JacekRze 02.01.2022 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 bobrow - na szybko licząc, podniesienie COP o 0,5 da Ci około 1180kWh oszczędności, co przy podwyżce o około 27% za prąd da oszczędność około 680zł. na szybko patrząc - kaloryfer c33 60x160 - 1380zł. przy wymianie 3 zwrot po 6 latach.spróbuj może tak jak ja - wymieniłem tylko jeden kaloryfer, ale za to największy, jaki miałem. Kaloryfer, który wymieniłem, założyłem tam, gdzie wcześniej miałem mniejszy i tak kilka razy. Dzięki temu kupiłem tylko jeden kaloryfer, a zwiększyłem moc grzewczą w kilku miejscach. Panowie - czy to normalne, że już 6 miesięcy czekam na zmianę taryfy? Dzwoniłem już kilka razy - każą mi czekać, bo mają dużo wniosków i się nie wyrabiają (PGE). Co można z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 02.01.2022 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 -chałupa przeciętnie izolowana , nie mała wcale, Odnośnie zmniejszenia zużycia , to tylko myślę na razie o wymianie kilku grzejników na trzy płytowe- dotychczas mi się to specjalnie nie spinało finansowo (za długi czas zwrotu przy szacowanym min 0,5 wzroście SCOPu) , ale przy nowych cenach energii raczej to popełnię na przyszły sezon... Witaj! Zbudowałeś fajną wiatę na panele, więc przemyśl czy nie lepiej docieplić chatę. Ja przykleiłem dodatkowo 10 cm EPS 0,032 i kolejny rok za EE będę płacił opłaty stałe. Gdybym tego nie zrobił sporo by zabrakło w "magazynie". Doklejenie było łatwe, bo doklejałem klejem piankowym (klej do styropianu). Jeśli docieplisz to pewnie obejdzie się bez wymiany grzejników.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.01.2022 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Koledzy : Jacek-plan wymiany już jest , decyzja coraz bliżej-raczej wymienię trzy grzejniki w tym roku (latem)VR-chałupa ma całkiem dobre wykończenie , samo docieplenie to nie wszystko-jeszcze tynk ...Dodam ,że kalkulatory nie podają wielkiej różnicy między styro 10cm a np 20cm ...Ech...czekam na ocieplenie klimatu-lodowce po 200m rok do roku się cofają na Islandii , to i u nas będzie cieplej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 02.01.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Witaj! Ja przykleiłem dodatkowo 10 cm EPS 0,032 i kolejny rok za EE będę płacił opłaty stałe. Doklejenie było łatwe, bo doklejałem klejem piankowym (klej do styropianu). Ale to na zewnątrz domu przykleiłeś czy jak? Nie masz elewacji? Ci co mają ładne elewacje nie ma szans na taki zabieg bo koszta robić na nowo kosmiczne teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 02.01.2022 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Grudzień - 1045 kWh (985 CO + 60 CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 02.01.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Poszukaj tutaj https://www.weatheronline.pl/weather/maps/city?FMM=12&FYY=2015&LYY=2021&WMO=12465&CONT=plpl®ION=0001&LAND=PL&ART=TEM&R=0&NOREGION=0&LEVEL=162&LANG=pl&MOD=MOA dzięki - super strona: średnia temperatura w grudzień/ Rzeszów 2014 2015 2016 2017 rok 1.2 3.7 0.0 2.1 [°C] 2018 2019 2020 2021 rok 0.8 3.6 1.0 -1.4 [°C] tak, grudzień był najzimniejszy od bardzo dawna. w 2010 średnia była -4,2C. dla ciekawości - styczeń i luty 2021 i 2020 były cieplejsze niż grudzień 2021, więc możliwe, że grudzień okaże się najzimniejszym miesiącem w obecnym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 02.01.2022 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Ale to na zewnątrz domu przykleiłeś czy jak? Nie masz elewacji? Ci co mają ładne elewacje nie ma szans na taki zabieg bo koszta robić na nowo kosmiczne teraz. Kleiłem na tynk akrylowy. Trochę było szkoda, ale trudno. Dom teraz jest cieplejszy i o to chodziło. Może za kilka lat najmę ludzi i pokryją nowym ozdobnym tynkiem, bo akurat w tym nie jestem zbyt