Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzęgło hydrauliczne

Jochimm

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie:

1. Piec

2. Odejście na grzejnik na poddaszu

3. Sprzęgło

4. Zawód 3d na podłogówkę z dodatkową pompą

Czy taka instalacja będzie działać? Czy może być problem z dogrzaniem grzejnika?

Bo co instalator to ma inne zdanie... i już sam nie wiem co jest dwa.

Grzejnik jest na poddaszu i póki co będzie używany na niskiej temperaturze co podłogówka, o ile wgl będzie uruchomiony.

Dom o powierzchni 70m2 plus poddasze. Cały parter w podłogówce + jeden grzejnik na poddaszu (w razie dużej zimy) wychodzę z założenia że parter powinien otrzeć również małe poddasze

https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum107.html Zapytaj tu.

Nie do końca kminie ale:

- grzejnik jak wepniesz pod jakieś sterowanie pokojowe z podłogówkami to jak w pomieszczeniu ze sterownikiem będzie 20C zadana to w pewnym momencie podłogówki przestaną grzać, to i grzejnik będzie praktycznie zimny.

Pompa z pieca powinna niby dopchać do grzejnika bo będzie miec jak rozumiem grzejnik i sprzęgło a pozniej juz inna pompa na podlogowki.

Instalatorzy maja obawy czy pompa da sobie rade z wysokoscia pionu bo obok pieca bedzie sprzeglo i bedzie jej najlzej z duza sila pchac w sprzeglo?

Podalem Ci link kolego, tam sa dosc ogarnieci goscie choc i irytujacy fanatycy. Moze nie trzeba naukowych wyliczen tylko ktos takie cos robil i bedzie wiedzial czy to pojdzie, tu tez sie instalatorom nie dziwie, mogles trafic na takich co wiele robili a tu po prostu nikt nie chce DAC PEWNOSCI czy to bedzie dzialac jak ta lala, nie dziwie sie im.

Pozdrawiam

To może postaram się opisać to bardziej dokładnie :)

Mam piec jedno-funkcyjny Vaillant, od pieca idzie nitka centralnego ogrzewania z odejściem na grzejniki, zaraz za tym jest sprzęgło, zawór 3d pompa i już podłogówka.

Zawór 3d redukuje temperaturę na podłogę ale póki co mam na piecu ustawiona niską temperaturę na podłogę i ta sama woda chce grzać grzejniki.

Chodzi mi tutaj tylko czy odejście za piecem na grzejniki i dopiero za tym sprzęgło to spoko opcja czy nie ? Bo każdy instalator ma inne zdanie.

Jeden mówi że po co sprzęgło, drugi że tak ale bez różnicy gdzie się je zamontuje bo jest dodatkowa pompą, a jeszcze inny że sprzęgło zaraz za piecem do tego najlepiej dwie pompy dodatkowe plus ta z pieca i takie klocki ... już sam nie wiem co jest dwa

Nie uwazam sie za eksperta.

Jezeli mialbys dwie skrzynki z rozdzielaczami np. na dole jedna, na pietrze druga wtedy najlepiej sprzeglo i pompa za sprzeglem na obie, dwie osobne rurki do kazdego rozdzielacza bym puscil, choc tuz przed sprzeglem moga sie laczyc tak zeby wiekszego sprzegla nie kupowac. jak jest jedna skrzynka to nie wiem czy jest sens sprzeglo, watpie, ale wydaje mi sie ze:

jezeli np. rozdzielacz masz 2 metry od pieca to wtedy realne jest ze pompy beda sie zaklucac, hmm wtedy nie wiem ale moze sprzeglo pomoze,

jezeli rozdzielacz jest w drugim koncu domu kilka metrow od pieca razem z pompa to powinno byc dobrze.

grzejnik miedzy piecem a sprzeglem lub rozdzielaczem, ale jak wysoko jest i jaka srednica rury?

chcesz byc spokojniejszy to zapytaj tam co ci napisalem, to jest moje widzi mi sie

Edytowane przez Krzysiek88

• 3 weeks później...
To może postaram się opisać to bardziej dokładnie :)

Mam piec jedno-funkcyjny Vaillant, od pieca idzie nitka centralnego ogrzewania z odejściem na grzejniki, zaraz za tym jest sprzęgło, zawór 3d pompa i już podłogówka.

Zawór 3d redukuje temperaturę na podłogę ale póki co mam na piecu ustawiona niską temperaturę na podłogę i ta sama woda chce grzać grzejniki.

Chodzi mi tutaj tylko czy odejście za piecem na grzejniki i dopiero za tym sprzęgło to spoko opcja czy nie ? Bo każdy instalator ma inne zdanie.

Jeden mówi że po co sprzęgło, drugi że tak ale bez różnicy gdzie się je zamontuje bo jest dodatkowa pompą, a jeszcze inny że sprzęgło zaraz za piecem do tego najlepiej dwie pompy dodatkowe plus ta z pieca i takie klocki ... już sam nie wiem co jest dwa

Jeżeli instalacja jest rozległa to najpierw sprzęgło a za nim dwa osobne obiegi pierwszy to grzejniki zasilene swoją pompą a drugi to układ mieszający który zasila podłogówkę.

Odejście na grzejniki przed sprzęgłem zakłóci i zafałszuje ewentualny pomiar temperatury i przepływy w sprzęgle i kotle.

Jeśli instalacja bez sprzęgła to należy policzyć wydajność pompy kotła w stosunku do zapotrzebowania instalacji i wtedy grzejniki bezpośrednio do kotła napędzane pompą w kotle natomiast układ mieszający zasila podłogówkę i jest podłączony również bezpośrednio do kotła