Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marco36 - "100% grzejniki niskotemperaturowe" jakie posiadasz?

Panowie jak tam u was pobór dobowy na grzejnikach?

przyszły pierwsze mrozy, na razie zużycie poniżej 40kw nie schodzi, krzywa 15/34 -15/46 delta 5 , T-CAP 9kw split 3 fazy genH

90% grzejniki żeliwne, reszta małe alu na schodach.

Na dworzu -5 do -9 woj podlaskie i w domu mocno ciepło nie jest, 21.5-22*, grzane jakieś 210m2 może więcej, dom wydaje się dobrze ocieplony, troche mostków też w tym roku się zlikwidowało.

Na noc obniżona krzywa i tryb cichy 2-3, w ciągu dnia mieszane z trybem cichy 2 i bez.

Na tej krzywej przy 0* na dworzu w domu cały czas było 21.7-22.5*

Edytowane przez Fanek

u mnie ostania doba - samo CO - prawie 40kWh. temperatura na zewnątrz praktycznie cały czas -5 (od -4 w dzień do -6 nad ranem). temperatura w domu od kilku dni - na życzenie żony 23C. wcześniej było około 22,3-22,5.

a jaką temp zasilania podajesz przy -5* na dworzu i jakie masz grzejniki?

z ciepło właściwe mi wyszło:

7,2kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza

W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -22°C

Edytowane przez Fanek

teraz krzywa : 0C +36C; -5C +38C; -10C 40C

moc przy +22/-20 : 11,5kW; ale w domu mam +22,5-23C, więc większa wyjdzie

kaloryfery mam stalowe panelowe c22, jak przechodziłem z kopciucha na PC zwiększyłem zład o około 25-30% - kupiłem jeden duży kaloryfer, ten który wymieniłem dałem tam, gdzie był mniejszy i tak kilka razy.

8 dni grudnia - CO + CWU: 313kWh. samo CWU to około 52, więc średnio na CO poszło w okolicach 32 dziennie, ostatnia doba około 40. dużo, miałem nadzieję, że grudzień zamknę w max 1000kWh. zobaczymy jak wyjdzie.

Ja wg cieplowlasiwie.pl powinienem zużywać 22000kWh za rok. Mam na instalacji założony ciepłomierz i od 01.12.2020 do 01.12.2021 zużyłem 17500kWh. Strona proponuje pompę 11kw, zastanawiam się czy nie lepsza byłaby 9kw biorąc pod uwagę zużycie ciepła. Instalacja tylko grzejniki. Przy temperaturach lekko poniżej zera na grzejniki mam 40st. Przy mrozach maksymalnie mam 48-50 st. Powierzchnia domu ok 180m2 Jaką pompę zastosować i jakiego można spodziewać się zużycia prądu?

Ja wg cieplowlasiwie.pl powinienem zużywać 22000kWh za rok.

Mam na instalacji założony ciepłomierz i od 01.12.2020 do 01.12.2021 zużyłem 17500kWh.

Instalacja tylko grzejniki.

Powierzchnia domu ok 180m2

Jaką pompę zastosować i jakiego można spodziewać się zużycia prądu?

Daj te wyniki,

Zużycie prądu spodziewane ;ok;7500 kWh