Na sezon wychodziło ok. 4 - 4,5 tony węgla + parę kubików drewna. CWU grzałem poza sezonem grzewczym grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2021 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Na sezon wychodziło ok. 4 - 4,5 tony węgla + parę kubików drewna. CWU grzałem poza sezonem grzewczym grzałką. Podajnik czy zasypowiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 04.01.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Piec zasypowy o mocy z tego co pamiętam 46 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 05.01.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 W jakim celu masz tak duży zbiornik na cwu ? Czy służy on jako bufor ? Czy po prostu duże zużycie wody masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 05.01.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Jest 7 osób do korzystania, wiec trochę tego schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 05.01.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Jasne. Rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.01.2021 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Jest 7 osób do korzystania, wiec trochę tego schodzi. Z taką powierzchnią domu i praktycznie bez ocieplenia ( 5cm) to coś malo tych kWh? I nie mów jeszcze że w domu 23*C/przez 24h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 06.01.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Na zewnętrznym sterowniku ustawiona histereza 23,3 - 23,5, grzanie bez żadnego harmonogramu tylko krzywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmalina 07.01.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 W grudniu zużycie na CO 657 kWh. Panele fotowoltaiczne 7KWP wyprodukowały u mnie 6 800 kWh w 2020 roku. Nie dobiły do 7 000 kWh. Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX plus 15cm styropian. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 10.01.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 To co, niektórym w następnym tygdniu będzie niezły i pewnie pierwszy, poważniejszy test dla pomp ciepła. W nocy do -20 i w dzień do -10. Ciekawie jak sobie poradzą "grzejnikowcy", którym została zainstalowana pompa niskotemperaturowa? Grzałki pewnie będą na "pełnych obrotach" pracować. Ciekawie co ile czasu pompa robi defrosty przy -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.01.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 To co, niektórym w następnym tygdniu będzie niezły i pewnie pierwszy, poważniejszy test dla pomp ciepła. W nocy do -20 i w dzień do -10. Ciekawie jak sobie poradzą "grzejnikowcy", którym została zainstalowana pompa niskotemperaturowa? Grzałki pewnie będą na "pełnych obrotach" pracować. Ciekawie co ile czasu pompa robi defrosty przy -20? PC robi częściej defrosty jak w powietrzu jest wilgoć a o tę raczej trudniej przy większych mrozach. Ja mam wiadro pod PC i widzę co się dzieje teraz a co było przy niższej temperaturce. PS - w jakim rejonie ma być tak zimni jak piszesz? U mnie na szczęście takich rewelacji nie zapowiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 10.01.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 To co, niektórym w następnym tygdniu będzie niezły i pewnie pierwszy, poważniejszy test dla pomp ciepła. W nocy do -20 i w dzień do -10. Ciekawie jak sobie poradzą "grzejnikowcy", którym została zainstalowana pompa niskotemperaturowa? Grzałki pewnie będą na "pełnych obrotach" pracować. Ciekawie co ile czasu pompa robi defrosty przy -20? Jakie to są pompy niskotemperaturowe? Przecież każda grzeje zbiornik CWU, a żeby to zagrzać, to musi pompa dawać do min.50-55 st/C na zasilaniu. Tu nie widzę związku. A moja daje do 60st/C. Druga sprawa, jak do tej pory to jeszcze nigdy nie miałem więcej na grzejnikach jak 38st/C. Ale fakt, czekam na te mrozy, bo nie po to kupiłem taką pompę, żeby jej moc jak do tej pory wykorzystać w 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 10.01.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 To co, niektórym w następnym tygdniu będzie niezły i pewnie pierwszy, poważniejszy test dla pomp ciepła. W nocy do -20 i w dzień do -10. Ciekawie jak sobie poradzą "grzejnikowcy", którym została zainstalowana pompa niskotemperaturowa? Grzałki pewnie będą na "pełnych obrotach" pracować. Ciekawie co ile czasu pompa robi defrosty przy -20? U mnie dwa lata temu (22 styczeń 2019) temperatura była w okolicy -15, moc cieplna pompy 8-9kW, częstotliwość invertera 70Hz, temperatura zasilania CO 37-38 stopni, defrosty co ok. 3 godziny. Tyle konkretów. Z drugiej zaś strony, zastanawiam się po co napisałeś tego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 10.01.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Dobrze macie zrobioną termoizolację domu, że wystarczy poniżej 40 stopni na grzejniku przy -15, albo mocno przewymiarowane grzejniki. Niektórzy nie mają w ogóle ocieplonego domu i także brak niskotemperaturowych grzejników, ale zostali namówieni na pompę ciepła. Akurat tu nie mówię o ludziach z forum, tylko z mojej okolicy. Chociaż tutaj na forum o ile pamiętam jest kilka osób co grzeją pompą ciepła dom w ogóle nieocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 10.01.2021 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Dobrze macie zrobioną termoizolację domu, że wystarczy poniżej 40 stopni na grzejniku przy -15, albo mocno przewymiarowane grzejniki. Niektórzy nie mają w ogóle ocieplonego domu i także brak niskotemperaturowych grzejników, ale zostali namówieni na pompę ciepła. Akurat tu nie mówię o ludziach z forum, tylko z mojej okolicy. Chociaż tutaj na forum o ile pamiętam jest kilka osób co grzeją pompą ciepła dom w ogóle nieocieplony. Prześledziłem twoje wpisy na forum, bo zastanawiałem się z jakiego powodu tak piszesz. że pompa PC nie da rady z grzejnikami. Widzę, że swego czasu zastanawiałeś się nad montażem PC Monoblok, Z tego co piszesz masz podobny dom do mojego, czyli tz. ,,poniemiecki" , mury z cegły 40cm, bez ocieplenia, powierzchnia domu ok. 100m/2 i do tego grzejniki. I stąd zapewne twój dylemat, czy te pompy PC dadzą radę jak przyjdą mrozy. Zapewniam cię, że dadzą radę ogrzać takie domy podobne do twojego, nieocieplone i na grzejnikach. Inna sprawą pozostają koszty, ale jak ktoś ma już dość przerzucania ton i chce mieć komfort, to koszty przechodzą na drugi plan. Jak myślisz nad założeniem PC i nie chcesz nic zmieniać, to znaczy pozostawić dom tak jak jest, bez dodatkowego ocieplenia, to nie ocieplaj, ociepl bardzo mocno górę, szczelne okna, dobra wentylacja, wstaw PC z buforem, bo masz za mały zład wody i to będzie działać. Koszty pewnie będziesz miał większe lekko niż na węglu, ale komfort nieporównywalny. Ale jak byś sie jeszcze zdecydował na ocieplenie ścian, to to będzie pięknie pracować, przecież nie masz dużego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 10.01.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Tak, myślałem kiedyś nad PC. Póki co latem właśnie będę ocieplał dom. Żeby ocieplić dom muszę na nowo zrobić dach, bo watrówka jest za krótka. Na ścianach będzie 15 cm grafitu i jakieś 28 cm wełny między krokwiami. Pełne ocieplenie domu, razem z dachem. Prawdopodobnie PC będzie dopiero za 3-4 lata. Mam darmowe drewno i korzystam z tego. Jest się niewolnikiem kotłowni, ale coś za coś. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 15.01.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 To co, niektórym w następnym tygdniu będzie niezły i pewnie pierwszy, poważniejszy test dla pomp ciepła. W nocy do -20 i w dzień do -10. Ciekawie jak sobie poradzą "grzejnikowcy", którym została zainstalowana pompa niskotemperaturowa? Grzałki pewnie będą na "pełnych obrotach" pracować. Ciekawie co ile czasu pompa robi defrosty przy -20? I tu się zdziwisz ,zerkałem na pompę dzisiejszej nocy było -11 o dziwo pierwszy defrost był po około 45 min. drugi po 2 godzinach ,po osiągnięciu zadanei temp. przy delcie 5 defrostow nie było wogule .Aktualna temp .teraz -15 i ma spadać ,jutro według prognozy ma być -24-25,pompa tylko mruczy ,utrzymuje zasilanie 31 stopni z poborem prądu od 900 do 1400 watt. Ps.gtzalji wyłączone temp.w domu 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.01.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 (edytowane) To co, niektórym w następnym tygdniu będzie niezły i pewnie pierwszy, poważniejszy test dla pomp ciepła. W nocy do -20 i w dzień do -10. Ciekawie jak sobie poradzą "grzejnikowcy", którym została zainstalowana pompa niskotemperaturowa? Grzałki pewnie będą na "pełnych obrotach" pracować. Ciekawie co ile czasu pompa robi defrosty przy -20? Godz. 22.25 ( na zewnątrz -7 zasilanie 45*C pompa pobiera od 2,2 do 3kWh w domu 23* Tak że martw się o siebie.bo chyba to najwazniejsze. ( grzejniki 100%) Edytowane 15 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts