Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom z OZC ok. 7,2 kW.

Rozpoczęcie grzania od 17 września 2022

na samo CO poszło 79 kWh kompresor przepracował w tym czasie 183 godziny.

Prawdopodobny SCOP 3,9.

Temperatury w tym okresie zaliczyły maksymalną odchyłkę między +6*C (noc (częściej było +9*C)), a +16*C (dzień), mało słońca.

• 4 weeks później...

październik 321kWh - podlicznik (CWU wychodzi 74 + CO 247 - z proporcji z danych pompy). Trochę dziwnie, bo jestem przekonany, że na CWU poszło około 100, ale może zaczynało kilka razy zaraz po CO i mniej potrzebowało energii na początku.

COP: CO 4,45; CWU 3,86. To po uwzględnieniu podlicznika, jak by wziąć dane tylko z pompy, były by jeszcze wyższe. Miesiąc był ciepły, ale takich cop-ów się nie spodziewałem.

Edytowane przez JacekRze

Październik pierwszy pełny miesiąc. Trochę zabawy ustawieniami.

430 kwh co+cwu

Dom piętrowy podpiwniczony 180m2 + 80m2 piwnica w połowie grzana. 100% grzejniki. Lata budowy 1996-2009; ściany: pustak ceramiczny, styro 7cm. cegła pełna. Docieplone od zewnątrz 5cm grafit 0,31; poddasze nieużytkowe: wełna w podłodze 15cm; Dach: wełna 20cm; okna nowe trzyszybowe.

PV 9,9kw, pompa Kaisai 10kw mono, bufor 100l, zbiornik cwu 200l. 6 osób w domu

Edytowane przez xavery84

U mnie OZC 6,9 KW (co + cwu, liczone tylko z szacunkowo z pododawanego na forum linka) w październiku poszło 119 kWh na CO i CWU - samo CO 56 kWh. Grzane oczywiście raczej tylko od ok 17.00-18.00 do rana. Instalacja 100% na grzejnikach - zwykłe cv22 500-600mm dobrane wg projektu pod piec gazowy. Wygląda, że się to ładnie u mnie przyjmie. Dziś koło 5.00 rano przy 4st C za oknem na kaloryfery idzie 35 st C przy COP 3,6. Zobaczymy jak będą większe mrozy, bo mam tylko 7KW Panasonica J serię - "taki był od ręki z montażem na za tydzień"

Dom "skrajna szeregówka" 24 cm ceramiki i 12 cm styropianu, na podłodze 15cm styropianu i 20 wełny na dachu. Dom z 2007.

Edytowane przez magnyc

...

Dom "skrajna szeregówka" 24 cm ceramiki i 12 cm styropianu, na podłodze 15cm styropianu i 20 wełny na dachu. Dom z 2007.

Dziwią mnie takie proporcje izolacji :eek:

15 cm w podłodze, a tylko 20 cm w dachu. Te 15 cm w podłodze miało by większy sens z ogrzewaniem podłogowym, przy grzejnikach starczy 10 cm. Ucieczka ciepła przez podłogę ma relatywnie najniży udział procentowy. Natomiast lepiej byłoby dać ze 30 cm wełny w dach. Ciepło ucieka do góry. Jednocześnie grubsza izolacja dachu ogranicza nagrzewanie się domu w upały.

U mnie OZC 7,2 kW. 100% grzejniki niskotemperaturowe.

Na samo CO październik 2022r. poszło 146 kWh.

Kompresor pracował łącznie przez 263 godz. (38% czasu).

Edytowane przez Marco36

Witam. dom ok 160 m. Lata 40 cegła dziurawka, podłoga 10 styr, ściany 8 styr, strop 20 wełny. Był ekogroch 14kw ,same grzejniki jedno i dwu płytowe przewymiarowane.Od dwóch miechów pompa Rotenso 10 kw mam bufor - sprzęgło na zasilaniu 200 L a za buforem sterownik i pompę obiegową .elektroniczną . Gdy PC jest ustawiona na 37 st a deltę grzania mam zmienioną na 2 st to na sterowniku za buforem ustawione mam 34 st. PC nagrzewa bufor do ok 38 st i stop , bufor oddaje ciepło aż spadnie do 34 wg sterownika i wtedy on odcina pompkę obieg. W między czasie PC się załącza i zaczyna grzać bufor. Na wszystkich grzejnikach mam termostaty by mieć taką temp jaką chcę w danym pomieszczeniu a pompka obiegowa zmienia podawanie wg oporów instalacji - u mnie od 9 W do 14 W na wyświetlaczu pompki. Za dwa miesiące od 23 września do dziś 440 kw na podliczniku przed PC. Oczywiście na dworze cały czas w plusie , gdy będą mrozy to spróbuję wszystkie temp nastawić o ok cztery stopnie więcej czyli PC 41 a sterownik pompki 38 st..

U Tesciow wyglada to tak:

Dom pietrowy, okolo 150m2, pol domu podpiwniczony, dom z lat 70.

Material to takzwane hasioki :-) dom z zwnatrz docieplony styropianem 10cm, wiecej nie dalo rady.

Dach ocieplony pianka.

Podlogowki nie ma, 100% grzejniki purmo.

OZE wyliczone 12kw moc grzewcza, zuzycie ciepla to 23tkw.

Pompaciepla to Technix TX-16000 inwerterowa zamontowana koncem sierpnia.

Zuzycie pradu przed pompa bylo okolo 180-220kwh na miesiac, zelezne od pory roku.

Zuzycie kompletne na pazdziernik wyszlo 456kwh, odliczajac okolo 200kwh na normalne zuzycie, to pompa wziela okolo 250kwh.

Bufor CWU ma 200L, temperatura 42°, Bufor CO 300L, takze 42°.

Temperatura w domu ~21°.

Woda idaca na grzejniki narazie 35°.

W listopadzie na dotychczasowe 13dni zuzycie kompletne 265kwh, ale robi sie coraz zimniej wiec licze ze 600-700kwh bedzie.

Pompa w nocy wlacza sie co godzine, od 9-10 rano juz tylko co dwie godziny.

Zdjecie z uzycia pradu 13.11.

Prad Pompa 1311.jpg

Edytowane przez januszm41

100% grzejniki purmo ; OZE = 12 kW / 23 kWh

Pompa ciepla to Technix TX-16000 inwerterowa zamontowana koncem sierpnia.

- CWU 200L, temperatura 42°, Bufor CO 300 L, takze 42°.

- Temperatura w domu ~21°.

- Woda idaca na grzejniki na razie 35°.

- Pompa ;

.....- w nocy wlacza sie co godzine,

.....- od 9-10 rano juz tylko co dwie godziny.

Zdjecie z uzycia pradu 13.11.

[ATTACH=CONFIG]462123[/ATTACH]

Wg; https://itechnix.pl/pompy-ciepla/pompa-ciepla-tx-16000-pro/

TX-16000.jpg

PC ma przy -20 C tylko 7,80 kW mocy ;

- czy ma grzałkę??

Z wykresu pracy pompy wynika, że grzejniki ;

- mają za małą moc cieplną dla 45/35/20 C;

- przelicz moc cieplną grzejników dla 45/35/20 C,

- trzeba będzie zakupić parę mocniejszych grzejników 3 członowych

Dom ok. 160 m2, budowa w latach 80', same grzejniki, CWU 42 stopni, krzywa grzewcza 15 stopni na zewnątrz - 32 na grzejniki.

Styropian ściany 15 cm, okna 2-szybowe, strop docieplony pianką PUR 10-15 cm.

T-CAP 9 KW3-fazy. Temperatura w domu 21-20 stopni.

Zużycie w/g założonego podlicznika 330 kWh.od 17 X do 15 XI (według sterownika pompy ciepła to jedynie 276 kWh, czyli u mnie przekłamuje o 20%)

COP październik 5,3 listopad 4,9.

Obecnie przy 6 stopniach temperatura na grzejniki 35 stopni.

EDIT: Liczba godzin pracy pompy w tym czasie to 270h.

Edytowane przez tomko1234

to tak dla porównania: CWU 300l na 4 osoby - codziennie 2 wanny + 2 prysznice, grzanie do 52st raz dziennie. CO - temp w domu 22,5C, same grzejniki. Listopad:

podlicznik - 200kWh (152 CO + 48 CWU); czas pracy pompy - na CO 82h + 18h CWU; 92 starty. COP CO wychodzi 4,4 a CWU 3,5.

Od jutra już mają się zacząć przymrozki i słońca już podobno będzie bardzo mało, więc zima się zaczyna. Zużycie będzie szybko rosło a cop-y pospadają. byle do wiosny.

A ile załączeń???

Niestety bardzo dużo.

200.

Teraz te proporcje ulegają zmianie, okazało się, że był 1 grzejnik z którego następował szybki powrót wody, który powodował, że temperatura zadana na grzejniki równała się z powrotem..

Kryzowanie grzejnika rozwiązało ten problem.

Pompa dłużej pracuje.

To będzie mój pierwszy sezon z pompą, którą mam od 1 października. I mam dwa pytania.

Przy pompie zawory termostatyczne na grzejnikach powinny być ustawione na maksymalną wartość, aby nie blokować przepływu?

Jak sytuacja wygląda z kryzowaniem grzejnika?

Tak, powinny być pootwierane (ja zdjąłem), zakładam właściwe dobranie grzejników, czyli w/g projektu, a nie "widzimisię".

Kryzowania raczej nie zmieniaj, jeśli będziesz miał za duże taktowanie (patrz powyżej), to ewentualnie w tym/tych, który ma krótszy obieg.

PS

I tu też wiele zależy od zładu wody w instalacji CO.

Podaj jaki masz czas pracy, ilość włączeń/wyłączeń przez tych 50 dni.