Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena projektu kuchni z wielkim salonem ( 121 m2)

Recommended Posts

Nie widzi mi się taka wyspa w kuchni, żonie też za bardzo się nie podoba.

Znalazłem zdjęcie kuchni o podobnej koncepcji jak moja ( brak skosu po prawej stronie)

Za to patrząc na gabaryty szafek moja kuchnia będzie szersza o około 100 cm

Czy to naprawdę tak źle wygląda ?

kuchnia-na-poddaszu.jpg

Nie no, nie przesadzajmy z tymi kilometrami.

Blat może w niektórych miejscach - szczególnie pod samym skosem prawym rogu - bez rewelacji do zagospodarowania.

Ale jest plus - wszystko się pomieści. Po prostu nie podoba mi się wyspa - przedstawiona w ten sposób ( jak na załączonym foto )

Cała ściana lewa - golą - tylko do obchodzenia wyspy. Pod wyspą mało się zmieści . Jeśli chodzi o zagospodarowanie przeze mnie miejsca po prawej stronie - myślałem jedynie o wysokiej i szerokiej lodówce + słupek na piekarnik i mikrofale. Poza tym żadnych szafek wiszących z jakimiś śmiesznymi dla mnie skosami.

Nie muszę wcale też ciągnąć mebli z prawej strony do samego barku. Można przecież zostawić jakąś lukę na coś ciekawego - tylko - co ?

W jakim free programie mogę zrobić sobie taką szybką i dobrą wizualizację ?

Czy pomieszczenia są juz wybudowane? Jeśli tak zrób sobie z kartonów (styropianu, palet, osb, czegokolwiek co jest na budowie) przykładowe szafki o wymiarach i odległościach jakie planujesz i zobacz czy to jest wygodne i funkcjonalne. Wizualizacja powie ci tylko czy ci sie ten układ podoba nie powie ci, że jest niewygodnie.

Przy takim skosie jak podałeś (ściana kolankowa 115cm, 30 stopni) osoba o wzroście 160cm ledwie podejdzie do standardowej głębokości szafek ustawionych pod ścianą kolankową, nachylenie się nad blatem lub zlewem jest wątpliwe. Pod oknem dachowym jest więcej miejsca ale masz tylko dwa wąskie okna co daje dwa krótkie odseparowane od siebie kawałki blatu zdatnego do pracy. Z tego co pamiętam zalecane jest co najmniej 190cm wysokości nad przednią krawędzią blatu czyli blat musiałby mieć ok.130cm głębokości :D Wyspa chyba będzie konieczna bo zlew i blaty robocze pod ścianami kolankowymi nie mają sensu.

piotrek-projekt-skos.JPG