frobek 16.01.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Tak. Różnica w COP jest ok. 0,6. Grzanie bez podnoszenia temperatury dobowy uśredniony COP=2.8, przy pracy na bufor grzanie do ok. 45 COP=2.2, średnia temperatura na zewnątrz ok. 0. Kwotowo jednak cały czas lepiej wychodzi maksymalizacja zużycia energii w taniej taryfie.Tak dla informacji, pompa w tym momencie pracuje z COP=3.2, temperatura na wyjściu=35, Tout=0, moc cieplna=8.8kW, inverter na 50Hz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.01.2019 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Tak. Różnica w COP jest ok. 0,6. Grzanie bez podnoszenia temperatury dobowy uśredniony COP=2.8, przy pracy na bufor grzanie do ok. 45 COP=2.2, średnia temperatura na zewnątrz ok. 0. Kwotowo jednak cały czas lepiej wychodzi maksymalizacja zużycia energii w taniej taryfie. Tak dla informacji, pompa w tym momencie pracuje z COP=3.2, temperatura na wyjściu=35, Tout=0, moc cieplna=8.8kW, inverter na 50Hz. Właśnie tego się spodziewałem- niższszy COP w T2 jest po prostu tańszy. Teraz czekam na wyniki chinoli P/W on/off (akurat znam tylko Meetinga)-oczywiście jest jeszcze kwestia awaryjności ( też czekam na info). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.01.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Witam Kolegów Zastanawiam się nad wyborem PC. Rozważam Panasonica ,LG , Atlantica Proszę o informację na parę pytań.1) Jak szukaliście dostawcy ,czy przez np. LG Polska , Panasonic Polska ,czy byli to regionalni dystrybutorzy2) Jak wygląda serwis , ile kosztuje ,czy raz/rok3) koszt zakupu z montażem 4) Kto (jaka firma) instalowałaZ góry dziękuję i proszę info na Priv jak nie chcecie reklamować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.01.2019 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Witam Kolegów Zastanawiam się nad wyborem PC. Rozważam Panasonica ,LG , Atlantica Proszę o informację na parę pytań. 1) Jak szukaliście dostawcy ,czy przez np. LG Polska , Panasonic Polska ,czy byli to regionalni dystrybutorzy Szukałem do 100km 2) Jak wygląda serwis , ile kosztuje ,czy raz/rok Nie płacę za przegląd gwarancyjny- instalator „pozwolił” mi czyścić filtry wodne, do CRO to różnie (zazwyczaj nikt nie wypompowuje czynnika, tylko pilnują papierów za 200-400 stówki ...chory system...) 3) koszt zakupu z montażem Szukałem wśród najtańszych za (to samo) i negocjowałem ( można dużo zaoszczędzić jeśli samemu się kupi np zas CWU ,itp) 4) Kto (jaka firma) instalowała U mnie zabanglało z bardzo małą firmą : właściciel i pomocnik (szef jest specem od klim z wieloletnim doświadczeniem).Mam super ceny- ale ryzykuję wolniejszym serwisem ( teoretycznie- gość mieszka ode mnie 50 km, przynajmniej na weekend zjedzie w okolice).Dużo zyskamy jeśli mamy „swojego” hydraulika do instalacji wodnej Z góry dziękuję i proszę info na Priv jak nie chcecie reklamować Odpowiedzi powyżej Edytowane 17 Stycznia 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.01.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Regulator mega tani- można się bawić. Mam pytanko- czym Ty grzejesz ? Pzdr Kotłem na ekogroszek OEP 10kW. Do czasu ukończenia mojej rozbudowy nie ma mowy o jakiejkolwiek PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.01.2019 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Witam,ja jeszcze nie jestem przekonany do wentylatorków na grzejnikach.Chodzi o kwestię zasilania-nie wszędzie mam przy grzejnikach gniazdka 230VAC...Zobaczymy pod koniec sezonu jakie będzie zużycie u kolegów.Brałem pod uwagę raczej wymianę/zamianę kilku grzejników ,aby zejść na KG o ok 5-8K.Są jednak duże zalety zastosowania systemu wentylatorków :-niższy koszt w stosunku do wymiany grzejników (spokojnie 120-150 pln , a grzejniki min 600 pln /szt))-niższe temp na CO -szybszy czas nagrzewania pomieszczeńJest jeszcze kwestia komfortu przy samym ruchu powietrza-czy firany będą "furczały" ?.Dźwięk pracy wentylatorów np w salonie 8 szt może być też uciążliwy (nie wiem na ile ?).Na pewno jest to ciekawe rozwiązanie w przypadku kalafiorów.Czekam na dalsze opinie.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.01.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Miały być jeszcze wykresy o których zapomniałem. Temperatura w dzień ustawiona to 22,8*C nocą 22,4*C Przed instalacją wentylatorków wykres temperatury w domu wyglądał tak: brak całego dnia bo później odpaliłem klimę która grzała jak wyglądała dzisiejsza noc i początek dnia? o tak: Widać że piki niższej temperatury są o wiele krótsze a i czas podnoszenia temperatury jest mniejszy. Jak pisałem na razie są 2 wentylatorki które chodzą na 12V nie chciało mi się kombinować z 5V, na 12V grzejnik trochę rezonansuje ale jest to akceptowalny hałas, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 17.01.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Cześć wszystkim. U mnie 180m domu plus na powrocie garaż i kotłownia 50m z dwoma grzejnikami v22. ogrzewa Daikin III od 6.12.2018.70m mam podlogowki a reszta grzejniki Kermi V33. Samo działanie PC rewelka. Dom wygrzałem z 5 stopni w dwa tygodnie. Mam niestety spapraną cześć hydrauliczną kotlowni i na wiosnę chce to poprawiać. Dom wykanczany jest i cały czas wietrzony itd bez rekuperatora . Utrzymuje 20 stopni w domu przy 2 stopniach na dworze krzywa dobiera ok 33 na zasilanie. Mieszkam w ciepłej części Polski i w styczniu średnio na dobę pobiera 20-25kW. Tylko CO. Dom ma 15 cm grafitu na ścianach, 15 cm na podłodze, 30 wełny skosy i 38 cm wełny strop. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 17.01.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Cześć. Jestem użytkownikiem PC Daikin III od 6.12.2018. Dom ma 180m użytkowe i 50m kotłowni z garażem gdzie są dwa male grzejniki v 22.70 m mam podlogowki niestety z mieszaczem na rozdzielaczu co będzie do zmiany. Reszta to grzejniki Kermi v 33. Dom w II strefie. 15 cm grafitu na ścianach, 15 cm na posadzkach parter i 5 na piętrze. Dach skosy 30 cm wełny a sufit 38 cm. Bez rekuperacji. Nie mieszkamy. Stale robią majstry wykończenie. W styczniu ciepło było i średnio 20-25kW na dobę. Przy 2 stopniach krzywa dobiera 34 zasilanie. W domu ok 20 stopni. II strefa. Mam niestety spapraną hydraulike i będzie poprawka na wiosnę. Samo działanie PC rewelka. Kolego Bobrow Dzięki za wszelkie info. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 17.01.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Widać że piki niższej temperatury są o wiele krótsze a i czas podnoszenia temperatury jest mniejszy. Jak pisałem na razie są 2 wentylatorki które chodzą na 12V nie chciało mi się kombinować z 5V, na 12V grzejnik trochę rezonansuje ale jest to akceptowalny hałas, połącz je w szereg- wyjdzie 6V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 18.01.2019 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Witam, ja jeszcze nie jestem przekonany do wentylatorków na grzejnikach.Chodzi o kwestię zasilania-nie wszędzie mam przy grzejnikach gniazdka 230VAC... Zobaczymy pod koniec sezonu jakie będzie zużycie u kolegów.Brałem pod uwagę raczej wymianę/zamianę kilku grzejników ,aby zejść na KG o ok 5-8K. Są jednak duże zalety zastosowania systemu wentylatorków : -niższy koszt w stosunku do wymiany grzejników (spokojnie 120-150 pln , a grzejniki min 600 pln /szt)) -niższe temp na CO -szybszy czas nagrzewania pomieszczeń Jest jeszcze kwestia komfortu przy samym ruchu powietrza-czy firany będą "furczały" ?.Dźwięk pracy wentylatorów np w salonie 8 szt może być też uciążliwy (nie wiem na ile ?). Na pewno jest to ciekawe rozwiązanie w przypadku kalafiorów.Czekam na dalsze opinie. Pzdr Hałas 2 zestawów po 5 wentylatorów jest poniżej 50dB, w każdym razie niemierzalny moim decybelomierzem. Brak gniazdek faktycznie może być przeszkodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.01.2019 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Hałas 2 zestawów po 5 wentylatorów jest poniżej 50dB, w każdym razie niemierzalny moim decybelomierzem. Brak gniazdek faktycznie może być przeszkodą . 50dB to tragedia ... Cichy wentylator to taki który ma poniżej 20 dB ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 18.01.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 50dB to tragedia ... Cichy wentylator to taki który ma poniżej 20 dB ... Czytaj, proszę ze zrozumieniem, jest na pewno poniżej 50dB bo mój decybelomierz, który ma zakres od 50dB w górę nie jest w stanie tego zmierzyć. Na "ucho" wentylatory są cichsze niż wentylacja mechaniczna. Zresztą zapraszam na "odsłuch" . P.S. Widzę, że nie można tu stosować skrótów myślowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitan1 18.01.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Mam pytanko a jak sterujecie temperaturą w pomieszczeniachChodzi mi czy termostat pokojowy czy termostaty na grzejnikach czy samą KGMoje pytanie bierze się z tego że u mnie przy grzaniu KG robi się duża różnica pomiędzy górną a dolną kondygnacją tj. na górze mam 22 to na dole robi się 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2019 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Mam pytanko a jak sterujecie temperaturą w pomieszczeniach Chodzi mi czy termostat pokojowy czy termostaty na grzejnikach czy samą KG Moje pytanie bierze się z tego że u mnie przy grzaniu KG robi się duża różnica pomiędzy górną a dolną kondygnacją tj. na górze mam 22 to na dole robi się 24 Witam, ja mam termostaty otwarte na max na dole i w komunikacji na górze-w sypialniach jest indywidualnie. Z Twojego opisu wynikają takie możliwości : -masz niedobrane grzejniki na górze -masz nie wyregulowaną hydraulicznie instalację (czyli większy przepływ jest na dole ) -masz większe straty ciepła na górze. U mnie cały dół jest otwarty i jest raczej na odwrót-ciepłe powietrze konwekcyjnie przedostaje się na piętro. Generalnie sterowanie mam wg KG i sterownika pokojowego w salonie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 18.01.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Ja mam system mieszany. Ponieważ na kaloryferach są głowice (pozostałość po grzaniu weglem), więc służą do lokalnego doregulowania temperatury w poszczególnych pokojach. Globalnie jest regulowana temperatura wody w obiegu na podstawie krzywej grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitan1 18.01.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Ok dzieki za odpowiedź, rzeczywiście grzejniki na górze były dobierane do pieca na węgiel i są trochę za slabe do PC będę zmienial na K33 i wtedy regulacja termostatami na grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 20.01.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Od początku stycznia do dziś mam zużyte 894kWh, co z kolei kosztowało 298PLN, większość (65%) w taniej taryfie G13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 20.01.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Jutro wszystko podam lub dzisiaj wieczorem jak wrócę z pracy. Kg wcześniej ok. 45/50 15/-15 a nawet i ciut więcej czasami, obecnie 38/44 bieg w pc zmieniłem tak jak radziłeś na 2, natomiast pompa za bojlerem-sprzęgłem na Max. Grzeje ok.1 do 2 godzin a następnie przerwa ok. 1 do 2 godzin tj. do momentu gdy termostat jej ponownie nie załączy. Od wczoraj 6.30 do dzisiaj 6.30 dokładnie 25 kWh bez cwu, jestem szczęśliwy jak zerkam do zapisków z poprzedniego sezonu gdzie dochodziło prawie do 100. Ą w taki dzień jak dzisiaj temperatura ok. -1 wychodziło ok. 40 - 50kwh. Grzejniki wymieniłem sam, a kupowałem po sprawdzeniu na stronie purmo, tam jest taki fajny kalkulator i watowo wyszły ok. 100-150% większe od poprzednich, dokładne dane prześlę tak jak wcześniej pisałem. Czemu taki pomysł z pompami? W PC na 2 a za buforem na max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.01.2019 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Od początku stycznia do dziś mam zużyte 894kWh, co z kolei kosztowało 298PLN, większość (65%) w taniej taryfie G13. Od 01.01.br do teraz mam 800kWh za ok 335 pln Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts