-voymar- 17.01.2021 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Obniż i to zdecydowanie krzywą, tak żeby pompa przy takich temperaturach pracowała non stop, ale utrzymywała stała temperaturę w domu. Przy niższej temperaturze na zasilaniu ( docelowej ) masz lepszy COP ( współczynnik ), z tego względu będziesz miał mniejsze zużycie energii. A przy okazji lepszy komfort cieplny, bo jak by nie mówić i jaka budynek ma akumulację, to jak grzejniki grzeją to jest przyjemniej. Zakładajac, że przy załóżmy takich temperaturach, średniej dobowej -5st/c, twój dom potrzebuje na dobę 140kWh, to tę energię możesz dostarczyć grzejąc pół doby z wyższą temperaturą, ale z mniejszym COP ( 70kWh x 2COP =140kWh ), lub całą dobę ale z wyższym COP ( 60kWh x 2.3COP =140kWh ). Ja za ostatnią dobę, średnia dobowa - 5st/C mam zużycie 34kWh, przy produkcji 97kWh, wszystko na grzejnikach i temperatury na grzejnikach jeszcze nie miałem w tym roku wyższej jak 38st/c i taka mam obecnie, a na zewnątrz -8st/c ( a max. krzywa mam 40st/c przy -15st/c ). Pompa pracuje non stop i w domu pięknie utrzymuje 22.4st/c. Czekam na tę dobę, to może w końcu ją sprawdzę i ile potrzebuję na grzejnikach przy -17st/c Jakoś nie chce mi się wierzyć aby PC pracowała 24h/doba i zużyła 34kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 17.01.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Jakoś nie chce mi się wierzyć aby PC pracowała 24h/doba i zużyła 34kWh To uwierz. W budynek władowałem 90kWh ( bo 7kWh ) poszło na CWU ), czyli 90/24=3.75kWh, to jest średnie zużycie energii na godzinę. Przy -5st/c nie uważasz chyba, że COP może być większy jak 3. Ale powiem ci więcej, dzisiaj w dzień dobijało do 10st/c. Teraz 14st/c i mam na zasilaniu 39st/c, a wcale średnie zapotrzebowanie budynku drastycznie nie wzrosło bo w tej chwili wychodzi chwilowe 5kW i temperatura w domu stała 22.4st/c. To co już tu wspominałem, mój dom może się równać z domami energooszczędnymi, budowanymi w dzisiejszej technologii, a wyższe zużycie energii wynika z ogrzewania grzejnikami. Z tego wnioskuję, że w rzeczywistości wystarczyła by mi pompa 7kW, tylko żebym miał gwarancję, że będzie grzać do -25st/c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.01.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 To uwierz. W budynek władowałem 90kWh ( bo 7kWh ) poszło na CWU ), czyli 90/24=3.75kWh, to jest średnie zużycie energii na godzinę. Przy -5st/c nie uważasz chyba, że COP może być większy jak 3. Ale powiem ci więcej, dzisiaj w dzień dobijało do 10st/c. Teraz 14st/c i mam na zasilaniu 39st/c, a wcale średnie zapotrzebowanie budynku drastycznie nie wzrosło bo w tej chwili wychodzi chwilowe 5kW i temperatura w domu stała 22.4st/c. To co już tu wspominałem, mój dom może się równać z domami energooszczędnymi, budowanymi w dzisiejszej technologii, a wyższe zużycie energii wynika z ogrzewania grzejnikami. Z tego wnioskuję, że w rzeczywistości wystarczyła by mi pompa 7kW, tylko żebym miał gwarancję, że będzie grzać do -25st/c Obciążenie budynku to--kW energia cieplna--to kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grinio 17.01.2021 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 To uwierz. W budynek władowałem 90kWh ( bo 7kWh ) poszło na CWU ), czyli 90/24=3.75kWh, to jest średnie zużycie energii na godzinę. Przy -5st/c nie uważasz chyba, że COP może być większy jak 3. Ale powiem ci więcej, dzisiaj w dzień dobijało do 10st/c. Teraz 14st/c i mam na zasilaniu 39st/c, a wcale średnie zapotrzebowanie budynku drastycznie nie wzrosło bo w tej chwili wychodzi chwilowe 5kW i temperatura w domu stała 22.4st/c. To co już tu wspominałem, mój dom może się równać z domami energooszczędnymi, budowanymi w dzisiejszej technologii, a wyższe zużycie energii wynika z ogrzewania grzejnikami. Z tego wnioskuję, że w rzeczywistości wystarczyła by mi pompa 7kW, tylko żebym miał gwarancję, że będzie grzać do -25st/c Czy zużycie podajesz z podlicznika , czy to Twoje wyliczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.01.2021 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Czy zużycie podajesz z podlicznika , czy to Twoje wyliczenia?? Ale on myli Moc z Energią cieplną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 18.01.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 To przecież na jedno wychodzi. 5 kW dostarczane przez godzinę daje 5 kWh.Wszystko jest w kW, nie trzeba jak przy aucie przeliczać kW na kM czy PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 18.01.2021 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Za ostatnią dobę pompa zjadła 111 kWh, poprzednią 94 kWh. Dobrze że od jutra już normalne (jak na ostatnie czasy) temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2021 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 U mnie od 15.00 do 15.00 równo 70kWh-wg prognozy w tym tyg u mnie już po mrozach.Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 18.01.2021 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 U mnie na Sądecczyźnie:sobota: 37 kWhniedziela: 51dzisiaj do tej pory : 61 ( do 21 pompa stop, potem jeszcze dobije jakieś 15) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario123123 18.01.2021 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 u mnie ostatnia doba około 92 kwh. Obecnie temperatura na zewnątrz -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.01.2021 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 U mnie ostatniej nocy było w miarę ciepło (na polu do -16 st..C.), a "zjadła 50,4 kWh z 2 włączonymi klimami (przez 24 h). Tak się składa, że w jednym pokoju klima jest na R410A do - 15 st.C., więc rano przełączyłem na gaz, bo Kaisai Fokus przy -16 st chyba by nie ruszył. Jutro rano przejdę na grzanie PC, bo będzie cieplej. Na zasilaniu w PC w tym sezonie grzewczym ustawiałem maksymalnie 37 st.C dla grzejników w dzień, a w nocy o kilka stopni niżej, więc rano jest trochę chłodniej. Na parterze włączam na jakiś czas klimę i szybko robi się ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2021 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) To uwierz. W budynek władowałem 90kWh ( bo 7kWh ) poszło na CWU ), czyli 90/24=3.75kWh, to jest średnie zużycie energii na godzinę. Przy -5st/c nie uważasz chyba, że COP może być większy jak 3. Ale powiem ci więcej, dzisiaj w dzień dobijało do 10st/c. Teraz 14st/c i mam na zasilaniu 39st/c, a wcale średnie zapotrzebowanie budynku drastycznie nie wzrosło bo w tej chwili wychodzi chwilowe 5kW i temperatura w domu stała 22.4st/c. To co już tu wspominałem, mój dom może się równać z domami energooszczędnymi, budowanymi w dzisiejszej technologii, a wyższe zużycie energii wynika z ogrzewania grzejnikami. Z tego wnioskuję, że w rzeczywistości wystarczyła by mi pompa 7kW, tylko żebym miał gwarancję, że będzie grzać do -25st/c Skoro w budynek wladowaleś 90 kWh i pompe masz 9kW to wychodzi że pracowala 10h ze stałą mocą 9kW a nie 24h Twój wpis:czyli 90/24=3.75kWh--to jest wpompowana energia? Czyli zapotrzebowanie budynku na 1h to.3,75kW przy -10? czy tam -14 jak piszesz? Więc po co ci PC? Wiesz ja mogę 1 dobe pomarznąć i zapodać przy -10 czy tam -14 ( jak taka bedzie) 39*C zamiast 44 i sprawdzić ile weźmie PC bo mamy takie same. Jak odpiszesz że masz dom cieplejszy---To spoko niech tak będzie lecz fizyka taka sama. Jak mój jest zimniejszy lub większy to przy tych samych parametrach---TY bedziesz miał 23*C a ja np.21,5* lecz zasilanie z PC będziemy mieć takie same i zużycie podobne lecz temp inne w pomieszczeniach. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 19.01.2021 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Skoro w budynek wladowaleś 90 kWh i pompe masz 9kW to wychodzi że pracowala 10h ze stałą mocą 9kW a nie 24h Twój wpis:czyli 90/24=3.75kWh--to jest wpompowana energia? Czyli zapotrzebowanie budynku na 1h to.3,75kW przy -10? czy tam -14 jak piszesz? Więc po co ci PC? Wiesz ja mogę 1 dobe pomarznąć i zapodać przy -10 czy tam -14 ( jak taka bedzie) 39*C zamiast 44 i sprawdzić ile weźmie PC bo mamy takie same. Jak odpiszesz że masz dom cieplejszy---To spoko niech tak będzie lecz fizyka taka sama. Jak mój jest zimniejszy lub większy to przy tych samych parametrach---TY bedziesz miał 23*C a ja np.21,5* lecz zasilanie z PC będziemy mieć takie same i zużycie podobne lecz temp inne w pomieszczeniach. Wydawało mi sie, że już wszystko skumałeś Odniosłeś sie do mojego postu: w Temacie Panasonic aquaera cyt,, 15.01 średnia dobowa 0st/c - pobór 28kWh, produkcja 93kWh, zasilanie 37st/c i takie dane za większość sezonu grudzień/styczeń 16.01 średnia -5st/c - 34kWh / 97kWh / 37-38st/c 17.01 średnia ( w dzień -9, w nocy -15 ) 40kWh / 104kWh / 40st/c Tu widać jak dom jest ciepły, bo zapotrzebowanie w energię gwałtownie nie rośnie, choć zużycie tak, bo COP spada A wg. licznika ZE od 09.10.2020 do 18.01.2021 - Całe bytowe - 2800kWh, Jeszcze raz, w budynek poszło 90kWH ( gdzie ci podałem, że przy sredniej -10 czy -14st/c ) przy średniej dobowej -5st/c Z tego względu pompa pracowała 24h non stop z średnią mocą 3.75kW ( co daje na 1h -3.75kWh ). Pobór mocy,( przez pompę ) średni pewnie był nie mniejszy niż 1.6kW Z jakiego powodu miała by grzać pełna mocą, jak sugerujesz, przecież ona sie moduluje, tak jak twoja. Nigdzie nie twierdzę, że przy tych mrozach co były u mnie ostatniej doby ( średnia dobowa poniżej -12st/c lub niżej ), jak by sie utrzymały tak z pare dni, to dalej moje zapotrzebowanie budynku było by 104kWh na dobę, bo zapewne by jeszcze wzrosło. Do ilu nie wiem, ale skoro dom ma dużą akumulację to to drastycznie nie wzrosło i mrozy sie skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 19.01.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Czy osoby opisujące tutaj swojej zużycie przy grzejnikach posiadają starszy dom z wentylacja grawitacyjna wiadomo okna plastiki pewnie ocieplone ściany/ strop .Po prostu taka przesiadka z eko lub pelletu czy wtedy się opłaca ? Bo sam mam zagwozdkę 11kw zapotrzebowania według strony , ale dom swoje lata ma tu chłód z okien tu piwnica tu strych . Może ktoś przestrzeże lub zachęci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 19.01.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Opłaca się. Konieczne są jednak dwa warunki: - prawidłowy dobór i montaż PC; - właściwa regulacja i nastawy parametrów pracy urządzenia przez użytkownika. Mam pompę ponad półtora roku i koszt eksploatacji wychodzi mi o ok. 1200zł taniej niż ekogroszek (specyfikacja domu w podpisie). Komfort - bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 19.01.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Czy osoby opisujące tutaj swojej zużycie przy grzejnikach posiadają starszy dom z wentylacja grawitacyjna wiadomo okna plastiki pewnie ocieplone ściany/ strop . Po prostu taka przesiadka z eko lub pelletu czy wtedy się opłaca ? Bo sam mam zagwozdkę 11kw zapotrzebowania według strony , ale dom swoje lata ma tu chłód z okien tu piwnica tu strych . Może ktoś przestrzeże lub zachęci ? Ja mam stary dom, opis w stopce, moje zużycie jesli chodzi o koszt to nawet spadło. Ale jak sie przesiadałem z pieca na wegiel, to w tym samym czasie dociepliłem ściany 10cm grafitu, ale klejony na klej i piankę, której dużo poszło, co dało jeszcze dodatkowa izolację. Do tego wcześniej ociepliłem posadzki na gruncie, a górę to mam wszedzie pewnie nie mniej niż 30cm ocieplenia, góra to podstawa. Wentylacje mam grawitacyjną, ale wszystkie kominy paleniskowe wykorzystałem na wentylację, która jest bardzo skuteczna, a to podstawa. Zapotrzebowanie 11kW to sporo, u mnie po tych modernizacjach ok. 6kW, może ciut wiecej. Z tego względu twoje koszty były by znaczne. Jak by nie było zimy, tak jak w tamtym roku, to bym ci powiedział montuj PC, bo koszty bedą podobne. Ale jak jest zima, to niestety koszty do góry, bo sprawnosc PC powietrznej znacznie spada, a przy dużym zapotrzebowaniu to to sie odczuwa. Przed zamontowaniem PC rozważ dodatkowe ocieplenie. Twoje zapotrzebowanie 11kW To załużmy przy ok. 0st/c to 5.5kW x 24h =132 x30 =3960kWh, tyle bedziesz średnio potrzebował na m-c taki jak ostatni grudzień, czy styczeń 3960kWh przez COP=2.3 da ci 1720kWh x 0.6 =1032zł To taki przybliżony koszt. m-c zimowego Edytowane 19 Stycznia 2021 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 19.01.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Dom ocieplalem wełna 12 w zeszłym roku . Takie wychodzi mi zapotrzebowanie ze strony . Jedynie fajnie to dodatkowo FV zamontować koszta się zmniejsza taka do 10kvp instalacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 19.01.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Tu kolega jak na podłogówkę w łazience a drugi ma 46m2 podłogi , a w większości grzejniki to daliście jedne obieg z PC grzjeniki + rtl na podłogę ? Pytam bo mam 20m2 pomieszczenia w podłodze aktualnie na rozdzielaczu 4 obiegi i ktoś zaproponował przejście na rtl mniejsze koszta przy PC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2021 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Czy osoby opisujące tutaj swojej zużycie przy grzejnikach posiadają starszy dom z wentylacja grawitacyjna wiadomo okna plastiki pewnie ocieplone ściany/ strop . Po prostu taka przesiadka z eko lub pelletu czy wtedy się opłaca ? Bo sam mam zagwozdkę 11kw zapotrzebowania według strony , ale dom swoje lata ma tu chłód z okien tu piwnica tu strych . Może ktoś przestrzeże lub zachęci ? Bardzo dawno spalalem ok 3,5t wegla Ja przyjmowałem z 1kg=6kWh węgiel 28--29000MJ Później 4 lata na grzalkach w 80% Z moich obserwacji to się pokrywa lecz pełnych statystyk nie mam bo PC pracuje 1 sezon a dokladnie 4-ty miesiąc Na pewno poprawnym odnośnikiem jest zużycie węgla i OCZYWIŚCIE temperatura zasilania jaką obecnie trzymasz. Ja na te mrozy -16 czy -20 muszę zapodać 44*C lecz w pozostale dni 40*C wystarczy. Jak jest +5 czy +10 to jadę na 35--37*C 3,5t x 6 =21000kWh /3 =7000kWh na PC choć u siebie po obecnym zużyciu pewnie w 6000kWh się zmieszczę. Na dziś mam jeszcze dość spore mostki ktore na wiosnę trzeba usunąć co powinno zaowocować obniżeniem kWh . O ile nie wiem lecz pewnie coś ok.1000kWh Dla mnie i 6 MWh jest Git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 19.01.2021 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Czy osoby opisujące tutaj swojej zużycie przy grzejnikach posiadają starszy dom z wentylacja grawitacyjna wiadomo okna plastiki pewnie ocieplone ściany/ strop . Po prostu taka przesiadka z eko lub pelletu czy wtedy się opłaca ? Bo sam mam zagwozdkę 11kw zapotrzebowania według strony , ale dom swoje lata ma tu chłód z okien tu piwnica tu strych . Może ktoś przestrzeże lub zachęci ? Ja się przesiadłem, teraz jest 3 zima z PC. Dodatkowo zamontowałem rekuperator, co dało może 200-300 złotych oszczędności, więc nie jakoś dużo. Dzięki wentylatorkom na grzejnikach obniżyłem temperaturę w obiegu o ok. 5 stopni. Wcześniej spalałem 3-3,5 tony ekosyfu, teraz wychodzi 1500-1700 PLN za zimę, co ważne, zoptymalizowane do grzania w II taryfie. Opis domu w stopce. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts