Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

To jest Kamstrup Multical 402, podobno jeden z lepszych o nominalnym przepływie 1500 l/h, a więc do 3 m3 max na godzinę. Ten bez legalizacji ma przepływ 0,6 m3/h więc maksymalny dla pomiarów bez błędów 1,2 m3/h. Będzie w obwodzie wężownicy c.w.u.

Podlicznik z Ali.., a więc pewnie będą wartości przybliżone. Ciepłomierz deltę wskazuje dobrze - dochodzi do 5 st., a pokazuje nawet jak jest 0,1 st.

Zobaczę czy to się sprawdzi w działaniu.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest Kamstrup Multical 402, podobno jeden z lepszych o nominalnym przepływie 1500 l/h, a więc do 3 m3 max na godzinę. Ten bez legalizacji ma przepływ 0,6 m3/h więc maksymalny dla pomiarów bez błędów 1,2 m3/h. Będzie w obwodzie wężownicy c.w.u.

Podlicznik z Ali.., a więc pewnie będą wartości przybliżone. Ciepłomierz deltę wskazuje dobrze - dochodzi do 5 st., a pokazuje nawet jak jest 0,1 st.

Zobaczę czy to się sprawdzi w działaniu.

No ale sprawdż sobie z tą deltą jeśli masz mniejsze niż 3K bo nawet chyba na obudowie masz zakres pomiarowy od 3K,nieraz może tak byc że deltę będzie pokazywał tylkonie będzie naliczał energi na liczydło .Ale to łatwe do sprawdzenia.

Mam same grzejniki (aluminiowe) głównie Alice 500. Dom około 130 m2 - ponad 200 grzejników. Przepływ około 1000 litrów na godzinę, delta do 5 st.C. Na zasilaniu przy -8 st.C miałem ustawione 37 st.C. Pompa pracowała z mocą do 5 kW. Żadnych szumów.

Nie martw się na zapas.

Pozdrawiam!

Widząc moje zapotrzebowanie brać t-cap 9kw czy 12kw ? Ja uważam , ze rozsądniejszy i efektywniejsza będzie 9kw , ale może przy 12kw będzie w stanie ogrzać dom w niższych temperaturach niż słabsza jednostka to samo z grzałkami załącza się dopiero w ostateczności , a nie przy -10 czy -15 st. ?

Jest sens ładować sie w pompę ciepła do małego domu. Dom 89m2, z tym że grzane będzie mniej lub do temperatury 18 stopni, bo i tak tam nie siedzę. 30 metrów podlogówku(kuchnia, przedsionek, łazienka spiżarka). Reszta grzejniki, które mogę maksymalnie przewymiarować bo jeszcze ich nie mam(póki co grzeje klima, ale wkurza mnie rozkład temperatur). Tak więc do ogrzania do 21 - 22 stopni 50m2, reszta może być 17-18 stopni. Z ciepła właściwego 65kwh/m2, z ozc 110kwh/m2, ale średnio wierzę w to co policzone. Ile uzbrojenie oprócz pompy ciepła, czyli rureczki, pompki itd trzeba liczyć. Na ile szacujecie żywotność pomp ciepła. Jakieś propozycje sensownej pompy po kosztach.

Jest sens ładować sie w pompę ciepła do małego domu. Dom 89m2, z tym że grzane będzie mniej lub do temperatury 18 stopni, bo i tak tam nie siedzę. 30 metrów podlogówku(kuchnia, przedsionek, łazienka spiżarka). Reszta grzejniki, które mogę maksymalnie przewymiarować bo jeszcze ich nie mam(póki co grzeje klima, ale wkurza mnie rozkład temperatur). Tak więc do ogrzania do 21 - 22 stopni 50m2, reszta może być 17-18 stopni. Z ciepła właściwego 65kwh/m2, z ozc 110kwh/m2, ale średnio wierzę w to co policzone. Ile uzbrojenie oprócz pompy ciepła, czyli rureczki, pompki itd trzeba liczyć. Na ile szacujecie żywotność pomp ciepła. Jakieś propozycje sensownej pompy po kosztach.

Serio? Masz supernowoczesne ogrzewanie klimą a chcesz ogrzewać "średniowieczną" podłogówką z grzejnikami?? ;) Toż to szok :D

Jak ma być najtaniej to chińczyki - hajery itp - używki/powypadkowe. PC którą mam, chodzi u pewnego gościa 16ty sezon ale jak to w życiu, różnie bywa :D

Ok dzięki . Właśnie przerabiam katalog Panasa , będzie to raczej Split . Dopłata do jednostki super-cichej jest dość spora ,nie mam wprawdzie sąsiadów działka spora więc to tylko dla mojego komfortu . Na filmie widziałem ,że to kwestia dodatkowego wygłuszenia i przestrzeni nic więcej . Zobaczymy jak u sprzedawcy pokrycie i różnica względem katalogu .

Marzec

- na CO - 494 kWh - SCOP 4,6

- na CWU - 59,5 kWh - prawdopodobny SCOP 2,6

codix - może z tydzień temu pytałeś jakie mam przepływy podczas grzania CWU. Dzisiaj przyłapałem PC na grzaniu.

Przepływ wody 25 L/min.

Dobrze to, czy źle? - nie wiem.

Zaskoczyło mnie, że PC podnosiła temp. grzania krokowo, wyprzedzając temp. w bojlerze o +7*C.

W momencie gdy zajrzałem do panelu sterowania, woda w bojlerze miała +34*C, temp. zasilania PC ustawiła na +41*C i w miarę jak temp. wody w bojlerze się podnosiła, tak PC podnosiła temp. zasilania na bieżąco utrzymując te +7*C powyżej temp. CW.

Początkowo mnie to zdziwiło, ale jak tak myślę, to dochodzę do wniosku, że to nawet poprawia SCOP grzania CWU. Może wydłuża czas grzania, ale niższa początkowa temp. pozwala grzać z lepszym COP'em.

Nie czekałem do końca, to nie wiem do jakiej temp. na zasilaniu doszła w końcowej fazie grzania. Grzanie mam ustawione na +51*C (w szczycie produkcji prądu przez fotowoltaikę), tak by starczyło na całą dobę bez dogrzewania.

Edytowane przez Marco36

Marzec

- na CO - 494 kWh - SCOP 4,6

- na CWU - 59,5 kWh - prawdopodobny SCOP 2,6

codix - może z tydzień temu pytałeś jakie mam przepływy podczas grzania CWU. Dzisiaj przyłapałem PC na grzaniu.

Przepływ wody 25 L/min.

Dobrze to, czy źle? - nie wiem, zaskoczyło mnie, że PC podnosiła temp. grzania krokowo, wyprzedzając temp. w bojlerze o +7*C.

W momencie gdy zajrzałem do panelu sterowania, woda w bojlerze miała +34*C, temp. zasilania PC ustawiła na +41*C i w miarę jak temp. wody w bojlerze się podnosiła, tak PC podnosiła temp. zasilania na bieżąco utrzymując te +7*C powyżej temp. CW.

Początkowo mnie to zdziwiło, ale jak tak myślę, to dochodzę do wniosku, że to nawet poprawia SCOP grzania CWU. Może wydłuża czas grzania, ale niższa początkowa temp. pozwala grzać z lepszym COP'em.

Nie czekałem do końca, to nie wiem do jakiej temp. na zasilaniu doszła w końcowej fazie grzania. Grzanie mam ustawione na +51*C (w szczycie produkcji prądu przez fotowoltaikę), tak by starczyło na całą dobę bez dogrzewania.

Panas znowu obniza obroty obiegowki do minimum co akurat przy mojej wezownicy i instalacji daje okoli 13l/min i nie idzie tego zmienic.

Co do temp zasilania przy grzaniu cwu to tak jest nie wbija sie odrazu na np.55st tylko stopniowo podnosi temp zasilania aby jak najdluzej oracowac na najnizszej temp zasilania co polepsza cop.

U mnie leci chyba ze 4-5 st ponad ta co ma w baniaku,musi tak trzymac bo jak na srodku jest z 40st to na górze jest pewnie te 4-5st wiecej

edit sprawdziłem idzie 7-8-9 st więcej

Edytowane przez codix

Raczej duuuużo braknie tych kWh na pokrycie CO+CWU +bytowy Miałem G12 obecnie mam G12W

mógłbyś podać, ile wychodziła kWh w G12 ze wszystkimi opłatami w t1 i w t2?

wydaje się, że w t1 G12 i G12w są prawie takie same ceny, ale tańsza jest t2. natomiast różnica to weekend - dużo więcej godzin t2 w G12w.

mógłbyś podać, ile wychodziła kWh w G12 ze wszystkimi opłatami w t1 i w t2?

wydaje się, że w t1 G12 i G12w są prawie takie same ceny, ale tańsza jest t2. natomiast różnica to weekend - dużo więcej godzin t2 w G12w.

Jest to bardzo trudne. PC mam od października 20r. Wczesniej na grzałkach chodziło (CO) Po za tym prąd bytowy to też osobna sprawa. Jeden tylko oświetla dom drugi ma różne maszyny które pracują czy to hobbystycznie czy zawodowo. Ja jak zmieniałem z G12 na G12W to adekwatnie I tar nie bardzo pamietam( około 0,60) lecz IItar to--.028 G12 i dla G12W 0,32 brutto A jak jest dziś to nie wiem.

Ps. coś mi zaświtało różnica w I tar była 2 gr. droższa w G12W a w IItar G12W droższa o 4gr.Z tym że godz.w tygodniu mamy 168 i w G12W jest ich (98 w IItar ) a w I tar-(70) choć teraz to mi nie zależy ile i jak jest. Trzymam G12W na wypadek awarii PV Choć odpukać 6-ty rok śmiga aż miło.

Edytowane przez -voymar-