dobry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 02.01.2022 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Same grzejniki podbijają zużycie o około 30%, ale złe ocieplenie i nieszczelności mogą powodować znacznie większe zuzycie energii. Mam kolegę z ocieplonym domem i kaloryferami, zużycie w mroźne świąteczne dni około 50-55kWh, inne kolega z mniejszym domem, ale gorzej ocieplonym zużycie aż 110kWh. Ja w tym samym czasie , z podłogowym ogrzewaniem zużyłem 45kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 06.01.2022 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Dzień dobry wszystkim. TO moja pierwsza wypowiedź w tym temacie. Nie wiem czy już ktoś na to nie zwracał uwagę ale analizując nowe przepisy dotyczące się rozliczania z produkcji PV lepiej złożyć u dostawcy energii do końca marca oświadczenie że chce się pozostać przy starych zasadach rozliczania czyli w skrócie "magazynowanie i odbieram 80%" Ja tych przepisów nie analizowałem jeszcze dokładnie. Powtarzam to co przeczytałem na innym forum. Jest to tak pokrętnie napisane że może (nie musi ) tak wyjść że jak nie złoży się oświadczenia woli to z automatu mogą nas przerzucić na "nowe zasady" Pewno na ten temat rozpęta się dyskusja i będzie jakaś interpretacja ale na razie nawet dostawcy energii nie za bardzo wiedzą co mówić na ten temat. Nawet firma któa instalowała panele dzwoniła do mnie że jest taki problem więc jest coś na rzeczy. Lepiej to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 06.01.2022 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Ponoć nic nie trzeba zgłaszać .Zgłoszenie dotyczy tych którzy nie załapią się na stare zasady i zanim przejdą na nowe mają jeszcze furtkę na starych zasadach do puki nie ruszy system wg nowej ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 06.01.2022 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 też słyszałem, że nowe zasady będą dotyczyć tylko nowych użytkowników po 01.03 czy 01.04. natomiast trzeba pisać pismo, jeżeli chce się przejść z obecnych przepisów na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkalety 07.01.2022 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Też mam tą samą pompe jednak przy montażu zawaliłem i nie dałem podlicznika. Jesteś w stanie sprawdzić na ile dane poboru mocy z pompy pokrywają się z licznikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkalety 07.01.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Jednak za grudzień wyszło 1422kWh. (CO+CWU, podlicznik) Najniższa zaobserwowana temperatura: 26.12 -18*. 15 dni grudnia było z temperaturą minimalną w ciągu doby -5* lub poniżej, a tylko przez 5 dni temperatura minimalna w ciągu doby nie spadła poniżej 0*. nie znalazłem statystyk średnich temperatur, ale wydaje mi się, że był to najzimniejszy grudzień od wielu lat. Też mam tą samą pompe jednak przy montażu zawaliłem i nie dałem podlicznika. Jesteś w stanie sprawdzić na ile dane poboru mocy z pompy pokrywają się z licznikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 07.01.2022 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Też mam tą samą pompe jednak przy montażu zawaliłem i nie dałem podlicznika. Jesteś w stanie sprawdzić na ile dane poboru mocy z pompy pokrywają się z licznikiem? największa zauważona różnica to 12%. zazwyczaj nie przekracza 10%, ale to i tak sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 17.01.2022 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Aktualnie użytkuje kocioł na ekogroszek w dobrze ocieplonym domu (powierzchnia ogrzewania ok. 170 m2). Spalanie w sezonie średnio 3-3,5t ekogroszku przez ostatnie 16 lat bo tyle ma kocioł.Temperatura ustawiona na zaworze 4-drożnym - na grzejniki jest:- jesień, wiosna - ok. 30 C (na dworze wtedy nie mniej niż +5C),- zima myślę że 90% czasu 35-40 C. ; w zasadzie tylko przy wyższych mrozach