Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W grudniu zużycie na CO 657 kWh.

Panele fotowoltaiczne 7KWP wyprodukowały u mnie 6 800 kWh w 2020 roku. Nie dobiły do 7 000 kWh.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX plus 15cm styropian. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.

To co, niektórym w następnym tygdniu będzie niezły i pewnie pierwszy, poważniejszy test dla pomp ciepła. W nocy do -20 i w dzień do -10. Ciekawie jak sobie poradzą "grzejnikowcy", którym została zainstalowana pompa niskotemperaturowa? Grzałki pewnie będą na "pełnych obrotach" pracować. Ciekawie co ile czasu pompa robi defrosty przy -20?

To co, niektórym w następnym tygdniu będzie niezły i pewnie pierwszy, poważniejszy test dla pomp ciepła. W nocy do -20 i w dzień do -10. Ciekawie jak sobie poradzą "grzejnikowcy", którym została zainstalowana pompa niskotemperaturowa? Grzałki pewnie będą na "pełnych obrotach" pracować. Ciekawie co ile czasu pompa robi defrosty przy -20?

PC robi częściej defrosty jak w powietrzu jest wilgoć a o tę raczej trudniej przy większych mrozach. Ja mam wiadro pod PC i widzę co się dzieje teraz a co było przy niższej temperaturce.

PS - w jakim rejonie ma być tak zimni jak piszesz? U mnie na szczęście takich rewelacji nie zapowiadają :D

Jakie to są pompy niskotemperaturowe? Przecież każda grzeje zbiornik CWU, a żeby to zagrzać, to musi pompa dawać do min.50-55 st/C na zasilaniu.

Tu nie widzę związku.

A moja daje do 60st/C.

Druga sprawa, jak do tej pory to jeszcze nigdy nie miałem więcej na grzejnikach jak 38st/C.

Ale fakt, czekam na te mrozy, bo nie po to kupiłem taką pompę, żeby jej moc jak do tej pory wykorzystać w 50%.

U mnie dwa lata temu (22 styczeń 2019) temperatura była w okolicy -15, moc cieplna pompy 8-9kW, częstotliwość invertera 70Hz, temperatura zasilania CO 37-38 stopni, defrosty co ok. 3 godziny. Tyle konkretów.

Z drugiej zaś strony, zastanawiam się po co napisałeś tego posta.

Dobrze macie zrobioną termoizolację domu, że wystarczy poniżej 40 stopni na grzejniku przy -15, albo mocno przewymiarowane grzejniki. Niektórzy nie mają w ogóle ocieplonego domu i także brak niskotemperaturowych grzejników, ale zostali namówieni na pompę ciepła. Akurat tu nie mówię o ludziach z forum, tylko z mojej okolicy. Chociaż tutaj na forum o ile pamiętam jest kilka osób co grzeją pompą ciepła dom w ogóle nieocieplony.

Dobrze macie zrobioną termoizolację domu, że wystarczy poniżej 40 stopni na grzejniku przy -15, albo mocno przewymiarowane grzejniki. Niektórzy nie mają w ogóle ocieplonego domu i także brak niskotemperaturowych grzejników, ale zostali namówieni na pompę ciepła. Akurat tu nie mówię o ludziach z forum, tylko z mojej okolicy. Chociaż tutaj na forum o ile pamiętam jest kilka osób co grzeją pompą ciepła dom w ogóle nieocieplony.

Prześledziłem twoje wpisy na forum, bo zastanawiałem się z jakiego powodu tak piszesz. że pompa PC nie da rady z grzejnikami.

Widzę, że swego czasu zastanawiałeś się nad montażem PC Monoblok, Z tego co piszesz masz podobny dom do mojego, czyli tz. ,,poniemiecki" , mury z cegły 40cm, bez ocieplenia, powierzchnia domu ok. 100m/2 i do tego grzejniki.

I stąd zapewne twój dylemat, czy te pompy PC dadzą radę jak przyjdą mrozy. Zapewniam cię, że dadzą radę ogrzać takie domy podobne do twojego, nieocieplone i na grzejnikach. Inna sprawą pozostają koszty, ale jak ktoś ma już dość przerzucania ton i chce mieć komfort, to koszty przechodzą na drugi plan.

Jak myślisz nad założeniem PC i nie chcesz nic zmieniać, to znaczy pozostawić dom tak jak jest, bez dodatkowego ocieplenia, to nie ocieplaj, ociepl bardzo mocno górę, szczelne okna, dobra wentylacja, wstaw PC z buforem, bo masz za mały zład wody i to będzie działać.

Koszty pewnie będziesz miał większe lekko niż na węglu, ale komfort nieporównywalny.

Ale jak byś sie jeszcze zdecydował na ocieplenie ścian, to to będzie pięknie pracować, przecież nie masz dużego domu.

Tak, myślałem kiedyś nad PC. Póki co latem właśnie będę ocieplał dom. Żeby ocieplić dom muszę na nowo zrobić dach, bo watrówka jest za krótka. Na ścianach będzie 15 cm grafitu i jakieś 28 cm wełny między krokwiami. Pełne ocieplenie domu, razem z dachem. Prawdopodobnie PC będzie dopiero za 3-4 lata. Mam darmowe drewno i korzystam z tego. Jest się niewolnikiem kotłowni, ale coś za coś. Edytowane przez emigrus

I tu się zdziwisz ,zerkałem na pompę dzisiejszej nocy było -11 o dziwo pierwszy defrost był po około 45 min. drugi po 2 godzinach ,po osiągnięciu zadanei temp. przy delcie 5 defrostow nie było wogule .Aktualna temp .teraz -15 i ma spadać ,jutro według prognozy ma być -24-25,pompa tylko mruczy ,utrzymuje zasilanie 31 stopni z poborem prądu od 900 do 1400 watt.

Ps.gtzalji wyłączone temp.w domu 22

Godz. 22.25 ( na zewnątrz -7 zasilanie 45*C pompa pobiera od 2,2 do 3kWh w domu 23*:) Tak że martw się o siebie.bo chyba to najwazniejsze. ( grzejniki 100%)

Edytowane przez -voymar-