-voymar- 18.01.2022 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Dla grzejników, dla większości użytkowników COP ok; 3,0 , Istotne jest aby moc cieplna grzejników ; - była = > od mocy cieplnej pomieszczeń dla tz = 35/45 C Raczej na miejscu pierwszym bym dał---- moc grzejników była => od mocy PC po min modulacji. Bo jak na min mocy pompy --- grzejniki bedą miały = lub > moc to taktowań nie będzie. Edytowane 18 Stycznia 2022 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 18.01.2022 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Witam Wszystkich od dwóch tygodni użytkuję pompę ciepła Daikin altherma 3. Dom oddany do użytku w 2009r. powierzchnia użytkowa 143m2, po podłogach 160m2, ściany gazobeton 24 cm + styropian 12 cm.System mieszany 30m2 podłogówka reszta grzejniki i jest bufor 100 l. Temperatura na pompie 42 oC, powrotu 33-35 oC.Pompa dzień w dzień bierze od 48 - 55 kWh/doba, w tym około od 2 - 4 kWh c.w.u. Pobór energii bez większych różnic czy na zewnątrz było -9oC , czy +2oC. w domu temperatura około 21 - 22 oC. Jestem przerażony, nie wiem czy tak ma być? Spodziewałem się zużycia na poziomie 35 kWh/doba. Proszę o pomoc może ktoś ma podobny system i poda jakie ma zużycia, albo ktoś wie jakie powinno być zużycie energii. Z góry dziękuję. Do tej pory ogrzewanie było z gazu LPG i zużycie około 2000 litrów rocznie, na grzejniki też podawana była temperatura 40 - 45 oC. z charakterystyki energetycznej budynku wynika że energia pierwotna EP 81 kWh/m2rok, a energia końcowa 98 kWh/m2rok. Proszę piszcie jakie macie zużycia. Faktycznie, po takich słowach mocno się człowiek zastanawia czy PC ma sens. Masz mniejsza powierzchnię niż moja a zużycie średnio 52 kWh? Sprawdzałeś to dokładnie, masz dedykowany podlicznik? Od tamtego czasu zużycie spadło czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 18.01.2022 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Teraz przy około 0* w dzień, mały minus w nocy wychodzi u mnie niecałe 30 kWh doba.Około 5-6 kWh idzie na CWU, generalnie jestem zadowolony, zwłaszcza że jestem przedwymianą grzejników na większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.01.2022 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Raczej na miejscu pierwszym bym dał---- moc grzejników była => od mocy PC po min modulacji. Bo jak na min mocy pompy --- grzejniki bedą miały = lub > moc to taktowań nie będzie. Budynek mój OZC = 7,0 kW; 1/ kocioł gazowy; moc grzejników 35/45 C = 4,83 kW; Po montażu PC Panasonic 9 kW/ TCap ; - wszystko było dobrze gdy temperatury na zewnątrz były < +2 C , 2/Zmuszony byłem zamontować dodatkowo ( na raty ) grzejniki o mocy 2,57 kW, - obecnie jest OK; moc grzejników w sumie = 7,30 kW, Więc raczej Twoja teoria się nie sprawdziła u mnie Moc cieplna grzejników w poszczególnych pomieszczeniach ( pokojach ) musi być > od mocy cieplnej danego pokoju , dla tz= 35/45C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.01.2022 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Budynek mój OZC = 7,0 kW; 1/ kocioł gazowy; moc grzejników 35/45 C = 4,83 kW; Po montażu PC Panasonic 9 kW/ TCap ; - wszystko było dobrze gdy temperatury na zewnątrz były < +2 C , 2/Zmuszony byłem zamontować dodatkowo ( na raty ) grzejniki o mocy 2,57 kW, - obecnie jest OK; moc grzejników w sumie = 7,30 kW, Więc raczej Twoja teoria się nie sprawdziła u mnie Moc cieplna grzejników w poszczególnych pomieszczeniach ( pokojach ) musi być > od mocy cieplnej danego pokoju , dla tz= 35/45C Czytaj ze zrozumieniem tekstu napisałem Bo jak na min mocy pompy --- grzejniki bedą miały = lub > moc to taktowań nie będzie. Nie chodzi o max moc grzejników To nie teoria bo teoretycznie to wiesz co można....... po D się podrapać Rozumie że jak PC włączysz na 12h to ona zaliczy 1 Start Stop. I tak samo będzie przy (-15*C) , ( -2*C ) jak i ( +10*C ) oczywiście jasne jest że przy +10 PC nie będzie pracować 12h tylko np. 6h --lecz będzie mieć :::: 6h pracy i 1 start stop. PS. Po za tym rzeczą oczywistą jest zład wody o którym nie wspominam bo to oczywista oczywistość Edytowane 18 Stycznia 2022 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.01.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Rozumie że jak PC włączysz na 12h to ona zaliczy 1 Start Stop. I tak samo będzie przy (-15*C) , ( -2*C ) jak i ( +10*C ) oczywiście jasne jest, że przy +10 PC nie będzie pracować 12h tylko np. 6h --lecz będzie mieć :::: 6h pracy i 1 start stop. PS. Po za tym rzeczą oczywistą jest zład wody o którym nie wspominam bo to oczywista oczywistość Jak by tak było jak napisałeś, to bym ; - nie dokładał grzejników, - nie wydawał kasy, - nie robił bałaganu w domu, Niestety ; - PC miała dużo więcej startów niż godzin pracy, - i byłem zmuszony zwiększać Tz wody , - a więc COP niski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2022 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Witam ,ostatnio dostałem z Taurona nowe ceny energii , na razie bez tarczy antyinflacyjnej , i tak brutto pln : T1=0.6055 T2=0.2934 a było tak : T1=0,4429 T2=0,2143 I tyle... PozdrawlaYou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2022 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Teraz przy około 0* w dzień, mały minus w nocy wychodzi u mnie niecałe 30 kWh doba. Około 5-6 kWh idzie na CWU, generalnie jestem zadowolony, zwłaszcza że jestem przed wymianą grzejników na większe. OK- ile idzie to wszyscy wiemy. Teraz podaj jaka temp, w domu i czy stala/24h \np. zużycie doba 30kWh temp w domu 22,8---do 23,4*C/24h bedzie to bardziej wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2022 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Jak by tak było jak napisałeś, to bym ; - nie dokładał grzejników, - nie wydawał kasy, - nie robił bałaganu w domu, Niestety ; - PC miała dużo więcej startów niż godzin pracy, - i byłem zmuszony zwiększać Tz wody , - a więc COP niski Oki- ale zwiekszenie temp. nie wyeliminuje taktowań. Jedynie przesunie taktowanie w czasie.( oczywiście pierwsze taktowanie ) później będzie tak samo Dołożenie grzejników na pewno poprawi COP jak i pobierze mniej kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2022 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Witam , ostatnio dostałem z Taurona nowe ceny energii , na razie bez tarczy antyinflacyjnej , i tak brutto pln : T1=0.6055 T2=0.2934 a było tak : T1=0,4429 T2=0,2143 I tyle... PozdrawlaYou Kuźwa SZCZĘŚCIARZ w T1 to w ubiegłym roku miałem po 076 No chyba że coś pokręciłem. W sumie mi to lata bo wychodzę na 0 -- Ups. w 21r,( tym cholernym ) - za 1/2 roku lipiec---grudzień brakło mi 250kWh no ale to był paskudny rok . Najgorszy od 6 lat z moja przygodą z PV i jedyny z minusem 250 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 20.01.2022 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Bo podał gołą stawkę za 1 kWh, bez opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 20.01.2022 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 faktycznie super ceny, w pge mi podali (to ceny z okresu jak miał być podatek 5% - z podatkiem):G11 - 0,68złG12w - T1 0,813; T2 0,432;G12 - T1 0,78; T2 0,38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 20.01.2022 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Nie wiem gdzie jest po 0.68 u mnie jest ponad 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 20.01.2022 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Ceny prądu w przeliczeniu na 1 kWh ale Brutto, ze wszystkimi kosztami. http://cena-pradu.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 22.01.2022 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Odwiedził mnie jeden z instalatorów specjalizujący się w Panasonicu. Szybki rzut na dom, kotłownię oraz wyniki z obliczeń z "ciepło właściwe".Czekam teraz na dobór pompy i ofertę cenową. W szybkiej opinii - "9kw to za mało, 12 a może i 16 trzeba będzie..." Zaskoczył mnie stwierdzeniem, że solary trzeba będzie odłączyć, bo nie będą współpracowały z pompą. Proszę ugruntujcie moją wiedzę, nie ma sensu spinać istniejącej instalacji solarnej (3 panele + zbiornik 300l) z pompą Panasonica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2022 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Tauron gliwicki g12w podwyżka z niespełna 24gr do niespełna 38gr przy pełnym vacie bez dystrybucji. Czyli wzrost o 58%.2 lata temu poprzednia podwyżka z 18gr.Co daje podwyżkę na przestrzeni 2 lat o 111% w taniej taryfie bez uwzględnienia dystrybucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2022 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Odwiedził mnie jeden z instalatorów specjalizujący się w Panasonicu. Szybki rzut na dom, kotłownię oraz wyniki z obliczeń z "ciepło właściwe". Czekam teraz na dobór pompy i ofertę cenową. W szybkiej opinii - "9kw to za mało, 12 a może i 16 trzeba będzie..." Zaskoczył mnie stwierdzeniem, że solary trzeba będzie odłączyć, bo nie będą współpracowały z pompą. Proszę ugruntujcie moją wiedzę, nie ma sensu spinać istniejącej instalacji solarnej (3 panele + zbiornik 300l) z pompą Panasonica? Pewnie chodzi o powierzchnie wężownic. Do pc potrzebna jest duza powierzchnia. Chce obie połączyć i je podłączyć pod pc. Wtedy solary trzeba odłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 22.01.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Czyli musiałbym wymienić zasobnik cwu na taki o dużej powierzchni wężownicy? Szkoda mi rezygnować z solarów, bo fajnie się od wiosny sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2022 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Czyli musiałbym wymienić zasobnik cwu na taki o dużej powierzchni wężownicy? Szkoda mi rezygnować z solarów, bo fajnie się od wiosny sprawdzają. W podłogówce masz wodę, w solarach glikol. Nie da się tego połączyć bezpośrednio. Musiałbyś dołożyć dodatkowy wymiennik ciepła plus elektrozawory, by w razie włączenia pompki solarów, odlaczalo jedną wężownicę na poczet kolektorów. Jeszcze dodatkową pompkę do obiegu wezownica w baniaku-dodatkowy wymiennik. Plus grupę bezpieczeństwa jak zawór bezpieczeństwa i naczynie wzbiorcze. Edytowane 22 Stycznia 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 22.01.2022 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Mam taki zasobnik, do którego jest podłączony obieg pieca co oraz kolektorów słonecznych.https://allegro.pl/oferta/galmet-wymiennik-sgw-s-b-300l-solarny-2-wez-bojler-6849635045Rozumiem, że problem jest tutaj mała powierzchnia wężownicy.A czy taki system pozwoliłby na użytkowanie solarów i pompy?https://galmet.com.pl/pl/produkt/maxi-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts