Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

U mnie w styczniu na CO pompa wzięła 943 kWh. Największe zużycie dobowe to 80kWh.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX plus 15cm styropian. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to teraz Ja.

W moim poniemieckim domu (175mkw) własnymi i znajomych siłami zamontowałem PC Aquarea SDC 9kW 3f (dwu-wentylatorowa). Zapotrzebowanie z cieplowlasciwie.p to 6,7 bez C.W.U.

Układ mieszany z trzema obiegami grzewczymi. 1. OP - parter Łazienka+WC+kuchnia (28mkw), 2. Grzejniki - reszta parteru + drabinka w łazience (62mk2), 3. Grzejniki - poddasze (75mk2).

Ocieplenie: Ściany 12cm grafit 0,031, grubość ściany 44cm ze szczeliną powietrzną, podłoga parter 10cm styropian, poddasze 30cm wełny 0,035, sufit poddasza 30cm wełny 0,035, strych nad poddaszem (do samego szczytu) 30cm wełny 0,035. Wentylacja hybrydowa tj. nawiewniki z termostatami i grzałkami 100W w ścianach + turbiny wentylacyjne na dachu (tego nie wliczam do zużycia).

Do C.W.U. mam osobną pompę ciepła Krommler która jest słaba. Jak potrzeba szybko nagrzać wodę to załączam PC Panasonic.

Zużycie od 16 października 2020 do 6 lutego 2021 (grzanie wg. harmonogramu od 5 do 21, w domu temp. 21-22st, w nocy spada o 1-3 stopnie, krzywa grzewcza -15 43st, +15 33st)

1. Podlicznik na PC - 2232kWh

2. Podlicznik na PC grzałka - 0kWh

3. Odczyt zużycia ze sterownika PC - Ogrzewanie 2070kWh, C.W.U. - 113,6kWh

4. Podlicznik na pompy obiegowe - 76kWh (wysterowane przez styczniki czyli nie zwiększają zużycia na podliczniku PC ani sterowniku PC)

5. Podlicznik na PC Krommler do C.W.U. - 650kWh

Styczeń 2021 / odczyt PC ogrzewanie - 717kWh

Jak wiadomo na początku sporo grzebania w ustawieniach. Od połowy grudnia nie dotykam ustawień.

Dla potomnych

Sprężarka START/STOP: 968, Czas pracy 1493h. W październiku taktowanie co około 25 minut. Przy kilkudniowych temperaturach w okolicy zera taktowania brak.

Bufor Biawar 100l. Zbiornik C.W.U. 200l z dwoma wężownicami o łącznej powierzchni 1,55mk2. Rozprowadzenia wody w kotłowni rurkami Cu 28mm. Jednostka zewnętrzna wisi na ścianie i ma zamontowaną tacę skroplin z grzałką która złącza się podczas defrostu. Ściany grube, pompa nowa - drgania nie są wyczuwalne. Od momentu instalacji ani jednego błędu PC. Przy -15st przydało by się włączyć pompę na noc bo rano trochę za długo się nagrzewało.

Mogę powiedzieć, że jestem wyleczony w węgla. 100% zadowolenia z komfortu cieplnego i obsługi. Duża różnica to stała temperatura w domu w stosunku do kopciucha gdzie temperatura ciągle wahania miała. Czy jestem zadowolony z PC to napiszę za 10 lat.

Edytowane przez gonzosc

Sprężarka START/STOP: 968, Czas pracy 1493h.

PC Aquarea SDC 9 kW 3f (dwu-wentylatorowa).

Zapotrzebowanie z cieplowlasciwie, to 6,7 kW bez C.W.U.

Krzywa grzewcza; -15 43st, +15 33st)

W październiku taktowanie co około 25 minut.

Przy kilkudniowych temperaturach w okolicy zera taktowania brak.

