Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, jak dotychczas jestem zadowolony.

W poniedziałek było -18*C ale tylko dołek przez kilka godzin, w niedzielę -10*C i poniedziałek stopniowo szło od -18 do -4*C na noc. We wcześniejszych wpisach wstawiłem wykres z poboru prądu, przy kilku godzinach ochłodzenia niespecjalnie to PC poczuła - w domu było +22*C.

Alherma ma trzy źródła do ustawienia : podłogówka, grzejniki i klimakonwektory. Przy podłodze czy KK ustawia deltę 5*C, a przy grzejnikach deltę 10*C. Grzejniki mam przewymiarowane - przy tych -18,6*C (wg termometru, bo PC pokazała -14*C) ustawiła sobie temp. wody na +45*C wg krzywej.

Tak, jak dotychczas jestem zadowolony.

W poniedziałek było -18*C ale tylko dołek przez kilka godzin, w niedzielę -10*C i poniedziałek stopniowo szło od -18 do -4*C na noc. We wcześniejszych wpisach wstawiłem wykres z poboru prądu, przy kilku godzinach ochłodzenia niespecjalnie to PC poczuła - w domu było +22*C.

Alherma ma trzy źródła do ustawienia : podłogówka, grzejniki i klimakonwektory. Przy podłodze czy KK ustawia deltę 5*C, a przy grzejnikach deltę 10*C. Grzejniki mam przewymiarowane - przy tych -18,6*C (wg termometru, bo PC pokazała -14*C) ustawiła sobie temp. wody na +45*C wg krzywej.

A ile zużyłeś od instalacji PC ?

Do grzejników jakiej średnicy idą rury? Bo u mnie może być problem z tym. Do grzejników odejścia to miedziane 15-tki. Jedynie wyjście z sytuacji to chyba grzanie bufora 100 litrowego pompą i z bufora drugi obieg już na grzejniki. Grzanie taką pompą ciepła bezpośrednio grzejników to chyba niezbyt dobry pomysł? Edytowane przez emigrus

Od uruchomienia 15 października 2020r. do ubiegłego poniedziałku włącznie 18.01.2021r. zeszło wg przeliczenia z licznika Tauronu 1739 kWh na CO i 173,5 kWh na CWU.

Tego nawet nie wiem, czy mogę obiegówkę na stałe ustawić. Moduluje przepływ wody.

Rury do grzejników mam stalowe po instalacji grawitacyjnej - 2 cale które wychodziły od kopciucha, piony 1 i 1/3" za rozwidleniem, dalej piony między piętrami 1" i gałązki do grzejników 1/2". Do PC redukcja i rurki miedziane 1" może po 1,5 do 2 metrów ciepła i drugie tyle zimna.

Bufor puściłem przelotowo na ciepłej wodzie, cała objętość 100L pewnie nie jest wykorzystana, bo jest przelot w górnej części bufora. Powrót leci bypasem omijając bufor. Więc obiegówka z PC goni bezpośrednio na grzejniki z buforem spiętym szeregowo. Przy moich rurach wyciąga 28-29,5 L/min. Gdy otworzyłem zawory - na krótki obieg PC - bufor, to wyciągała jakieś 31 L/min. więc niewiele więcej.

Edytowane przez Marco36

Faktycznie wychodzi lepiej, ale i dom mam mniejszy od Twojego i chyba lepiej ocieplony.

Październik i do połowy listopada miałem trzy temp. na harmonogramie w ciągu doby, potem dwa razy zmieniałem harmonogram.

Od chyba początku grudnia mam od 7 do 21 godz. +22*C i na noc +21*C od 21 do 7 godz.

Wcześniej jak miałem 2*C różnicy to wyraźnie więcej prądu szło na podniesienie temp. z rana o te 2*C.

Muszę jeszcze podłogi na gruncie docieplić, bo mam do 2*C różnicy między parterem a piętrem - o tyle cieplej jest na piętrze.

Edytowane przez Marco36

@Marco36

Fajny ten Daikin. Nie będzie tajmnicą ile za niego zapłaciłeś razem z montażem? Masz wersję z CWU, czy bez? Tak w ogóle mam wrażenie, że pompy ostatnie czasy potaniały? Za bardzo się śledzę tematu PC póki co, ale jakieś 2-3 lata temu o ile pamiętam ceny były wręcz kosmiczne za Daikina i nie tylko.

Jeżeli na 100 % jesteś pewny tych wyliczeń to 9 kW TCap będzie odpowiedni

bo; 9 kW + 3 kW grzałek = 12 kW

TCap daje 9 kW tak dla zasilania 35 C jak i 45 C - strona 59

https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/distributors/Aquarea/Autodiagnostyka_Aquarea_H_v_10_net.pdf

Pytanie ;

te 12 kW liczone jest dla jakiej temperatury wewnętrznej ;

.......23 C czy 20 C????

Wg; https://www.panasonicproclub.com/PL_pl/marketing/catalogues-professional/

dla 9 kW TCap /1f - grzałka jest 6 kW

dla 9 kW TCap/ 3 f - grzałka jest 9 kW

T Cap 9kW 1F ma grzalkę 3kW a T Cap 9kW 3 F-ma 6kW model H

Mój T cap 9kW 1 F przy mrozie -16 i zasilaniu 45*C miał i 11,2 kW bez grzalek.

Jest tutaj ktoś oprócz mnie z woj. podlaskiego? U mnie było w nocy -24 a w dzień -20 na wysokości 2 metrów przez 2 dni. W niektórych regionach -28. Niby krótki epizodzik temperaturowy, ale już mi przychodzą informacje, że niektórym u nas klękły pompy ciepła przy takich temperaturach. Nawet grzałki wspomagające się nie włączyły, bo chyba pompa całkiem zrobiła sobie OFF. Niestety szczegółów nie znam, jakie pompy, itd. Takie infa dość szybko się rozchodzą. Ludzie ratowali się farelkami. Możliwe takie sytuacje? Pomijam tutaj Panasonica t-cap, bo to chyba jedyna pompa, która dalej pracuje przy ekstremalnie niskich temperaraturach.

https://photos.app.goo.gl/ydyeFzjNGSLVcoKJA

Jak już kiedyś będę decydował się na pompę to chyba coraz bardziej do mnie przemawia gruntowa. Niby trochę drożej wychodzi, ale ma się constans non-stop te 7 stopni na plusie bez względu jaka temp. jest na powierzchni. Ten nasz region podlaski taki trochę "dziwny" temperaturowo, zwłaszcza suwalszczyzna. Niby do Suwałk mam 70 km, ale to prawie rzut beretem.

Weź sobie poczytaj wątek o ( temperaturach dolnego źródła ) - Caly -to rura ci zmięknie. Przy dzisiejszych możliwościach PC PW.

Edytowane przez -voymar-

podłoga nie promieniuje bo nie jest ogrzewana a grzejniki są tylko na poddaszu i to konwekcyjne z rozbudowanym dyfuzorem niskotemperaturowe no i Klima tak ze to na pewno nic z tego co napisałeś.

Dlaczego TY -- zawsze odnosisz sie do siebie???????????

Jak piszesz o sobie to pisz do siebie na kartce papieru i sobie odpisuj.

No już myślałem że jest poprawa a tu znów 2 x 2 =5

Weź sobie poczytaj wątek o ( temperaturach dolnego źródła ) - Caly -to rura ci zmięknie. Przy dzisiejszych możliwościach PC PW.

Jest aż tak źle ? W dużym skrócie możesz coś o tym napisać? Pewnie finalnie u mnie skończy się na pompie powietrze-woda, ale muszę też brać pod uwagę pompę grunotwą z racji mego regionu i czasami ekstremalnie niskich temperatur.

@Marco36

Fajny ten Daikin. Nie będzie tajmnicą ile za niego zapłaciłeś razem z montażem? Masz wersję z CWU, czy bez? Tak w ogóle mam wrażenie, że pompy ostatnie czasy potaniały? Za bardzo się śledzę tematu PC póki co, ale jakieś 2-3 lata temu o ile pamiętam ceny były wręcz kosmiczne za Daikina i nie tylko.

Nazw firm nie podaję to nie robię z tego tajemnicy, już ze 3 razy podawałem ceny na forum w różnej formie.

Pierwsza oferta była z jeszcze innej firmy (oddalonej o 90 km) na Panasonica SDC 9 kW - tylko PC z montażem 16'500 zł netto

Z bojlerem i przeróbkami robiło się z tego 27'000-31'000 zł netto

Wyceny z czerwca 2020r. druga firma ((oddalona o 30 km) poniżej ceny już brutto) :

- Altherma 6 kW z hydroboxem 9kW - tylko ogrzewanie z bojlerem nierdzewnym Daikina 250L - 30'510 zł z montażem i stelażem pod j.zewn.

Wersja z grzałką 6 kW - 29'819 zł

- To samo ale grzanie i chłodzenie z grzałką 9 kW - 32'087 zł - ta firma tylko chciała podpiąć Althermę, do przeróbek w kotłowni bym musiał osobno hydraulika zatrudnić.

"Mój" hydraulik miał wypadek i został niedysponowany, czas zaczął mnie naglić.

Ostatecznie zatrudniłem trzecią firmę (lokalną) co zrobili przeróbki w kotłowni i powiesili Althermę - podpięcie freonu i elektryki wcześniej przygotowanej oraz samo uruchomienie zawsze robi serwisant Daikina i Daikin przejmuje gwarancję na PC.

Altherma grzanie-chłodzenie 6 kW i grzałka 9 kW, z przeróbkami w kotłowni 27'797 zł.

Do tego bojler Joule 200L nierdzewny, buforek 100L izolowany, filtr magnetyczny Flamco dodatkowo przed Althermą, buforki z membraną bo zamknąłem instalację, wcześniej była otwarta, rury kształtki, robocizna - 7'365 zł (razem obie faktury 35'162 zł i nie wiem który zakres robót do której faktury doliczono)

Altherma 8 kW - wychodziła jakieś 1'700 - 2'000 zł drożej

Osobno jeszcze 6 grzejników płytowych Sunrad, z kształtkami - 3'000 zł (bez kosztów robocizny)

Nowe przewody elektryczne od przyłącza napowietrznego, z wyniesieniem licznika na zewnątrz i nową rozdzielnią z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym - 3'500 zł (tak trochę po znajomości)

Dwa grzejniki Purmo Vido (najmniejsze) z pionem PEX - 5'000 zł (bez robocizny)

15'000 zł otrzymałem z lokalnej firmy na wymianę kopciucha i łapię się na 60% dotacji z Czystego Powietrza - jakby nie te dopłaty to się tego nie podejmuję - jak dla mnie za duże koszty. Bez dotacji to kupiłbym kocioł na pelet za 8'500 zł (z podajnikiem i zakresem mocy 3-11 kW).

Fakt też że poleciałem po całości, bo gdyby poprzestać na PC do samego grzania to można się zmieścić 7'000-8'000 zł taniej. I gdyby PC była 3-fazowa to nie musiałbym elektryki przerabiać na mocniejszą.

Wyżej wymienione to są PC split z oddzielnym hydrobolsem w piwnicy, jednostki łączone freonem.

Taniej wychodzą PC monoblok np. Haier 11 kW - 13'500 zł netto + montaż 2'000 zł netto

Edytowane przez Marco36

Panowie, czy bojler dwupłaszczowy z kwasówki Chełchowskiego poziomy, gdzie w płaszczu jest aż 40 litrów wody nadaje się do grzania pompą ciepła? Wody użytkowej w tym bojlerze jest 120 litrów. Klasyczne bojlery dwułaszczowe mają w płaszczu 15 litrów wody. Czy mimo wszystko należy wymienić bojler z wężownicą o dużej pojemności?

Temat przerabiany wielokrotnie przez ostatnie 10 lat. Ten dwupłaszczowy mimo wszystko ma mniejszą powierzchnie wymiany ciepła niż wężownica dedykowana do PC. Do tego promieniowanie - oddawanie ciepła z wężownicy jest skuteczniejsze niż z płaszcza.

Do tego bojler poziomy to jest zły pomysł. W poziomym temp. wody bardziej na boki się rozchodzi, jest mniejsza efektywność takiego bojlera. W pionowym ciepło wody układa się pionowo we warstwy, rurka od ciepłej wody jest zawsze na górze to pobiera z bojlera tą najcieplejszą wodę.

Edytowane przez Marco36