myślę poniżej -5 zwiększam temp. do 50 C. Mamy tylko grzejniki.Na kotle temp. ustawiona na 60C (zgodnie z instrukcją kotła) i ogólnie jest on sporo przewymiarowany (25 kW). Fakt że przy wysokich mrozach w salonie dogrzewamy się kominkiem (ktoś powie że bez sensu bo można przekręcić na grzejniki 60C ale my lubimy ciepło kominka po prostu, zresztą takich dni z dużymi mrozami nie jest dużo) Zastanawiam się czy do takich warunków da się dobrać sensownie pc i w ogóle szukam ludzi którzy mogą podzielić się własnym doświadczeniem w użytkowaniu pompy w takiej lub podobnej konfiguracji. OZC z cieplowlasciwe pokazuje wynik: maksymalna potrzebna moc grzewcza: 9,8 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 17.01.2022 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 anatema To albo masz błędy we wprowadzonych danych, albo jednak nie jest dom tak dobrze izolowany.U mnie przy podłogach 160m2 wyszło OZC -20*C na 7,1 kW. Poczytaj temat z pod linka:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi Plus ten, w którym zadałaś pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 17.01.2022 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Mam wentylację grawitacyjna, tutaj jest duża różnica vs went. z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.01.2022 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Aktualnie użytkuje kocioł na ekogroszek w dobrze ocieplonym domu (powierzchnia ogrzewania ok. 170 m2). Spalanie w sezonie średnio 3-3,5t ekogroszku przez ostatnie 16 lat bo tyle ma kocioł. Temperatura ustawiona na zaworze 4-drożnym - na grzejniki jest: - jesień, wiosna - ok. 30 C (na dworze wtedy nie mniej niż +5C), - zima myślę że 90% czasu 35-40 C. ; w zasadzie tylko przy wyższych mrozach myślę poniżej -5 zwiększam temp. do 50 C. Mamy tylko grzejniki. Na kotle temp. ustawiona na 60C (zgodnie z instrukcją kotła) i ogólnie jest on sporo przewymiarowany (25 kW). Fakt że przy wysokich mrozach w salonie dogrzewamy się kominkiem (ktoś powie że bez sensu bo można przekręcić na grzejniki 60C ale my lubimy ciepło kominka po prostu, zresztą takich dni z dużymi mrozami nie jest dużo) Zastanawiam się czy do takich warunków da się dobrać sensownie pc i w ogóle szukam ludzi którzy mogą podzielić się własnym doświadczeniem w użytkowaniu pompy w takiej lub podobnej konfiguracji. OZC z cieplowlasciwe pokazuje wynik: maksymalna potrzebna moc grzewcza: 9,8 kW Trochę sprzecznych danych podajesz.bo: po1) 30*C na zasilaniu jak jest (+5*C ) na zewnątrz. Hm bardziej bym powiedział 35-37*C 2) czy temp. poniżej (-5*C ) to według ciebie wyższe mrozy? bo ( -5 ) można czytać i ( -30*C) 3) jak dla _(-5*C ) dajesz 50*C to dość wysoko jak 40*C to może być 4) zapotrzebowanie 9,8kW to dość dużo . Najlepsza PC to Tcap 9kW Myślę że w 75000kWh się zmieścisz. Jak wszystko podałeś -OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 18.01.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 75000kWh ?? Pewnie o jedno zero za dużo się wklepało. Próbowałem to liczyć od strony zużycia eko-groszku ale najbardziej wrażliwy na wynik końcowy parametr to sprawność pieca którą nie wiadomo do końca jaką przyjąć; przyjmując 60% wychodzi mi zapotrzebowanie (3,5 tony, kaloryczność 7,8 kWh/kg) rzędu 16380kWh, przy COP 2,5 daje 6500 kWH, całkiem niezły wynik. Gdyby tak było decydowałbym się na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.01.2022 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 ; przyjmując 60% wychodzi mi zapotrzebowanie (3,5 tony, kaloryczność 7,8 kWh/kg) rzędu 16380kWh, przy COP 2,5 daje 6500 kWH, całkiem niezły wynik. Gdyby tak było decydowałbym się na PC. Dla grzejników, dla większości użytkowników COP ok; 3,0 , Istotne jest aby moc cieplna grzejników ; - była = > od mocy cieplnej pomieszczeń dla tz = 35/45 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts