Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cały rok 2018 pompa pobrała około 7300 kWh więc koszt wychodzi około 3200 zł

uważam to za sukces bo wcześniej eko groszku musiałbym spalić za 4500 - 5000 zł

Proszę podawajcie jakieś dane, a nie tylko ilość kWh i koszt. Metraż / kubaturę domu wraz z ociepleniem; rodzaj okien i grzejników (może i nawet PC) w której taryfie grzejecie to bardzo ważne! Można to bardziej lub mnie sobie porównać ...

Może ktoś pomoże - myślę nad pompą, w domu same grzejniki, chciałbym przeliczyć ich moc czy nie będą za małe - na jakie optymalnie temperatury liczyć? 45*C, 50*C?, jaka delta - temperatura powrotu?

A jak teraz grzejesz ile godzin dziennie przy np.-15st. i jaką wtedy masz temperaturę na grzejnikach ,i to samo np.dla 0st. Najlepiej maksymalnie 45stopni powrót 5 stopni mniej im niżej na grzejniki tym lepiej.

- myślę nad pompą,

- w domu same grzejniki,

- chciałbym przeliczyć ich moc czy nie będą za małe

- na jakie optymalnie temperatury liczyć? 45*C, 50*C?, jaka delta - temperatura powrotu?

1/Należy wykonać profesjonalne OZC budynku,

2/Moc grzejników powinna być nie mniejsza niż moc cieplna budynku,

A/ Grzejniki przelicza się dla temperatur ; 45 C/35 C ;

- moce grzejników dla temperatur 45 C/35 C , to 33% mocy dla temperatur 75 C/65 C,

B/ Zastosować bufor o pojemności ;

20 l x N pompy

https://www.egrzejniki.pl/grzejniki-pokojowe/grzejniki-pokojowe-stelrad/compact/typ-33-wys-600/compact-33-600x1000.html

https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/jaki-powinien-byc-bufor-do-pompy-ciepla/#more-1032

Edytowane przez Andrzej5101

2600$ plus transport i opłaty celno/skarbowe, sumarycznie 12500PLN u mnie w domu, przy cenie dolara 3,4, teraz będzie drożej :(. Maszyna całkiem niezła na dobrych podzespołach, ale sterownik do niej musiałem zrobić sam, żeby działała tak jak chcę w taryfach itp. Teraz mogę pompą i całym systemem grzewczym sterować ze smartfona. Oryginalny sterownik jest bardzo ubogi, ale coś za coś.

Przepraszam żę pytam ale po przeczytaniu Twojego posta zaczynam się zastanawiać nad sprowadzeniem pompy dla siebie. Czy Możesz opisać mniej-więcej jak wyglądała cała procedura?

Alibaba ? Bezpośrednio ze strony producenta?

Witam,

zużycie w lutym CO+CWU 994kWh (w zeszłym roku 1419kWh) , w tym CWU ok 140kWh

Koszt wg średniej z G12W=0,43pln brutto , tj 427pln brutto

Czas pracy sprężarki tylko na CO 379h

Pzdr

Praca sprężarki 379h x stała moc T-cap 9kW (oczywiście do -15*C) to daje 3411kWh energii zapotrzebowania domu na luty

994kWh pobranej / 379hpracy=2,62kW pobór energii przez PC Czy dobrze to liczę ?

Praca sprężarki 379h x stała moc T-cap 9kW (oczywiście do -15*C) to daje 3411kWh energii zapotrzebowania domu na luty

994kWh pobranej / 379hpracy=2,62kW pobór energii przez PC Czy dobrze to liczę ?

Podany czas pracy to tylko w trybie CO, trzeba jeszcze doliczyć czas pracy na CWU-mam podlicznik godzin pracy podłączony tylko pod CO z sygnału termostatu pokojowego ,CWU nie mam specjalnie jak mierzyć (najprościej z zaworu 3D , ale ten niekiedy pozostaje w pozycji CWU -a cykl już się zakończy i CO nie działa)

Szacunkowo można przyjąć dzienny czas pracy w trybie CWU na 1h czyli w lutym ok 28h

No i oczywiście , Tcap nie ma stałej mocy nonstop-może ją mieć do -15 st.

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Czesc. Luty na CO wyszlo 519 kW pobrane a wyprodukowane 1825 kW.

Dawno tak cieplo nie bylo. 5,12 kWp PV zrobilo 325 kW. Pozdr

Masz PC PW Daikin 8 kW, bufor 300 l,

- projektowa strata ciepła Φ; 8192 W;

- zapotrzebowanie na ciepło QH; 14596 kwh/rok;

Czy Daikin 8 kW ma podobne moce jak Panasonic 9 kW/1f ?

Co zadecydowało o zastosowaniu bufora/sprzęgło 300 l?

Edytowane przez Andrzej5101