Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras - deski drewniane czy deski kompozytowe ?

Yaa

Recommended Posts

Poszukalam troche na forum i odpowiedzi nie znalazlam ;)

Bardzo prosze wszystkich uzytkownikow tarasow o uwagi za i przeciw z wlasnej praktyki

Moj taras bedzei niezadaszony a do tego bedzie przylegl do oczka wodnego

Bardzo drogie drewno odpada bo budzet ograniczony

Nie wiem jak moze sie zachowywac kompozyt po latach, ewentualnie jakiego sie wystrzegac ?

Z drewna rozwazam modrzew syberyjski / mam swiadomosc kiniecznosci impregnacji 1-2 razy w roku/ ale czy to wystarczy ??

Nie chcialabym po 10 latach robic tarasu od nowa ;)

Napiszcie prosze jakie drewno, jaki kompozyt i jak dlugo uzytkujecie

Z gory bardzo dziekuje ;)

Nie użytkuję żadnego z tego typu desek mam natomiast wiele elementów drewnianych na działce - i pomimo tego , że kupuję najlepsze impregnaty to wytrzymują max 2 lata, słońce, deszcz, a w moim przypadku(nawadnianie) ma destrukcyjne działanie na drewno. Gdybym mógł chętnie zastąpiłbym naturalne - kompozytem, ale moje "budowle" są warte tyle co nic.

Gdybym robił taras, i zapewne położony nad oczkiem to na 100% wybrałbym coś kompozytowego. Prawidłowe ułożenie, zapewni Ci efekt, trwałości i wygląd na lata. Moja kuzynka ma taras z kompozytu, czyści go myjką ciśnieniową( używa na nim grila -a elektrycznego) pies również robi swoje i po trzech latach jest jak nowy!

Nie była jak wiem tania ale napiszę tylko rodzaj jest to deska kompozytowa WPC. a firmy Lenta( jeśli zostanie usunięta nazwa firmy to zapewne inne oferują też tego typu :)

Wadą takiej deski jest jedynie to , że jeśli stosuje się krzywizny to od tak , nie można jej ciąć (bez listw maskujących) krawędzie się maskuje bo wnętrze ma specjale komory.

Pozdrawiam

• Like 1

Moj szwagier miał z kompozytu - cena porownywalna do modrzewia.

Po dwoch latach zaczelo go brać "zielone" i zaczal pękać.

Reklamacje uznano, dostal zwrot pieniedzy.

Kupil deske WPC ponoć polskiej firmy. Drozsza o 30% od poprzedniej

Dwa lata - deski lekko fafuja(mimo montażu wg zalecen), plany oleju z grilla nie do zmycia.

No, sle się nie rozlatuje.

Na chwile obecna moj 3-letni taras z modrzewia wyglada lepiej.

• Like 1

Dwa lata - deski lekko fafuja(mimo montażu wg zalecen), plany oleju z grilla nie do zmycia.

No i właśnie jest sporo takich opinii. Teraz weź tu człowieku wybuduj taras jak niewiadomo z czego :D i tak źle i tak niedobrze.

No i właśnie jest sporo takich opinii. Teraz weź tu człowieku wybuduj taras jak niewiadomo z czego :D i tak źle i tak niedobrze.

no właśnie ;)

Przejrzałem kilka opinii w sieci i cały czas powtarza się stwierdzenie tego typu:

"Drewno tarasowe może okazać się zbyt miękkie, chociaż można się zdecydować na drewno egzotyczne. Z kolei kompozyt ulega bardzo łatwo wyblaknięciu, jest to tworzywo sztuczne bardzo podatne na działanie promieni słonecznych. Jednak to będzie miało znaczenie jedynie przy kwestii estetycznej. Jeśli chodzi o trwałość, to zdecydowanie drewno będzie narażone na więcej czynników, które ją ograniczą. Odpowiednie zabezpieczenie drewna będzie odgrywało z całą pewnością decydujące znaczenie przy utrzymaniu tarasu w jak najlepszym stanie przez długi czas."

I jeszcze tutaj http://www.lifeandmore.pl/taras-na-lata-drewno-plytki-czy-jednak-kompozytowe-deski-tarasowe/

Powtórzę tylko ja bym brał do takiego czegoś deski kompozytowe, nawet jeśli przez lata straci na wyglądzie to będzie trwały, a jak mnie wkurzy to go wymienię albo odnowię - a że się da https://www.syntilor.pl/renowator-do-tarasow-z-drewna-kompozytowego.html więc można - wszystko jeśli wyblaknie a mnie to będzie denerwowało.

• 5 months później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...

Technicznie i funkcjonalnie bez zarzutu, a estetycznie zacznie znów wyglądać, jak go umyję i naolejuję, gdyż póki co pogoda nie była łaskawa.

Przez pierwsze trzy sezony używałem olej Bona (50-50 teak z bezbarwnym), ostatnio Koopmans bezbarwny.

Usłojenie nie jest już tak widoczne, jak dwa lata wstecz, ale jak zmienia kolor to równomiernie, "zielone" też się go nie chwyta.

• Like 1

• 5 weeks później...

Pewien pogląd na deski kompozytowe daje wizyta w takim leroyu albo innym gdzie deski leżą na dworze jakiś czas pod gołym niebem i w słońcu, ale i drewniane i kompozytowe wyglądają równie zniechęcająco. Sam stoję przed wyborem i nie wiem na co się zdecydować drewno czy kompozyt. Dodatkowo przy kompozycie problem się komplikuje co wybrać. Bo niestety w dzisiejszych czasach nie można kierować się ceną, im droższe tym lepsze go wiele nie uczciwych firm to zauważyło i zwyczajnie żeruje dając kosmicznąmarżę na zwykłą chińszczyznę a kupujący, myśli, że kupił coś dobrego. Warto byłoby wybrać firmę, do której można za 5 lat wrócić z roszczeniem gwarancyjnym. Tylko skąd taką wziąć i mieć pewność?

Kompozyt kusi bezobsługowym użytkowaniem, ale to teoria. A drewno już na dzień dobry jest problematyczne - znaleźć towar wysokiej jakości bez pęknięć, wypadających seków, wygięć itp. Kompozyt przynajmniej na starcie wygląda dobrze.

Ciężki temat ogólnie.