Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokój 16 m2 młodzieżowy, gamingowy jak zaaranżować

rif

Recommended Posts

Witam

Mam wielką prośbę, poproszę o pomoc w aranżacji pokoju dla 14 latka , który chciałby aby wyglądał jak tzw. gamingowy (komputerowy)

Pokój ma 16 m2 , wymagania:

- biurko 150x75cm

- na jednej ścianie szafa z drzwiami przesuwnymi

- łóżko 200x90 cm

- coś do siedzenia dla 2 osób

- biała imitacja cegły na jednej ścianie

pozdrawiam

mały01.jpg

mały02.jpg

Edytowane przez rif

alicyja dziękuję znowu :)

Wymiar łóżka już poprawiłem ma być 90x200 cm.

Biurko dziecko chce koniecznie żeby stało przy oknie

W tym pomieszczeniu na pewno potrzebuję dużej szafy do przechowywania (nie tylko dla dziecka, nie wiem też, na której ścianie najlepiej).

Regały typu odkryte na książki raczej odpadają.

Jeszcze nie napisałem, że gdzieś ma stanąć telewizor oraz ma być podświetlenie ledowe.

Przydałaby się też jakaś mała sofa do siedzenia dla znajomych.

Podoba mu się też grafitti, ale też biała cegła (najlepiej by się nadawała na ścianę przy oknie, która jest ścianą zewnętrzną w bloku narażona na pękanie, poprzez blisko jeżdżące tramwaje).

mały03.jpg

Edytowane przez rif

alicyja dziękuję znowu :)

Wymiar łóżka już poprawiłem ma być 90x200 cm. W tym pomieszczeniu na pewno potrzebuję dużej szafy do przechowywania (nie tylko dla dziecka, nie wiem też, na której ścianie najlepiej).

Regały typu odkryte na książki raczej odpadają.

Jeszcze nie napisałem, że gdzieś ma stanąć telewizor oraz ma być podświetlenie ledowe.

Przydałaby się też jakaś mała sofa do siedzenia dla znajomych.

Podoba mu się też grafitti, ale też biała cegła (najlepiej by się nadawała na ścianę przy oknie, która jest ścianą zewnętrzną w bloku narażona na pękanie, poprzez blisko jeżdżące tramwaje).

Wymiar łóżka poprawiony, ale na jaki? Ja nie widzę różnicy między 200X90 a 90X200. A to ważne przy aranżacji całości.

Regały nie muszą być odkryte, mogą być oszklone, tzn, z drzwiczkami z szybą.

Wiem, że normalne, ale jest wąskie, co ja mogę? Dla mnie jest za wąskie (a wcale nie mam rozmiaru "szerokiego" to i dla nastolatka, który rośnie może być niekomfortowe), a i przy takim metrażu pokoju można śmiało dać większe, o czym oczywiście zadecyduje właściciel/użytkownik pokoju.Może rozkałdana kanpa, w dzień byłoby miejsce dla gości, a w nocy do spania?

Z dzieciństwa pamiętam że u znajomych siedziało się na tapczanie/łóżku, podłodze czy gdziekolwiek było miejsce ale mało kto miał wtedy komputer. Staram się wyobrazić sobie sposób spędzania czasu czternastoletniego chłopca ale nie wiem czy będzie grał z kolegami na konsoli i sofa ma być przed tv czy raczej na biurku komp stacjonarny i jest potrzebne dodatkowe krzesło a sofa do plotkowania przy kawce ;)

pok-2.jpg

pok-2A.jpg

pok-2B.jpg

pok-2C.jpg

No wygodę ma- bo leży na połówce ale ręce porozkładana szerzej, na drugiej (ja tak mam) :D Czyli zajmuję sobą więcej niż połówkę, ale kręgosłup jest na jednej połówce. Zaznaczam, że na jednej połówce już nie jest mi wygodnie, ręka nie ma swobody.... :D Wiem, kombinacja alpejska, ale cóż ja pocznę :lol2:

• 4 weeks później...

Dwa pomysły na aranżację pokoju. W pierwszej wersji monitor zainstalowany jest na ścianie za biurkiem, vis a vis sofa i łóżko 90x200. W drugiej wersji łóżko zastępuje „leżanka”, która w ciągu dnia jest siedziskiem, a nocą zamienia się w wygodne jednoosobowe łóżko. W obydwu propozycjach w pokoju umieszczona jest pojemna szafa.

2.jpg