Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna pompa ciepła Atlantic Extensa Alfea

oletomada

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od niedawna mam G12W i probuje grzać w taniej taryfie. Okienko mam w godz13-15. Czy u Ciebie też jest tak, że pompa załącza się przed wyznaczoną godziną? nawet pół - godzine przed? Podobno jest tak że jak ustawiam czas 13-15 to nie jest to czas włączenia się pompy tylko, że w tym czasie ma być utrzymana nastawiona temperatura dlatego załącza się szybciej ?

• 1 month później...

Posiadam pompę Atlantic Excelia TRI 14 KW. Zaczęłam użytkowanie w tym roku. Od października ogrzewany parter. Od miesiąca ogrzewamy cały dom: parter i piętro. Dom nowy, wygrzewany w ubiegłym roku. Powierzchnia ogrzewania ok. 250m2. Proszę o wskazówki jak użytkować pompę. Taryfa G12w. Czujnik wewnętrzny zamontowany.

Temperatura zadana komfort 16 stopni.

Wpływ temp. pomieszczenia 50%.

Nastawienie działania pompy: godziny: 22-24, 2:30-6, 13-15.

Na wyświetlaczu informacja, że codziennie włącza się grzałka 2 razy, czas grzania 2 godziny.

Ciepłej wody jeszcze nie grzejemy bo nie mieszkamy.

Zużycie dzienne KWh: od 28 do 32 na dobę.

Obecnie nie ma temp ujemnych. Czy to normalne.

Proszę o wskazówki i wymianę doświadczeń.

Wydaje mi się, że zużycie energii elektr. jest jak na 16 stopni wewnątrz bardzo duże i do tego włączanie się grzałki.

Jakie macie doświadczenia z użytkowaniem tej pompy. Czy samodzielnie można pojąć ustawienia bo instrukcja dla użytkownika bardzo skromna.

Co to są krzywe i do czego służą. ja mam krzywą 0,66 i przesunięcie +3. Co to oznacza?

Na razie to jestem przerażona zużyciem prądu na tym etapie. Jeszcze nie ma ciepłej wody. Miało być oszczędnie i nowocześnie a na razie jest tak jak bym po prostu włączyła ogrzewanie elektryczne grzejnikami.

Teraz się okazuje, że ci co mają pompy ciepła powietrze woda dogrzewają się kominkami, żeby taniej. A wcześniej informowali że super, okej, niedrogo, porównywalnie do ekogroszku i czysto. A to po prostu zwykłe elektryczne ogrzewanie tylko ściema z nazywaniem tego. I do tego jak tym sterować bo instrukcja to nie wiem dla kogo. Nic w niej nie ma.

Edytowane przez Jolka100

Grzeje wg krzywej zasilanie 30 powrót 25 plus ustawieniem wpływu domu 10%

W nocy w taniej taryfie podbija o 0,5c do 23 A w dzień utrzymuje 22,5c

Pompa o 6.00 rano wykańcza się i zalicza się w zależności od tem na zewnątrz i od 15.00 lub dopiero od 22.00

Po kombinacjach i testach chodzi mi o to by w mrozy popołudniu była ciepla podłoga i temperatura nie spadała poniżej 22.3c

• 1 year później...
  • 3 months później...
Grzeje wg krzywej zasilanie 30 powrót 25 plus ustawieniem wpływu domu 10%

W nocy w taniej taryfie podbija o 0,5c do 23 A w dzień utrzymuje 22,5c

Pompa o 6.00 rano wykańcza się i zalicza się w zależności od tem na zewnątrz i od 15.00 lub dopiero od 22.00

Po kombinacjach i testach chodzi mi o to by w mrozy popołudniu była ciepla podłoga i temperatura nie spadała poniżej 22.3c

Czy temat jeszcze aktualny,

Mam Pompę Ciepła Atlantic Extensa AI 6kW i też walczę z ustawieniami dla taryfy G12

• 1 month później...
Czy temat jeszcze aktualny,

Mam Pompę Ciepła Atlantic Extensa AI 6kW i też walczę z ustawieniami dla taryfy G12

Udało się coś wypracować? Ja na razie wietrze dom po tynkach i lekko wygrzewam. Pompa jest puszczona samopas na niskim parametrze (w podłogę idzie 23-25 st. C, w domu jest 18-20. Nie do końca rozumiem algorytm jej działania ale z czasem się ogarnie. Obserwacje prowadzę przez monitor energii Supla więc widzę na wykresie aktualne zużycie w kwh z rozbiciem na 10min przedziały. Na razie widzę, że grzeje w dzień kilka godzin (8-12h) modulując mocą w zakresie 500-1500 watów co jakąś godzinę , potem się wyłącza na 12-18h, potem chodzi mniej więcej równo przez kilka godzin pobierając 80-500 watów a następnie cykl się powtarza.

Nie ma na razie zysków bytowych i nie grzeję wody użytkowej, jeszcze sporo wilgoci w ścianach, drzwi jeszcze tymczasowe, sporo wietrze więc na razie nie kombinuję ale docelowo chcę przejść na grzanie 2-taryfowe dlatego dopytuję.

Ja bym kombinował tak: ustawić wysoko temperaturę komfortu w taniej taryfie, niską temperaturę eco w drogiej. Według mojej intuicji powinna chodzić non stop w taniej i ładować podłogówkę dzień, w dzień będzie miała docelową temperaturę i się nie załączy dzięki niskiej eko. Ale to do sprawdzenia.