Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Podłączę się do tematu.

Czy ktoś może mi tak "łopatologicznie" wytłumaczyć dlaczego zaleca się niższą deltę przy podłogówce a wyższą dla kaloryferów ?

Wydawałoby się, że jeśli kaloryfery mają niższą bezwładność cieplną (szybciej stygną) to należy je intensywniej zasilać.

Proszę o wyjaśnienie.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy zaleca, tak fabrycznie pracują PC.

Sam grzejnik potrafi te 10*C wytracić, na wysokości płyty. Na tyle przepływające powietrze go schładza.

Gdyby grzejnik gonić do delty 5*C, to pompa obiegowa by musiała pracować na wyższych obrotach, by pokryć straty wypracowane przez grzejnik.

Natomiast gdy płyta betonowa się wygrzeje, to już w mniejszym stopniu zabiera ciepło z przepływającej wody.

Edytowane przez Marco36

Marco36 co do tych grzejników znalazłem takie info

Wysokość: 580mmRozstaw przyłączy: 500mmDługość elementu: 80 mmMoc grzewcza elementu (75/65/20) 135W

czyli jak w pokoju jest 30 takich elementów to daje mi 135x30= 4050W przy temperaturze 75/65* ale nie wiele mi ta informacja mówi.

Czyli jeśli u Tom1000k wystarcza 29* by utrzymać 22* a jego grzejniki są około 20% bardziej przewymiarowane niż moje czyli tak licząc że 20% wyższa temperatura by wystarczyła do utrzymania tych 22* czyli około 35* a w mrozy podbija o 3* . To jak by tak było to około 40-42* powinno wystarczyć do tych 24* w domu przy około 0* by było ok miał bym jeszcze dużo zapasu mocy na ewentualne mrozy gdzie powinno mi wystarczyć około 50*a pompa może do tych 55* a nawet 60* niby da radę grzać. Co do ocieplenia poddasza to jest w planach ale raczej nie w tym roku

Aż sprawdzę co Tom1000k pisał o swoich grzejnikach. Tom podał wymiary, nie podał mocy. Ma grzejniki stalowe, dom 60m2. I prawdopodobnie połowę tego zapotrzebowania OZC co u Ciebie.

Moje OZC to 7,1 kW. Moc grzejników podobnie jak moc PC trzeba przeliczać do OZC.

Coś źle liczysz, bo ok. 20% wg Twoich, to mogą być moje grzejniki przewymiarowane i potrzebuję 39*C by w domu było +22*C.

Tom1000k ma dużo bardziej przewymiarowane skoro starcza mu woda 29*C.

Do tego Ty chcesz mieć +24*C w domu to dobre 10% więcej ciepła musisz dostarczyć by tyle osiągnąć w porównaniu do +22*C.

I to jest temp. wody przy obecnych temperaturach, gdy przymrozi -20*C to temp. wody się u mnie podniesie do +47*C.

Przy temp. +45*C grzejnik traci na mocy 40% w stosunku do temp. +55*C, a ty podajesz od +75*C to traci jeszcze więcej. Ale teraz nie wiem ile.

edit..

Jeszcze znalazłem Włoski prospekt Faral Trio 580 mm wysokości ma 137 Watt przy 50*C i 71 Watt przy 30*C na żeberko.

https://www.la-certificazione-energetica.net/schede%20tecniche%20per%20certificazioni%20energetiche/FARAL_scheda_Trio_web.pdf

Te 135W przy 75*C to z aukcji używanego grzejnika, sprzedawca mógł moc z czegoś innego podać.

Przy wodzie +45*C wyjdzie z żeberka ok. 106Watt x 80 żeber = 8'480 Watt, czyli 8,48 kW. A wg OZC co podałeś potrzebujesz 9 kW. Brakuje Ci 0,6 kW. Lepiej gdy moc grzejników wyjdzie wyższa niż potrzebne 9 kW.

Już z tych wyliczeń brakuje Ci 6 żeberek 600Watt, a jak chcesz grzać temp. 32*C jak Tom1000k to byś musiał dodać do tych 6 kolejne 9 żeberek = razem 15 żeber.

Około 1 kW OZC zaoszczędziłbyś dodając 20cm wełny na strych. Wtedy starczyłoby dodanie 6 żeber.

...

czyli jak w pokoju jest 30 takich elementów to daje mi 135x30= 4050W przy temperaturze 75/65* ale nie wiele mi ta informacja mówi.

...

106W x 30 = 3'180 Watt przy wodzie +45*C

71W x 30 = 2'130 Watt przy wodzie 30*C

Edytowane przez Marco36

Dzięki Marco36 sporo mi już się wyjaśniło ja nie chcę grzać wodą 32* tylko 40-42* i to powinno mi wystarczyć bo z OZC mi wyszło 7.2kw ale doliczyło mi na CWU 2kw dlatego napisałem o PC 9KW żeber mam 95 w sumie czyli wychodzi mi 10.2KW przy temp 45* a przy temperaturze wody 35* wychodzi 8 265 W czyli powinno starczyć przy 30* wyszło by 6 745W czyli za mało dodając dla bezpieczeństwa 10% i tak powinno być ok. Dzięki jeszcze raz za pomoc.

-voymar- Wiem że można by to zrobić ale nie chcę już nic robić przy tym piecu muszę w tym roku zdecydować co robić ponieważ komin mam do odbudowy tak naprawdę co wiąże się ze sporym kosztem więc wolał bym dołożyć różnicę i wymienić kopciucha na PC.

Prawdopodobnie zrobię też PV około 10kwp bo przy pompie to się w miarę szybko zwróci. Myślałem że jest jakiś magiczny wzór dzięki któremu sobie policzę o ile trzeba obniżyć temperaturę wody by zejść z temperaturą w domu o około 2-3*. Powiedzcie mi jeszcze na jakich deltach najlepiej pracują PC? bo widziałem że jedni piszę 10* inni mówią że 5*.

Ja mam te same co miałem przy kopciuchu lecz 4 lata grzałem zwykłą grzalką ( CO ) i 40* na zasilaniu przy -4 do -7 wystarczy Jak na harmonogramie to przy -18 miałem 45 max A z deltą pracowałem rożną 4,5 6 ,7,8.9 i stwierdziłem że optymalna to 5 choć na delcie 4 szybciej się nagrzewało . PC nigdy nie taktowała może pracować tygodniami bez wyłączenia.

Nie wiem czy zaleca, tak fabrycznie pracują PC.

Sam grzejnik potrafi te 10*C wytracić, na wysokości płyty. Na tyle przepływające powietrze go schładza.

Gdyby grzejnik gonić do delty 5*C, to pompa obiegowa by musiała pracować na wyższych obrotach, by pokryć straty wypracowane przez grzejnik.

Natomiast gdy płyta betonowa się wygrzeje, to już w mniejszym stopniu zabiera ciepło z przepływającej wody.

Co do mojej instalacji to się nie zgodzę z tym co piszesz

Marco36 co do tych grzejników znalazłem takie info

Wysokość: 580mm
Rozstaw przyłączy: 500mm
Długość elementu: 80 mm
Moc grzewcza elementu (75/65/20) 135W

Czyli jeśli u Tom1000k wystarcza 29* by utrzymać 22* a jego grzejniki są około 20% bardziej przewymiarowane niż moje czyli tak licząc że 20% wyższa temperatura by wystarczyła do utrzymania tych 22* czyli około 35* a w mrozy podbija o 3* . To jak by tak było to około 40-42* powinno wystarczyć do tych 24* w domu przy około 0* by było ok miał bym jeszcze dużo zapasu mocy na ewentualne mrozy gdzie powinno mi wystarczyć około 50*a pompa może do tych 55* a nawet 60* niby da radę grzać. Co do ocieplenia poddasza to jest w planach ale raczej nie w tym roku

60 * to CWU a CO to 55* Spokojnie ci wystarczy 45 46*C no fakt nie wiem jakie te twoje grzejniki . Ale jakie by nie były to PC grzeje kilka razy z lepszą sprawnością niż Kopciuch

Ja mam te same co miałem przy kopciuchu lecz 4 lata grzałem zwykłą grzalką ( CO ) i 40* na zasilaniu przy -4 do -7 wystarczy Jak na harmonogramie to przy -18 miałem 45 max A z deltą pracowałem rożną 4,5 6 ,7,8.9 i stwierdziłem że optymalna to 5 choć na delcie 4 szybciej się nagrzewało . PC nigdy nie taktowała może pracować tygodniami bez wyłączenia.

Nie przekładaj tak bezpośrednio temperatury CO u siebie na inne budynki - bo to się nie sprawdzi.

To z jaką temp. będziesz grzał zależy od OZC zapotrzebowania budynku i bezpośrednio od zakresu przewymiarowania grzejników.

Jak grzejniki miałeś przed ociepleniem budynku i dodasz 5cm styropianu na ściany i 10 cm wełny na dach - to będzie mniejsze przewymiarowanie na grzejnikach, niż gdybyś dał na dom 15 cm styropianu i 25 cm wełny na dach. Jest wiele zmiennych.

Jedni mają grzejniki dobrane na wymiar przed ociepleniem, a inni zakładali na oko co im wpadło w ręce (bo się trafiła promocja) - to też będzie inny zakres przewymiarowania.

To że u Siebie ustawiłeś deltę 5*C czy po drodze inne - to jest Twoja indywidualna sprawa.

Poczytaj instrukcję swojej PC, ja od mojej czytałem i z niej wiem, że delta 5*C jest na ogrzewaniu podłogowym i klimakonwektorach, a przy grzejnikach PC ustawia deltę 10*C. Fabrycznie bez indywidualnego grzebania w ustawieniach.

Deltę można zmieniać dopiero po wejściu do ustawień serwisowych - zwykły użytkownik nie ma do tych ustawień dostępu.

Edytowane przez Marco36

(...) Powiedzcie mi jeszcze na jakich deltach najlepiej pracują PC? bo widziałem że jedni piszę 10* inni mówią że 5*.

Należy dążyć do uzyskania możliwie niskiej delty GZ (przy zdroworozsądkowej mocy obiegówki). Górną granicą wartości przepływu może się okazać hałas w grzejnikach, który w nocy już może przeszkadzać.

Należy dążyć do uzyskania możliwie niskiej delty GZ (przy zdroworozsądkowej mocy obiegówki). Górną granicą wartości przepływu może się okazać hałas w grzejnikach, który w nocy już może przeszkadzać.

W sumie ciekaw jestem jak obniżenie delty by wpłynęło na SCOP, czy inne parametry?

Swojego czasu tak się zastanawiałem czy nie obniżyć fabrycznej delty 10 - do np. 7.

Może przy niższej delcie mógłbym obniżyć KG o 1 lub 2*C - nie tracąc temp. w domu?

Nie przekładaj tak bezpośrednio temperatury CO u siebie na inne budynki - bo to się nie sprawdzi.

To z jaką temp. będziesz grzał zależy od OZC zapotrzebowania budynku i bezpośrednio od zakresu przewymiarowania grzejników.

Jak grzejniki miałeś przed ociepleniem budynku i dodasz 5cm styropianu na ściany i 10 cm wełny na dach - to będzie mniejsze przewymiarowanie na grzejnikach, niż gdybyś dał na dom 15 cm styropianu i 25 cm wełny na dach. Jest wiele zmiennych.

Jedni mają grzejniki dobrane na wymiar przed ociepleniem, a inni zakładali na oko co im wpadło w ręce (bo się trafiła promocja) - to też będzie inny zakres przewymiarowania.

To że u Siebie ustawiłeś deltę 5*C czy po drodze inne - to jest Twoja indywidualna sprawa.

Poczytaj instrukcję swojej PC, ja od mojej czytałem i z niej wiem, że delta 5*C jest na ogrzewaniu podłogowym i klimakonwektorach, a przy grzejnikach PC ustawia deltę 10*C. Fabrycznie bez indywidualnego grzebania w ustawieniach.

Deltę można zmieniać dopiero po wejściu do ustawień serwisowych - zwykły użytkownik nie ma do tych ustawień dostępu.

Skoro u mnie grzejniki grzaly z temp max 45* na kopciuchu to na pompie również. Co jest w ustawieniach wewnetrznych PC to mnie nie obchodzi ja mam do dyspozycji deltę od 1 do 15 i z tego korzystam i widzę rożnicę A jak sobie PC przez oprogramowanie przelicza to jej sprawa grunt że ja widzę rożnicę w działaniu na delcie 5 i 9 bo na 9 u mnie pracuje słabo. Słaba moc

Jak kupowałem auto to pytali 120KM czy 160 KW Wybrałem 160 i nie wnikam Użytkuję i ustawiam co jest dostępne. Tak jak z PC

Edytowane przez -voymar-

Witam Towarzystwo,

u mnie w styczniu zużycie na CO+CWU wyszło 1435kWh przy czasie pracy 510h na samym CO, SCOP=2,60 od 11.01.2021.

Jak na ostatnie 5 lat dość zimny styczeń (bardziej normalny ,kiedyś-teraz chyba anomalia...)

Aby do wiosny

Pzdr

Wiem, że grzanie pompą ciepła masz w paluszku. Chciałem się poradzić jak ustawić parametry grzania.

Dom 200m kw. Parter podłogówka poddasze użytkowe grzejniki 50%/50%. PC PW Panasonic 12Kw TCap zbiornik na CWU 200l bufor 100l. Pompa w styczniu często załączała grzałki aby utrzymywać parametry grzania. Zużycie za styczeń 2000 kw. Wiem, że zużycie zależy od wielu czynników ale zastanawia mnie dlaczego 12kw wspomagała sie grzałkami i to nie tylko przy -20? Jeśli mógłbyś zasugerować jak ustawić parametry grzania byłbym wdzięczny.

Wiem, że grzanie pompą ciepła masz w paluszku. Chciałem się poradzić jak ustawić parametry grzania.

Dom 200m kw. Parter podłogówka poddasze użytkowe grzejniki 50%/50%. PC PW Panasonic 12Kw TCap zbiornik na CWU 200l bufor 100l. Pompa w styczniu często załączała grzałki aby utrzymywać parametry grzania. Zużycie za styczeń 2000 kw. Wiem, że zużycie zależy od wielu czynników ale zastanawia mnie dlaczego 12kw wspomagała sie grzałkami i to nie tylko przy -20? Jeśli mógłbyś zasugerować jak ustawić parametry grzania byłbym wdzięczny.

A jakie zapotrzebowanie przy -20stC ma dom o którym piszesz?

Dom 200m kw. Parter podłogówka poddasze użytkowe grzejniki 50%/50%. PC PW Panasonic 12Kw TCap zbiornik na CWU 200l bufor 100l. Pompa w styczniu często załączała grzałki aby utrzymywać parametry grzania. Zużycie za styczeń 2000 kw. Wiem, że zużycie zależy od wielu czynników ale zastanawia mnie dlaczego 12kw wspomagała sie grzałkami i to nie tylko przy -20? Jeśli mógłbyś zasugerować jak ustawić parametry grzania byłbym wdzięczny.[/QUOT

Hej,

pierwsza rzecz to bym wyłączył grzałkę z menu PC.Druga sprawa podaj ustawione parametry w PC

-KG

-dT

Jaki typ obiegówki wtórnej i na jakim biegu.

Jaka izolacja chałupy-nie wiem czy chodzi o Twoją w stopce (inna PC ?)

Jak jest sterowana PC np czy ma termostat pokojowy.

Jaki model tego T-capa ?

Pzdr