mac_612 31.01.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Nie ma efektywnego chłodzenia pomieszczeń bez wymuszonego mieszania powietrza ciepłego ze schłodzonym.. Jak ja lubie takie forumowe mantry. Ich częste powtarzanie ma zapewne zklinać rzeczywistość. TB mi się przypomina.. Edytowane 31 Stycznia 2021 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.01.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Przyklej płyty 100cm Czyli metrową po co masz za kolejne 2 lata znów doklejać. Ludzie trochę rozwagi. Za późno. Trzeba wcześniej, bo ulga trwa tylko 3lata... Ale pomysł znakomity! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.01.2021 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Też mam w domu same aluminiowe grzejniki, ale od Fondital. Nie jestem pewien do końca, ale grzejniki aluminiowe to chyba najgorsze co może być dla pompy ciepła. Grzejniki aluminiowe nie są grzejnikami niskotemperaturowymi. Do tego z bardzo małą pojemnością wodną. Potrzebują wyższej temperatury. Nie ma to jak zwykłe, niskotemperaturowe Purmo C33 a nawet C(CV)22 lub ich odpowiedniki innych marek. Sprawa dyskusyjna. Ponad 200 żeberek, każdy o pojemności 0,47 litra daje razem ponad 100 litrów. Akceptowalne przez żonę jeśli chodzi o wygląd (poprzednio były żeliwne). Grzeję przy pomocy PC w sposób ciągły, więc ich mała bezwładność cieplna nie ma znaczenia, to znaczy ma znaczenie wtedy, gdy chcę szybko "podbić" temperaturę. Nawet mógłbym nie montować bufora (100 l.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.02.2021 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Witam Towarzystwo,u mnie w styczniu zużycie na CO+CWU wyszło 1435kWh przy czasie pracy 510h na samym CO, SCOP=2,60 od 11.01.2021.Jak na ostatnie 5 lat dość zimny styczeń (bardziej normalny ,kiedyś-teraz chyba anomalia...)Aby do wiosnyPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 01.02.2021 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Moje zużycie za styczeń CO+CWU:1230kWh en. el, produkcja ciepła 3184kWh, SCOP = 2,6 . 83% w taniej taryfie, koszt = 501 PLN . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.02.2021 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) 1 do 31 Styczeń 2021r. CO = 848 kWh ; CWU = 48,5 kWh.Kompresor przepracował od 30.12.2020 do 1.02.2021 - 469 godzin. Gdzie na okres mierzony przypada 792 godziny. Po "karkołomnych" obliczeniach prawdopodobny SCOP=3,75 na CO, a CWU SCOP=2,45.Dom po dodaniu wełny na strych OZC 7,1 kW. Grzane głównie w dzień 14h +22*C i w nocy dogrzewane 10h +21*C. To wg harmonogramu i Madoki, realnie na parterze jest +19,5*C noc i +21*C dzień, a na piętrze od 0,8 (dzień) do +1,3*C (noc) cieplej wg parteru. Edytowane 1 Lutego 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorvex 01.02.2021 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Witam wszystkich Podepnę sie pod temat ogrzewania powietrzną pompą ciepła 100% kaloryfery aluminiowe żeberkowe prawie 200 szt Gejzer H500 Studiuje forum od początku grudnia w sprawie doboru rodzaju pompy i instalacji Mam 2 wyceny na rozwadze i problem z wyborem a konkretnie z wyborem modelu pompy Panasonic 7kw , wy proponujecie nowe modele z serii J a mi proponują z serii H bo ponoć lepsza do grzejników aluminiowych i bufor 300 l c.w.u 200l Cordivari wycena instalacji 27k w drugiej ofercie model Panasonic 7kw z serii J i bufor 200l Cordivari i zbiornik c.w.u sunex fish s15 300l wycena 30k Poproszę o doradzenie co wybrać lub co zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.02.2021 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Moc grzejników dobrana do mocy pomieszczeń; - dla temperatur zasilania 45/35 C, - zład wody to = 7 kW * 20 l/kW = 140 l, - a więc bufory 200 l czy 300 l - to trochę za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 02.02.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Witam Towarzystwo, u mnie w styczniu zużycie na CO+CWU wyszło 1435kWh ... Aby do wiosny Pzdr No to mamy podobnie ! U mnie 1493kWh W tym 5 godzin pracy grzałki przy temp. poniżej -15st.C. Chciałem ulżyć trochę PC i zezwoliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmilGG 02.02.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) Witajcie jest to mój pierwszy post na forum mam nadzieję że wybrałem dobry temat jeśli nie to przepraszam. Planuję wymianę kopciucha na PC w domu posiadam 100% grzejników i zastanawiam się czy pompa mi wydoli by ogrzać dom do około 24* i nie będzie jakiś kosmicznych zużyć energii. Grzejniki mam przewymiarowane mam trzy pokoje dwa 20mkw i tam jest po 30 żeberek i trzecie pomieszczenie 12mkw gdzie jest 20 żeberek łazienka nie jest problemem wsadziło by się jakiś grzejniczek lub dołożyło żeberek bo jest ich tam tylko 7 a miejsca jest na więcej powierzchnia około 5mkw w korytarzu też można by spokojnie dołożyć żeberek jeśli by była potrzeba. Dodam że pomieszczenia są wysokie około 3m. W pomieszczeniach mieszkalnych nie chciał bym już dokładać grzejników by nie były one na całą ścianę. W tej chwili na grzejnikach mam około 48*-50* bo niżej już na piecu się zejść nie da i w pomieszczeniach ogrzewanych gdyby nie termostaty było by 26* komfortowa temperatura dla nas to około 23*-24* zastanawiam się jaka temperatura musiała by być na pompie by utrzymać taką temperaturę. W nocy oczywiście trochę niżej max 22*. Dom jest stary ale po modernizacji ściany mają 60cm grubości (cegła powietrze i kamień) plus styropian 8cm zwykły biały strop jest drewniany ocieplony jakąś trzciną czy inną słomą pomiędzy deskami około 10-15 cm tego jest okna wymienione itp. Z ciepławłaściwie wyszło że pompa powinna być 9kw. Edytowane 2 Lutego 2021 przez EmilGG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.02.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) Temperatura na PC - podobna jak teraz na grzejnikach. 48-50*C to jednak nie są za bardzo przewymiarowane grzejniki. U siebie na grzejnikach obecnie przy PC mam +40*C przy zerze na dworze, a te 48-50*C to spodziewam się osiągnąć przy -20*C i poniżej.Jak liczyłeś to OZC na CW ? Te 10 cm słomy to z pewnością nie jest równowartość 10 cm wełny, do tego między belkami to obniża współczynnik izolacji. Te 10cm słomy to może da równowartość 3-4cm wełny - to tylko przypuszczenie.Jeśli warunki pozwalają to nie zaszkodziłoby dodać na ściany 5-8cm grafitowego styropianu, ale to dodatkowy koszt i grzebanie przy elewacji.Najtańsza opcja, jeśli strych jest nieużywany - to rozwinąć tam dodatkowe 20 cm wełny, po całej podłodze stychu.Jesteś w III strefie klimatycznej do -20*C. W obecnej wersji to chyba Panasonic T-Cap 9 kW byłby najoptymalniejszy.A gdyby dodać te 20cm wełny na stych - to może można by zejść do poziomu Panasonica 9 kW SDC lub Daikin Altherma 8 kW. Na tych PC +50*C woda da się wyciągnąć, a z pomocą grzałki +55*C - ale to podniesie koszt ogrzewania. Cenowo prawdopodobnie coś pomiędzy kosztem węgla a kosztem gazu - ale ile ? to by trzeba policzyć i mieć więcej danych.Obecne przewymiarowanie Twoich grzejników to może 15%, by zejść z kosztem ogrzewania do poziomu kosztu węgla - potrzebujesz przewymiarowania grzejników o 40%. Edytowane 2 Lutego 2021 przez Marco36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.02.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 zastanawiam się jaka temperatura musiała by być na pompie by utrzymać taką temperaturę. Trudno powiedzieć, zależy jak bardzo są te grzejniki przewymiarowane względem zapotrzebowania na ciepło. Ja mam grzejniki dwupłytowe C22 i na 55m2 mam ich (160+160+90+100+100+70) 6,8mb o wysokości 60cm. To jest dopiero przewymiarowanie. Pozwala mi to przez większość sezonu utrzymać 22stopnie w domu wodą o temperaturze 29 stopni. Jak jest mróz to idzie na grzejniki max 32 stopnie. Ps. pozostałe 5m2 domu to przedsionek z podłogówką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmilGG 02.02.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Dzięki za odpowiedź.Marco36 troszkę źle mnie zrozumiałeś przy tych 48-50* miał bym w domu 26 a ja chce by było maks 24 teraz używam termostatów bo na piecu nie jestem wstanie zejść by bez termostatów było 24 w chałupie dodam że te 48-50* jest na wejściu na wyjściu jest już 36-38* co daje dużą deltę pompy ciepła pracują chyba na mniejszej delcie. Co do tej słomy to strop wygląda tak że są deski około 2cm grube na deskach jest ta słoma około 10cm i są znowu deski i na nich jest znowu słoma około 5 cm w CW można wybrać słomę i tak wybrałem.Tom1000k ja w sumie mam 8mb grzejnika i około 75mkw do ogrzania grzejniki jakie mam to Faral trio aluminiowe zwykłe. To co mnie najbardziej zastanawia to jaka temperatura potrzebna na pompie by utrzymać 24* w domu jak teraz mam 50* i w domu jest 26* oczywiste jest że mniej niż 50 ale o ile ? nie mam możliwości ustawić sobie na piecu np 40* by sprawdzić. jak liczę teraz średnia temperatura przy delcie 15* to około 43* na grzejniku co przy pompie był bym wstanie osiągnąć np przy mniejszej delcie np przy temperaturze 45/40* i bym miał w domu 26* a jak chce by było 24* to może by wystarczyło średnio 40* np42/38*.Nie wiem czy ja to dobrze rozkminiam jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu. Było u mnie kilku instalatorów i mówili że będzie ok pompę jaką wyliczyli to 9kw panasonik J inny proponował 8kw Viessmann ale wiadomo oni chcą sprzedać towar dlatego pytam was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.02.2021 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 To co mnie najbardziej zastanawia to jaka temperatura potrzebna na pompie by utrzymać 24* w domu jak teraz mam 50* i w domu jest 26* oczywiste jest że mniej niż 50 ale o ile ? . Wg mnie tylko eksperymentalnie-jak założysz sterownik pokojowy np w salonie , to Ci by pomógł (zazwyczaj się sprawdza takie rozwiązanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 02.02.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Styczeń 1241 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.02.2021 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Za późno. Trzeba wcześniej, bo ulga trwa tylko 3lata... Ale pomysł znakomity! Napisałem 2 lata. To jeszcze masz rok w zapasie. Zawsze się da z tego wyjść. Zakupić styro i klej na kolejną warstwę i dokleić jak przepisy znów się zmienią a rozliczyć w tych 3 latach. Da się ? No da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.02.2021 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Dzięki za odpowiedź. Marco36 troszkę źle mnie zrozumiałeś przy tych 48-50* miał bym w domu 26 a ja chce by było maks 24 teraz używam termostatów bo na piecu nie jestem wstanie zejść by bez termostatów było 24 w chałupie dodam że te 48-50* jest na wejściu na wyjściu jest już 36-38* co daje dużą deltę pompy ciepła pracują chyba na mniejszej delcie. Co do tej słomy to strop wygląda tak że są deski około 2cm grube na deskach jest ta słoma około 10cm i są znowu deski i na nich jest znowu słoma około 5 cm w CW można wybrać słomę i tak wybrałem. Tom1000k ja w sumie mam 8mb grzejnika i około 75mkw do ogrzania grzejniki jakie mam to Faral trio aluminiowe zwykłe. To co mnie najbardziej zastanawia to jaka temperatura potrzebna na pompie by utrzymać 24* w domu jak teraz mam 50* i w domu jest 26* oczywiste jest że mniej niż 50 ale o ile ? nie mam możliwości ustawić sobie na piecu np 40* by sprawdzić. jak liczę teraz średnia temperatura przy delcie 15* to około 43* na grzejniku co przy pompie był bym wstanie osiągnąć np przy mniejszej delcie np przy temperaturze 45/40* i bym miał w domu 26* a jak chce by było 24* to może by wystarczyło średnio 40* np42/38*. Nie wiem czy ja to dobrze rozkminiam jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu. Było u mnie kilku instalatorów i mówili że będzie ok pompę jaką wyliczyli to 9kw panasonik J inny proponował 8kw Viessmann ale wiadomo oni chcą sprzedać towar dlatego pytam was. Dalo by się zapodać te 40* jak i wiele innych temperatur ,ale wiąze sie to z przeróbkami . Ja tak zrobiłem zanim mialem PC Zakladasz zawór czterodrogowy ,za zaworem na zasilaniu termometr I tak w zależności jak go ustawisz U mnie bylo tak Lewa strona krzyżaka zasilanieczyli piec i kąt 90* czli góra CO i za termometr. Lewa strona krzyżaka powrot z CWU i dół powtót do pieca. Regulując zaworem w zakresie od 1 do 10 podawałeś potrzebną temp wody na CO reszta wracała do pieca . Ja u siebie trzymałem na piecu 70* ( by powrót jak i komin były wygrzane) a na CO szło 40*. Tak że powrót miałem cieplejszy niż zasilanie.A CWU w takiej kofiguracji miało 70* tyle ile na piecu. Pytanie nasuwa się kiedy chcesz PC? Wydaje mi się że zwykła 9 by dala radę No bo Tcap to na bank. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.02.2021 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Posiadam 100% grzejników i zastanawiam się czy pompa mi wydoli by ogrzać dom do około 24* i nie będzie jakiś kosmicznych zużyć energii. Dodam, że pomieszczenia są wysokie około 3m. Biały strop jest drewniany, ocieplony jakąś trzciną czy inną słomą pomiędzy deskami około 10-15 cm tego jest, okna wymienione itp. Z ciepła właściwie wyszło że pompa powinna być 9kw. Pompa właściwie dobrana, na pewno wydoli, Bez żadnych dociepleń - to pompa 9 TCap, Dołożenie ocieplenia na strop, o grubości pozwalającej obniżyć moc cieplną o ok;1 kW,umożliwi zastosowanie Panasonica 9 kW/1 f, Należy moce grzejników ( 45 C/35 C ) dopasować do mocy pomieszczeń, Ilość zładu wodnego to = 9 kW x 20 l/kW = > 180 l 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmilGG 03.02.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 -voymar- Wiem że można by to zrobić ale nie chcę już nic robić przy tym piecu muszę w tym roku zdecydować co robić ponieważ komin mam do odbudowy tak naprawdę co wiąże się ze sporym kosztem więc wolał bym dołożyć różnicę i wymienić kopciucha na PC. Prawdopodobnie zrobię też PV około 10kwp bo przy pompie to się w miarę szybko zwróci. Myślałem że jest jakiś magiczny wzór dzięki któremu sobie policzę o ile trzeba obniżyć temperaturę wody by zejść z temperaturą w domu o około 2-3*. Powiedzcie mi jeszcze na jakich deltach najlepiej pracują PC? bo widziałem że jedni piszę 10* inni mówią że 5*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 03.02.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) EmilGG - u Ciebie są grzejniki - to delta będzie 10*C. Delta 5*C jest stosowana przy ogrzewaniu podłogowym. U siebie grzeję w dzień do +22*C wodą +40*C gdy na dworze jest 0*C przy grzejnikach przewymiarowanych o 40%. Moje OZC to 7,1 kW. Ciężko mi to przełożyć na Twoje warunki domowe. Potrzebujesz tych 9 kW. Trzeba by zliczyć ile masz tych grzejników i jaką osiągną moc grzewcza przy temp. wody +45*C - wtedy będzie można już porównać czy starczą u Ciebie takie same temp. wody. Przy takim samym % przewymiarowania, raczej będziesz potrzebował wody ze 3-4*C wyższej by w domu mieć +24*C. Chyba że grzejniki odpowiednio więcej przewymiarujesz. Jak widać po wpisie Tom1000k ma grzejniki bardziej przewymiarowane i u niego starcza woda o 10*C chłodniejsza, by utrzymać +22*C w domu. edit.. ... ja w sumie mam 8mb grzejnika i około 75mkw do ogrzania grzejniki jakie mam to Faral trio aluminiowe zwykłe. ... Piszesz zwykłe, to raczej 500 mm wysokości, znalazłem że mają 125 Watt przy 50*C, żeberko 8 cm - to daje 10kW przy +50*C. Przy +45*C dadzą może 7,5 kW mocy. Na deskach na strychu albo wywal te 5cm słomy i zamień, albo na to daj jeszcze 20 cm wełny. To może zejdziesz do tej mocy. Bez docieplenia musiałbyś dołożyć ze 20% czyli dodatkowe 16-20 żeberek. Edytowane 3 Lutego 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts