Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Dla grzejników, dla większości użytkowników COP ok; 3,0 ,

Istotne jest aby moc cieplna grzejników ;

- była = > od mocy cieplnej pomieszczeń dla tz = 35/45 C

Raczej na miejscu pierwszym bym dał---- moc grzejników była => od mocy PC po min modulacji.

Bo jak na min mocy pompy --- grzejniki bedą miały = lub > moc to taktowań nie będzie.

Edytowane przez -voymar-

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich

od dwóch tygodni użytkuję pompę ciepła Daikin altherma 3. Dom oddany do użytku w 2009r. powierzchnia użytkowa 143m2, po podłogach 160m2, ściany gazobeton 24 cm + styropian 12 cm.System mieszany 30m2 podłogówka reszta grzejniki i jest bufor 100 l. Temperatura na pompie 42 oC, powrotu 33-35 oC.Pompa dzień w dzień bierze od 48 - 55 kWh/doba, w tym około od 2 - 4 kWh c.w.u. Pobór energii bez większych różnic czy na zewnątrz było -9oC , czy +2oC. w domu temperatura około 21 - 22 oC. Jestem przerażony, nie wiem czy tak ma być? Spodziewałem się zużycia na poziomie 35 kWh/doba. Proszę o pomoc może ktoś ma podobny system i poda jakie ma zużycia, albo ktoś wie jakie powinno być zużycie energii. Z góry dziękuję.

Do tej pory ogrzewanie było z gazu LPG i zużycie około 2000 litrów rocznie, na grzejniki też podawana była temperatura 40 - 45 oC.

z charakterystyki energetycznej budynku wynika że energia pierwotna EP 81 kWh/m2rok, a energia końcowa 98 kWh/m2rok.

Proszę piszcie jakie macie zużycia.

Faktycznie, po takich słowach mocno się człowiek zastanawia czy PC ma sens. Masz mniejsza powierzchnię niż moja a zużycie średnio 52 kWh?

Sprawdzałeś to dokładnie, masz dedykowany podlicznik? Od tamtego czasu zużycie spadło czy nie?

Raczej na miejscu pierwszym bym dał---- moc grzejników była => od mocy PC po min modulacji.

Bo jak na min mocy pompy --- grzejniki bedą miały = lub > moc to taktowań nie będzie.

Budynek mój OZC = 7,0 kW;

1/ kocioł gazowy; moc grzejników 35/45 C = 4,83 kW;

Po montażu PC Panasonic 9 kW/ TCap ;

- wszystko było dobrze gdy temperatury na zewnątrz były < +2 C ,

2/Zmuszony byłem zamontować dodatkowo ( na raty ) grzejniki o mocy 2,57 kW,

- obecnie jest OK; moc grzejników w sumie = 7,30 kW,

Więc raczej Twoja teoria się nie sprawdziła u mnie

Moc cieplna grzejników w poszczególnych pomieszczeniach ( pokojach )

musi być > od mocy cieplnej danego pokoju , dla tz= 35/45C

Budynek mój OZC = 7,0 kW;

1/ kocioł gazowy; moc grzejników 35/45 C = 4,83 kW;

Po montażu PC Panasonic 9 kW/ TCap ;

- wszystko było dobrze gdy temperatury na zewnątrz były < +2 C ,

2/Zmuszony byłem zamontować dodatkowo ( na raty ) grzejniki o mocy 2,57 kW,

- obecnie jest OK; moc grzejników w sumie = 7,30 kW,

Więc raczej Twoja teoria się nie sprawdziła u mnie

Moc cieplna grzejników w poszczególnych pomieszczeniach ( pokojach )

musi być > od mocy cieplnej danego pokoju , dla tz= 35/45C

Czytaj ze zrozumieniem tekstu

napisałem Bo jak na min mocy pompy --- grzejniki bedą miały = lub > moc to taktowań nie będzie.

Nie chodzi o max moc grzejników

To nie teoria bo teoretycznie to wiesz co można....... po D się podrapać

Rozumie że jak PC włączysz na 12h to ona zaliczy 1 Start Stop. I tak samo będzie przy (-15*C) , ( -2*C ) jak i ( +10*C ) oczywiście jasne jest że przy +10 PC nie będzie pracować 12h tylko np. 6h --lecz będzie mieć :::: 6h pracy i 1 start stop.

PS. Po za tym rzeczą oczywistą jest zład wody o którym nie wspominam bo to oczywista oczywistość

Edytowane przez -voymar-

Rozumie że jak PC włączysz na 12h to ona zaliczy 1 Start Stop.

I tak samo będzie przy (-15*C) , ( -2*C ) jak i ( +10*C ) oczywiście jasne jest,

że przy +10 PC nie będzie pracować 12h tylko np. 6h --lecz będzie mieć :::: 6h pracy i 1 start stop.

PS. Po za tym rzeczą oczywistą jest zład wody o którym nie wspominam bo to oczywista oczywistość

Jak by tak było jak napisałeś, to bym ;

- nie dokładał grzejników,

- nie wydawał kasy,

- nie robił bałaganu w domu,

Niestety ;

- PC miała dużo więcej startów niż godzin pracy,

- i byłem zmuszony zwiększać Tz wody ,

- a więc COP niski

Teraz przy około 0* w dzień, mały minus w nocy wychodzi u mnie niecałe 30 kWh doba.

Około 5-6 kWh idzie na CWU, generalnie jestem zadowolony, zwłaszcza że jestem przed

wymianą grzejników na większe.

OK- ile idzie to wszyscy wiemy.

Teraz podaj jaka temp, w domu i czy stala/24h

\np. zużycie doba 30kWh temp w domu 22,8---do 23,4*C/24h bedzie to bardziej wiarygodne.

Jak by tak było jak napisałeś, to bym ;

- nie dokładał grzejników,

- nie wydawał kasy,

- nie robił bałaganu w domu,

Niestety ;

- PC miała dużo więcej startów niż godzin pracy,

- i byłem zmuszony zwiększać Tz wody ,

- a więc COP niski

Oki- ale zwiekszenie temp. nie wyeliminuje taktowań. Jedynie przesunie taktowanie w czasie.( oczywiście pierwsze taktowanie ) później będzie tak samo

Dołożenie grzejników na pewno poprawi COP jak i pobierze mniej kWh/rok

Witam ,

ostatnio dostałem z Taurona nowe ceny energii , na razie bez tarczy antyinflacyjnej , i tak brutto pln :

T1=0.6055 T2=0.2934

a było tak :

T1=0,4429 T2=0,2143

I tyle...

PozdrawlaYou

Kuźwa SZCZĘŚCIARZ w T1 to w ubiegłym roku miałem po 076 No chyba że coś pokręciłem.

W sumie mi to lata bo wychodzę na 0 --

Ups. w 21r,( tym cholernym ) - za 1/2 roku lipiec---grudzień brakło mi 250kWh no ale to był paskudny rok . Najgorszy od 6 lat z moja przygodą z PV i jedyny z minusem 250 kWh.

Odwiedził mnie jeden z instalatorów specjalizujący się w Panasonicu. Szybki rzut na dom, kotłownię oraz wyniki z obliczeń z "ciepło właściwe".

Czekam teraz na dobór pompy i ofertę cenową. W szybkiej opinii - "9kw to za mało, 12 a może i 16 trzeba będzie..." Zaskoczył mnie stwierdzeniem, że solary trzeba będzie odłączyć, bo nie będą współpracowały z pompą. Proszę ugruntujcie moją wiedzę, nie ma sensu spinać istniejącej instalacji solarnej (3 panele + zbiornik 300l) z pompą Panasonica?

Odwiedził mnie jeden z instalatorów specjalizujący się w Panasonicu. Szybki rzut na dom, kotłownię oraz wyniki z obliczeń z "ciepło właściwe".

Czekam teraz na dobór pompy i ofertę cenową. W szybkiej opinii - "9kw to za mało, 12 a może i 16 trzeba będzie..." Zaskoczył mnie stwierdzeniem, że solary trzeba będzie odłączyć, bo nie będą współpracowały z pompą. Proszę ugruntujcie moją wiedzę, nie ma sensu spinać istniejącej instalacji solarnej (3 panele + zbiornik 300l) z pompą Panasonica?

Pewnie chodzi o powierzchnie wężownic.

Do pc potrzebna jest duza powierzchnia. Chce obie połączyć i je podłączyć pod pc. Wtedy solary trzeba odłączyć.

Czyli musiałbym wymienić zasobnik cwu na taki o dużej powierzchni wężownicy? Szkoda mi rezygnować z solarów, bo fajnie się od wiosny sprawdzają.

W podłogówce masz wodę, w solarach glikol.

Nie da się tego połączyć bezpośrednio.

Musiałbyś dołożyć dodatkowy wymiennik ciepła plus elektrozawory, by w razie włączenia pompki solarów, odlaczalo jedną wężownicę na poczet kolektorów.

Jeszcze dodatkową pompkę do obiegu wezownica w baniaku-dodatkowy wymiennik.

Plus grupę bezpieczeństwa jak zawór bezpieczeństwa i naczynie wzbiorcze.

Edytowane przez klaudiusz_x

Mam taki zasobnik, do którego jest podłączony obieg pieca co oraz kolektorów słonecznych.

https://allegro.pl/oferta/galmet-wymiennik-sgw-s-b-300l-solarny-2-wez-bojler-6849635045

Rozumiem, że problem jest tutaj mała powierzchnia wężownicy.

A czy taki system pozwoliłby na użytkowanie solarów i pompy?

https://galmet.com.pl/pl/produkt/maxi-plus