Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Panowie. Piszecie tutaj o przywymiarowanych grzejnikach. Oglądając stronę grzejników na "R" tego Pana na "B" dochodzę do wniosku, żeby rzeczywiście móc grzać parametrem powiedzmy 35-38* to te grzejniki musiałby by być jeszcze większe (z danego typoszeregu) niż w tabelach zawartych na stronie producenta. Podobna sytuacja tyczy się innych producentów. Mi głownie chodzi o ewentualne grzejniki do salonu z kuchnią (powierzchnia koło 30m2, średnia wysokość ponad 3m).

Czy moc grzejników należy dobrać do temperatury zasilania np 45* i średniej temp w okresie grzewczym czy do temp -20? Według OZC przy temp -20 salon, kuchnia, wiatrołap i spiżarnia (której finalnie nie wymurowałem) potrzebują 1,7kW. Więc przy temp 1,6* będzie to pewnie koło 0,9kW. A może w ogóle "inaczej" patrzeć na moce grzejników podawane przez producentów?

Nie ukrywam, że podobają mi się grzejniki pionowe ale ich ceny w dużych wymiarach powalają:)

Jak nie masz miejsca normalnie wchodzi baniak stojacy 200l a nad niego bufor 50l

Ale ze mnie młotek... Nie wiem dlaczego założyłem, że ten bojler dwupłaszczowy co jest teraz zostanie na zawsze. Po jego zdjęciu robi się dużo miejsca na ścianie. Buforek 50, czy 100 litrów nie musi stać na podłodze, może stać na podeście w pionie przy suficie. Co to za różnica czy on stoi na podłodzene czy na podeście wyżej. Tylko trzeba byłoby zespawać podest przykręcony do ściany. Sufit w kotłowni ma chyba 2,5 metra.

Z tego co widzę są bufory 50-80-100 litrowe Galmetu wiszące, pionowe. Nawet nie trzeba bawić się w swoje podesty. Niestety bufor stalowy.

Edytowane przez emigrus

Jest aż tak źle ? W dużym skrócie możesz coś o tym napisać? Pewnie finalnie u mnie skończy się na pompie powietrze-woda, ale muszę też brać pod uwagę pompę grunotwą z racji mego regionu i czasami ekstremalnie niskich temperatur.

Malo wiem o PC gruntowych ,lecz zasadnicza sprawa to DZ (warunki) DZ ma być min 4x większe od m2 domu. Teren czysty bez jakichkolwiek krzewów czy drzew. Bez zacienień .DZ musi się zregenerować po okresie grzewczym. Źle wykonane DZ da odpowiedź w 3 lub 4 roku jak w lipcu nie wbijesz szpadla w grunt bo będzie zamarznięty ( to fakt) opisywany przez wykładowców dla instalatorów. PC gruntowa na dziś to przeżytek ( dla nie) przy obecnych możliwościach powietrznych.

Ile tych dni jest w roku z -20 ? większość sezonu powietrzna pracuje w lepszych warunkach. Dziś mam na zewnątrz +8 a nawet było +10 gdzie gruntowa buja się w okolicach +1 ,lub 0*C

Niestety nie mam miejsca na dwa zbiorniki pionowe. Coś musi być pod sufitem w poziomie. Pytanie co będzie mniejszym złem? Może być bufor 100 litrowy w poziomie dla potrzeb PC, czy też nie bardzo?

Raczej wszystko w pionie.Dobry instalator upchnie ci to na 1 m2 Fakt bedzie ciasno.No chyba na maszynownię masz 2m2 powierzchni?

Śledzę wątek temperatur DZ i nie widziałem tam temperatur na zasilaniu 0* lub 1* (nawet przy poziomych). Teraz w ciężkim czasie dla poziomych widuję przeważnie 3* do 6*. Musisz też wziąć pod uwagę, że w wielu przypadkach ludzie grzeją wylewki w taniej strefie czyli w nocy, a wtedy temperatura powietrza jest o wiele niższa niż za dnia.

Ale ze mnie młotek... Nie wiem dlaczego założyłem, że ten bojler dwupłaszczowy co jest teraz zostanie na zawsze. Po jego zdjęciu robi się dużo miejsca na ścianie. Buforek 50, czy 100 litrów nie musi stać na podłodze, może stać na podeście w pionie przy suficie. Co to za różnica czy on stoi na podłodzene czy na podeście wyżej. Tylko trzeba byłoby zespawać podest przykręcony do ściany. Sufit w kotłowni ma chyba 2,5 metra.

Z tego co widzę są bufory 50-80-100 litrowe Galmetu wiszące, pionowe. Nawet nie trzeba bawić się w swoje podesty. Niestety bufor stalowy.

Panasonic zakłada swój bufor 50L ze stali nierdzewnej i ma on własne mocowanie. Tak że nic nie trzeba dorabiać.

Raczej wszystko w pionie.Dobry instalator upchnie ci to na 1 m2 Fakt bedzie ciasno.No chyba na maszynownię masz 2m2 powierzchni?

1,9 :), ale wysoko sufit. W moim przypadku jedyny sens to tylko jednostka wewnętrzna zintegrowana ze zbiornikiem CWU. Taka lodówka. Przyłącza od góry. Można ładnie do rogu przystawić jednostkę. Bufor pod sufit.

BTW, w grzejnikach macie pozakładane termostaty? Stare domy, nawet ocieplone mają niestabilność temperaturową dla każdego pomieszczenia. Dobrze byłoby, żeby każdy grzejnik miał termostat. Czy to raczej nie zalecane a może wręcz wskazane?

Edytowane przez emigrus

Śledzę wątek temperatur DZ i nie widziałem tam temperatur na zasilaniu 0* lub 1* (nawet przy poziomych). Teraz w ciężkim czasie dla poziomych widuję przeważnie 3* do 6*. Musisz też wziąć pod uwagę, że w wielu przypadkach ludzie grzeją wylewki w taniej strefie czyli w nocy, a wtedy temperatura powietrza jest o wiele niższa niż za dnia.

3 czy tam 6* w pierwszej godz. grzania. To tak Nie pojmuję jednego. Jak śpi po uszy przykryty to grzeje na max. Jak się pląta po domu cały dzień to siedzi w zimnie. Paranoja jakaś.

Mnie nie przekonasz do Gruntowej choć to widać jaką kupiłem. Warunki na gruntową mam idealne na -1mb mam wodę i żwir i to bardzo dużo wody. Studnię głębinową mam na max 10m Tak że wody masa. Niższe warstwy to (glina, ił )

Nikogo nie zamierzam przekonywać tylko chciałem dane (temp. DZ) sprostować żeby było rzetelnie:) ja wylewek nie wygrzewam w tanich okienkach bo podlogowki prawie nie mam :) piszę tylko to co tu wyczytałem, że właściciele (m.in.) powietrznych pomp ciepła jak mają 100% podlogowki to raczej starają się je grzać w tanich strefach, które przecież w zimie w zdecydowanej większości przypadają na pory dnia bez promieni słonecznych więc dla rzetelności powinno się porównywać raczej temperatury nocne (przy powietrznych) z tymi faktycznymi temperaturami zasilania z DZ (w przypadku gruntowek).

Oczywiście jak ktoś ma fotowoltaike (i nie patrzy na tanie strefy) to zupełnie inna sprawa, wtedy się grzeje powietrzną przede wszystkim za dnia :)

Żeby nie było off-topu to:

zużycie u mnie w ostatniej dobie (od 22:00 do 22:00) 38 kWh licząc po mojej aktualnej stawce 58gr (nadal G11) = 22zl.

Edytowane przez Nanofox1

1,9 :), ale wysoko sufit. W moim przypadku jedyny sens to tylko jednostka wewnętrzna zintegrowana ze zbiornikiem CWU. Taka lodówka. Przyłącza od góry. Można ładnie do rogu przystawić jednostkę. Bufor pod sufit.

BTW, w grzejnikach macie pozakładane termostaty? Stare domy, nawet ocieplone mają niestabilność temperaturową dla każdego pomieszczenia. Dobrze byłoby, żeby każdy grzejnik miał termostat. Czy to raczej nie zalecane a może wręcz wskazane?

Wstawiasz bufor panasa 50l z nieddzewki pod sam sufit pod niego baniak cwu ,obok jednostke wew pod nia grupa bezpieczenstwa rozdzielacze itp.

Calosc mozna zmiescic na powierzchni 80cm x 130cm

Jak zalozysz bufor równolegle z dodatkowa pompka to mozesz na kazdym grzejniku miec termostat.

Nikogo nie zamierzam przekonywać tylko chciałem dane (temp. DZ) sprostować żeby było rzetelnie:) ja wylewek nie wygrzewam w tanich okienkach bo podlogowki prawie nie mam :) piszę tylko to co tu wyczytałem, że właściciele (m.in.) powietrznych pomp ciepła jak mają 100% podlogowki to raczej starają się je grzać w tanich strefach, które przecież w zimie w zdecydowanej większości przypadają na pory dnia bez promieni słonecznych więc dla rzetelności powinno się porównywać raczej temperatury nocne (przy powietrznych) z tymi faktycznymi temperaturami zasilania z DZ (w przypadku gruntowek).

Oczywiście jak ktoś ma fotowoltaike (i nie patrzy na tanie strefy) to zupełnie inna sprawa, wtedy się grzeje powietrzną przede wszystkim za dnia :)

Żeby nie było off-topu to:

zużycie u mnie w ostatniej dobie (od 22:00 do 22:00) 38 kWh licząc po mojej aktualnej stawce 58gr (nadal G11) = 22zl.

Ty na gruntowej 38kWh a ja na powietrznej 41kWh/doba U mnie 220m2 i 530m3 kubatura.

A czego nie rozumie ---TO twojego obciążenia przy (-20*C) = 2,5kW a wczoraj chyba nie bylo (-20) a zużycie /doba 38kWh--- Wybacz lecz was nie jestem w stanie zrozumieć. Gdzie prawda a gdzie są klamstwa.

Edytowane przez -voymar-

Przecież ja niczego nie ukrywam ani nie kłamię - jaki miałbym w tym cel, przecież nie siedzę w branży pomp ciepła, żebym miał na tym zarabiać :) jestem świeżo upieczonym userem od zaledwie 2 miesięcy. Tydzień temu zaprawilem taki eksponat z muzeum,. Nawet nie wiem czy dobrze mierzy :)

received_4002200889804633.jpg

Ja mam 280m2 a kubatury ok 710m3 w tym duże biuro nad nieogrzewanym garażem (sporo trza grzać).

A skąd wziąłeś moje obciążenie 2,5kW?

Przecież ja niczego nie ukrywam ani nie kłamię - jaki miałbym w tym cel, przecież nie siedzę w branży pomp ciepła, żebym miał na tym zarabiać :) jestem świeżo upieczonym userem od zaledwie 2 miesięcy. Tydzień temu zaprawilem taki eksponat z muzeum,. Nawet nie wiem czy dobrze mierzy :)

[ATTACH=CONFIG]452323[/ATTACH]

Ja mam 280m2 a kubatury ok 710m3 w tym duże biuro nad nieogrzewanym garażem (sporo trza grzać).

A skąd wziąłeś moje obciążenie 2,5kW?

Ups-pewnie pomylilem z kimś innym Sorry

Wstawiasz bufor panasa 50l z nieddzewki pod sam sufit pod niego baniak cwu ,obok jednostke wew pod nia grupa bezpieczenstwa rozdzielacze itp.

Calosc mozna zmiescic na powierzchni 80cm x 130cm

Jak zalozysz bufor równolegle z dodatkowa pompka to mozesz na kazdym grzejniku miec termostat.

Biorąc pod uwagę tego Daikina to wersja z CWU jest tylko a może aż o 4000 złotych droższa. Jest sens montowania oddzielnego bojlera? Za bojler z nierdzewki, czy kwasówki też trzeba dość dużo zapłacić. Do tego musi być z wężownicą o powiększonej powierzchni wymiany cieplnej - dedykowane dla pomp ciepła. To jeszcze bardziej podnosi cenę takiego bojlera. Ciekawie w jakiej klasie ociepleniowej/energetycznej są te wbudowane zbiorniki CWU w pompach ciepła?

Panowie, jak to jest z tym grzaniem pompą ciepła grzejników. Da się pogodzić pompę ciepła i termostaty na grzejnikach? Nikt przecież nie grzeje bufora(50-100 litrów) non-stop do 45 stopni i podtrzymuje tę temperaturę pompa ciepła, woda sobie lata w obiegu a termoastaty sobie przymykają lub otwierają przepływ dla danego grzejnika. Chyba nie tędy droga.

Tutaj jedyny sens grzenia pompą ciepła to krzywa grzewcza, czy to ustawiona według swoich upodobań, albo interakcja z zew. czujnikiem pogodowym. Pytanie, jest sens montowania termostatów na grzejnikach? Czy termostaty po prostu będą w pewnym sens przeroczyste dla instalacji - w takim sensie, że jak według krzywej grzewczej będzie za zimno w jakimś pokoju to po prostu termostat otworzy się na maxa i tak sobie będzie tkwił w takim stanie. Aktualnie nie mam termostatów na grzejnikach. Jedyny grzejnik co ma termostat to łazienka, żeby utrzymać to wzrocowe 24 stopnie - żeby nie przegrzewać łazienki.

Panowie, jak to jest z tym grzaniem pompą ciepła grzejników. Da się pogodzić pompę ciepła i termostaty na grzejnikach? Nikt przecież nie grzeje bufora(50-100 litrów) non-stop do 45 stopni i podtrzymuje tę temperaturę pompa ciepła, woda sobie lata w obiegu a termoastaty sobie przymykają lub otwierają przepływ dla danego grzejnika. Chyba nie tędy droga.

Tutaj jedyny sens grzenia pompą ciepła to krzywa grzewcza, czy to ustawiona według swoich upodobań, albo interakcja z zew. czujnikiem pogodowym. Pytanie, jest sens montowania termostatów na grzejnikach? Czy termostaty po prostu będą w pewnym sens przeroczyste dla instalacji - w takim sensie, że jak według krzywej grzewczej będzie za zimno w jakimś pokoju to po prostu termostat otworzy się na maxa i tak sobie będzie tkwił w takim stanie. Aktualnie nie mam termostatów na grzejnikach. Jedyny grzejnik co ma termostat to łazienka, żeby utrzymać to wzrocowe 24 stopnie - żeby nie przegrzewać łazienki.

Jak masz dobrze podobierane wielkosci grzejników do pomieszczen to niby nie trzeba termostatow i wtedy pomieszczenia sie równo nagrzewaja do chcianej temp ale to takie male scineficton.

Jak tera masz dobrze bez termostatow to po co zakladac w

Jak masz tylko grzejniki to nie unikniesz bufora 50l jako sprzęglo ze wzgledów duzych przeplywów generowanych przez pompe i paru innych spraw.

Na obiegu pierwotnym czyli miedzy buforem a pompa i tak chodzi Ci na krzywej pogodowej i grzeje ta wode w buforze do temp.jaka wynika z tej krzywej ktora ustawiasz dla danych temp.zewwnetrznych.

Potem pompa wtorna zabiera na grzejniki wode z bufora i ma ona taka temp jaka pompa przygotowala nie ze caly czas w buforze jest np.45st

Edytowane przez codix

No dobrze, bufor musi być tak, czy inaczej. Czy dla bufora potrzebna jest dedykowana pompka obiegowa? Tworzymy drugi obieg kotłowy? Z tego co mi wiadomo pompa ciepła lubi duże przepływy, ale powolne - duże średnice rur. U mnie jest taki problem, że odejścia do grzejników to 15-tka miedziana - system dwururowy, zasilenie 28 Cu, które w miarę oddalana się od kotła przechodzi w 22 Cu i powrót 22 Cu, odejścia na grzejniki to 15 Cu jak pisałem wcześniej. To jest zbyt mały przekrój, żeby uzyskać duży przepływ, ale wolny. Tutaj chyba u mnie musi być dodatkowy obieg kotłowy z pompą w buforze dla potrzeb grzejników. Zgadza się?