Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant VRC700 + VR71 - problem z uruchomieniem 3-ciej pompy obiegowej

Joxer

Recommended Posts

Witam Forumowiczów

Mam piec vaillant z modułem sterującym VRC700 + VR71 + VR91.

Ma parterze i na pietrze mam osobne ogrzewanie podłogowe z odrębnymi zaworami mieszającymi i pompami.

Ten układ działa doskonale od 2 lat.

Nie dawno wykończyłem stryszek i powiesiłem dodatkowy moduł VR91 (teraz są już 2). Ustawiłem mu adres 2 i VRC700 poprawnie je rozpoznaje.oraz poprawnie czyta temperaturę pomieszczenia itd.

Problem polega na tym, ze status pompy obwodu 3 jest WŁ, jednak ona sie nie uruchamia.

W trybie diagnostycznym mogę włączyć ręcznie R3 i działa pięknie.

Wszystko jest podłączone dobrze wg schematu:

https://www.vaillant.pl/materia-y-szkoleniowe/podr-czniki/podrcznik-schematw-z-kotami-ecotec-do-37-kw-1114106.pdf

strona 21 rysunek S175

Podejrzewam, ze problem możne być z ustawieniami. Mam "schemat systemu" ustawiony jak na rysunku na "1" jednak nie wiem gdzie znaleźć ustawienia:

"Konfiguracja modułu: 3"

"MA VR71: Pompa cyrk."

W ustawieniach instalatora -> konfiguracja systemu jedyne co mam dostępne to "schemat systemu" i nic więcej, co może pasować do powyższych.

Czy jest jeszcze coś ukryte do trzeba zmienić jakimiś kodami serwisowymi itd?

Strona 34 instrukcji instalacji VRC700.

Tam w menu jest przyporządkowanie kolejnych wejść i wyjść przekaźnikowych do określonych funkcji.

Dla Ciebie będzie to przekaźnik R3 i ustawienie 3F3 czyli pompa dla 3 obwodu na stryszku.

Ponadto sprawdź pozostałe ustawienia w tabelce bo może coś zapomniałem.