Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grudzień 2022: CO+CWU: 1039 kWh (HA), - kWh (Smart cloud nie działał), 650h (3407h od początku), 61 wł/wył (1097 od początku) 20,5 - 21*C, T-CAP 9 kW, "OZC" 7,6 kW (wg. starego cieplo.app) i 12,1 kW (wg. nowego cieplo.app)

:bash: Czy wy macie kuźwa z głową ludzie? Na co komu te dane? Kto i co może z nimi zrobić? W ten sposób można byłoby porównać dwa identyczne domy, np. bliźniaki, identycznie docieplone. Zaczynam wątpić w społeczeństwo tego kraju...

Edytowane przez onlinemaster

... "OZC" 7,6 kW (wg. starego cieplo.app) i 12,1 kW (wg. nowego cieplo.app)

Skąd takie cuda 50% różnicy. Ile lat temu była ta kalkulacja?

Musi być różnica w zakresie wprowadzonych danych, bo przy takich samych danych niemożliwe by taka duża różnica wyszła.

Swoje OZC liczyłem 2 lata temu i po wykonaniu nowej kalkulacji mam co najwyżej 0,1 kW różnicy. Prosta bryła na prostokącie 12,5x9,5.

Grudzień 2022r., OZC 7,2 kW, 160m2 po podłogach, w domu +21 do +22*C.

CO+CWU podlicznik = 817,2 kWh

samo CO 762,6 kWh, z prawdopodobnym SCOP 3,6.

Plus 3 godziny pracy grzałki (dokładny pobór nieznany, grzałka 3-fazowa).

A podsumowanie roku 2022 (od stycznia do grudnia):

grzanie CO - pobór prądu = 3'790 kWh (z prawdopodobnym SCOP 3,68 )

chłodzenie w lato KK - pobór prądu = 29 kWh (z prawdopodobnym SCOP 2,97 )

grzanie CWU ( 200L nierdzewny z wężownicą 2,5m2) pobór prądu = 462 kWh (z prawdopodobnym SCOP 2,80 )

Edytowane przez Marco36

:bash: Czy wy macie kuźwa z głową ludzie? Na co komu te dane? Kto i co może z nimi zrobić? W ten sposób można było by porównać dwa identyczne domy, np. bliźniaki, identycznie docieplone. Zaczynam wątpić w społeczeństwo tego kraju...

Nie rozumiem problemu, od tego jest przecież ten temat (zgodnie z pierwszym postem). Notuję, może komuś się przyda - można ocenić na jaki rząd wielkości poboru prądu można liczyć na grzejnikach (tzn. widać, że jest to ~1 MWh dla budynku o obciążeniu ~8 kW przy -20*C). Ktoś czyta wątek i widzi: 800, 1200, 1000 kWh, więc może sobie to uśrednić i policzyć ile może to kosztować.

Podałem obciążenie cieplne, aczkolwiek do szczęścia brakuje średniej temperatury w miesiącu: -0.8*C.

Jeżeli się w czymś mylę, to proszę o poprawienie mnie.

Skąd takie cuda 50% różnicy. Ile lat temu była ta kalkulacja?

Musi być różnica w zakresie wprowadzonych danych, bo przy takich samych danych niemożliwe by taka duża różnica wyszła.

Swoje OZC liczyłem 2 lata temu i po wykonaniu nowej kalkulacji mam co najwyżej 0,1 kW różnicy. Prosta bryła na prostokącie 12,5x9,5.

...

Pierwszą kalkulację robiłem 2 lata temu.

Nowsza wersja aplikacji nie bierze pod uwagi ocieplenia dachu, wcale. Poddasze nie jest ogrzewane, więc pod uwagę brane jest tylko kilka cm steropianu oddzielającego ostatnią ogrzewaną kondygnację od poddasza.

Może to ma jakiś sens, tylko tego nie widzę... tak czy inaczej, te ~8 kW wydaje się być bardziej realne, więc używam głównie tej wartości.

Dane z PC za grudzień:

Wygenerowane: 2325kWh z czego:

CWU 236 / c.o. 2089

Pobór: 669 kWh z czego:

CWU 94 / c.o. 574

Podlicznik en.el. nabił ~725kWh, więc niecałe 8% różnicy.

PC 8kW, pow. 221m2, instalacja 90% grzejniki, bufor 126L podłączony w układzie 3T.

Z obliczeń wyszło że masz zapotrzebowanie 33W /M2 brawo :)

...

Pierwszą kalkulację robiłem 2 lata temu.

Nowsza wersja aplikacji nie bierze pod uwagi ocieplenia dachu, wcale. Poddasze nie jest ogrzewane, więc pod uwagę brane jest tylko kilka cm steropianu oddzielającego ostatnią ogrzewaną kondygnację od poddasza.

Może to ma jakiś sens, tylko tego nie widzę... tak czy inaczej, te ~8 kW wydaje się być bardziej realne, więc używam głównie tej wartości.

To zależy co sam uwzględniasz w obliczeniach i którą wartość podasz.

Fakt, nie ma tam rozdzielenia na izolację na stropie i osobną izolację w dachu.

Ale izolacja dachu jest.

Tak jak przy izolacjach ścian, trzeba wpierw zaznaczyć, że izolacja dachu jest obecna i dopiero pojawiają się pola do podania materiału i grubości.

CW22.jpg

U mnie te 26 cm wełny mam uśrednione, bo nie wszędzie mam taką samą grubość izolacji.

P.S. nie testowałem innych rodzaji budynków na pierwszej stronie wyboru, to możliwa jest opcja, że w zależności jaki został wybrany budynek, jest inny zakres opcji wyboru na dalszych zakładkach.

Edytowane przez Marco36

I kto będzie przekopywał 1'000 stron forum, by odszukać twój pierwszy wpis?

1'000 bo może ten pierwszy wpis był w innym wątku?

Wystarczy kliknąć na nick i wyświetlić napisane posty [nawet bez klikania widać jest jest ich aż 5 ;) ].

Specjalnie dla Kolegi, żeby szukać nie musiał:

Dom z lat 30-tych, poniemiecki, 220 m2 powierzchni całkowitej, ogrzewane 140 m2, ocieplony styropianem 12 cm, podłogi 10 cm, okna 3-szybowe. Dach ocieplony w połowie, w części zamieszkałej 25 cm wełny. Pompa T-cap 9kW 3f, zamontowana w lipcu. Grzejniki + 14 m2 podłogówki.

czy ktoś stosuje termometr Sonof ?? u mnie taka sytuacja, przekłamuje o ~-1-2 stopnie temp w stosunku do tego co podaje PC.

na PC wyjście 33 powrót 31 sonof pokazuje jak na obrazku, termometry są na wejściach/wyjściach z bufora

z PC do bufora jest niecały 1 metr orurowania

Sonof.JPG

Edytowane przez a.gwozdz

Na logikę. Czujnik SonOff ma kształt wałeczka, nie jest włożony do wody, a przytwierdzony obejmą do rury po jej zewnętrznej stronie. Więc powierzchnia styku mała, wałek przylega do rury, pytanie na ile dokładnie jest to owinięte izolacją termiczną by powietrze nie chłodziło pozostałej części czujnika.

Kolejna sprawa to dokładność i tolerancja samego czujnika.

U siebie mam SonOff z czterema czujnikami i gdy dla sprawdzenia leżał na biurku to rozrzut wskazań między czujnikami wynosił do 0,4*C.

Ostatnio kupiłem dwa termometry z czujnikiem wilgoci, takie chińskie po 9 zł i w porównaniu ze stacją pogody jeden zawyża temp. o 0,4*C a drugi aż o 2*C. Pomiar wilgoci na jednym zawyżony o 4%, a na drugim o 10%.

SonOff powinien być lepszej jakości, ale różnica do 0,4*C wynikająca z rezystancji wewnątrz czujnika mnie nie dziwi.

No tak, czujnik przykleiłem do tych mosiężnych elementów w nie do rury PE, a następnie zaizolowałem i okleiłem kauczukiem jaki mi został z klimatyzacji.

Jako ciekawostka powiem że w trybie pracy grzejnikowej (pompy obiegowej za buforem) występowało większe podmieszanie wody w buforze, po zmianie na stałą charakterystykę 1 bieg jest lepiej tzn idzie ciut wyższa wg Sonoff temp na grzejniki.

A.gwożdż mam pytanie bo też eksperymentuję z ustawieniami przepływów w pompce za buforem. Teraz jadę na auto ale pytanie czy gdy lecisz na najniższym1 biegu to normalne że wolniej odbiera i temp wyjścia jest trochę wyższa czyli zbliżona do wyjścia z PC to masz dobrze dogrzane najdalsze grzejniki bo gdy ja leciałem na najwolniejszym stałym przepływie to na piętrze najdalsze grzejniki słabo grzały.

czy ktoś stosuje termometr Sonof ?? u mnie taka sytuacja, przekłamuje o ~-1-2 stopnie temp w stosunku do tego co podaje PC.

na PC wyjście 33 powrót 31 sonof pokazuje jak na obrazku, termometry są na wejściach/wyjściach z bufora

z PC do bufora jest niecały 1 metr orurowania

Ja bardzo przepraszam kolegów a.gwozdz Marco36 rrrrrrr temat ma 1555 postów z czego na temat może 500 i to pierwszych reszta to dyskusja o....

jest temat problemy pompy na grzejnikach prosze

jakiś moderator to chyba na 1/365 etatu jest na tym forum :rolleyes:

Masz rację, miałem otwarte 2 tematy i wpisałem pytanie w złym niestety - moja kulpa.

rrrrrr zapytaj w temacie Panasonic Aqarea - odpowiem.

Dla podtrzymania właściwego tematu wątku podaję statystyki za 2022 na grzejnikach, z podlicznika zużycie 1540 w tym okresie co na obrazku.

PC zainstalowana od ~połowy maja

2022_zużycie_1540_podlicznik_1287_PC.JPG