Przy temperaturach > 0 C należy;

- wypłaszczyć krzywą,

- podnieść deltę T > 5,

- podnieść krzywą,

Bufor Biawar 100l. Zbiornik C.W.U. 200l z dwoma wężownicami o łącznej powierzchni 1,55mk2.

Bufor wpięty jako sprzęgło ??

Wiem, że grzanie pompą ciepła masz w paluszku. Chciałem się poradzić jak ustawić parametry grzania.

Dom 200m kw. Parter podłogówka poddasze użytkowe grzejniki 50%/50%. PC PW Panasonic 12Kw TCap zbiornik na CWU 200l bufor 100l. Pompa w styczniu często załączała grzałki aby utrzymywać parametry grzania. Zużycie za styczeń 2000 kw. Wiem, że zużycie zależy od wielu czynników ale zastanawia mnie dlaczego 12kw wspomagała sie grzałkami i to nie tylko przy -20? Jeśli mógłbyś zasugerować jak ustawić parametry grzania byłbym wdzięczny.[/QUOT

Hej,

pierwsza rzecz to bym wyłączył grzałkę z menu PC.Druga sprawa podaj ustawione parametry w PC

-KG

-dT

Jaki typ obiegówki wtórnej i na jakim biegu.

Jaka izolacja chałupy-nie wiem czy chodzi o Twoją w stopce (inna PC ?)

Jak jest sterowana PC np czy ma termostat pokojowy.

Jaki model tego T-capa ?

Pzdr

Dziękuje za odpowiedź

model - WH-SDC12H9E8 i WH-UD12HE8 - to chyba nie Tcap?

Kg - -15 -> 55

+15 -> 35

delta T - 1

obiegówka ustawienie max chwilowo nie znam typu

Pozdrawiam

termostat pokojowy

dom - średnio zaizolowany budowa 2019r. dach wełna 20 cm - wydaje się, że standard z minusem

powierzchnia piwnica 75 m - grzejniki skręcone

parter 50 m podłogówka, 25 m garaż 2 grzejniki skręcone cv 22 1000x600 (brama automat sr docieplona ściany sufit w garażu docieplony 10cm styropian)

poddasze użytkowe 75 m (łazienka 10m podłogówka, 5 kaloryferów - CV22 1000x 600

Edytowane przez trzciniak61

Trzciniak,

samo duże zużycie może wynikać np takich tematów :

-zbyt słaba izolacja

-sprawdzić typ obiegówki ,może mieć za mały przepływ (jeśli wychodzi z wykresów ok 1m3/h to powinno być ok)

-ten model przy -15st dla 55st ma niecałe 7kW mocy (a dla 45st ponad 7kW).PC w tym momencie może być za słaba do tego domu.

Trzeba policzyć np na cieplowsciwe.pl potrzebną moc dla wymaganej temp w domu (np 22st ) i zobaczyć kiedy powinny być odpalane grzałki.Nie jestem pewien jak w tym modelu jest , ale u mnie (w F) ustawiam temp min dla załączenia grzałek-pytanie czy kiedy grzałki są uruchomione w mod H , to PC je uruchamia wg innych kryteriów niż np min temp ?

Oczywiście po dociepleniu domu PC być może obejdzie się bez grzałek do -15st.

Na pewno roszada +wymiana kilku grzejników ,aby zejść na KG o 10K (lub więcej) zmniejszy zużycie.

W tym momencie zaczął bym od sprawdzenia obiegówki i pkt załączania grzałek.Można jeszcze zrobić obniżenie temp o 1K np od 0.00 do 4.00.

Pytanie jeszcze o KG-czy uzyskuje się ten sam komfort cieplny przy np max temp -15st/50st lub niżej ?

Ile w styczniu miałeś kWh pracy grzałek (i jaka moc grzałek włącza się ) ?

Pzdr

PS

To nie jest T-cap

Edytowane przez bobrow

Trzciniak a w tym styczniu to ta pompa chodzi to znaczy grzeje Ci calą dobę z ta temp.50-55st? Masz jakis bufor?Jesli tak to jaka temp. idzie na grzejniki .

Jak piszesz ze gdzies tam grzejniki poskrecane to nie mozesz ich rozkrecic a grzac z nizszymi temperaturami?

Pompa sdc to nie tcap

Trzciniak a w tym styczniu to ta pompa chodzi to znaczy grzeje Ci calą dobę z ta temp.50-55st? Masz jakis bufor?Jesli tak to jaka temp. idzie na grzejniki .

Jak piszesz ze gdzies tam grzejniki poskrecane to nie mozesz ich rozkrecic a grzac z nizszymi temperaturami?

Pompa sdc to nie tcap

Codix,

tam są poskręcane grzejniki w garażu i piwnicy

Pompa sdc to nie tcap

No nie przy -5 dobija do 48, a przy -20 temperatura na wyjściu 40?

Pompa jest nówka od czerwca czyli filtry czyste. Nie powiedziałeś nic o delcie T, bo jest ustawiona 1.

Dzięki za rady

Delta T=1 oznacza ,że obiegówka pracuje z max wydajnością-jeśli po drugiej stronie przepływ jest rozsądnie wysoki ,to taka delta nie zaszkodzi.

Ale jak jest bardzo kiepski , to może mocno "zaciągać" ciepłą wodę do powrotu.

Można spróbować dT zwiększyć np do 3-5K.Trzeba też sprawdzić kalibrację czujników temperatur-w stopce Miga jest info.

No i przydało by się zmierzyć temp na wyjściu z bufora (najlepiej tym samym czujnikiem sprawdzić także wejście do bufora).

No nie przy -5 dobija do 48, a przy -20 temperatura na wyjściu 40?

Strasznie malo sie rozpisujesz a domyslac sie nie będę ;)

Pewne info dla Ciebie moga sie wydawac glupie wiec nie odpisujesz a dla innych kluczowe.

Jak masz ustawiona krzywa przy minus 15 /55st a dobija Ci przy monus 20 tylko do 40 i chodzi wtedy z maksymalna produkcja to znaczy ze brakuje jej juz mocy.

Ja z zapytaniem do wszystkich którzy zmieniali grzejniki na c33

np z żeberek alu, stalowych, c22

o ile np można obniżyć temperaturę zasilania,

jako że to mój pierwszy sezon testuję ustawienia teraz krzywa -15 50st

z tym że mam termostat pokojowy i czujnik na buforze do pompy obiegowej która chodzi do wystudzenia bufora do 32st

miałem tak jak na eko prostą około 48st,

ale zużycie podobne,

dom ma swoje potrzeby jak tu wspomniał chyba kiedyś kolega bobrow

od września zużycie CO + CWU z podlicznika 4000kW

COP podlicznik i produkcja z pompy 3,1

z pompy 3,3

tak to sobie opisałem dla spokojności ducha

ale pytanie główne i na dzień dzisiejszy jedyne do tych którzy to zrobili

czy opłaca się zmieniać grzejniki na c33?

Warto przestudiować ten temat ze zrozumieniem;

- wówczas się dowiesz

Czytanie nie boli,

pytanie było nie do teoretyków ale do tych i tylko do tych co zaznaczyłem

którzy w praktyce zmienili grzejniki,

wydajność cieplną potrafię obliczyć

al nabijanie postów niczemu nie służy

jeśli elita forum się obraziła to przepraszam

o ile np można obniżyć temperaturę zasilania,

jako że to mój pierwszy sezon testuję ustawienia teraz krzywa -15 50st

z tym że mam termostat pokojowy i czujnik na buforze do pompy obiegowej która chodzi do wystudzenia bufora do 32st

miałem tak jak na eko prostą około 48st,

ale zużycie podobne,

dom ma swoje potrzeby jak tu wspomniał chyba kiedyś kolega bobrow

od września zużycie CO + CWU z podlicznika 4000kW

COP podlicznik i produkcja z pompy 3,1

z pompy 3,3

tak to sobie opisałem dla spokojności ducha

Bez sensu takie grzanie grzejesz ten bufor wysoko potem pompa staje bufor sie wychladza pod koniec to juz Cj gówno grzeje dom i potem pompa musi znowu ostro zasówać zeby to nadrobic.

Na jaka przerwe w pracy pompy Ci wystarcza taki bufor 200l na godzinę?

Ustaw grzanie ciągłe i z jak najnizsza temperatura zasilania aby w chacie bylo cieplo i tyle.

Zmiany takie po kilka dni z innymi ustawieniami to moga w niezle blędy wprowadzac co do zużycia prądu.

Im nizsza temp.zasilania tym lepszy cop czyli mniej pobranej bo dom i tak swoje wezmie.

Co do grzejnikow c33 to wszystko zalezy od ich wielkosci mozesz nawet zejsc z temp.zasilania do 30st tylko nie wiem czy pomiescisz w domu takie grzejniki ;)

Co do oplacalnosci to juz ciezej jak nie bedziesz zboczony na jakies purmo itp. to moze policz sobie ile Twoja chata potrzebuje kwh na ogrzanie podziel przez cop np.3 a potem przez np.3,5 bo raczej tylko z 0,5copa poleprzysz przez taka zmiane i zobaczysz czy sie oplaca .

Jak zaoszczedzisz z 1000kwh po np.65gr to 650zl to z jeden grzejnik odrobisz na sezon ;)

Lepiej z kilku takich co masz teraz poskrecac wieksze i dokupic tam gdzie braklo(jak juz bedziesz cos przerabial to pamietaj o podlaczeniu krzyzowo czyli wlot u gory z jednej strony a wylot na dole z drugiej strony)

Bez sensu takie grzanie grzejesz ten bufor wysoko potem pompa staje bufor sie wychladza pod koniec to juz Cj gówno grzeje dom i potem pompa musi znowu ostro zasuwać żeby to nadrobić.

Dzięki codix, tak też myślę zrobić, wymienić na górze gdzie teraz mieszkam,

a zdjęte grzejniki po dokręcać tam gdzie będę mógł na dole domu,

gdzie podnoszę temperaturę w razie np najazdu gości:)

pytanie było właśnie po to żeby podpytać czy jak to mówią warta skórka wyprawki

choć inwestycja nowa to to może tak ,

choć jak piszesz COP 3 a 3,5 trzeba przemyśleć

co do zejścia z temperaturą to wystarcza 42-44st

przy krzywej moduluje czasem niżej ale wtedy chodzi nonstop nawet przy dodatnich temperaturach

niestety bufor zabiera średnio już po regulacji pomp obiegowych około 2st oczywiście przy pracy ciągłej, sprawdzane dobrym dwuzakresowym ter.

...

To jak się mają grzejniki aluminiowe do stalowych to trzeba by policzyć moc wszystkich grzejników i porównać to z zapotrzebowaniem budynku na ciepło. Dopiero po takim porównaniu można podjąć się przeliczenia o ile będzie można z temp. wody zejść.

Natomiast sama wymiana grzejników stalowych z C22 na C33, zachowując tę samą długość i wysokość to wzrost mocy grzewczej o 40%, czyli jak grzejnik wcześniej miał np. 500W to przy C33 uzyska 700W. Spadek mocy po zejściu z temp. wody 55*C do 45*C to też 40% - czyli jak katalogowo C22 ma 700W przy 55*C to taki C33 będzie miał 700W przy 45*C.

Ale temp. wody raczej nie obniżysz 1:1 czyli o 40%. Znów trzeba to przeliczyć ile jest grzejników, jaka ich łączna moc i jakie zapotrzebowanie domu.

Edytowane przez Marco36