rrrrrrr 24.01.2023 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 K1 krzysztof mam nadzieję że jak gdzieś przeczytasz że ktoś zużył mniej niż Ty to zawał niegrozi. Co wam te pisanie zużyć daje =nic . To jest dopiero zawalanie forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 31.01.2023 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Grudzień zużycie co+cwu 1183 kWh pompa. Pompa gruntową Konceptus 8 kW , 5 sond po 8 metrów głębokości , grzeje bufor 500 litrów z wężownicą 5.4m do CWU. CWU do 50 stopni. Ogrzewam dom o powierzchni ogrzewanej 228 m2. Ocieplony 15 cm styro na ścianach w kropki, w dachy na skosach 26 cm wełny, a na stropie 40 cm stryo oraz wełny, grunt 10 cm styropiany. W domu jest wentylacja z reku. W całym domu są 100% grzejniki Kermi Thermx2 OZC 10 kW Dolne źródło w zależności od temperatury zasilania, ma obecnie 0.8/-1.6, 1.1/-1.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 31.01.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Grudzień zużycie co+cwu 1183 kWh pompa. Pompa gruntową Konceptus 8 kW , 5 sond po 8 metrów głębokości , grzeje bufor 500 litrów z wężownicą 5.4m do CWU. CWU do 50 stopni. Ogrzewam dom o powierzchni ogrzewanej 228 m2. Ocieplony 15 cm styro na ścianach w kropki, w dachy na skosach 26 cm wełny, a na stropie 40 cm stryo oraz wełny, grunt 10 cm styropiany. W domu jest wentylacja z reku. W całym domu są 100% grzejniki Kermi Thermx2 OZC 10 kW Dolne źródło w zależności od temperatury zasilania, ma obecnie 0.8/-1.6, 1.1/-1.1 Grudzień 1105 kWH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ham3r 31.01.2023 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Styczeń 2023: CO+CWU: 784 kWh (HA), 592 h (3999 h od początku), 61 wł/wył (1158 od początku) 20,5 - 21*C, T-CAP 9 kW, "OZC" 7,6 kWŚrednia temperatura zewnętrzna: 1,8*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.01.2023 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 U mnie spokojnie jakieś 1MWh co +cwu, stała 41*C.Ale strasznie zaczęło wiać... na tę chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.02.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) O kant dupy potłuc to wasze zużycie CO+CWU.To ja podam całkowite zużycie z licznika, a wy sobie zgadujcie, ile z tego to CO, ile CWU, ile pomniejszyła PV i ile pobrał dom (AGD, RTV itp.) Jeden ma OZC 10 kW , 2 osoby dorosłe co wodę oszczędzają i grzanie CWU to będzie może 5-7% (CO=1'000 kWh + CWU=60 kWh).Drugi ma OZC 7 kW , 4 osoby ze statystycznym poborem wody i CWU wyjdzie 20-25% (CO = 700 kWh + CWU=240 kWh).A trzeci będzie miał dom mocno izolowany z OZC 4 kW , 6 osób co wody nie oszczędzają i grzanie CWU wyjdzie 50% (CO=400 kWh + CWU=400kWh). I wychodzi jak w tym kawale = średnio statystycznie pies i jego pan mają każdy po trzy nogi.Przy takim porównywaniu nie dowiesz się, że 20% ciepła ucieka wentylacją grawitacyjną, albo że masz mostki termiczne, które w ujemnych temperaturach dają dodatkowe 30% ucieczki ciepła. U mnie OZC 7,2 kW; PC 6 kW A+++; grzejniki do +45*C; krzywa pogodowa; bufor 100L spięty 3-punktowo, 95% wody idzie prosto na grzejniki, 5% daje cyrkulację wewnątrz bufora zwiększającą zład ciepłej wody dla defrostów.Do tego stara instalacja grawitacyjna o dużych przekrojach rur - nie dławiących przepływów PC. za styczeń 2023r.samo CO = 580 kWh , z prawdopobnym SCOP = 3,77CWU = 50 kWh , z prawdopodobnym SCOP = 2,35 (małe zużycie wody i grzanie bojlera 1x na dobę z histerezą 10*C) PV na dachu, wyprodukowała = 137,6 kWh ; 67% samokonsumcji. Edytowane 1 Lutego 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 02.02.2023 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Styczeń 2023 CO+CWU - 1100 kwhtemp ustawiona noc: 20,2temp ustawiona dzień 20,6śr temp otoczenia wg pompy: 4,4Grzanie stałą temp: 43, cwu 47Pv wyprodukowały 181,2 -> autokonsumpcja na poziomie 83% Dodam tylko że na taką powierzchnię czyli 180m2 mam tylko 120 żeberek aluminiowych. Latem będzie korekta i dokładanie/zmiana grzejników na większe Edytowane 2 Lutego 2023 przez xavery84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 02.02.2023 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 u mnie styczeń 1180 kwh na co i cuw z podlicznika bo z pompy oszustki to 1069 kwh pompa puszczona samopas temperatury w domu 22 23 stopnie średnia temperatura ok 0 -1 stopnia wedle pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 03.02.2023 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Styczeń 2023 CO+CWU - 1100 kwh temp ustawiona noc: 20,2 temp ustawiona dzień 20,6 śr temp otoczenia wg pompy: 4,4 Grzanie stałą temp: 43, cwu 47 Pv wyprodukowały 181,2 -> autokonsumpcja na poziomie 83% Dodam tylko że na taką powierzchnię czyli 180m2 mam tylko 120 żeberek aluminiowych. Latem będzie korekta i dokładanie/zmiana grzejników na większe A masz już jakieś typy odnośnie tych grzejników? Tanie Diamond, droższe Purmo czy inne (np. Stelrad) ? Też planuję wymianę, chciałem początkowo brać V33 Diamond ale mnie hydraulik postraszył że to chiński badziew i lepiej dołożyć przynajmniej do Purmo, tylko nie wiem czy to potoczne uprzedzenie do marki czy rzeczywiście są wadliwe (gorsza blacha?) A odnośnie zuzycia za styczeń 23 (dane z podlicznika): CO i CWU (200l) - 780 kWh pow. 165 m2 temp. w domu: 20-20.5 C grzeje stałą, którą koryguje ręcznie w zależności od temp. zewnętrznej np. teraz od kilku dni ustawione 38 C na pompie w 1 weekend stycznia dodatkowo napaliłem w kominku (sobota, niedziela) wtedy w salonie temp. 23C Aha, wg pompy (TCAP 9KW) zużyłem 620 czyli przekłamanie na poziomie 26%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnyc 03.02.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) Dane z pompy (panasonic J all-in-one 7kw/200l). Może się komuś przyda w decyzji- 100% grzejniki, zwykłe 50/60cm V22 i 3 sztuki małych V11. Do danych z sygnatury dodajmy, że to skrajna szeregówka - tzw 3 ściany odsłonięte, wystawiona dość mocno na wiatr, bo na otwartej przestrzeni od strony wiatru. Grzane krzywą grzewczą, na ogół staram się by było 21 St C, ale przyznaje że są miejsca, gdzie się to nie udaje, np łazienki, które wymagają raczej wymian drabinkowych grzejników, na coś większego. CO+CWUStyczeń 557 kWhGrudzień 694 kWhListopad 427kWh Edytowane 3 Lutego 2023 przez magnyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 04.02.2023 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 A masz już jakieś typy odnośnie tych grzejników? Tanie Diamond, droższe Purmo czy inne (np. Stelrad) ? Też planuję wymianę, chciałem początkowo brać V33 Diamond ale mnie hydraulik postraszył że to chiński badziew i lepiej dołożyć przynajmniej do Purmo, tylko nie wiem czy to potoczne uprzedzenie do marki czy rzeczywiście są wadliwe (gorsza blacha?) A odnośnie zuzycia za styczeń 23 (dane z podlicznika): CO i CWU (200l) - 780 kWh pow. 165 m2 temp. w domu: 20-20.5 C grzeje stałą, którą koryguje ręcznie w zależności od temp. zewnętrznej np. teraz od kilku dni ustawione 38 C na pompie w 1 weekend stycznia dodatkowo napaliłem w kominku (sobota, niedziela) wtedy w salonie temp. 23C Aha, wg pompy (TCAP 9KW) zużyłem 620 czyli przekłamanie na poziomie 26%. Dobór będę robił z moim instalatorem pompy bo mówił że to trzeba jakoś poobliczac. Zobaczę jak to będzie wyglądało jeśli chodzi o parametry i cenę. Myślałem o Purmo bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.02.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) Dobór będę robił z moim instalatorem pompy bo mówił że to trzeba jakoś poobliczac. Zobaczę jak to będzie wyglądało jeśli chodzi o parametry i cenę. Myślałem o Purmo bardziej Jakoś policzyć!!!!! radzę samemu policzyć i dobrać aby tu za rok nie było płaczu że PC Taktuje. Bo tu jest to normą. Ale tak jest jak się nie umie samemu tego zrobić Jak ja mówię że mi PC nie taktuje --to tu na FM wymyślają wszystko ale żaden od lat nie powiedział że masz SROBIONE WZOROWO OGRZEWANIE Robisz od podstaw to zrób tak abyś był zadowolony i tu na forum pisal o samych superlatywach. Najważniejsza jest min temp.zasilania jaką chcesz grzać pamiętając o JEDNYM aby ta ogólna moc tych grzejników przy tej najniższej temp. była ( = lub < od min mocy PC po modulacij Bardzo ważny też jest zład wody-odpowiedni do PC tj.min 20L wody na każdy 1kW mocy PC Edytowane 4 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2023 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Jakoś policzyć!!!!! radzę samemu policzyć i dobrać aby tu za rok nie było płaczu że PC Taktuje. .... Jak sie laik wezmie za obliczenia ozc bo one są konieczne aby prawidłowo dobrac/grzejniki to efekt jest łatwy do przewidzenia i niekonieczne ten oczekiwany. Jezeli instalator "jakos" to pooblicza to tych obliczen tez zaufania miec nie mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 04.02.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Śledząc wątek (jak również inne) stron tu masz pełną rację jesteś nietypowym trolem, specyficznym. Masz taką tendencję żeby w dyskusji nie skupiać się na meritum tylko wbijać szpile gdzie tylko się da - zapewne cenne to doświadczenie. Bez obrazy czytałeś voymar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.02.2023 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Jak sie laik wezmie za obliczenia ozc bo one są konieczne aby prawidłowo dobrac/grzejniki to efekt jest łatwy do przewidzenia i niekonieczne ten oczekiwany. Jezeli instalator "jakos" to pooblicza to tych obliczen tez zaufania miec nie mozna. W którym miejscu pisałem o obliczeniach OZC ? Nie kazdy jest audytorem i instalatorem w jednym , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X_ray 04.02.2023 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Styczeń 842kWh w tym 175kWh CWU . Temp w domu 22-23st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 04.02.2023 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Jakoś policzyć!!!!! radzę samemu policzyć i dobrać aby tu za rok nie było płaczu że PC Taktuje. Dokładnie jak napisał asolt, oczekujesz od użytkownika PC który chce mieć ogrzany dom/mieszkanie że będzie się doktoryzował z zagadnienia ? Oczywiście można tak, znajdzie się jakiś odsetek użytkowników którzy zapoznają się z tematem i poświęcą czas, wiedząc jak wygląda dobór przez 'profesjonalistów'. Ale większość przyjmie dobór instalatora bo to on - powinien być - jest specjalistą który się tym zajmie ! Problem polega na tym że duża część ludzi na na to wy....ane, jak jest ciepło w domu i starcza na zapłacenie za to ciepło to - niestety - jest OK. Cześć z nich zakręci się na forum z pytaniem czy jest OK ..... Imho to nawet nie chodzi o naciąganie na większą (czytaj droższą) PC Oczywiście że to wina instalatorów, lepiej dobrać PC za dużą niż tłumaczyć użytkownikowi że włączająca się grzałka przy mniejszej tak naprawdę da mniejsze zużycie EE i lepszy SCOP. Nieświadomy użytkownik nie jest w stanie tego zweryfikować a instalator ma - szacuję - 90% klientów z bani, może jestem niesprawiedliwy, ale obawiam się że niestety mam rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 05.02.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Witam, jaką macie różnice pomiędzy zasilaniem a powrotem na grzejnikach? U mnie przy długich grzejnika około 26 żeberek wynosi około 10 stopi, nie jestem pewien czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 05.02.2023 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Witam, jaką macie różnice pomiędzy zasilaniem a powrotem na grzejnikach? U mnie przy długich grzejnika około 26 żeberek wynosi około 10 stopi, nie jestem pewien czy to normalne? W przypadku pc istotna jeśli różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem mierzone na pompie. U mnie wynosi ok 3-4st. Jeśli chodzi o grzejniki to zależy od tego jak masz "spięte" z pc oraz oczywiście od ich powierzchni. Jeśli masz dobrane do zapotrzebowania budynku dla delty=10st to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxqaz 05.02.2023 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Dziękuję za odpowiedź , nie chce już za bardzo tematu zaśmiecać, pompa wpiętą do bufora 200l z bufora na grzejniki deltę mam na 5 i tyle trzyma, warto to zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts